Alkmaar – kanavia, juustoa ja Beatles-museo

Alkmaar on noin sadan tuhannen asukkaan kaupunki Amsterdamin pohjoispuolella. Sen tärkein turistinähtävyys on perjantaiaamun juustomarkkinashow, mutta Alkmaarissa kannattaa vierailla myös Beatles-museossa, juustomuseossa tai olutmuseossa tai 500 vuotta vanhassa isossa katedraalissa. Tai tehdä rauhallinen kävelylenkki pitkin kanavien rantoja.

Sisäleirintäalue Alkmaarissa – hauskin hotelli ikinä?

Alkmaarista löytyi aivan mieletön majapaikka, joka sopi juuri meille, vanhoille karavaanareille.

Miten jollekin voi tulla mieleenkään perustaa leirintäalue sisätiloihin ja tuoda sinne vanhoja asuntovaunuja nukkumapaikoiksi! Me olimme onnistuneet varaamaan itsellemme ihan oman yksityisen paikan, jossa vaunu oli oleskelutilassa, sen lisäksi oli yksityinen keittiö, lapsille tarkoitettu toinen huone kerrossänkyineen ja tietysti oma vessa ja suihku. Sellaisenkin majoituksen olisi voinut varata, jossa kolme vaunua olisi jakanut ”leirintäalueen” ja sen yhteiset tilat. Tämä majoitus maksoi 75€/yö.

Sellainenkin hauskuus paikassa oli, että sen vieressä ei ollut parkkipaikkaa, vaan parkkipaikka oli kanavan toisella puolella ja sinne pääsi lautalla – siis ilman autoa. Paikka oli ilmainen ja lautta kulki nonstoppina, joten tämä oli vain todellakin lisähauskuus. Meidät vastaanottanut henkilö oli puhelimessa luvannut, että voimme pysähtyä talon päädyssä ja purkaa matkatavaramme siinä, joten asiassa ei todellakaan ollut mitään hankalaa. Veimme auton parkkiin siltoja pitkin kiertäen ja tulimme lautalla takaisin ilman autoa.

Kävelykierros Alkmaarissa pyöräilijöitä ihmetellen – kanavia, katuja, puisto ja tuulimylly

Saman tien lähdimmekin sitten kanavan vartta keskustan torin, Waagpleinin suuntaan.

Tässä kuvassa näkyvä torni ei ole vain kirkko vaan myös rakennus, jossa sijaitsee Alkmaarin juustomuseo.

Olimme majoittumis- ja parkkeeraushässäkän jälkeen sittenkin niin myöhään liikkeellä, että kaikki, minne olisi tehnyt mieli mennä sisälle, oli jo kiinni. Juustomuseo, katedraali ja Beatles-museo olivat jo sulkeneet. Tämä oli hyväkin sattuma. Jos näihin olisi päässyt sisälle, olisi meiltä ehkä jäänyt se antoisa kävelykierros tekemättä, minkä nyt teimme.

Polkupyörien määrä ja tavat käyttää pyörää pääsivät yllättämään, vaikka jokainenhan tietää, että Hollannissa on valtava määrä polkupyöriä joka paikassa.

Lastenistuimet näyttivät jotenkin heppoisemmilta kuin ne, joihin olemme Suomessa tottuneet. Istuimia oli usein saman pyörän päällä kaksi. Sekä edessä että takana, eikä niissä mitään sivu- tai jalkatukia ollut. Lisäksi pyöriin oli tapana jättää sivulaukut. Ei niitä kuulemma kukaan varasta. Sisältö saatetaan viedä, mutta laukkua ei.

Kypärää ei käytä kukaan. Juttelimme hollantilaispariskunnan kanssa ja kerroimme parin päivän aikana nähneemme kaksi kypäräpäistä pyöräilijää. ”Turisteja. Tai sitten jotain vanhuksia”, oli heidän kommenttinsa. Mekin pyöräilimme Hollannissa ollessamme ja pidimme tiukasti kypärät päässä. Kyllä meitä tuijotettiin. Taidettiin vähän hymyilläkin.

Huivejakin näkyy pyöräilijöillä useammin kuin kypäriä.

Puisto Singelgrachtin kanavan rannoilla oli viihtyisä ja rauhallinen.

Puistossa on myös Molen van Grootin  (tai Molen van Piet) tuulimylly.

Myös kaupat alkoivat olla jo kiinni. Onneksi.

Pääkauppakadulla on koristeellinen Kaupungitalo.

Yksi rauhallinen katu oli yllätys. Amsterdamissa on kuuluisa punaisten lyhtyjen alue, mutta näyttipä olevan täälläkin. Kokonainen pikkukatu. (Achterdam)

Löysimme Spar-ruokakaupan ja kävelimme takaisin leirintäalueellemme kaunista kanavanrantaa. Tiesimme tulevamme takaisin Alkmaariin.

Alkmaarin juustomarkkinat – Goudaa kojuissa ja kärryissä

Meillä oli sovittuna kahden viikon kodinvaihto Haagissa ja niinpä sitten seuraavana perjantaiaamuna ajoimme takaisin Alkmaariin. Waagpleinillä oli vauhdikas juustoshow menossa. Nykyisin juustot saadaan tuottajilta kaupan hyllyille modernimmin, mutta vanhaa kaupankäyntiprosessia juustojen kanniskeluineen oli hauska seurata.

Torin ympärillä oli nauhana kojuja, joista sai maistiaisia ja joista voi ostaa sekä matkamuistoja että juustoja ja muuta syötävää.

Vaikka oli heinäkuu ja paras turistisesonki, juustomuseo ei ollut tupaten täynnä. Hyvä kohde tämäkin.

Alkmaarin katedraali – kirkko, kahvila ja valokuvanäyttely

Grote Sint Laurenskerk on Alkmaarin suosituimpia nähtävyyksiä. Komeassa kirkossa kannatti kyllä käydä sisällä.

Kirkko ei ole pelkästään perinteinen kirkko. Sivuseinällä on tilava kahvila, jossa turisti voi hetkeksi istahtaa. Meidän käydessämme seiniä kiersi World Press Photon valokuvanäyttely, jossa oli kuvia maailman tapahtumista. ”The stories that matter” -teema sopi etiikaltaan ja ajatuksia herättävänä erinomaisesti kirkkotilaan.

Urheilutapahtumakuvassa oli musliminaisia, jotka pääsivät ensimmäistä kertaa urheilukatsomoon, toisessa kuvassa pieni poika nukkui patjalla  muovijätteen päällä, kolmannessa kuvassa perhe kiipesi Meksikon ja Yhdysvaltojen välisen korkean aidan yli.

Alkmaarin Beatles-museo

Viimeiseksi säästimme Juhan suosikkitoiveen. Alkmaarin turistisivuilla sanotaan, että siellä sijaitseva Beatles-museo on maailman suurin. Meillä ei taida olla vertailukohtaa esimerkiksi brittimuseoihin, mutta oli tämä todellakin laaja ja yksityiskohdissaan monipuolinen. Kuvia, levyjä, tietoja kiertueista, levytyksistä ja muusta historiasta ja kaikenlaista Beatleseihin liittyvää fanirekvisiittaa aikakauden mekoista leluihin ja jopa kumisaappaisiin.

Osa kirjallisuudesta oli museon kokoelman koonneen isännän itse julkaisemaa. Todellinen fani!

Siinä kaksi kollegaa yhdessä. Museon isäntäkin kertoi olleensa musiikinopettaja. Hän oli innokas myös esittelemään esineistöä. Vielä lopuksi pitää mainita, että viiden euron pääsymaksu oli hämmästyttävän alhainen.

Suosittelemme!

Alkmaarista jäi hyvä mieli. Se on kohtuullisen matkan päässä Amsterdamistakin, eli kannattaa kyllä ajatella vierailua Amsterdamin matkankin yhteyteen.

Tämä oli vain yksi Hollannin matkamme kohteista. Jos haluat seurata meitä ja vierailla kanssamme Haagissa, Rotterdamissa, Delftissä, Haarlemissa, Leidenissä ja Rotterdamissa ja nähdä, miten selvisimme pyöräilystä, paikallisjunista ja kodinvaihdosta, käy tykkäämässä Facebook-sivustamme, niin näet, milloin ehdimme kirjoitella lisää.

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA 2019-09-09 at 07:33

  Alkmaar <3 Kivoja kuvia sinulla.

  Ihana tuo hotelli idea. Me yövyimme aikanaan upeassa vanhassa vihreässä talossa, ( jotenkin se oli lähellä sitä tuulimyllyä). Ihana huoneisto, mutta ihan valtavasti portaita. Vessakin oli eri kerroksessa kuin makuuhuone, joten unisin silmin sai kyllä olla varovainen yöllä.

  • Reply espanjaan 2019-09-09 at 08:51

   Hollanti ja valtavasti kierreportaita – miten tutulta tuo kuulostaakaan! Meillä oli kahden viikon kodinvaihto Haagissa ja siinäkin ihan modernissa kodissa oli pienet kierreportaat yläkertaan. Onneksi vain kaksi kerrosta. Iltaisin katselimme toisiamme ja tavaroitamme alakerran olohuoneessa ja mietimme, mitä pitäisi ottaa mukaan, kun yöksi muutimme yläkertaan. Siellä onneksi vessa oli molemmissa kerroksissa. Suihku yläkerrassa, joten usein kävimme suihkussa ennen kuin lähdimme alas aamukahvin keittoon. Tuo Alkmaarin hotelli oli tosiaankin hauska. Kaikki toimi hyvin ja joka mutkassa muistelimme vuosien takaista karavaanarielämää. Kiva kun kävit ja kommentoit! Kävin lukemassa sinunkin Alkmaar-postauksesi, sinulla on ihana tapa taustoittaa paikkoja vielä enemmän kuin minä teen, vaikka jotenkin siinä näytämme olevan samoilla linjoilla.

 • Reply Sanni /Revontulia repussa 2019-09-10 at 20:48

  Aika hassu tuo sisälle pystytetty karavaanikeskus! 😁 Tosin ihmettelen, ettei sellaista ole jo Suomessa 😂 Ihania, värikkäitä kuvia muuten tässä postauksessa ja juustoja alkoi tehdä mieli!

  • Reply espanjaan 2019-09-10 at 21:19

   Kiitos, kiva kun kävit ja kommentoit! Tuo sisäcamping oli todella hassu. Kun löysin sen Booking.comista, se oli pakko varata, vaikka pieniä ennakkoluuloja olikin. Mutta nyt en kokemuksen jälkeen voi kuin suositella. Toimme juustoja jonkin verran kotiin ja ne menivät kyllä hetkessä, sekä aikuiset lapsemme että lasten lapset söivät kaiken todella nauttien. Eikä kukaan kysellyt normaaleja suklaatuliaisia.

  Leave a Reply


  Find us on Facebook