Suomen suurin matkablogiyhteisö

Uutisia Venäjän matkailuun ja E-viisumiin liittyen

Odotettu uutinen- E-viisumilla Venäjälle!
Tätä on odotettu!
E-viisumin käyttöönotosta on liikkunut puheita jo muutaman vuoden ajan, ainakin Venäjän mm-kisoista lähtien. Suomen kansalaiset pääsevät jo nyt Kaliningradin alueelle netistä anottavalla e-viisumilla.
Lokakuun 2019 alusta sähköinen (eli e-) viisumi tulisi koskemaan myös Viipuria ja Pietaria, sekä sitä ympäröivää Leningradin aluetta. Vuoden 2021 alusta e-viisumin olisi tarkoitus kattaa koko Venäjä.Pietarin kuvernööri Aleksandr Beglovin tapasi viime viikolla Presidentti Vladimir Putinin, jolta Beglov oli pyytänyt e-viisumin nopeutettua käyttöönottoa Pietarin alueelle.
Toiveena hänellä oli saada se käyttöön jo 1.lokakuuta 2019.
Putin oli kannattanut ideaa mutta halunnut laajentaa käyttöönoton myös Leningradin alueelle.

Leningradin alue kattaa laajan alueen Pietarin ympäristössä alkaen aina Suomen rajalta Viipuriin ja Karjalan kannakselle.
Idässä Leningradin alue ulottuu Syvärille ja Ääniselle ja lännessä Viron rajalle Ivangorodiin.
Alueella käy paljon päiväturisteja niin Suomesta kuin Baltian maista ja tuomalla e-viisumin alueelle se avaisi uusia mahdollisuuksia alueen talouden kehittämiselle.

Kaliningrad & Kaukoitä jo testissä
Tällä hetkellä niin kutsuttu e-viisumi on koekäytössä kahdella alueella: Venäjän Kaukoidässä sekä Kaliningradin alueella.
Kaukoidässä on e-viisumi ollut koekäytössä parin vuoden ajan 18 maan kansalaiselle, kuten kiinalaisille ja japanilaisille, mutta ei suomalaisille.
Kaliningradiin on suomen kansalainen voinut hakea e-viisumia heinäkuun alusta alkaen.
Kaliningradin lisääminen testialueeksi lisää varmasti kiinnostusta vierailla siellä.
Kaliningradin sijainti ja aiempi viisumipakko on ollut hieman haastavaa (haku ja kulut) sillä esimerksiksi Liettuan rannikolta olisi hienoa jatkaa suoraan Pohjois-Puolaan mutta ilman viisumia tämä on ollut mahdotonta esimerkiksi ex-tempore reissuilla.

Kaliningradin e-viisumeja myönnetään yhteensä 53 maan kansalaisille, kuten kaikille Euroopan unionin maille Britanniaa lukuun ottamatta.
Pietarin ja Leningradin alueen sähköisen viisumin kelpoisuusmaita ei ole vielä määritelty, mutta Putinin ukaasin mukaan se tehdään ennen lokakuun alkua.

Kaliningradin sähköisen viisumin anomuslomake  löytyy Venäjän ulkoministeriön sivuilta myös englanninkielisenä. Hakemus luvataan käsitellä neljän kalenteripäivän sisällä hakemuksen jättämisestä.
Jos viisumi jostain syystä hylätään luvataan siitä myös ilmoittaa hakijalle.
Myönnetty viisumi on voimassa 8 päivää.

Huomioitavaa!
Tällä hetkellä e-viisumin saa ilmaiseksi, mutta tulevaisuudessa saatetaan ottaa käyttöön jokin symbolinen maksu. Maksu otettaisiin käyttöön koska Kaukoidässä ovat ihmiset syöttäneet paljon valehakemuksia mm. julkkisten tiedoilla ja kuvilla ja tämä on työllistänyt virkailijoita turhaan.
Tämän välttämiseksi on ruvettu kaavailemaan pientä viisumimaksua, mutta tästä ei ole vielä tehty päätöstä.

Vaikka kutsua ei e-viisumiin vaadita niin voimassa oleva sekä Venäjän kattava matkavakuutus on edelleen pakollinen.

– Mimmu –

PS Kaliningrad on kiinnostanut kohteena jo usean vuoden ajan mutta emme ole hakeneet viisumia.
Itse viisumihakemuksen täyttäminen ei ole työlästä, se on tuttua matkatoimiston puolelta mutta se muu ruljanssi siinä ympärillä ja maksut on saaneet lykkäämään sen hakemista.
Mutta nyt kun E-viisumi on toiminnassa siellä niin kyllähän kohde houkuttelee.
Jos sulla on jotain tuoreita vinkkejä – omalla autolla Kaliningradiin – niin anna tulla!
Ollaan ens kuussa lähössä kesäloma-roadtripille ja kun ei suunnitella kohteita eli mennään mihin tie vie tyyliin niin mistäs sen tietää.. 😉

 

 

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply