Hyppää sisältöön

Haaveiletko eksoottisesta Thaimaan-lomakuvasta? Tässä neljä eläintä, joiden kanssa poseeratessa tuet hirvittävää kohtelua

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 30.10.2018
Thaimaan eksotiikka kiehtoo useimpia lomailijoita, ja lomalla eteen tulee monia tilanteita, joissa voi kokea jotain täysin uutta. Matkan aikana on helppo sortua tukemaan eläimiä kiduttavaa toimintaa, joten lomalla on syytä olla valppaana.

Tyypillisimmät kidutetut eläimet ovat todella söpöjä

Yleisimpiä eläimiä, joiden kanssa matkailijat voivat kokea unohtumattoman lomaelämyksen Thaimaassa, ovat norsut, tiikerit, hidaslori-puoliapinat sekä gibbonit eli pienet ihmisapinat.

Hidaslorit ja gibbonit napataan ihmisten huvituksiksi suoraan luonnosta, jolloin vangitsijat tavallisesti tappavat emon saadakseen vietyä poikaset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suloiset hidaslorit pidetään vangittuina pienissä häkeissä ja laatikoissa, mistä ne nostetaan kirkkaaseen päivänvaloon, jotta matkailijat voivat ottaa unohtumattomia lomaselfieitä söpöjen eläimien kanssa. Ennen tätä hidasloreilta on kuitenkin poistettu myrkylliset hampaat, usein ilman nukutusta, jotta matkailijat välttyisivät ikäviltä kohtaamisilta kidutettujen eläimien kanssa.

Flickr / niel schubertHidaslori
Hidaslorit ovat suloisia mutta myrkyllisiä eläimiä, joiden hampaat poistetaan väkivaltaisesti ennen kuin ne ovat valmiita lomaselfieihin.

Hidaslorit ovat suloisesta ulkomuodostaan huolimatta hyvin myrkyllisiä eläimiä, ja niiden myrkky erittyy juurikin puremien kautta. Hidaslorit puolustautuvat hyökkäyksiä vastaan myös nostamalla kädet pystyyn, jolloin myrkkyä erittyy myös kyynärtaipeista.

Kirkkaat valot ja erityisesti salamavalot sattuvat hidaslorien silmiin, ja luonnossa eläimet liikkuvatkin pääasiassa öisin: silloin ne vaeltavat pitkiäkin matkoja. Vaikka vangittuina häkeissä pidetyt, hampaattomat hidaslorit saattavat näyttää suloisilta, kärsivät eläimet tilanteesta valtavasti.

Gibboniin voi törmätä kadulla

Suosittujen lomakohteiden kaduilla on tavallista nähdä iltahämärässä väenpaljoudessa kulkeva henkilö, jonka sylissä on suloinen gibboni. Sympaattinen ihmisapina herättää nopeasti matkailijoiden kiinnostuksen, ja useimmat haluavatkin silittää eläintä sekä napata sen kanssa selfien muistoksi kohtaamisesta.

Hämärässä valossa salamalla napatut valokuvat aiheuttavat kuitenkin tuskaa gibboneille, jotka saattavat pahimmassa tapauksessa sokeutua salamavalojen vaikutuksesta. Eläimen omistaja vaatii tietysti matkailijalta palkkion valokuvasta, ja maksava asiakas tukee näin gibbonien jatkuvaa vangitsemista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Flickr / RushenGibbon
Suloiset gibbonit ovat valitettavan tuttu näky Thaimaan kaduilla.

Gibbonit elävät luontaisesti metsissä korkealla puissa ja laskeutuvat maahan vain harvoin, joten pienissä häkeissä eläminen sekä suurkaupunkien turistikaduilla oleminen on kaukana niiden luontaisesta elinympäristöstä.

Gibbonien vangitseminen ei aiheuta kärsimystä ainoastaan vangitulle eläimelle, sillä arvioiden mukaan yhtä napattua gibbonin pentua kohden tapetaan kymmenen muuta gibbonia.

Tiikeriselfieiden taustalla käsittämätöntä julmuutta

Selfie tiikerin kanssa on yksi kadehdituimmista lomakuvista – ainakin jos ei tiedä, mitä kaikkea kuvan taakse kätkeytyy. Tiikerikuvia voi ottaa eri lomakohteissa monenlaisia: tiikerinpentua voi pidellä sylissä tai sitä voi syöttää, ja aikuisen tiikerin kanssa voi poseerata eläimen nukkuessa, istuessa tai vaikkapa karjuessa.

Tiikerikuviin liittyy suuri bisnes, ja siinä työskentelevät ovat kehitelleet monenlaisia keinoja saada matkailijat maksamaan tiikerikuvista.

Esimerkiksi tiikerinpentujen kanssa otetut syöttämiskuvat onnistuvat, kun pennut pidetään jatkuvasti nälässä: tällöin ne ovat rauhallisia silloin, kun matkailija on tuttipullon kanssa valmiina syöttämään suloista eläintä. Pennut on myös viety emoilta hyvin nuorina, jotta pullosyöttäminen on ylipäätään mahdollista.

Flickr / Roger HowardTiikeriselfie
Tiikeriselfieissä esiintyy usein huumattuja tiikereitä, jotta turistit säilyvät turvassa.

Pennut kiinnostavat matkailijoita kaikkein eniten eikä ihme, sillä pienet tiikerivauvat ovat hyvin suloisia. Tästä syystä pentuja tehtaillaan niin paljon kuin mahdollista, ja naarastiikerit joutuvatkin hyvin koville.

Valokuvissa esiintyvät aikuiset tiikerit ovat usein hyvin huumattuja, sillä ketjuihin kiinnitetyt petoeläimet olisivat täydessä vireystilassa hyvin vaarallisia, eikä niitä voisi lähestyä turvallisesti. Karjumiskuvia varten eläimiä tökitään pitkillä kepeillä, jotta ne saataisiin avaamaan valtavat kitansa matkailijan poseeratessa aivan eläimessä kiinni.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valokuvien ulkopuolella tiikereitä säilytetään hyvin ahtaissa ja virikkeettömissä häkeissä. Eläimet ovat tavallisesti erittäin aliravittuja ja sairaita. Valokuva tiikerin kanssa on useille matkailijoille kerran elämässä -kokemus, mutta samalla se tarkoittaa elämänmittaista kärsimystä tiikereille.

Valokuvien lisäksi vangittuja tiikereitä voi nähdä Thaimaassa myös muissa matkailijoille suunnatuissa huvituksissa. Esimerkiksi sirkusesitykset, missä tiikerit hyppivät palavien renkaiden lävitse tai kävelevät kahdella tassulla, ovat hyvin yleisiä monissa lomakohteissa.

Elefantit käyvät läpi uskomattoman väkivaltaisen koulutuksen

Yleisimpiä Thaimaan-lomakokemuksia ovat norsuratsastukset, joita myös monet Suomessakin toimivat matkatoimistot suosittelevat asiakkailleen. Elefantin selkään kiipeämiseen liittyy kuitenkin monia varjopuolia, joita matkailija ei välttämättä osaa ajatella.

Norsujen pitkä koulutusprosessi pitää sisällään pentujen riistämistä emolta, ahtaissa tiloissa olemista, jatkuvaa nälkää, terävillä esineillä tökkimistä, jatkuvaa hakkaamista ja monenlaista muuta väkivaltaa. Koulutuksella on ainoastaan yksi tavoite: murskata eläimen oma tahto. Tällöin elefantteja voi hallita ja ne tottelevat kouluttajaansa sekä erityisesti tämän kädessä olevaa teräväkärkistä keppiä.

Elefanttiratsastusten yhteydessä kouluttajien käsissä on yleensä keppi, jonka päässä on terä. Sen avulla eläintä voi hallita melko vaivattomasti ja ohjata sitä tökkäämällä terää korvan taakse, jolloin elefantti kääntyy haluttuun suuntaan. Terävien keppien tekemät haavat eivät välttämättä ehdi parantua trooppisessa kuumuudessa, ja eläimet voivat kärsiä kovista kivuista.

Flickr / DanElefanttiratsastus Thaimaassa
Vaikka norsut ovatkin hyvin suuria eläimiä, ei niiden selkä kestä raskasta painoa.

Myös elefanttien selkään nostetut, tavallisesti bambusta tai metallista valmistetut tuolit tuottavat norsuille rutkasti kipua. Vaikka kyseessä olevat eläimet ovatkin valtavan suuria, ei niiden selkärankoja ole tarkoitettu kantamaan painavaa lastia. Jatkuvasti selässä oleva paino aiheuttaa siis runsaasti vahinkoa erityisesti, kun tuolien lisäksi selässä on kannettava myös ihmisiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Thaimaassa on tarjolla myös monia elefanttiaktiviteetteja, joissa eläimiä kohdellaan inhimillisellä tavalla. Esimerkiksi Phuketissa sijaitseva Phuket Elephant Sanctuary tarjoaa matkailijoille mahdollisuuden tutustua norsuihin eettisesti. Kaikki itseään eettisiksi kutsuvat elefanttikohteet eivät kuitenkaan ole sitä mitä väittävät olevansa, joten paikkoihin kannattaa suhtautu kriittisesti ennen lopullisen valinnan tekemistä.

>> Lue myös: Kuka vain voi tehdä helpon virheen, jolla on kohtalokkaat seuraukset – älä tue eläinten kaltoinkohtelua lomallasi

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Inka Khanji sekä Flickr / niel schubert, Rushen, Roger Howard ja Dan

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja