Hidasta ruokaa Fiskarsissa 1-2.10.2016

Slow food ideologia on lähtöisin Italian Toskanan Pratosta ja Piemontesta, Bran kaupungista. Brassa on mm tämän ideologian päämaja ja sen oma ravintola Osteria del Boccondivino jossa allekirjoittanutkin on jonkun kerran syönyt. Hyvää ja maittavaa maalaisruokaa.

Slow Food rantautui järjestönä Suomeen 1993 kun ihmiset alkoivat kyllästyä pikaruuan tulvaan. Kotiruuat unohtuivat ja einekset olivat vallanneet alaa sen minkä hampurilaisilta ehtivät. Ihmiset alkoivat taas kiinnittämään huomiota ruuan alkuperään ja puhtauteen, illanistujaiset ystävien kesken hyvän ruuan ja viinin parissa yleistyivät uudelleen.

En silti allekirjoita sitä että ”hidas ruoka” olisi vain Italiasta lähtöisin – karjalaissyntyinen äitini teki koko elämänsä slow foodia! Sillä mitäpä muuta esim karjalanpaisti tai Lemin särä ovat? Ja itse olen perinnettä noudattanut niin syöjänä kuin ruuanlaittajanakin jo yli 50 vuotta!

Jokavuotiseen traditioomme kuuluu käynti Fiskarsin Slow Food festareilla näin syys-lokakuun vaihteessa. Pitopaikka on vuosien mittaan hieman vaihdellut ja osittain jakautunutkin  (tänä syksynä 3 eri viikonloppua ja paikkaa) mutta nyt ollut jo muutaman vuoden Fiskarsissa missä sille onkin hienot puitteet.

Sää oli upea, ruska parhaimmillaan kun ajelimme Fiskarsiin sopivasti lounasaikaan. Moni muukin oli ajatellut samoin ja sisäänajoväylällä olikin jo jonoa. Onneksi  jono liikkui nopeasti ja saimme jätettyä auton parkkiin.

Aloitamme kiertelyn aina torilta missä tarjolla on niin vihanneksia, hedelmiä, hunajaa siinä missä kalaakin eri muodoissaan. Eikä pidä unohtaa kymmeniä erisorttisia sinappeja tai mehuja! Kurpitsat hehkuvat oranssin eri sävyissä, omenat punastelevat omissa koreissaan. Jostain kantautuu nenään paistuvan vohvelin tuoksua…

Kuparipajassa Länsi Uudenmaan ravintolat panevat parastaan; pikkurahalla saa ostettua annoksen lähiruokaa. Usein tarjolla on kalaruokaa, riistaa ja leipomotuotteita – tälläkertaa myös etniset ruuat oli edustettuina. Maistelimme niin syyrialaista kuin somalialaistakin ruokaa sekä pulled pork hampurilaista mutta voiton vei Scolan http://www.ravintola-scola.fi/ suussasulavan ihana Fish&Ships annos (vaviskaa britit)! Kuhapalat oli friteerattu höyhenenkevyessä taikinakuoressa ja maalaisranskalaiset oli – no – täydellisiä! Lisänä sitruunasiivu ja raikasta tartarkastiketta. Viimeisen suupalan jälkeen oli pakko ottaa hiljainen hetki auringossa ja vain nauttia lämmöstä.

Kun vihdoin maltoimme taas lähteä liikkeelle kävimme Makasiinissa. Lihaa, tuoremakkaraa, juustoa, marjajalosteita, leipomuksia, luomujauhoja ja -ryynejä ja pienpanimoiden oluita. Joka kerran kassit täyttyvät herkuista vaikka hinnat ovatkin kaupan hintoja reilusti korkeampia.

Jos vielä jaksaa kassien kera kierrellä Fiskarsissa kannattaa käydä pienissä putiikeissa, koruliikkeissä ja keramiikkapajoissa. Kahviloita tietysti unohtamatta: Cafe Laundry, Cafe Antique, Petri’s Chocolate room ja Hammarbackenin kahvila tarjoavat kaikki suussasulavia herkkuja kahvin (ja teen) kera.

Vuoden kuluttua taas http://slowfoodvastnyland.org/

     – Helena –

 

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply