Juhlitaan! Espanjablogimme täyttää vuoden.

 

Kun tänä aamuna kävin vilkaisemassa Rantapallon etusivua, en ollut uskoa silmiäni. Rantapallon blogialustaa käyttää yli tuhat matkabloggaajaa ja siitä joukosta meidän Espanjablogimme on ollut tämän viikon suosituin. Voiko tämä olla totta? Suosituin tarkoittaa siis sitä, että olemme saaneet eniten kommentteja tällä viikolla. Ei lukijamäärää. Monilla muilla on paljonkin enemmän lukijoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näin alkoi juhlapäivämme. Espanjablogimme täyttää tänään vuoden. Pikkuvauva on noussut pystyyn ja ensimmäiset askeleet alkavat olla takana samoin kuin viimeisimmällä kymmenestä lapsenlapsestamme viime viikolla.

On ollut ilo kirjoittaa ja on ollut ilo saada palautetta teiltä lukijoiltamme. Jotkut ovat jättäneet kommenttinsa blogiin ja se näkyy nyt tällaisena julkisuutena listoilla. Paljon useammat ovat tavatessamme kertoneet, että meitä on ollut kiva seurata ja kannustaneet jatkamaan. Kiitos!

Toinen hurjan tärkeä syy on kirjoittaa itselle muistiin missä on ollut, mitä kokenut, mitä ajatellut. Näihin voi aina palata ja elää matkan uudelleen. Ja Juha sanoo, ettei muistaisi matkoista yhtään mitään ilman näitä juttuja ja kuvia.

Vuosi sitten laitoin jakoon ensimmäisen tekstin Espanjaan Espanjasa Espanjasta -blogiimme. Ihailimme mantelipuiden kukkimista Colmenarin rinteillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pari päivää myöhemmin lisäsin mantelinkukkia Guarosta. Tätä artikkelia on luettu selvästi enemmän.

Mantelipuiden kukkimisesta siis alkoi tämä blogi. Kukkakuvia on riittänyt jälkeenkin päin, ja mantelinkukkakuvat ovat edelleenkin Facebook-sivumme profiilikuvina. Kauneuden jakaminen on yksi blogimme juttu.

Tämä kirjoittelu ei meille ole mitään uutta, vaikka tässä blogin 1-vuotisjuhlia juhlitaankin. Olimme varmaan lähes edelläkävijöitä, kun aloimme kirjoitella matkapäiväkirjojamme nettiin 2006. Ne vain eivät olleet julkisia, vaan salasanan takana, joten niitä pääsivät lukemaan vain sukulaiset ja kaverit. Moni kyllä rohkaisi laajentamaan blogin lukijakuntaa ja joitain matkakertomuksia sitten yksittäisinä julkaisimmekin. Berliinin kuvaukset ovat näistä yksi esimerkki ja New York toinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Espanjan juttujakin on useita jo noissa aikaisemmissa matkapäiväkirjoissa. Kaikki ovat yhtä pitkiä ja perusteellisia. Meillä ei ole pitkiin aikoihin ollut kiirettä mihinkään.

Espanjanreissuistammekin olemme kirjoittaneet jo silloin.

Katalonian rantaloma

oli kodinvaihtoloma, jonka aikana koluttiin paljon ympäristön kohteita: Barcelona, Girona, Figueres, Cadaques, Banyoles ym.

Kanarian kodinvaihtoloma

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

taas oli varsinainen ennakkoluulojen poistoloma. Saimme käyttöön vaihtareittemme auton ja sen kanssa kierrettiin Gran Kanarian huikeissa maisemissa, joista ei aikaisemmin tiedetty yhtään mitään. Lopuksi koettiin jopa pääsiäiskulkueet Las Palmasissa.

 

Mutta mitä menneistä! Elämä on nyt.

Nyt kun tämä Espanjablogi on julkinen, on lukijoissa myös muita kuin ennestään tuttuja kavereita ja sukulaisia. Ensin tämä mietitytti kirjoittaessa. Kirjoitimme vähän neutraalimmin, ja kiinnitimme enemmän huomiota informatiivisuuteen. Teimme enemmän karttoja, laitoimme muistiin osoitteita ja kuvauksia siitä, miten johonkin paikkaan pääsee tai linkkejä infosivuille. Koimme, että blogista pitäisi olla hyötyä lukijalle. Tästä emme ole vuoden mittaan luopuneet, vaikka olemmekin vähän palanneet rennompaan heittelyyn, jossa toistemme luonteenpiirteitä ja matkustustapoja tulee esille vähän enemmän, eli kirjoituksistamme näkyy paremmin jo tapamme elää ja olla. Kaivelemme kaurakorput ja kahvitermarit repusta ja pidämme taukoja. Korkean paikan kammoinen historian ja musiikin tuntija ja karttoja lukeva, joka paikkaan kiipeävä kuvaaja ja  maisemafriikki vertailevat askelmittareidensa lukemia jälleen.

On ollut mielenkiintoista myös seurata, mitä kirjoituksistamme on luettu eniten, mitä taas ei niin paljon. Kaikkein eniten luetut ovat nämä:

 1. Patikointia Malagan vuorilla täällä
 2. Opiskeletko espanjaa? täällä
 3. Torremolinos – älä jätä väliin! täällä
 4. Mantelipuu kukkii Andalusian rinteillä (Guaro) täällä
 5. Loppiainen Aurinkorannikolla täällä

En yhtään ihmettele. Itselle nuo olivat tärkeitä kirjoittaa ja tuo patikointi Malagan vuorilla on esimerkki  juuri siitä näkökulmasta, jota tällä blogilla haluamme saadakin aikaan, eli iloa liikunnasta ja luonnosta, esimerkkejä siitä, mitä voi tehdä ja minne mennä.

Pari sellaista kirjoitusta olemme tehneet, joille toivoisimme lisääkin lukijoita, eli nämä:

 1. Seimet kertovat Betlehemistä ja muustakin täältä
 2. Lähivuorten vaeltajat – upeaa vapaaehtoistyötä Fuengirolassa täältä

Seimikirjoitukseen pyrimme löytämään paljon tietoa seimistä. Ja Lähivuorten vaeltajien toiminta on sydäntä lähellä kaikin tavoin. Se on antanut meillekin paljon.

Lukijamäärien kasvu on myös ollut meille pieni ihmettelyn aihe. Juuri katsoin, että viimeisen kuukauden aikana meillä on ollut 2200 lukijaa. Se on paljonkin enemmän, mitä odotimme.

Mutta määrät sikseen, emme ole lukujen perässä, emmekä pyri tällä kirjoittelulla mihinkään muuhun kuin yhteiseen hupiin. Kiva, että juuri sinä luit tämän. Jatketaan!

Joko seuraat meidän Ailajajuha-sivuamme Facebookissa? Olemme kirjoitelleet paljon automatkastamme Espanjaan ja takaisin ja retkistämme Espanjassa mutta myös muista matkoistamme. Vuosi 2020 on mennyt lähialueilla retkeillessä, mikä on ollut hyvin antoisaa.

 

Previous Post Next Post

10 Comments

 • Reply Martina 2019-02-19 at 12:28

  Onnea synttärisankarille!

  • Reply espanjaan 2019-02-19 at 23:07

   Kiitos!

 • Reply Kohteena maailma / Rami 2019-02-20 at 15:28

  Onnittelut yksivuotiaalle ja samalla kommenttilistan ykkössijasta! Espanja kiinnostaa suomalaisia, niin ei ihme, että myös postaukset keräävät kommentteja. Mukavaa toista vuotta blogimaailmaan!

  • Reply espanjaan 2019-02-20 at 20:29

   Kiitos onnitteluista ja kommentista! Kyllä tuo kommenttilistan ykkösija aika nopeasti hupeni, sattui vain sopivasti olemaan monia kiinnostanut Granadapostaus juuri sillä viikolla 🙂 Ja uskomattoman hieno ajoitus näin meidän kannalta.

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 2019-02-22 at 22:09

  Paljon onnea lapsukaiselle! Ja tervetuloa koukuttavan harrastuksen pariin. Bloggaaminen vaan on niin mielenkiintoista ja antoisaa, vaikka väliin tuntuukin, että tämä vie kaiken ajan. Samoilla hoodeilla tässä taidetaan vielä jokunen aika pyöriä. Kiva lukea sinun postauksia Andalusiasta. Paljon tuttua, mutta paljon myös itselleni tuntemattomia paikkoja ja kiitos, myös paljon hyviä vinkkejä.

  • Reply espanjaan 2019-02-22 at 22:31

   Koukuttavaa ja aikaa vievää – ihan totta. Käytän paljon enemmän aikaa kuin niinä vuosina, jolloin kirjoittelimme matkapäiväkirjaa vain omille kavereille. Mutta ehkäpä tämä vielä tästä muotoutuu. Ollaan tosiaankin hetken päästä taas samoilla hoodeilla, me olemme juuri nyt Ranskan baskialueella ajamassa sinne suuntaan. Kiva, että vinkeistäni on ollut jotain iloa. Kiitos kommentoinnista!

 • Reply Suvi / Suvin matkassa 2019-02-23 at 21:29

  Onnea yksivuotiaalle blogille 🙂

  • Reply espanjaan 2019-02-23 at 21:33

   Kiitos!

 • Reply Rosa 2019-02-23 at 23:25

  Onnea 1-vuotiaalle! Olen lukenut, että moni blogi on saanut alkunsa siitä, että tarinoita kirjoiteltiin omille ystäville. Minulla ei koskaan ollut tällaista blogia vaan aloitin bloggailun ihan tyhjästä pari vuotta sitten.

  • Reply espanjaan 2019-02-24 at 03:16

   Silloin, kun me aloitimme, tuollainen ystäville kirjoittaminen oli enemmän trendi. Korostettiin sitä, että ei kannata kaikista lomistaan huudella vieraille. Ehkä se olisi varokeino nytkin, mutta me olemme lähteneet enemmänkin siihen, että kotona on hälytys ja väliaikaiset asukkaat, ettei sillä sitten niin väliä. Kivaa tämäkin, uudet ihmiset lukevat. Kiitos taas käynnistäsi ja kiva, kun kommentoit.

  Leave a Reply

  Find us on Facebook