Suomen suurin matkablogiyhteisö

Reilillä Balkanilla: raftingia Sava-joessa

Oltiin jo ennen matkaa päätetty, että raftingia (suomalaisittain koskenlaskua) meidän oli päästävä tällä reissulla kokeilemaan. Vauhdikkaat kuvat ihmisistä kypärät päässä melomassa kuohuvassa koskessa sai meidän seikkailumielet heräämään ja varaamaan (kuitenkin ensikertalaisille sopivan) koskenlaskuretken. Retki järjestettiin Bledin lähellä virtaavassa Sava-joessa eli ihan koskenlaskua se ei kirjaimellisesti ollut, mutta rapids eli kosken virtaukset ja näin ollen melomisen haastavuus, olivat kakkostason luokkaa ja osittain myös kolmosta. Luokittelu toimii niin, että 1. tason rapidsit ovat alottelijoille sopivia ja helppoja meloa läpi, kun taas 5. tasolla mennään jo hengenvaarallisissa vesissä.

Varattiin retki What’s UP Bledin kautta ja retki kustansi meille 35  ( per naama) sisältäen kaikki varusteet, opastuksen ja autokyydit edes taas. Me lähettiin rinkat matkassa tarkotuksena jatkaa suoraan koskenkuohuista junalla Zagrebiin. Se ei ollut retken pitäjille mikään ongelma, ja he jopa heittivät meidät Lesce Bledin-juna-asemalle retken loputtua. Tosi jees!

Päästiin pariin otteeseen pulahtamaan 12-asteiseen veteen, märkäpuvut päällä se tuntui virkistävältä eikä edes liian kylmältä mun kaltaiselle vilukissalle. Päästiin kans lillumaan virran mukana ja annettiin kosken virtauksen vain kuljettaa meitä eteenpäin. Toki jossain kohtaa meitä ohjeistettiin uimaan takaisin rantaa päin ettei koski veisi meitä ihan kokonaan mukaansa. Jokaisella veneellä oli oma opas, meitä tais olla 4-5 venettä menossa, ja oppailla oli go pro-kamerat, joilla he räpsivät kuvia.

Tässä pientä kuvasarjaa, kuinka meidän koskenlaskut sujui, haha. Oikeastihan oltiin sovittu, että mennään kuohuista semmoisesta kohtaa, jossa vene keikkaa. Varattiin painoa niin, että toisella puolella oli kaksi henkilöä ja toisella neljä, mutta tässä kohtaa kuvissa Eeva on jo onnistunut liukumaan veneen toiselle puolelle. Melina taas lähti mukavaan lentoon veneen keikatessa, ja lensi veneen yli. Lopputuloksesta meillä ei valitettavasti ole kuvaa, mutta itsehän päädyin sitten veneen alle hetkeksi. Kun kosken virtaukset elokuussa on suht pienet ni pitäähän sitä jollain tavalla takoa vauhtia näihin retkiin, haha.

Sava-joen lisäksi Sloveniassa on mahdollista kokeilla raftingia myös Soca-joessa, joka on tosin hieman haastavampi saavuttaa ja hinnaltaan kalliimpi, mutta mitä olen netistä lueskellut niin se on hirveän kaunis reitti meloa. Ja jos kaipaa raftingiltä hieman enemmän haastavuutta ja nopeutta, suosittelen suuntaamaan keväämmällä, kun vesi on talven jäljiltä korkeammalla. Tai sit kokeilemaan mun mielestä jännittävältä kuulostavaa canyoningia eli kanjoneissa seikkailua, hyppimistä, uimista, kiipeilyä jne!

-Rosaliina

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.