Hyppää sisältöön

Unohtumaton sukellusloma Sansibarilla – tällä saarella haluat painua pinnan alle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 04.01.2019
Eksoottisen Sansibarin vastustamattomimmat salaisuudet löytyvät pinnan alta, ja ne avautuvat matkailijalle vertaansa vailla olevana sukelluselämyksenä.

Lempeän lämpimät vedet

Nautinnollisimpia asioista Tansanian edustalla sijaitsevalla Sansibarilla sukeltamisessa ovat lämmin vesi ja hyvä näkyvyys. Vuoden keskilämpötila pyörii noin 27 asteen tienoilla ja näkyvyys saattaa tietyillä alueilla olla parhaimmillaan yli 30 metriä. Näkyvyyden puolesta paras ajankohta sukeltamiseen on monsuunisateiden välille sijoittuvana ajankohtana marraskuusta maaliskuuhun.

Voimakkaat virtaukset, vedenalaiset seinämät ja jyrkät pudotukset tuovat Sansibarilla sukeltamiseen oman mielenkiintoisen lisänsä. Voit antautua virtauksen kuljetettavaksi ja nauttia ohitsesi kulkevan riutan ihmeistä tai kasvattaa osaamistasi 30 metriin ulottuvalla syväsukelluksella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hylkysukelluksesta haaveilevan ei tarvitse matkata kauas Sansibarin kaupungin keskuksesta Stone Townista, mutta parhaat sukelluskohteet sijaitsevat saaren pohjoisosassa.

Mieletön Mnemba

Yksi suosituimmista sukelluskohteista on vajaan viiden kilometrin päässä Sansibarin koilliskulmasta sijaitseva Mnemba-atolli. Mnemballe pääsee parhaiten pohjoiskärjessä sijaitsevasta Nungwin kylästä, mutta myös muut lähiseudun sukellusoperaattorit järjestävät retkiä Mnemballe. Atolli tarjoaa haasteita ja elämyksiä niin vasta-alkajille kuin kokeneemmillekin sukeltajille.

Mnemba ylpeilee monipuolisella ja runsaalla lajistollaan, eikä syyttä. Alue on suojeltu ja niinpä atollin asukkaat saavat uiskennella kalastajilta rauhassa. Lisäherkkuna Mnemballa voi päästä ihastelemaan sekä kilpikonnia että delfiineitä. Atolli ilahduttaa myös koralleillaan ja Mnemballe suuntautuvilla sukellusreissuilla teroitetaankin yleensä varovaisuutta normaalia enemmän, jotta atollin aarteet säilyisivät myös tuleville sukupolville.

ShutterstockSansibar, Tansania
Korallien näkeminen sukelluslomalla on mieleenpainuva elämys.

Sansibarin länsipuolella sijaitsevaa Tumbatu-saarta ympäröivä jyrkkä koralliseinämä häikäisee väriloistollaan. Mereneläviä Tumbatulla näkee Mnembaa vähemmän, mutta korallien upeudessa Tumbatu vie voiton. Rauhallisten virtausten ansiosta koralleja ehtii ihmetellä rauhassa ja nähtävää riittää niin paljon, ettei vedestä malttaisi tulla pois laisinkaan.

Hieman lähempänä pääsaarta on myös useita sukelluskohteita, joihin matkanjärjestäjät tekevät puolen päivän mittaisia retkiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kurssin kautta veteen

Sansibar on oiva paikka sukelluskurssin suorittamiseen, sillä operaattoreita on useita ja tarjonnan taso on korkea. Hintoja kannattaa vertailla, ja usein kurssin hintaan saatetaan sisällyttää yksi ilmainen sukellus kurssin päätteeksi. Hinta halpenee myös sitä mukaa, mitä useamman kerran sukellat.

Kurssin osalta tärkeintä on kuitenkin se, että välineet ovat hyvässä kunnossa ja tulet hyvin toimeen ohjaajasi kanssa. Alussa moni kurssilainen jännittää välineiden käyttöä ja veden alla hengittämistä, joten on tärkeää, että voit luottaa ohjaajaasi täysin.

Kurssiin kannattaa varata aikaa vähintään neljä päivää. Käytännön harjoitusten lisäksi kurssiin sisältyy myös opiskelua, joten päivät ovat pitkiä. Sukeltamisen kautta pääset kuitenkin tutustumaan uuteen ja niin ihmeelliseen maailmaan, että vaivannäkö kannattaa.

Tutustu rauhassa

Jos sukeltaminen tuntuu vieraalta tai haluat rauhassa totutella vesielementtiin ennen sukelluskurssin käymistä, voi pinnan alle kurkistaa snorkkelin avulla. Sukellusfirmat ottavat reissuille mukaan myös snorklaajia, ja kohteen syvyydestä riippuen snorkkelin avulla saa hyvää esimakua siitä, mitä kaikkea pinnan alla piilee.

ShutterstockSansibar, Tansania
Sansibarin kirkkaat vedet sopivat mainiosti sukellus- ja snorklauslomalle.

Jo muutaman tunnin snorklausreissulle kannattaa ottaa reilusti aurinkovoidetta mukaan, sillä snorklatessa koko selkäpuoli, jalat mukaan lukien, joutuu auringolle alttiiksi. Sansibarin aurinko on petollinen ja pilvisenäkin päivänä vedessä voi palaa pahoin.

Toinen tapa tutustua sukeltamisen maailmaan on kokeilla sukeltamista ohjaajan avustuksella. Tällöin sukellusta edeltää nopea pikakurssi välineistä, laitteiden avulla hengittämisestä ja mahdollisista ongelmatilanteista veden alla. Ohjaaja kulkee koko sukelluksen ajan mukanasi ja pitää huolta siitä, että saat turvallisen ja miellyttävän ensikosketuksen sukeltamisen maailmaan.

Kokemuksen vaarana on, että joudut sukelluskärpäsen puremaksi ja tulevaisuudessa lomakohteen valinta määräytyy parhaiden sukellusmahdollisuuksien mukaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää vinkkejä Sansibarille Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Johanna Nelson
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sansibar, Tansania

Kokeile jotain uutta: esittelyssä Afrikan upeimmat rantalomakohteet

Malediivit

Seitsemän maailmanluokan rantakohdetta talvilomallesi – joko tunnet nämä kaikki?

Joulusaari

Joulusaarella on aina joulu – tunnetko jo tämän trooppisen kohteen?

Kap Verde

Tällaisia ovat Kap Verden saaret – mikä sopii sinulle?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja