Suomen suurin matkablogiyhteisö

Via Baltica kokemuksia

Autolla Baltiassa, Via Baltica ja vähän muutakin auto-juttua sieltä päin

IMG_8266

Tästä ollaan montaa mieltä, osa sitä mieltä että Via Baltica on ihana, osasta se on tylsä pätkä ajaa, osa sitä mieltä että mielenkiintoinen, osasta vaarallinen, osa hinkuu uudestaan ja sitten näitä mitkä ei enää uudelleen mistään hinnasta lähtisi Baltiaan, ainakaan siis autolla.

Koitin tässä laskea montako kertaa on tullut sahattua pelkä’stään Via Balticaa mutta en nyt ihan päässyt yksimielisyyteen itseni kanssa – lukemattomia!
Ja pelkkää tuota Tallinna-Riika pätkää vieläkin enemmän!
Kertoja tulee reippaasti toista kymmentä..

Road trip fani, Baltia fani ja Balkan fani- tunnustan!
Latvia, etenkin Riika on mun home-away from home Baltic ja Serbia, etenkin Belgrade on mun home-away from home Balkan.. Näistä sitten voi päätellä lempi matkakohteita, tuon Unkarin (ja muutaman muun) lisäksi siis.

Eka road trip Via Balticalle tehtiin kesäkuussa 2011, sillon oli tarkotus ajaa Garda-järvelle ja sieltä Hampuriin. Tää oli siis pläni sillon.
Sitten tuli Ehec-epidemia Saksassa, johon moni sairastui, ihmisiä menehtyi ja annettiin suositus olla matkustamasta sinne kunnes syy selviää (myöhemmin selvisi että olisi ulkomaiset kurkut ja idut, jotka olisivat päässeet kosketuksiin likaisen veden kanssa).
Jätettiin siis menemättä Hampuriin.
Jätettiin myös Garda väliin kun mietittiin että ei kerettäis siellä kauaa olla ja onko järkee lähtee sinne myöskään pikku budjetilla. Olin sillon saanut töitä vasta keväällä, samasta paikasta Ohjelmatoimistolla jonne tein koulun harjoittelun joten rahaa ei ihan hirveesti ollut ja joten lomaa pidettiin kaksi viikkoa.
Oltiin Krakovassa meijän hotellin edustalla kun mietittiin matkaa uusiksi ja päätettiin siellä et ollaan vähän aikaa Krakovassa, käydään Oświęcimissä, jonka moni paremmin tuntee Auschwitzina ja palataan takaisin päin.

Tämmönen Tallinna-Jurmala- Kaunas- Krakova pätkä oli ihan sopiva näin alkuun, ajettiin takas vielä Vilnan kautta, hotelli jossa sillon oltiin oli syrjemmässä, eikä tullut paljoa siellä käpättyä silloin, kävästiin kyllä kukkulalla ja mm. KGB-museossa, mutta sitten tuppasi satamaan reippaasti & tuli enempi otettua rennosti hotellilla + hieman shoppaillen.
Vilnaankin on kyllä palattu uudelleen.

IMG_8271

Se mistä keksittiin lähteä Baltiaan seikkailee en muista, kait se oli ollut kummankin mielessä ja sit vaan päätettiin lähteä. Kumpi sen sano ääneen eka en muista. Jos se on ollut Jani niin mä oon kyllä heti (kuten yleensä) ollut sata lasissa valmiina lähtöön! Niin on kyllä Janikin (onneksi!) 🙂
Sillon, touko-kesäkuussa 2011 ei ollut juurikaan kukaan tuttu siellä päin käynyt ja moni varoitteli, piti hulluna – tuutte ryöstetyksi, siellä on miliisei, tiet kamalia, siellä ei oo mitään, miksette mee Espanjaan jne.
Nää siis tuli jengiltä joka ei ole siellä itse edes käynyt- yleensä ne on niitä pahimpia.
Just saying! 😉
Janin vanhemmat oli käynyt joskus aikoja sitten Jurmalassa ja ne kehu sitä paikkaa kyllä (tosin kauhisteli silti meijän matkaa) oltiin eka et ei, ei, se on joku ihan mummo-paikka mutta eipä ollutkaan vaan leppoisa rantalomakohde, silkkistä, vaaleaa hiekkaa silmän kantamattomiin ja auringon valossa välkkyvä, hieman hyinen Itämeri.

Vaikka oli ihan kesäkuun alku niin sillon sattu oli olee ihan järjettömän hyvät ilmat, kaikkialla muualla paitsi siellä Vilnassa missä satoi sen pari päivää (mutta sitä varten siellä on Akropolis- ostoskeskus tai ostoshelvetti riippuu kumman meijän näkökulmasta tätä kattoo).

Mitä tulee vaaralliseen tiehen niin joo, se ajotapa on siellä aika hurja!
Läheltä piti tilanteita on paljon ja autoja tien sivussa oli kyllä jokunen kappale, pari rekkaa oli myös pöpelikössä. Puolassa oli sitten enemmän näitä ristejä ja muistopatsaita tien varrella, näissä kohdissa joku oli siis menehtynyt. Näitä oli useita.
Jotkut sanovat että nää muistomerkit tien vieressä on siellä tuomassa onnea ja ehkäisemässä onnettomuuksia, etenkin mutkaisilla kohdilla tai esim. vuoristoisella alueella.
Puolassa tuntuu olevan vielä enemmän kun muualla tuo ajotapa se et ohi on mentävä vaikka mikä olis ja se väistää kellä menee pokka eka.
Mutta melko hurjaa on toi liikenne muutenkin.

Nykyään on leveämpää tietä, jotta se hitaampi mahtuu antaa tilaa ilman et menee pusikkoon, mutta siinä ei auta toi levennys kun 4 autoo puskee vastaan rinta rinnan..
Tuolla on muutama hikikarpalo kyllä herahtanut otsalle & sydän hypännyt kurkkuun..
Tosin Janiin luotan kuskina, se osaa ajaa silmät kaikkialla niinkun tuolla pitääkin!
Mullahan ei siis ole vielä korttia joten kaikki meijän ajot hoitaa Jani.
Tosin vaikka mulla tsetti ois niin tuolla en kyllä haluis ajaa, enkä usko et Jani suostuis mun kyytikään ainakaan ilman 5 ‰ tilaa 😉

Tiet on nykyään siis kunnostetumpia, EU-raha kylttejä näkyy enemmän ja enemmän (millos saadaan Suomen tiet kuntoon?!) ja 2011 verrattuna osa teistä on jo ihan unelmaa (miinus trafiikki).
Vielä muutama vuosi sitten mm. Viro-Latvian raja oli ihan kauhee pätkä, tiet niin urasii ja missä ei ollu rekka jyystäny uria niin siellä oli hirveitä kuoppia yms.

Meijän vanha auto oli siis 8cm maavaralla, mutta sillä selvittiin noi urat, mukulakivi-kaupungit ja jopa Tatra-vuorten ylitys joten jos oma auto mietityttää niin tsekkaa millä me mentiin niin etköhän pärjää 😉

Mutta hereillä siellä pitää olla, vaikka moni asia on hurjasti parantunut!
Yhellä reissulla veti rekka edessä menevän matkailuauton peilit mukanaan mutkassa, onneksi oli yksi auto meijän välissä meinaan siitä sinkoili niitä osia aika reippaasti!
Saksalaisille matkailijoille ei onneks käyny mitään mutta ukko oli aika järkyttyneen näkönen kun ajo tien sivuun! En ihmettele.
Meille ei oo onneksi (KOP KOP) tapahtunut mitään isompaa tuolla, mitä nyt sulakkeet mennyt ajoreissulla, pohja saanu hittii ja muutama tukivarsi jouduttu vaihtaa aina reissujen jälkeen ja pari sakkoo tullut ja pulssi vetänyt tuhatta ja sataa..
Läheltä piti on ollut kyllä muutamia, Bratislavaan mennessä edellinen auto löi yhtäkkii liinat kiinni ja ellei Jani ois ollu hyvin hereillä niin oltas vedetty 130 lasissa perseeseen.. Eläimiä tiellä, Puolassa varsinkin on ollut monta kertaa jonkun mutkan takana lehmiä ja kanoja vapaana, näissä pikku kylissä. Nopeus onkin noissa kylissä 30-50 ja sitä kannattaa noudattaa ko. syystä.

Latviasta tuli äkkiä meijän suosikki, maa jossa ollaan saatu ainoot sakot, mutta jossa on ollut kyllä ihan järjettömän mukavat poliisit (tähän mennessä)..
Ekalla reissulla ei käyty Riiassa ollenkaan, muuten kun ajettiin läpi mutta lähettiin talvilomalla sinne samana vuonna kattoo lätkää & sinne on sitten palattu lukuisia kertoja uudelleen, minilomalle, koko lomalle, pidennetylle viikonloppu tai pääsiäisbreikille ja yllärisynttäri matkalle!
Nyt ollaan pääsiäisenä sinne menossa kun on muutama extra pvä vapaata!

Maatkin on muuttunut aika paljon tässä muutaman vuoden sisään.
No ensinnäkin isoin muutos on varmaan euroon pakottaminen. Ja sitten on turismi kasvanu tosi paljon.
Ennen siellä päin sai käppäillä ihan rauhassa ja jengi piti hulluna kun lähettiin Baltiaan lomalle ja nyt varsinkin Riiassa on jumalaton määrä suomalaisia (+ muita turreja).

Hassua kyllä et Puola ei koskaan ollut mikään lemppari maa ja Jani sillon ekalla kerralla sanokin ettei koskaan enää lähde Puolaan autolla, oli hurjempaa siellä se liikenne kun ennen, nyt se tuntuu siirtyneet Liettuaan toi pahin..?!
Mutta niin se mieli muuttu ja sitä maata on tullut sahattuu takas ees taas – molemmin puolin.
Laskettiin kerran et ollaan oltu Puolan eri kaupungeissa enemmän kun muualla 😀
Puola on siis sittenkin ihan jees, mut siellä on tosi paljon tietöitä! Yhen kerran laskin monet kymmenet tietyöt ja sittten en enää pysyny laskuissa! Niitä vaan oli.. yksi kun loppu niin heti perään seuraava – huh!

Ja nää siis hidastaa matkantekoo sikana, google maps näyttää et Suwalki – Lublin veis 5,5h ja matkaa 370km.. siihen voi heittää vielä tunnin pari päälle.
Ja voi sitä onnea jos ajat etelään Varsovan kautta, se keskusta on kyllä kunnon aikasyöppö!
Käytiin siellä kerran (ollaan yövytty kyllä Varsovan lähellä muutamii kertoi) ja meni 4h päästä keskustasta pois.. Onneksi tuon keskustan pääsee ohittamaan autolla ettei tartte mennä keskustan kautta. Ollaan siis vedetty koko Via Baltica alusta loppuun useemman kerran. Tosin ei tarkoituksella.

Tuo E-67, jonka Tallinna- Varsova osuutta kutsutaan Via Balticaksi, jatkuu Prahaan asti.
Se on vielä kokematta.
Tää oli useimmille yllätys et se ei lopukkaan Liettuan rajalle, niin sillon mullekkin.

Prahassa en oo siis käynyt mutta Tsekin teillä on tullut ajettua.
Navissa on myös se hyvä piirre että siihen saa vältä tietulleja / maksullisia teitä.
Eipä nuo paljoo oo maksanu tuolla noilla meijän pätkillä mutta ekalla kerralla ei ollu niin hirveesti tietoo ja puhelin oli rupunen Nokia niin sillä ei pahemmin surffailtu missään- miten sitä on pärjännykkin?? 😀

Sillon ekoilla kerroilla väisteltiin tietulleja ja tiemaksuja- ihan turhaan siis!
Myöhemmin kokeiltiin Katowice- Krakova osuutta muutaman kymmenen kilsan pätkä,alle pari euroo siitä kun pääsee vetää usein kun partahöylällä silitettyä tietä kunnon nopeuksilla!
Saksan rajalta jos ajaa Koniniin koko pätkän 269km niin se raapasee sitten liki 20€ mutta sä siis maksat sen osuuden minkä meet, et koko maksua!
Ekalta puomilta saat yleensä paperikuitin jonka sitten syötät ulosajaessa masiinaan (tai ihmiselle) ja that´s it!

Mitä näihin nopeuksiin tulee niin tutkia tuolla on jumalattomasti! Mutta mikä on mahtavaa niin näistä varotellaan, toisin kun Suomessa niin tuolla saa väläytellä valoja eli varottaa edessä olevasta tutkasta!
Varsinkin rekkakuskit on säästäneet meijät monilta sakoilta! Kiitos! Spasibo jne!

On siellä tien varrella kylttejä et automat-kontrol ja navikin muistaa vinkasta niistä välillä, ihan laillisesti siis.
Ja jos joku nyt vetää herneen nenään että sitä varten ne nopeusrajotukset on jne. että niitä pitää noudattaa niin ihan vapaasti.
Siellä ei juurikaan pärjää jos meinaa ajaa sen 70/90/110 rajoituksen mukaan mikä millonkin on. Enkä puhu niistä kyläteistä vaan isommista nyt.
Motarilla on huikee vetää varsinkin etelä- Puolassa ja Slovakiassa kun siellä on suositus 130-140 ja tiet huippuja niin siellä jengi vetää 150-160 ja jotkut enemmänkin..
Sit jos satut menee jonkun paikallisen ohi (tää koskee etenkin Puolaa) niin vaikka niillä ois kuin viimesiään vetävä auto niin niiden on pakko päästä ohi! Siellä on muutaman kerran tullut joku vanha rämä oikeen polkemalla ohi,kun ei voi antaa periksi.
Nää on hauskoja muistoja sieltä kun ne polkee ja polkee ja kun ne pääsee rinnalle on ilme kun olympiavoittajalla.
Mut kuten jo aiemmin sanoin niin hereillä pitää olla ja järki päässä, samoin noudata turvavälejä- ne siellä muistuttelee myös niistä ja ihan syystä, nopeudet kun välillä on muuta mitä täällä totuttu..

Sitten ihan muutama huomioitava asia: siellä ei tartte maksaa alle 3500 kg autoista tiemaksuja, eikä Baltica osuudella oo myöskään tietulleja tai vinjettejä.
Puolassa on pari tietulli tietä, joissa voi maksaa zloteilla, euroilla, jokunen paikka otti puntii ja dollareita, mut varaa kolikoita näihin, osassa kävi myös kortti!
Nää Puolan tiet ei oo noita pääväyliä, lähinnä poikittain Puolaa meneviä teitä. Jos ajat Balticaa ja Varsovaan ja alas niin et sä näille teille joudu ja näistäkin on varotuksii tien laidalla.
Viimestään siinä vaihessa huomaat kyllä kun ajat tullipuomille- siispä pidä silmät auki ja rahaa mukana 😉 Huom,kuvassa lateja!

Tässä lista Puolan maksullisista teistä (tsek! hinnat saattaneet muuttua – alla olevat hinnat vähän päälle eurosta pariin kymppiin ja maksu siis määräytyy sen ajetun matkan mukaan).
Mopoilla on hinta yleensä puolet tiemaksusta, poikkeuksena A1 sekä A2 Swiecko-Konin, ne on saman hintasia molemmille.

A1 Rusocin (Gdańsk) – Nowa Wieś (Toruń) 29,90 PLN
A2 Świecko (DE/PL) – Konin 75,00 PLN
A2 Konin – Stryków (Łódź) 9,90 PLN
A4 Bielany Wrocławskie (Wrocław) – Sośnica (Gliwice) 16,20 PLN
A4 Katowice – Kraków 20,00 PLN

Muissa maissa sitten Puolan naapureista on jo vinjettii käytössä mutta näistä teen sit oman postauksen myöhemmin.

Pakolliset kamppeet automatkalla Balticalla
– palosammutin (ei pakollinen tosin Puolassa)
– huomioliivit (jos hyppäät autosta ulos tiellä nää ois oltava päällä)
– varoituskolmio
– ensiapulaukku

Lisäksi kannattaa olla green gard, tarkista auton vakuutus, monissa maissa on tupla tai tripla omavastuu! Jos oot jonkun muun autolla (sukulainen, rahotusyhtiö) niin tarttee olla maastavienti lupa.
Renkaista sen verran et talvella muualla Baltiassa käy nastat mutta ei Puolassa. Ja siellä pitää olla myös lumiketjut messissä jos meet vuoristoalueella, niiden käyttö on yleisesti sallittua, joillakin alueilla pakollista. Tsekkaa siis nää tarkkaan jos meet talvella!

Muuta infoa:
– Monilla huoltoasemilla wifi, wc:t saattaa olla maksullisia (varaa pikku kolikoita) ja niitä yllä pitää usein eri omistajat kun asemat ite.
– Yleinen hätänumero Euroopassa 112.
– Useilla isoilla teillä on tietyn pätkien välein hätäpoistumisteitä sekä yleisiä hätäpuhelinbokseja.
– Auto kannattaa parkkeerata johonkin valvottuun tilaan eikä jättää mitään arvokasta näkyville.

Netti on ollut yleisesti jees ja oon käyttänyt omaa nettiä jos wifii ei oo ollut.
Puolassa sattaa olla vähän kalliimpi mut kannattaa sulkee kaikki turhat ohjelmat, mulla on vaan netti käytössä + pankki, google, maps, booking.com ja facebook 😀
Janilla pamahti eka kerralla meiliin joku levy-yhtiön uutiskirje joka sitten haukkas useemmaan kympin edestä dataa, onneksi sillä on työsuhdepuhelin mutta silti!

Huoltoasemii ja muita levähdyspaikkoja löytyy – välillä tosin tuntuu et on monta peräkkäin ja sitten ei aikoihin mitään.. Varsinkin pikkuteillä ajellessa, kannattaa muistaa tankata usein. Muutama klups!- tilanne on käynyt aiemmin kun mentiin pikkuteitä ja tankki rupes imee viimesiään, luultiin että päästään asemalle mutta mentiin vaan keskellä peltoja jossain päin Liettuaa..
Balticalla asemii siis löytyy.

Rajaa lähempänä olevat asemat on hiukan kalliimpia mutta Suomeen verrattuna on bensa/diesel sielläkin edullista, viimeksi karvan alle euron!
Neste/Hese comboja löytyy & joskus ollaan napattu Hesestä joku ruoka ja on niin paljon parempaa kun kotimaassa, hinta, koko ja maku ihan eri luokkaa! 😉

Toivottavasti jollekkin oli tästä hyötyä Via Baltican matkaa suunnitellessa.
Turhaan sitä kannattaa pelätä, liikenne on mitä on, varaa aikaa ja älä aja väsyneenä.
Kaikesta liikenne-varoittelusta huolimatta on toi automatkailu tuolla päin mahtavaa.
Pääsee näkee niin monia paikkoja, joita ei näkis jos matkustas vaan lentokoneella!

Ja onhan siinä se vapauskin, saa mennä millon haluu & minne haluu.
Plus ei oo mitään rajotuksia paljon voit kuljettaa tavaraa, tuoda tuliaisii jne! 😉

Vaikka tota pätkää tullut vedettyä monet kerrat niin en siihen kyllästy!
Aina on ihana bongaa tuttuja paikkoja!
Ja löytyy niitä uusiakin vaikka monet kerrat siellä päin tullut oltua.
Kaupungeista jotka on matkojen varrella tullut käytyy niin niistä sitten omat postaukset myöhemmin, tästä tulis muuten super pitkä!!

Enää viikko ja pääsee taas tien päälle ja Riikaan! Cant wait!

PS
Elo-syyskuun jälkeen pääsen sitten toivottavasti kertomaan millaset tiet ja liikenne etelämmässä on nyt,onko kuin muuttunut vuodessa?!
Kesälomalla ois siis tarkotus suunnata tuonne Balatonille, viikko bookattu ja loppu pari vkoa sitten mennään minne huvittaa mennä – ihan parasta!

PPS
Yritin ettiä noita kunnon liikenne kuvia, mutta kyllä ne jostain vielä löytyy!
Noissahan toi liikenne näyttää aika kesylle 😀

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Scenic Road Hunters / Miika 15.4.2017 at 21:14

  Via Baltica on käynyt monesti mielessä. Toisaalta sinne päin suunnatessa tekisi mieli kierrellä niitä pienempiä maisemateitä pitkin.

  Katsotaan koska pääsee ja ehtii. Kiitos kuitenkin tästä raportista

  • Reply micciz 15.4.2017 at 21:46

   Kiitos kommentista ja siitä että jaksoit lukea läpi! 🙂

   Via Baltica on upeimmillaan etenkin tuosta Latvian rajalta Riikaan päin, kulkee tie sitä rantaviivaa pitkin ja siinä on muutama upea stoppipaikka (meijänkin vakiomestat), josta pääsee suoraan rannalle.
   Siinä ei oo mitään rakennuksia vaan hiekkarantaa joka suuntaan!
   Ite en oo siellä uinut mutta monet on, jos on koira niin siellä on vapaata lääniä juoksuttaa.

   Mitä tulee noihin pikku teihin niin on kyllä parhaita, jos siis on aikaa eikä kiire mihinkään. Tehtiin muutama vuosi sitten Latvia- Liettua reissu autolla ja käytiin Liepaja, Klaipeda ja Kaunas muun muassa läpi.
   Matkan varrella löytyy kivoja pikku paikkoja ja yllättäviäkin kohteita, kuten motelli jossa oli vanhoja hävittäjiä pihalla plus helikopterikenttä sekä kahvila jossa oli vanhojen autojen näyttely.
   Tällä reissulla ohjas navi sillon jonnekkin pikkutielle ja bensavalo rupes palamaan.
   Varakannu oli mukana mut tyhjänä 😀

 • Reply Heimo Huima 20.6.2017 at 18:55

  Hyvä tarina! Huomennna aamusta iltaan tarkoitus ajaa Tallinna-Suwalki väli. Siellä yö ja austa Varsovan kautta Poznaniin, jossa toinen koti. Aiempi ia baltica reissu autolla yli 10 v sitten…..jolloin rajajonotukset, tietyöt jne oli yhtä he….iä. sitten Finlinesillä Gdyniaan kunnes lopettivat henkilöliikenteen sinne -ryökäleet. Lento on aina toki helpoin ja edullisin mut nyt on vietävää ja tuotavaa eli V70 nokka tosisuuntana etelä aamulla.
  Puolassa on liikennekulttuuri kommunismin ajalta edelleen -vain tämä hetki meinaa ja ratin takana voi päteä… jopa Turkissa, Italiassa jne on sivistyneempi liikennekulttuuri ja käytäntö. Olen ajanut paljon useimmissa Euroopan, usan (tarkoituksella pienet kirjaimet), Väli -ja Etelä-Amerikan maissa.

  • Reply Mimmu 24.6.2017 at 17:58

   Tuttu reitti!! Tallinna-Suwalki väli on meijän matkan vakiopätkä ollut niin viime vuosina.
   Lauttaan ja sitten Tallinnasta suoraan Suwalkiin. Tai no se meijän vakiomesta missä yövytty on vähän Suwalkin ulkopuolella, siellä Wigryn luonnonsuojelualueella, löydettiin sieltä tsägällä kiva ja hyvin edullinen hotelli, jossa myös halpa&huippu hyvä ruoka ja hyvä nukkua (ja autolle ilmanen vartioitu parkki).
   Poznanissa ei oo tullut käytyä, vaikka muuten toi Puola tullut sahattua ees taas!
   Miten sä sinne oot eksynyt?!
   Lento on varmasti edullisin sinne, varsinkin jos menis Turusta ilman matkakamoja niin päässyt alle 40€!
   Mutta tykätään reissa tuolla autolla – harmi vaan että pääsee vaan pidemmälle kesäisin.
   Mitä tulee liikennekulttuuriin niin Puolassa se on kyllä viime vuosina parantunut! Liettuasta on tullut mulle vähän se no,no-maa.
   Välillä oli ettei Puolaan haluu kuonoaan pistää..
   Toi Finnlines ois ollut hyvä, kattelin vastaavaa Saksaan mutta on niin järkky hintasia että sillä hinnalla maksaa jo koko reissun bensat ym kuluja. Siksi sahataan tota Via Balticaa autolla (ja myös kun tykkää siitä).

   • Reply Piamaria 17.10.2017 at 10:31

    Tosi kiva lukea kokeneiden reissaajien kokemuksia :)) Itse ensikertalaisena lähdössä asuntoautolla viikonpäästä hurruttelemaan. Olisinkin kiinnostunut tuon Wiryssä mainitsemasi hotellin nimestä, joskos yritettäisiin yöpyä ko. paikassa. Tuhannesti kiitos jo etukäteen 🙂

    • Reply Mimmu 18.10.2017 at 16:05

     Kiva kun oli hyötyä!
     Noita Baltian teitä (ja vähän muitakin siellä päin) on tullut suhattua useemman kerran, ekan kerran vedettiin 2011 niin jokunen reissu takana. Tosin monesta reissusta on vielä kertomatta.
     Mihin päin oot suuntaamassa sieltä?!

     Tosiaan tuo Wigryn kansallispuisto on aika hieno paikka.
     Ollaan oltu siinä Hotel Holidayssä, joka on noin 10km kilsaa Suwalkin keskustasta.
     Kesällä siellä on varsinkin ollut täyttä, järjestää muun muassa paljon häitä ja muita juhlia siellä, ollaan joskus jääty ilman majapaikkaa siellä kun ollut täynnä ja välillä taas ollut ihan hiljasta ja ollaan varattu maja vasta tien päältä.
     Se Holiday ei oo mikään luksus paikka mutta meille just sopiva, ilmanen, vartioitu parkki sekä huone jossa nukkua & hyvä suihku, lisäksi niillä on siellä hyvä ja edullinen ravintola! 😉
     Oltiin tuolla nyt kaksi yötä syyskuussa taas ja käytiin vähän kiertää siellä kansallispuistonkin alueella.
     Tosin ei lähetty patikoimaan mihinkään kun oli vähän huono keli, niinpä käytiin shoppailee & ajaa kartingia Suwalki Plazassa.

 • Reply Jani 27.6.2017 at 10:13

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta ja infosta. Tuli hyvään paikkaan, kun 2.7.17 lähdetään Via Balticaa alas. Riika, Kaunas, Varsova, Wien, Bologna ovat yöpymiskaupunkeja ja lopullinen määränpää on Ischia Napolinlahdella.

  • Reply Mimmu 18.10.2017 at 16:08

   Mulla oli mennyt sun kommentti ihan ohi!
   Kiva kun luit ja toivottavasti oli hyötyä reissussa!!
   Noin pitkällä en oo vielä autolla käynyt, kuulostaa mahtavalle reissulle!!

 • Reply Heikki Lindfors 1.10.2017 at 10:43

  Ajelimme Bodenjärvelle Baltian ja Puolan kautta 9-2017. Tietyöt Riikan ohitustiellä ja Liettuassa Panevetsysin ohitustiellä. Moottoritie Suwalkin JÄLKEEN Augustowiin saakka on valmis. Lomzan kautta on asiallinen tie. Varsova-Bialystok moottoritietä rakennetaan. Korjauspätkiä on, mutta päällystettä jo laitetaan. Miten lie Bialystokin päässä? Varsovan pohjoisen ohitustien loppu moottoritieosuus valmistuu pian.
  Varsovan itäpuolelta Sveitsin rajalle koko matka Lodz -Wroclav-Dresden-Hof-Ulm on hienoa moottoritietä ja ilmainen.
  Katowicesta Lodziin päin on valtava ruuhkaosuus ennen kuin moottoritie valmistuu 2018.
  T. Heikki

 • Reply Mimmu 5.10.2017 at 15:22

  Heips!! Kiitos kattavasta listauksesta!!
  Ollaan oltu näemmä samaan aikaan reissussa.
  Oltiin tuolla Baltia- Balkan rundilla nyt elo-syyskuussa.
  Tietöitä tulee riittämään tuolla suunnalla varmaan koko ajan. Mutta sitä odotan että saa myös Baltian puolelle tuon monikaistasen tien valmiiksi jota siellä nyt ruopivat. Helpottas ja sujuvaittas liikennettä niin paljon kun rekat menisi vain omaa kaistaansa. Tosin kivasti ne antaa tietä mutta silti…
  Noi tietyöt mitä kohdattiin matkalla ei onneksi ollut niin pahoja että olisi jumittanut tällä kertaa tunteja matkaa, jotenkin tuntu olevan vähemmän tai sujuvan nopeemmiin?! Taidettiin välttää noi pahimmat Katowice-Lodz takastullessa, huh!!
  Vai onko sitä vaan oppinut suhtautumaan niihin erilailla, kun tietää että niitä on siellä niin ei jotenkin turhauta niin paljoa??
  Tosin joidenkin ajotyyli kyllä turhauttaa edelleenkin..

 • Reply Raija Gasic 4.4.2018 at 13:18

  Ihana Tarina!

  Kiitos siitä ja kaikista muistakin kommenteista. Mummu täällä, asunut aikoinaan Saksassa ja autolomat olivat niihin aikoihin intohimoni. Pisin matka, minkä olen autolla tehnyt, lapset takapenkillä, oli Ruotsin kautta Kreikkaan, siis Haparannasta alaspäin. Silloisen Jugoslavian rannikon olen ajanut useaan kertaan ylös ja alas, siis tarkoitan aivan ylhäältä alas ja takaisin. Yksin…

  Kuten kerroin, mummu jo olen ja noista matkoista on pari vuosikymmentä kulunut. Haaveilen edelleenkin toteuttaa vielä kerran elämässäni toteuttaa autoloma Via Baltican kautta Serbiaan, osaan sitä kieltä. Terveydessäni ei ole mitään vikaa ja vireystasoni on erinomainen. Liikun, jumppaan ja elän terveellisesti. Kielitaito Saksa ja Serbia (vai miten se tänään menee?) Englannillakin pärjään välttelevästi.

  Niinpä kysyn, olenko hullu haaveillessani vielä kerran toteuttaa autoloma seuduille, jotka ovat Via Balticaa lukuunottamatta tuttuja?

  • Reply Mimmu 5.4.2018 at 14:14

   Kiitos kun jaksoit lukea ja pitkästä kommentista. Niitä on ihana lukea!!

   Jugoslavia on ollut varmasti erikoinen paikka lomailla. Mahtavaa että olet päässyt ajamaan siellä edes takaisin!
   Varmasti ollut upea kokemus, mutta haasteitakin varmaan ollut jokunen matkan varrella.
   Olisi kiva kuulla lisää noista sinun reissuista!

   Mitä tulee tuohon haaveeseen tehdä vielä autoloma Baltian kautta Balkanille, niin ehdottomasti!!
   Jos sinulla on mahdollisuus tehdä se niin kannustan menemään!!
   Jonkun mielestä ehkä hullu haave, mutta kannustan tekemään niin kuin itse haluat!! Moni sitä saattaa pitää hulluna, koska ei ole itse kyseisissä maissa matkustanut. Niin meillekkin sanottiin, välillä vieläkin.

   Tiet ovat siellä ovat parantuneet huimasti, samoin liikenne.
   Tosin oma eka reissu oli tuolloin 2011, mutta eroja noihin ekoihin reissuihin on huomattavasti!!
   Myös hinnat ovat nousseet, mutta niin on matkustaja määrätkin, mutta Balkan on edelleen meille edullinen ja koen sen turvallisena matkustaa.

   Serbiassa moni puhui englantia ja koittivat puhua venäjääkin meille usein, silläkin siis pärjäisi siellä ja muutenkin kielet ovat samankaltaisia! Alkeita olen opiskellut, mutta jäivät. Saksaakin kuulin jonkin verran.
   Jos kerran puhut noita kieliä, pärjäät siellä myös sen puolesta varmasti!!

   Tuo sinun reissuhaave on niin samanlainen kuin itsellä. Mulla on sama haave mennä tuosta Balticaa alas Balkanille.
   Voi kun olisi enemmän aikaa!!
   Ilmoittele jos olet menossa, voin kertoa lisää vinkkejä, tosin uskon että siellä reissanneena kyllä tiedät jo ne 🙂

  Leave a Reply