Suomen suurin matkablogiyhteisö

Viran puolesta ja muutenkin: Barcelona, Bristol, Cardiff, Lontoo

Marras-joulukuun vaihteessa Barcelonassa pidettiin IBTM World -matkailumessut joihin minulla ja kollegallani Ninalla oli ilo osallistua. IBTM on yksi maailman johtavista matkailumessuista joilla käy n 15500 alan ammattilaista 3 päivän aikana. 150 maata ja n 3000 brändiä edustettuina!

Kutsuvieraana saat matkat ja majoituksen mutta olet myös ”velvoitettu” yli 20 tapaamiseen noiden päivien aikana. Kalenterin täyttö alkaa paria kuukautta ennen tapahtumaa kun näytteilleasettajien tiedot tulee tilaisuuden sivuille. Hotelleja, resortteja, kaupunkien ja maiden turistitoimistoja, tapahtumajärjestäjiä, matkailu/varaus yms appien toteuttajia, ravintoloita yms yms… mitä vain matkailualaan ja tapahtumiin liittyy. Valinnanvaikeus on suuri ja tietenkin haluaisi tavata mahdollisimman monta kiinnostavaa maata ja paikkaa. Ahneus kostautuu ja kalenterissani on lopulta 28 tapaamista – jokainen 20 minuuttia ja 10 minuutin tauko välissä, lounastaukoa hädintuskin sai mahdutettua mukaan! Yritämme aina keskittyä uusiin kohteisiin joissa emme itse ole käyneet ja joita voisimme sitten tarjota asiakkaillemme jatkossa. Ja tietty muutama unelmakohde ihan omaksi iloksi!

Majoituin hotelli Crowne Plaza Barcelonassa ”vanhan” Fira-centerin vieressä. Hotelli oli hieno, superior luokan huone tilava ja mukava mutta hotellista näki 100% että se oli suunniteltu bisnesmiehiä ajatellen. Kaikki oli pelkistettyä, tummia miehekkäitä sävyjä ja selkeitä muotoja. Aamiainen oli todella hyvä mutta sijainti vähän sivussa turisteja ajatellen – esim Ramblalle sai kävellä reippaasti lähes 3 km. Onneksi meillä oli päivittäinen kuljetus uudempaan Firan kongressikeskukseen Gran Vialle.

Aamulla vaelsimme kuin sopulilauma kongressikeskuksen ovista sisään ja näyttelyalueelle, kaikilla alkoi järjestetyt tapaamiset samaan aikaan! Hälinä oli aivan uskomaton. Kartan kanssa suunnistettiin valtavassa hallissa pisteeltä toiselle ja vaihdettiin lähes samat kohteliaisuudet maasta ja esittelyn kohteesta riippumatta. Välillä tuntui että suu puutui paljosta puhumisesta! Seuraavat 2 päivää jatkui samoissa merkeissä – palaveri, tauko, palaveri, vessatauko, palaveri, lounastauko, palaveri….. Käyntikortteja, esitteitä, muistitikkuja ja pieniä muistoesineitä….

Ensimmäiselle illalle oli järjestetty upeat illalliset Xalet de Montjüic ravintolassa http://www.gruptravi.com/en/xalet-montjuic/ . Näköala ravintolasta on varmasti Barcelonan upeimpia. Vaikka päivällä oli vielä ollut n 16 astetta lämmintä illan pimetessä viileni ja kosteus alkoi nousemaan mereltä. Pikkumekoissa ja korkkareissa tuli hieman viileä… Hyvä ruoka ja erinomainen viini sai kyllä pian lämpenemään.

Kolmantena päivänä lähdin jatkamaan messupäivän jälkeen pienemmän porukan kanssa matkaa Barcelonasta Bristoliin. Vuelingin lento vei meidät todella näppärästi Gatwickiin ja lennolla sai jopa syötävää ja juotavaa veloituksetta!! Luksusta näinä aikoina kun kaikki muut laskuttaa jokaikisestä suupalasta. Illan pimetessä ja brittiläisen sumun noustua saavuimme määränpäähämme. Ilta oli jo pitkällä joten kirjauduimme vain sisään The Bristol Hotelliin ja painuimme pehkuihin.

Aamun keli oli kotoiseen harmaa, tuulinen ja kostea kun lähdimme kiertämään kaupunkia kävellen. Ensimmäinen kohde oli satama-alueelle uudistettuun makasiiniin perustettu MShed joka toimi mm kokous- tai juhlatilana ja näyttelytilana. Viivähdimme hyvän aikaa ihailemassa upeita luontokuvia! MShedistä jatkoimme matkaa Ss Great Britainiin, 1843 vesille laskettuun upeaan purjealukseen. Vierailimme 1. luokassa jonka tilat voi vuokrata vaikka häiden pitopaikaksi! Eikä hintakaan päätä huimannut: tilavuokrineen, ruokineen jne hinnaksi tulee n 125-150€/hlö. Samalla sai hienon näkymän laivan historiaan: laivalla saattoi kuljeskella täysin autenttisissa hyteissä jotka oli sisustettu todellisten matkustajien mukaan. Jopa hajuefektit oli todenmukaisia ( mm. yhdessä hytissä asui merisairas matkustaja…..)!!

Pieni veneajelu kanavalla ja takaisin keskustaan – siis jos Bristolissa sellainen olisi. Kaupunki tuntui olevan aika sekalainen kokoelma pieniä kyliä jotka oli aikojen saatossa kasvaneet yhteen. Siksi mitään varsinaista keskusta tai keskusaukiota ei kaupungista löytynyt ja suunnistaminen oli jotenkin hankalaa. Teimme pienen kävelykierroksen ja ihailimme upeita katumaalauksia joita oli piilotettu ympäri kaupunkia. Kyse ei nyt ollut tageista tai tuhruisista väripläjäyksistä vaan oikeista taideteoksista. Bristol onkin näistä kuuluisa. Pääsimme itse kokeilemaan katumaalausta spraymaaleilla entisen poliisiaseman tiloissa.

Bristolin katedraali oli kyllä upea ja näkemisen arvoinen! Ja vieläkin mielenkiintoisemmaksi sen teki se että sitäkin sai vuokrata yksityistilaisuuksiin (vaikka päivällisjuhliin) 2000 punnalla! Kun meidän luterilainen kirkkomme mielestä edes popmusiikki ei kuulu kirkkoon Englannissa kirkko on tuotu todella lähelle tavallista kansaa… Mutta näin kerätään varoja kunnossapitoon kätevästi.

Iltaäivällä lähdimme piipahtamaan tulevan Aerospace Bristolin rakennustyömaahan. Odotimme kovasti näkevämme myös viimeisen Concorde -lentokoneen mutta kone oli jemmattu kauas rakennustyömaasta niityn laitaan. Siellä se nökötti yksinäisenä ja odotti pääsyä lentokonehallin kattoon vieraiden iloksi! Olisihan se aikamoinen tunne syödä illallista Concorden riippuessa pään yläpuolella… Aerospacen avajaiset on suunniteltu tulevalle kesälle http://www.aerospacebristol.org/

Illallisen nautimme viehättävässä pienessä Hotel Du Vinissä https://www.hotelduvin.com/locations/bristol/  jossa monet kuuluisuudet yöpyvät Bristolissa ollessaan. Nautimme perinteisen brittiläisen jouluaterian paukkukarkkeineen ja paperikruunuineen.

Seuraavana aamuna lähdimme kohti Cardiffia ja matkalla poikkesimme upeaan Celtic Manoriin. Tämä 5* hotelli on yksi brittien kuuluisimmista golf resorteista eikä puitteissa todellakaan ollut vikaa – sisällä eikä ulkona! Alueella on 3 golfkenttää josta The Twenty Ten Course on ensimmäinen Ryder cupia varten rakennettu (6852m, par 71). Toinen kenttä on The Montgomerie on pituudeltaan 5826m ja par 69. Vanhin kentistä on The Roman Road Course, 6022m ja par 70. Hotellista löytyy myös erinomainen spa. http://www.celtic-manor.com/

Mahtoiko johtua aurinkoisesta säästä mutta Cardiff (Walesin pääkaupunki) näytti ensisilmäyksellä todella viihtyisältä paikalta! Matalia kivitaloja, selkeä kaupunkirakenne ja upea linna vanhankaupungin reunalla. Kaupungin historia alkaa jo vuodelta 75 jkr roomalaisten rakentamasta leiristä joka tosin hylättiin vuonna 300. Cardiffin linnaa alettiin rakentamaan vuonna 1091. Vanhinta osaa on edelleen jäljellä mutta linnaa on sittemmin (esim 120o -luvulla) rakennettu lisää. Linna on säilynyt upeasti ja entisöintityöt tehty pieteetillä. Linnankin tiloja voi vuokrata yksityiskäyttöön esim illallisille, cocktailtilaisuuksiin ja häihin!

Yksi Cardiffille tärkeä asia on rugby, siksipä piipahdimme myös Principality Stadiumille fiilistelemään. Itse matsia ei nähty mutta pelaajien tilat, vip alueet ja kokoustilat kylläkin. Stadionilla pidetään myös paljon konsertteja – mm Robin Williams ja Justin Bieber ovat vuoden 2017 esiintyjiä!

Pienen ajomatkan päässä on The Royal Mint eli rahapaja jossa on painettu kolikoita yli 100 maalle ja rahapajan historia on yli 1000 vuotta vanha! Opastettu kierros on mielenkiintoinen ja muistoksi voi ”painaa” itse kolikon (punnan kolikon painaminen taisi maksaa 3 puntaa… ei huono bisnes, haha!).

Mikä voisikaan olla erikoisempi paikka nauttia illallista kuin brittiläinen viinitarha!!?? Llanarch Vineyard tarjosi meille upean illan hyvän ruuan ja viinin parissa – voin todella suositella!! Harmi vain että illan pimeydessä itse viinitilasta ei nähnyt mitään. Ehkä seuraavalla kerralla?  http://www.llanerch-vineyard.co.uk/

Matkamme päättyi Lontooseen missä muu ryhmä jatkoi vielä yhdessä mutta minä perheeni kanssa. Teinitytär oli jo aloittanut ostomaratonin edellisenä päivänä isänsä kanssa: askelmittarissa oli 16 kilometriä ja luottokortissa lovi… Olimme sopineet että tälläkertaa hän saa päättää mitä tehdään ja museot ja nähtävyydet jätetään vähemmälle. Siispä shoppailimme, kävimme Winter Wonderlandissa ja kiertelimme tärkeimmät nähtävyydet 2-kerrosbussilla ja metrolla. Olin jo vuosia suunnitellut ja haaveillut illallisesta Levant ravintolassa ja nyt vietimme siellä illan libanonilaisen ruuan parissa. 2 menua ja yksi pääruoka riitti kolmelle oikein hyvin – alkumezejä oli 8, pääruokia 2+1 ja jälkiruokia 4! Tuo ilta kruunasi koko reissun!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply