Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mitä maksoi kuukauden autoloma Euroopassa 2018?!

 

Back home | Muutama sana ennen raha-asioihin hyppäämistä

Nyt on siis oltu reilu viikko kotona, Jani on palannut töihin ja munkin täytyy, jotta voisi ruveta suunnittelemaan seuraavaa minilomaa (half kidding).
Mua ei haittaa syksynen ilma, tää on paras vuoden aika, vaikka se tarkoittaakin sitä että kesäloma on takana päin ja seuraavaa kunnon reissua pitää odottaa taas melkeen vuosi..


En oo aiemmin lyönyt kuluja yhteen reissuistamme, mutta koska asia herätti mielenkiintoa sekä epäillyksiä joissakin ihmisissä (etenkin budjettimme suhteen) niin päätin niputtaa kesän 2018 roadtrippimme kulut.
Mä en pitänyt mitään kirjaa kuluista, kaikki matkakulut on maksettu yhdellä kortilla (Visa Electronilla)
paitsi 1 ½ majotusta meni Masterilla ja yksi käteisellä, mutta summat oli helppo jäljittää mm. Bookingin sivulta, lisäksi mulla on hyvä matkamuisti 😀
Mitä tulee omiin henk.koht ostoksiin niin niitä en rupea edes läpi kahlaamaan, kuka jaksaa edes kirjata jokaisen, varsinkin muutaman euron ostoksen?!..

 

Ennakoivaa budjetointia
Mä olen maailman huonoin matikassa, oon aina ollut ja se että olen ollut yli 7 vuotta töissä toimistossa jossa olin päävastuussa tilityksistä, palkkojen esilaskuista ja tarkistuksista sun muista taloushallinnon töistä on herättänyt runsaasti hilpeyttä mun tutuissa. Mä pärjään, kunhan mulla on toimiva laskin 😀
Matematiikka ei siis ole todellakaan mun juttu, mutta jostain syystä mä tykkään silti matkabudjetoida.
Kun ruvetaan suunnittelemaan jotain matkaa niin se olen minä joka lasken tarvittavat kulut yhteen (oli se sitten lennot tai auton-laiva combo parkkeineen ja bensoineen jne.).
Lasken myös itselleni jonkinmoisen päiväbudjetin käyttörahoille.
Ja ei, se ei ole tylsää, musta on kiva tietää mikä summa mun pitää saada kokoon ennen reissua.
Meillä ei siis ole reissuluottoja tai käytetä luottokorttia ellei ole ihan pakko. Lainalla ei haluta lomailla.
Tavoite on siis se että rahat on kasassa ennen reissua, käyttörahoja myöten.
Jaksaa sitten töissä painaa paremmin (etenkin noi kauppatyöt) kun on jotain tavoteltavaa, eiks ni?!

Tämän kesän roadtripille ei ollut mitään varsinaista pläniä vaan ainoastaan kaksi varattua majotusta ja kaikki muu sitten tyylillä mennään minne huvittaa/missä hyvät ilmat ja meille sopiva majotus.
Koska pisin varaus oli Montenegroon niin laskettiin kilsat sen mukaan, että ajetaan Croatian rannikon kautta sinne ja takasin, koska Bosnian puolellehan meijän ei missään nimessä pitänyt mennä..
(jos luit edellisen 
postauksen niin tiedät että juuri sinne me sitten lopulta päädyttiinkin)..
Tuon alkuperäis arvion mukaan bensat olisi 800 €, majoitukset 1670 €, laivat 200€ = noin 1300 € / hlö
Alkuun tietulleihin, parkkeihin, tippeihin ym. oli noin 100-120 €.
Tuo summa oli oikeastaan pelkkiä kolikoita, joka kauppareissun jälkeen heivaan tietyt kolikot säästöpossuun joten ne kertyy sivuun ”ihan itestään” ja niitä ei siis laskettu tuohon ennakoivaan budjettiin (tipit lasken muutenkin vähän käyttörahaan kuuluvaksi).

Muutaman ihmettelevän kommentin sain ennen matkaamme, että ei ole mahdollista mennä
50 € / yö budjetilla tai että rahaa tuommoiseen reissuun pitää olla useita tuhansia euroja per naama jos haluaa yöpyä muuallakin kun kaupungin ulkopuolella sijaitsevissa hostelleissa tai ettei ole mahdollista syödä ulkona jne.

Tässä postauksessa kerron paljon kuukauden roadtrip Itä-Euroopassa ja Balkanilla meillä kustansi.
Olen avannut tuttuun tapaani suutani hieman enemmän, kuin ehkä tarve vaatisi, mutta onpahan ainakin paneuduttu asiaan huolella! Olkaa hyvä!

 

Roadtrip reitti
Reittimme oli lopulta tuommoinen eli Tallinna – Panevezys – Katowice – Györ – Siofok – Kotor – Banja Luka – Pecs – Siofok – Rzeszow- Suwalki- Jurmala – Tallinna. Noin 5850 km.
Balatonilla käytiin ajelemassa muun muassa Tihanyssä, kartingissa, Kotorissa vedettiin lautta-täpin vuoksi ylimääränen lenkki, ei ajettu suorinta tietä Banja Lukaan jne. eli tommosia muita kilsoja varsinaisen reitin lisäksi kertyy aina (huom. ovat siis tuossa mukana).
Ainoa mikä puuttuu on ajo kotoota satamaan ja takaisin, noin 20 km / siivu.
Meillä oli jonkin verran bensaa tankissa joten laskelmat saavat ollakkin noin.

Laivamatkat
Vaikka ollaan sahattu tota Via Balticaa useita kymmeniä kertoja, niin silti ei tarvitse miettiä näitä matkoja miettiessä että kumpi valitaan: Baltica vai Ruotsi, joista jälkimmäinen ei kumpaankaan kiinnostanut.
Olisi toki myös kolmas vaihtoehto, joka on Finnlinesin laivalla Saksaan, mutta tuon hinnan ollessa järjetön 399€ meno niin putosi se laskuista ihan automaattisesti.
Hintaan kuulu toki hytti meille kahdelle plus auto mutta silti.
Noita laivamatkoja on ollut toki halvemmallakin, etenkin matkamessujen aikaan, mutta harvapa sillon tietää lomistaan tai edes mahdollisuudesta matkustaa.
Lisäksi tuo laivailu kestää liki 30 tuntia, siinä ajassa kerkeää ajaa jo hyvän pätkän Balticaa eteenpäin sekä ostelee useamman litran bensaa.
Jos joku heittäisi tarjouksen esim. 200€ toi laivasetti niin sillon voitas jo testimielessä harkita 😉
Siispä me valitiin laiva Tallinnaan.

Alunperin meillä oli varattuna Vikingin yölaiva, jossa oltas siis nukuttu yö ja lähdetty aamulla ajamaan kohti Pohjois-Puolaa.
Koska mä sain tehtyä tunnit perjantailta sisään ja Janilla oli myös tunteja plussalla päästiin me lähtemään jo päivällä, jollon menopeliksi muuttui Eckerö Line:n päivälaiva.

Menolipun hinta 101 €

19 € / matkustaja
29 € / auto
34 € / hytti

Ilman hyttiä oltaisiin säästetty siis 34 € mutta matkustusmukavuuden (etenkin hermojen) kannalta on tuo oma hytti tullut meille tavaksi ottaa jos mahdollista.
Laiva matka itessään kestää sen 2 h 15 min, mutta odotteluineen venyy vähintään kolmeksi tunniksi, mikäs sen mukavempaa kun köllöttää hytissä omassa mukavassa sängyssä, kun väistellä päiväkänniläisiä kovalla käytävällä..
Useimmiten tossa saa vedettyä myös hyvät päikkärit ennen ajoa, etenkin kun Jani oli ollut vielä tuon aamun töissä niin sai huilaa tulevaa koitosta varten.
Kannella käydään ehkä tsiigaamassa maisemaa ja joskus tulee otettua jokunen lähtöfiiliskuvakin..

Paluuta ei varattu ennen kun muutamaa päivää ennen.
Ilman pakkoa ja kellonaikaa kun on mukavampi matkustaa ja koskaanhan ei tiedä mitä matkan varrella sattuu.
Päätettiin palata lauantaina kotiin sunnuntain (eli maksimaalisen loman) sijasta, jollon myös laivan hinta tipahti kivasti alaspäin.
Syy lauantai paluulle oli se ettei Janin tarttenu tyyliin heti laivasta mennä töihin.
Paluu tehtiin myös Eckeröllä, sopivan aikataulun sekä vähän hinnankin puolesta.
Silja on meillä oikeastaan jäänyt kokonaan laskuista koska hinnat on ihan överit.
Oon koittanut siellä bongailla ”tarjouksia” mutta koskaan ollut vapaata, sama kävi kyllä nyt parilla viime kerralla myös Viikkarin kanssa..

Paluumatka 96 €

24 € / matkustaja
19 € / auto
29 € / hytti

Jälleen ois ollut säästövaraa tuon hytin verran, mutta ajaessa kohti Tallinnaan ruvettiin miettimään että jaksaako sitä hengaa tuolla käytävillä lauantai iltana kolmisen tuntia..
Lisäsin siis meille siis hytin tien päällä jossain päin Viroa.
En muista että Eckeröllä olis aiemmin ollut tuota systeemiä käytössä, että omaa varausta pääsee kätevästi muuttamaan jälkeenpäin, joten nettisivujen uudistuksen jälkeen oli tuo myös plussaa!!
Laivoihin olin laskenut noin 200 € meno-paluu ja meillä meni yhteensä siis 197 € (y)

 

Bensa kulut
tai siis Diesel meijän kohdalla. Musta on vaan jotenkin hölmö sanoa, diesel kulut..
Ja kun kysyn että tarvitaanko bensaa se ei tarkoita kirjaimellisesti sitä..
(ollaan myös vahingossa tankattu Virossa bensaa diesel autoon, mutta mun nimi-sekotuksella ei ollut mitään tekemistä sen kanssa..)

Oltiin siis budjetoitu about 800e noin kuudelle tuhannelle kilsalle, tarkkaa kilsamääräähän ei ollut tiedossa koska ei ollut meijän reittikään. Joten tuo 6000 oli arvio.
Mä löysin vuosia sitten Calkoon laskurit ja etenkin toi
bensalaskuri on mulla ollut ahkerassa käytössä.
Seuraan välillä myös bensan hintoja Euroopassa muutamalta sivustolta josta vetelin keskiarvon meille liioitellen eli 10 l / 100 km ja bensan hinta 1,35 € / l.
Bensan (siis dieselin) hinta jonka alimmillaan näin oli Bosniassa 1,08 € ja sielläkin oli myynnissä Eurodieseliä.
Ostettiin yleensä sitä vähän kalliimpaa vaihtoehtoa (jos oli) missä pitäs olla paremmat mömmöt seassa.
Kalleinta oli Croatia- Slovakiassa (ellei Suomea lasketa mukaan), jossa parempi litra oli 1,39 €.
Huom siis lähellä rajoja ja keskustaa, niissä ei tankattu kuin ehkä kerran ja ihan pakosta.
Koska ihan kaikkialla (etenkin Montenegron vuoristossa ja Bosniassa) ei tankkipisteitä ollut pitkiin aikoihin, niin toi meijän päättämä max 100 kilometrin range oli toimiva!
Pääosin yleensä rangen ollessa 200 ruvettiin kattelee sopivaa tankkipaikkaa.
Vähän zoomailtiin kyllä minkä näköselle asemalle ollaan menossa, tyhjät ja rähjäset asemat jäi välistä.
Kortilla oli usemmissa ok maksaa, mutta mulla aina varuilla käteistä mukana muutamaakin tapausta varten.

Vähän jännitti tuolla autolla meno, kulutuksen ja keston takia.
Sillähän ei oltu vielä tuommoista kunnon roadtrippiä vielä päästy tekemään.
Vaihdettiin tuohon X3:een viime vuoden lopulla, edellinen oli 120d manuaali.

Vaikka meillä on 3 litranen automaatti diesel niin olisko kulutus muutaman hassun kerran ponkassut yli 10 litran, mutta sekin oli kaupunkiajossa / ruuhkissa tai ihan vaan kiihdyttäessä tonne sataanviiteenkymppiin motareilla.
Välillä mentiin 6,5 ja välillä 8,5 litralla.
Noita en sen kummemmin muistiin painellut, mitä nyt auton mittareita tsekkaillut.
Trippi nollattiin lähtiessä, Tallinnan satamassa ja myös ekan kerran tankattiin Virossa.
Tankin pohjalla ei ollut paljoa, joten siitä ei hintoihin tuu kauheeta heittoa.
Jokunen heitto hintoihin tulee sillä vaikka pääasiassa tuo yksi kortti oli vain kulukortti (eli hotellit, bensat..) niin saatettiin välillä ostaa sillä kahvia, jäätelöä, hodareita, vettä, Red Bullia tankkauksen yhteydessä, koska se nyt oli helpompi maksaa yhdessä kun ruveta venkslaa jonossa eri kortilla paria pikku juttua.
Summa summarum: tankattiin kuukauden aikana 10 kertaa ja saldo= 635,06 € joista ehkä noita muita (yllä mainittuja) kuluja on tuo 35 €

Bensakulut siis 600 €
Keskikulutus 2 oli siis about 8,3 l / 100. Ei paha tuolla autolla..Parkkiminen
Siihenkin oltiin varattu oma summansa, mutta sattuikin niin että vain kahdessa paikassa oli maksullinen parkki, muut olivat joko ilmaisia yksityis tai julkisia-parkkipaikkoja majoituksen vieressä. Suositaan noita majapaikkoja joissa on priva-parkkis, noi julkiset parkkimiset aiheuttavat yleensä turhaa stressiä (mihin saa auton, onko turvassa, onko vapaata) joten koitetaan välttää niitä.
Esimerkiksi Jurmalassa oli hotellin parkki, mutta siitä ei ollut takeita että auto mahtu siihen ja välillä me tai muut joutu parkkeeraamaan kadun varteen, kamerojen ulottumattomiin..

Kohteet joissa maksettiin parkista oli Unkari ja Puola.
Györissä oli sunnuntaina ilmainen parkki, joten maksettavaksi jäi maanantain aamun tunnit
klo 08- 12, joka pystyttiin maksamaan jo edellis iltana: 1 € / h = 4 euroa.
Rzezshowissa olisi myös ollut ilmanen julkinen parkki, mutta haluttiin hotellin parkkihalliin auto koska se oli aika täynnä kamaa paluumatkalla kun oltiin.
Tuo valvottu sisähallipaikka maksoi 5,55 € / vrk eli 11,10 €

Parkkikulut siis kuukaudelta oli huimat: 15,10 €

 

Tiemaksut (vinjetit & tietullit)
Baltiassa ei ole tiemaksuja alle 3,5 t painoisille kuluneuvoille joten niistä ei meille kuluja tullut.
Puolassa on muutama poikittainen tie jolla on snadi tietullimaksu, me ei ajettu nyt niitä pätkiä joten ensimmäinen maksu tuli vasta Slovakiassa. Siellä on vinjetti käytössä.
Nuo vinjetit (ennen tuulilasiin pantavat tarrat) on nykyään elektronisia, niitä valvotaan kameroilla ja sakko ilman tuota vinjettiä saattaa olla melkoinen.
Vinjettejä voi ostaa pituudeltaan viikosta vuoteen.
Me ostettiin suoraan kuukauden vinjetti, kun ei niistä pläneistä ollut tietoa ja joka tapauksessa pitää ajaa Slovakian läpi mennen tullen. Kuukauden vinjetti Slovakiassa maksaa 14 €

Unkarissa on myös vinjetti käytössä, sekin on elektroninen (muistuttavat että pitää pitää kuitti tallessa 12kk ajan).
Ainakin tähän mennessä joka Unkarin rajalla josta ollaan menty autolla on vinjetin maksuun käynyt vain käteinen, joko eurot tai forintit. Slovakiassa voi maksaa myös korteilla.

Unkariin otettiin myös kuukauden vinjetti arvoltaan 14,70 €

Montenegrossa ei ole vinjettiä tai tietullia Kotoriin ajettaessa.
Bosniassa ja Croatiassa on tietullit käytössä, Croatian systeemi on hidas,kallis ja turhauttava.
Tietullipisteillä ei ole mahdollisuutta ottaa vastaan nykyistä turistimäärää, joten kannattaa varautua jonottamaan.
Pahimmat kohdat ovat Zagrebin jälkeen ja Zagrebiin tullessa, siellä jonotettiin, madeltiin melkeen tunti ennen pisteelle (joita oli kaksi) pääsyä.
Päätettiin että jos ensi vuonna mennään niin naviin täpätään Croatian osalta ”vältä tietulleja”.
Tosin motarilla pääsee ajamaan sitä 130-150 nopeutta ja tiet on todella hyväkuntosia.


Rannikolla menee upeat maisemat tarjoava (hitaampi, mutkainen mutta huikea) tie, ja joka ainakaan viime vuonna ei maksanut mitään. Nyt oltas varmaan ajettu takasin sitä tietä, ellei ”suunnitelmat” ois muuttunu..
Nyt ajamamme noin 500 kilsan pätkä Zagreb – Neum (Bosnian suikale) välillä oli tietullitettua.
Päästiin kyllä alun tullipistetakkuilujen jälkeen etenemään hyvää vauhtia, välillä vetämään tyhjiäkin baanoija, mutta silti tuo maksu on minusta liian hintava: 35,46 €
(pelkkä meno).
Kotoriin mennessä oli ok tie vaikkei maksuja kerättykään, mutta muuttui kyllä vuoriston jälkeen ja lähestyessä Bosnian rajaa raffimmaksi..
Bosniassa-/ Serbitasavallassa päästiin onneksi taas paremmille teille karun alun jälkeen..Sarajevon jälkeen tuli ensimmäinen maksullinen tie, joka oli loistavassa kunnossa.
Saatiin vetää melkeen yksin siellä Zenicaan asti. Maksu 3,20 € (tuohon lappuun myös tulostui rekisterinumero, ainoana koko reissussa, muissa oli vain pvm ja klon aika- platenumber on rajattu kuvasta pois eli turha kuikuilla 😉
Lähempänä Banjaa tuli yksi tietulli vastaan, sitä ei vielä navissa ollut mutta oli juuri muutamaa päivää ennen osittain avattu.
Ajettiin rankkasateessa tuolle uudelle tien pätkälle ja siellä ei ollut alussa mitään koppia josta saisi tuon lipukkeen, onneksi tuo ukko ”ulosajossa” tajusi mitä sanottiin eikä rokottanut suurinta mahdollista summaa (kuten kuulemma Croatiassa tekevät jos lipuke kadonnut) vaan pyysi meiltäkin normaali tiemaksun eli 1,30 € meiltä. Huh!

Seuraavat tiemaksut tuli sitten Bosnia- Croatia välillä kun ajettiin sen läpi Unkariin:
summat oli 2,77 € sekä 3,14 €, tarkkoja pätkiä en muista.
Nämäkin tietullit pysty maksamaan korteilla, setelit käy, metallirahaa (non metal mani) ei hyväksytä, tosin kolikoita saat kyllä vaihtorahana takaisin.

Yhteensä vinjetit sekä tietullit koko reissulta oli: 74,57 €

 

Auton kulut
Autolla, kuten meilläkin on omat vakuutukset, niiden hintoja en ole tähän budjettiin lisänyt sillä ne maksetaan joka tapauksessa. Molemmilla meillä on jatkuva matkavakuutus, eipä tartte sitten miettiä ex-tempore reissuunkaan lähtiessä että mites vakuutus..
Jotkut on sanoneet että auto pitäisi olla kuluissa mukana, mutta kuten todettu vakuutus ja auton kk-erä pitää maksaa joka tapauksessa joten ne ei tähän budjettiin kuulu.
Enhän mä laske niitä mukaan siihenkään kun lähdetään matkaan lentäen ja auto seisoo ”tyhjän panttina” kotona.

Mutta on silti autolle budjetoitu aina jotain.
Autolla matkustaessa kun voi sattua ja tapahtua kaikenlaista, joten matkalle lähtiessä on hyvä olla extraa mukana tuon ”pahan päivän” varalle.
Jani (realistisempana) oli varannut autolle suuremman summan, kun mulla oli sivussa vaan muutama sata euroa.
Oltiin myös mietitty et jos tulis joku isompi remppa eteen (kuten turbon hajoaminen tai moottorin kosahdus) niin sitten oltas hoidettu se muulla kuin käteisellä.
Joku vara pläni aina pitää olla.
Tällä reissulla oli vielä extra jännitystä auton jaksamisesta.
Kuten totesin aiemmassa postauksessa niin hyvin kesti tuo auto tuon melkeen 6000 kilometrin höykytyksen ja mitään ei käynyt, muutamaa läheltä piti tilannetta lukuunottamatta.


Öljyt ja filtteri vaihdatettiin BMW’n liikkeessä Banja Lukassa, mutta tämä ei ollut mikään yllätys / pakko, vaan oltiin jo päätetty että vaihdatetaan ne jossain tuolla tien päällä.
Unkarissa kyseltiin ja hieman oli liikaa kielimuuria joten jätettiin sitten tuo siellä tekemättä.
Banjan liikkeeseen laitettiin meiliä, mutta kukaan ei vastannut.
Tuon liikkeen ainoa englantia ymmärtävä oli vapaalla, mutta hotellin respa soitti meijän puolesta ja sopi kaiken puhelimessa, hintaa myöten. Päädyttiin Banjan huoltoon koska vietettiin siellä vielä muutama extra-päivä.
Ajettiin auto sovittuna aikana auto hoitoon, vähän jännitti että onko meillä autoa kun kielitaitoista ei löytynyt paikan päältä ja kun pihassa oli muutama paalattu auto…
Osasivat opastaa tien suuntaa ”caffe” viittoen sekä pitäen pystyssä yhtä sormea = 1 tunti.
Käytiin me kahvillakin, mutta oltiin tsekattu hoodeja etukäteen ja lähellä oli myös valtava kauppakeskus, jonne mun iloksi mentiin tappamaan tuota aikaa, kahveilun lisäksi..
Reilu tunnin päästä käpättiin takaisin huoltamoon ja sieltä löytyi auto kasassa, nesteetkin vielä täytettynä, summa oli 1km alle mitä puhelimessa oltiin sovittu eli 299 km (noin 150e).
Kielimuurista huolimatta kaikki tyytyväisiä.

Muita kuluja tuolla tienpäällä ei sitten tullut.
Onneksi, sillä niistä ollaan osamme saatu edellisellä autolla.
Tosin rahoitusyhtiöltä piti hakea lupa auton maastavientiin, koska tämä auto on rahoituksella.
Lupa hoituu niin että kirjaudut rahoutusyhtiönpalveluun, täytät vaadittavat tiedot ja printaat ulos valtakirjan. Tämän lystin hinta siis 42 € ja voimassaoloaika 6kk…
Hakemus täytettiin mutta jostain syystä Montenegro ei ollutkaan enää sallituissa maissa printtiversiossa mukana.
Jouduttiin soittelemaan perään ja scannaamaan vakuutusyhtiön dokumentti siitä että auton vakuutus on voimassa myös Montenegrossa, jolloin suostuivat laittamaan uuden lupalapun ilman lisäkuluja.
Jos Jani ei ois tuota huomannut, olisi voinut tulla Montenegro rajalla ongelmia, sen verran tarkkaan ne syynäsi auton paperit siellä. Missään muualla niitä ei muutenkaan tsekattu kuin Bosnia-Croatia-Montenegrossa.

Greencard tarvitaan tarvittiin tuolle matkalle myös ja tällä kertaa hommattiin se hyvissä ajoin toisin kun viime vuoden keväällä, noista automokista voit lukea täältä ).
Greencardin saa ilmaiseksi auton omasta vakuutusyhtiöstä ja se on voimassa vuoden hakupäivästä.
Nyt tilattiin greencard postilla, mutta sen saa tarvittaessa myös noutaa suoraan toimistolta, ainakin Fennialla.

Käytettiin auto myös tsekissä korjaamollamme ennen katsastusta ja vaihdettiin siihen sen jälkeen jarrupalat. Auto oli siis katsastettu ja pikatsekattu ennen reissua ja saatiin pienen mielenrauhan lisäksi myös tarvittava rekisteröintitodistus mukaan sieltä, ilman kuluja tämäkin.
Paikkapullo, sammutin ja huomioliivit meillä oli jo entuudestaan.

 

Kartat / navigointi
Meillä on aiemmin ollut ostettuna TomTom:n navi sekä ollaan käytetty Google Mapsia, varsinkin jos toi navi ohjelma on ruvennut sikailemaan.
Muutenkin tuo maksullinen ohjelma on mennyt pikkasen huononpaan suuntaan esim. hakujen kohdalla ja on kerran jos toisenkin käynyt niin ettei navista ole löytynyt koko osoitetta.. mokomakin!

Autossa on oma navi, siihen on parilla kympillä hommattu vuoden 2018 kartta päivitys (aiempi oli ties miltä vuodelta, 200x – jotain).
Kaikkia kohteita ei pilkun tarkasti kattanut mutta oltiin koko ajan ihan kartalla, sekä näytti kaikki korkeuserot, koordinaatit yms.
Tuo oli siis lisänä puhelimen navin, printattu paperikarttakin löytyy autosta.


Jokunen viikko ennen matkaa tuli eteen Sygic travel ja Sygicin naviohjelma.
Jani osti tuon Sygicin navi softan meidän ”navipuhelimeen” ja minä latasin tuon travel version omaani, kun sattui olemaan jossain tarjouksessa muistaakseni 7,99 €.
Tuota ohjelmaa en ihan hevisti reissussamme käyttänyt, mutta tsekkailin sillon tällön vinkkejä siellä ja kyllä niitä löytyi. Kaikkia paikkoja siellä ei vielä ole, joten google itsessään siinä sivussa oli hyvä apuri.
Sygic Travelistä voi muun muassa etsiä infoa paikoista, löytää hotelleja, ravintoloita, museoita, shoppailu- ja ulkoilupaikkoja jne.

 


Majoitus toimii siis yhteistyössä Booking.comin kanssa, löydettyäsi kartalta kivan majapaikan ohjaa sivu sinut Bookingiin joka sitten loppupeleissä näyttää onko huoneita saatavilla?!
Lisäksi siellä löytyy liuta matkaoppaita etenkin suur ja suosittuihin kaupunkeihin kuten
Berliini, Lontoo, Hong Kong, Ranskan Riviera, Vegas, Kyoto, Rio, Rooma..
Yhtäkään meidän tämän reissun kaupunkia tai edes kohdemaata ei löytynyt tuolta listalta tuolloin.

Sygic toimii kuulemma yhteistyössä Googlen ja TomTomin kanssa, tosin pikku bugeja siellä oli ja ihan täysin mun luottoa tuo ei ole vielä ansainnut. Laitetaan kyllä palautetta sinne, no worry.
Meillä sattui muutama kiemura tuolla Sygicin navilla, välillä pyysi kurvaamaan pois vilkkaalta päätieltä ja ajatti muutaman sadan metrin matkan sivutiellä ja toi takaisin sitten päätien laitaan jossa pyysi kääntymään vasemmalla. Siinä sitten venattiin jokunen minuutti kiroillen..
Unkarissa yritti ajattaa meidät hotellille päättyvän tien kautta ja ajatti meidän korttelin ympäri kun oltaisiin päästy suoraan radan yli kääntymällä suoraan vasemmalle.
Pikku juttuja mutta sillon mua ärsytti noi paljonkin!
Kamerat (sekä usemmiten tietä vartioivat miehetkin) muistutti ohjelma hyvin ja ennakoivasti!
Hyvänä plussana oli myös parkkipaikkaapuri, lähestyessä määränpäätä vinkkasi navi meille ”parkkipaikkoja löydetty”, joka on etenkin Kotorin kaltaisessa ruuhkaisessa turistihelvetissä ihan helmi!

Sygic Travel (museo, hotelli, hakuineen): 7,99 €
Sygic Premium Europe Navi + Traffic 13,99 €
Lisenssi on kuulemma ikuinen, mutta halutessaan voi ostaa siihen lisäpalikoita kuten ruuhkainfoa sun muuta. Perus navi on 10,99 €
Me ostetiin tuo traffic samaan nippuun jollon hinta oli 13,99€
Tuohon saa myös koko maailman hintaan 19,99 €, Dascamin + 3,99 € jne.

Edit: Tänään tsekkasin tuota appiä kirjoittaessani tätä ja sinne oli tullut lisää pikku päivityksiä sekä mm. kaupunkiopas Budapestiin (joku meijän maa siis on saanut kunnian päästä mukaan- jee!). Jani muisteli että tuo mun Travel appi olisi ollut 9.99€, en oo varma enkä lähde tarkistamaan koska en muista miltä kortilta sen maksoin, mut kummassakin tapauksessa alle kympin kertaosto siis 🙂
Näitä naveja tarttetaan muuallakin eli tämäkään tuon auton lupalapun lisäksi ei ole suoranainen kulu tätä matkaa kohden, navia tarttee muuallakin ja lupalappua tarttetaan vaikka meijän seuraavaan Latvian reissuun..


Majoitus


Näissä olisi mahdollisuus pihistellä, esim hostellit / kauempana olevat majapaikat, jaettu kypyhuone etc. Mutta meillä ei oo semmoseen hinkua, mukavuudesta en tingi..
Majapaikan (oli se hotelli tai asunto) pitää olla ok-matkan päässä keskustasta / vanhasta kaupungista, parkkipaikka pitää olla tiedossa ja oma kylppäri on ihan must.
Jääkaappi ja ilmastointi on sitten listalla seuraavana. Hintatoive siis se n. 50 € / yö..
Tommonen pelkkä yön majotus kuten Katowicessä valittiin ihan vaan hinnan ja kätevyyden mukaan (A1 motarin varrelta), sillon ei sijainnilla oo niin väliä ja hinnatkin edullistuu.

Balan sekä Kotorin hinnat oli korkeemmat, koska ne oli tiedossa jo aiemmin, oli ne myös alkubudjetissa mukana.
Balatonilla meijän studioon kuului myös minikeittiö, ilmastointi, ilmanen parkki sekä parveke!
5 yötä 431,66 € (sis. kaupunkiveron)


Kotorissa maksettiin parvekkeellisesta asunnosta extraa (kyllä kannatti, vaikkei priva parveke loppupeleissä ollutkaan, mutta maisema oli huikea) 4 yötä oli 248 € (veroineen)


Muualla mentiin kolmesta – kuuteen kymppiin per yö.
Eli välillä maksettiin pienempää summaa ja välillä sitten pysty maksamaan enemmän, kuten tuolla Serbitasavallassa. Keskihinta siellä oli 60 € mutta laskettiin että säästöä tulee kun ilmanen privaparkki sekä super edullinen maa, hieman siis sama juttu kun Puolassa.

Hotellikulut oli kaikkinensa 1684,25 € / 29 yötä.
Eli 14,25 € tuli miinusta noista.
Ei paha, ottaen huomioon että matkustettiin pääasiassa elokuussa, jollon koko Eurooppa tuntuu matkustavan ja majoituttiin loppujen lopuksi juuri sellaisissa paikoissa kun haluttiinkin mistään muusta kun priva parkkiksesta välillä tinkimättä!!


Käyttöraha (ruoat, juomat, to do:t) & maksaminen
Oon lukenut jokusen matkabudjetin ja missään niistä ei ole laskettu käyttörahoja mukaan, koska kuulemma kotonakin syödään ja reissussa on edullisempaa yleensä syödä jne.
Mutta mä lasken ne mukaan, ihan vaan senkin takia että musta on kivempi olla reissussa kun tietää paljon voi käyttää rahaa päivää kohden ja toisekseen mä lasken kotonakin x-summan viikkoa kohden jonka voin käyttää.
Lisäksi oon kotona (huomaamattani jo) tarkka rahan kanssa mitä ostan jne. mutta lomalla en halua moisia miettiä eli näiden takia on kulujen lisäksi myös päiväbudjetti.

Mulla oli siis omat käyttörahat ja samoin Janilla tietty omat rahansa tilillään.
Sitä miten paljon Jani kulutti tai mikä sen budjetti käyttöön on, en tiedä.
Sen ostokset oli tyyliin pakolliset sukat & bokserit (parilla eurolla Puolasta) sekä viskit, Zubrit ja Jelenit, mitkä ei nekään mitään järkkyhintasia ollut.

Rahaa kuluu myös jonkin verran vaihtamiseen / automaattinostoihin.
Niitä en oo kylläkään mihinkään laskenut, koska ne kuuluu tohon käyttörahaan itessään.
Toki ois mielenkiintosta joskus paneutua noihinkin, mut niin raha hifistelijä mä en sentää oo 😀
Sen verran kyllä tsekkaan että katon mistä automaatista nostan rahaa, esim Balan baarikadun pikkuset, postilaatikon kokoset automaatit on huomattavasti kalliimpia kun pankkien yhteydessä olevat, joten pyrin nostamaan isomman summan kerralla keskustasta.
Missään vaihtopisteissä ei käyty vaihtamassa, joko nostettiin siis automaateista tai sitten maksettiin kortilla. Kun maksaa euro-alueen ulkopuolella kortilla kysyttiin meillä aina halutaanko maksaa euroilla vai paikallisella valuutalla. Nuo maksut meni vähän fiiliksellä.. tänään zloteilla, nyt euroilla, eikun sittenkin huffeilla..


Janin yhdistelmäkortti, pankki- ja luottokortti tuottaa yleensä, jossei ongelmia niin ihmetyksiä & hitailuja, kaikkialla Suomen ulkopuolella.
Muutama vuosi sitten Bratislavan ruokakaupan kassalla myyjä turhautui kun ei osannut käyttää debit/credit comboa ja paiskasi JP´n kortin tiskiin ja marssi ulos kaupasta..
Toinen myyjä joka oli edellisenä päivänä ollut töissä hoiti sitten homman loppuun, päästiin kaupasta ulos niin siellä tää ukko (myyjä) oli röökillä ulkona & loi ihme mulkauksen ja puhinaa meihin päin 😀
Slovakian asiakaspalvelusta ei nyt oo muutenkaan kovin loistavia kokemuksia, mutta tää on jäänyt hullunkurisuudessaan mieleen ja killuu todellakin Top 3:ssa!!

Unkarissa sekä Puolassa on siis omat valuutat käytössä (jee!!)
Montenegron valuutta on euro, vaikka ei EU-maa onneksi olekkaan. Kortilla pystyi maksamaan melkeen jäätelökioskia & meijän pikku ruokakauppaa lukuunottamatta kaikkialla.
Eurot kävivät maksamisessa myös Bosniassa / Serbitasavallassa vaikkei oma valuutta olekkaan.
Myös kortilla maksaminen sujui ituolla isisti, jopa tuolla Janin yhdistelmäkortti-hirviöllä.

Mulla oli siis tietty summa per päivä käyttörahaa, josta siis maksan siis ruoan/juoman, pääsymaksujen lisäksi shoppailuni, mahdolliset tuliaiset ym.
Jos / kun tuosta jäi yli niin siirsin sitten sen seuraavaan päivään, jollon käytössä, etenkin ajopäivien jälkeen oli isompi summa käytettäväksi esim. tekemiseen/ shoppailuun /syömiseen..
Kallein illallinen (osittain myös paras, koomisin ja paskin kokemus) oli Jurmalassa ja se maksoi pakollisine tippeinen noin 54 €, siis yhteensä meiltä kahdelta.
Tästä kokemuksesta voin postailla myöhemmin lisää.

Meijän tyyli on se että maksellaan vuoropäivin, välillä mä maksoin (etenkin käteispaikoissa) parikin iltaa peräkkäin, välillä Jani.
Välillä syötiin pizzaa, välillä pihviä, välillä pastaa tai jaettua plätteriä- mitä nyt millonkin teki mieli. Ja ei, me ei tasata tilejä että tänään syödään 10 € pizzat, huomenna sit kanssa..
vaan ihan oman nälän ja fiiliksen mukaan. Ei se niin just oo.


Reissaaminen sekä ulkona syöminen (plus shoppailu) Itä-Euroopan ja Balkanin kohteissa on vielä aika edullista, vaikka varsinkin Latvian ja Liettuan hinnat on nousseet euron myötä.
Mutta etenkin tuo Bosnia tasoitti budjettia mukavasti, Puola hyvänä kakkosena, Jurmala taas oli hinnakkaimmasta yhdessä päästä Montenegron kanssa.
Missään ei joutunut himmailemaan, mitään en jättänyt ostamatta sen vuoksi että olisi liian hintavaa.
Pikemminkin mulla iskee etenkin pidemmillä (vähintään viikon kestävillä) reissuilla ostoblokki, vaikka haluisin ja pystyisin ostamaan jotain niin jätän yleensä ostamatta, ellei ole super tarvittava. Mistähän sekin kertoo?!

Käytiin myös esim. museoissa. Pääsymaksu oli eurosta kymppiin.
Edullisin oli Serbi-museo 2km eli 1 € / hlö, kallein oli Riian automuseo jonka lipun hinta on remontin jälkeen noussut tuohon kymmeneen euroon, mutta oli kyllä joka euron arvoinen..


Jurmalassakin käytiin museossa piipahtamassa, mutta koska oli perjantai niin se olikin ilmainen.
Bosniassa otettiin kauppakeskuksen hierontatuolissa hieronnat parilla eurolla muutamana päivänä.
Kotorissa käytiin noin 3,5 h kestävällä veneretkellä tsekkailemassa nähtävyyksiä á 30 € / hlö.
Saatettiin piipahtaa päivällä drinkeillä jossain, haukattiin lounasta ulkona, jääkahviin, jäätelöön sekä leipomotuotteisiinkaan ei saanut muutamaa euroa enempää kulutettua.
Illalla saatettiin viettää aikaa rantabaarissa tai baarikadulla ja nauttia vaikkapa Mojitoksista rannalla auringonlaskua ihastellen..


Ai niin ja Karting jossa nyt käytiin vaan kerran oli hieman alla 10 € / naama!
Varmaan unohdan jotain näistä viihdykkeistä, mutta koska ne sisältyy mun käyttörahaan anyway niin ei kait niitä se enempää tartte kaivella.

Ruokailupaikoilla, kauppaostoksilla sun muilla saa helposti nipistettyä tuota käyttöbudjettia pienemmäksi, mekin juotiin kahvia kaupungilla (vaikka huoneessa oli vedenkeitin ja oli oma pressopannu mukana), ostettiin kakunpaloja, jätskejä, juomia, ym. ”ylimääräsiä”
= nautittiin joka hetkestä omalla tyylillämme..
Shoppailu
Tätä sivusinkin jo aiemmin ja tämähän kuuluu oikeastaan tuohon käyttöraha puoleen, mutta avataan nyt tätäkin itessään hieman enemmän.

Koska meijän reissut on pääasiassa Itä-Eurooppaa ja Balkania niin shoppailukin on huomattavasti edullisempaa. Mä ostan muutamaa todella harvaa poikkeusta lukuunottamatta kaikki vaatteeni, kengät, takit, meikit, hiusvärit sun muut aina meijän reissuilta.
Nyt löytyi mustat suorat housut, muutama villa/neuletakki, jokunen t-paita / muu paita, pari hupparia, 12 mustat sukat, kahdet kengät (talvi sekä lenkkikengät).
Parikyt tuubia ripsiväriä, jokunen luomiväri, vissiin 10 hiusväriä (puolet ruskeeta, puolet raita-ainetta), 2 uutta hiusharjaa jne. Parikyt pulloa Argania (takkutukka kiittää), maustetahnoja, viiniä, viskiä, reppu kamoille jne…

Kaikkea en edes muista ja hintoja en tähän nyt rupea sen enempää erittelemään, mutta esim Syossin hiusväri maksaa Suomessa joku 12€ paketti maksoi tuolla kolmisen euroa, mun lempi ripsivärit oli 1,5-3€, Suomen vastaavaa hintaa en osaa sanoa koska en edes muista millon olisin shoppailut kosmetiikkaa täällä päin..
Kosmetiikan lisäksi matkaan mahtui myös mausteita. Unkarin paprikat ja nöslöpit on ihan parhaita!


Ai niin ja ostin myös jakun ja pinkin kesämekon poistomyynnistä parilla eurolla..
Siis minä joka ei ole hametta pitänyt sitten vissiin kun olin 18, jakku ei myöskään kuulu mun stailiin joten en tiedä mitä ajattelin?! Ehkä tää oli niitä kuuluisia ”ensi kesänä” juttuja, goosh….
Yritin kyllä etsiä ystävän häihin jotain päällepantavaa, mutta sillon kun oikeasti koittaa löytää jotain niin ei varmasti löydy (tai olis löytynyt takki 150€, mutta ihan sillä voi häihin mennä..?!)

Viskin ja viinin hintoihin en sen kummemmin myöskään viitti syventyä, mutta todettakoon että kun Suomen hinnoissa on niin paljon ilmaa niin jää nuo ostokset kotimaassa tekemättä.
Mukaan tarttui siis muun muassa jokunen punaviini sekä Singe Maltia (ja vieläpä hyvää semmosta) kun löytää alle 18 € pullo, niin aivan varmasti tarttuu matkaan muutama niitäkin.
Meillä on oikeastaan löytynyt jo vakio-stopit noilla reissuilla missä käydään mitäkin ostamatta.
Harmi vaan ettei ole kun kerran vuodessa tämmönen reissu mahis tehdä, mutta onneksi autoon mahtuu hyvin tavaraa (tosin tiukkaa se rupeaa tälläkin Äxällä olemaan 😉 )

Mitään kovin kallista ja tuhlaavaa shoppailua ei meijän reissu siis myöskään sisältänyt ja majapaikatkin oli järkivalintoja. Dubrovnikiä meille suositeltiin monestakin suuntaa, mutta hinnan ollessa 666 € yö niin jätettiin suosiolla väliin, niin kovaa hinkua mulla ei mihinkään ole että maksaisin tuommosia summia, varsinkaan yhden yön majoituksesta..

 

Summa summarum
Semmonen reissu meillä on siis takana ja kaikkea edellä mainittua tehtiin & ostosteltiin mistään siis oikeastaan tinkimättä. Tässä vielä nipussa nuo todelliset kustannukset.

Bensa 635,06 € miinus Red Bullit, vedet ja hodarit –> 600 €
Laivat (hytteineen) 197 €
Majoitus 1684,25
Tietullit ja vinjetit 74,57 €
Parkkiminen 15,10 €
Yhteensä 2570,92 € eli 1285,46 € / hlö.

Jos jaat tuon summan (2570,92€) vielä neljällä viikolla on se hieman päälle 300€ per viikko.
Tietty käyttörahat siihen päälle, mutta silti.
Ihmiset on valmiita pistämään tuon 1300 € ihan vaan viikon lomaan Suomessa, päälle tietty noi safkat ja tekemiset.. huh! Siihen mä en lähde.
Tuohon samaan hintaan kun saa niin paljon enemmän muualla..
Mutta nää on taas niitä valintoja.

Siinä se nyt sitten oli, kuukauden roadtrip budjetti. Miltä kuulostaa?!
Toivottavasti tästä yhteenvedosta oli apua jollekkin!
Ja miellelläni vastailen kysymyksiin jos niitä heräsi reissustamme!

Mahtavaa syksyn jatkoa ?

PSST Kuvia ruodin läpi parhaillaan ja olenkin jo osan postaillut  Instagramiin – tervetuloa tsekkaamaan 😉

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

41 Comments

 • Reply Roadtrip terveiset (paikoista jonne meidän ei pitänyt päätyä) - 666places 28.9.2018 at 12:50

  […] PS Jos kiinnostaa tietää paljon tuon roadtripin kustannukset olivat niin niistä löytyy nyt oma kattava postaus  täältä ! […]

  • Reply satu 2.8.2021 at 23:50

   kiitos näistä vinkeistä, ihana reissu ollut teillä. Itse lähdemme ensikesänä asuntoautolla matkaan, sillä säästää jo nuo hotellikulut ja jää rahaa shoppailuun, heh. aiomme matkustaa ensin italiaan josta itärannikkoa pitkin aina albaniaan asti. Meitä kiinnostaa myös vuoret ja kansallispuistot/luonnonpuistot mitä tuon reitin varrella on kiitettävästi.

   • Reply Mimmu | 666places 16.10.2021 at 23:51

    Huh, oli hukkunut koko kommentin hyväksyntä ennen kun nyt näin!

    Tultiin noin kuukausi sitten takaisin kesälomareissulta.
    Ajettiin Unkariin ja oltiin siellä 3 viikkoa putkeen, käytiin eri paikoissa siellä.
    Oli tarkotus ajaa etelämmäksi ja ajaa rannikkoa pitkin alas, mutta kun noi koronarajotukset tuntu olevan vähän erilaisia kaikkialla niin ei viittitty ottaa riskiä ja lähteä. Lisäksi Unkarissa oli aivan mahtavaa lomailla, ei ollut tiukkoja rajoituksia ym.
    Tästä on tulossa postauksia, kunhan pääsen muissakin asioissa koneelle kun työtehtävissä.

    Teidän tuleva reissu kuulostaa aivan mahtavalle! Albaniaa kehuttiin meille juuri kaksi päivää sitten.
    Autonostaja oli käynyt Kosovossa ja Albaniassa ja suosittele ehdottomasti näihin menoa!
    Jos on aikaa ja mahdollisuus niin menkää Montenegroon ja Durmitoriin, ajettiin vaan läpi ite kun mentiin Banja Lukaan Kotorista, mutta ne vuoret, maisemat ja kanjoni oli aivan mielettömän näköisiä!

    Asuntoautolla meno on varmasti edullisempaa majoitusten takia, plus mihin paikkoihin pääsettekään yöpymään!!
    En muista paljon nuo tiemaksut on yli 3500 kg mutta ei ne varmaankaan niin isoa lovea budjettiin tee kuin majapaikat.
    Ja noissa maissa on kyllä edullista elellä (ja shoppailla 😉 )

 • Reply Hei 28.9.2018 at 12:51

  Todella hyvin kirjoitettu teksti ja kiva kuulla budjetista ja kauniita lomakuvia 🙂

  • Reply Mimmu 28.9.2018 at 13:04

   Kiitos! Kiva kuulla että oli hyödyllinen paketti! Maisemat olivat paikoitellen huikeita ja todella kuvauksellisia!!

   Lapsiperheille löytyy myös noista muutama sopiva kohde 😉

 • Reply Scenic Road Hunters / Miika 28.9.2018 at 18:31

  Kuukaudelta kyllä edullinen. Mut oli mitä oli, kuulosti mahtavalta road tripiltä.

  • Reply Mimmu 28.9.2018 at 18:38

   Oli aivan huikea matka ja ei tosiaan ollut tuon suuremmat kustannukset!!
   Ja saishan niitä vieläkin vähän alemmas, jos haluaisi..

 • Reply Sisko / Hieman_vino 30.9.2018 at 10:14

  Hyvä yhteenveto ja kivan kuuloinen reissu teillä ollut. 🙂
  Itse lasken aina ruuat mukaan. Ihan jo siitä syystä, ettei kotona syödä päivittäin ulkona ja muiden on helpompi laskea budjettia, kun on joku esimerkki mihin verrata..
  Me oltiin viikko Viro-Latvia-Liettua akselilla ja kyllä siellä alkoi joka paikassa hinnat olla jo suht korkealla. Tietenkin omilla valinnoilla pystyi vaikuttamaan, mutta esimerkiksi bensa oli saman hintaista kaikkialla. Ehkä joskus mekin tehdään tuollainen isompi road trip. 🙂

  • Reply Mimmu 1.10.2018 at 15:56

   Reissu oli mahtava ja kaipaan takaisin..
   Lasken myös ruoat mukaan itse eli tuohon päiväbudjettiin sillä kotona ei juuri koskaan käydä ulkona syömässä (poikkeus esim. synttärit) ja muutenkin on vähemmän rahaa käytettävissä.
   Ollaan ekan kerran tehty roadtrippiä 2011 ja sillon oli ihanan alhaset hinnat. Hinnat nousi reippaasti kun eurot tuli noihin Baltian maihin käyttöön.
   Onhan siellä vielä paikoitellen edullista suomalaisille, mutta verrattuna aiempaan hinnoissa ja ihmismäärissä niin huh..

   Toivottavasti pääsette pidemmälle roadtripille, tuolla on hienoja ja edullisia paikkoja vielä jäljellä 😉

 • Reply Sanni / Revontulia repussa 30.9.2018 at 20:41

  Olipa huolella ja avoimesti kirjoitettu budjetti, mielenkiintoista! Edulliselta kuulostaa mun korvaan, kyllä viikossakin saisi tuon summan helposti menemään jossain!

  • Reply Mimmu 1.10.2018 at 15:52

   Niinpä!! Mielessä on ollut useammankin kerrran matkustaa Islantiin, mutta hintojen ollessa korkeat niin on se sitten jäänyt.
   Tuommoisen summan kun saisi helposti upotettua esim. viikon matkaan sinne.
   Ja tuossa meijän kuluissa on kuitenkin halutessaan tinkimisen varaa esim hotelleissa.

 • Reply Christa /Traveldreamer 1.10.2018 at 17:44

  Tosi kohtuullisella budjetilla olette onnistuneet kuukauden reissaamaan. Se helpottaa, jos saa majoitukset hyvään hintaan. Minä löysin kyllä elo-syyskuun vaihteessa Dubrovnikin läheltä Cavtatista majoituksen kohtuuhintaan 7 yötä 420€ ja yhden yön otin Dubrovnikin vanhasta kaupungista (120€) , kun halusin päästä kokemaan siellä myös aikaisen aamun ilman muita turisteja.

  • Reply Mimmu 3.10.2018 at 15:22

   Eikö vaan?!
   Sakkojakaan ei tullut tällä kertaa!!
   Haasteellista on matkustaa pienemmällä budjetilla tuollon elo-syyskuussa kun koko Eurooppa lomailee.
   Sulla on ollut hyviä löytöjä tuolla suunnalla!! Meillä jäi Dubrovnik ja koko Kroatia väliin suurten hintojen vuoksi.
   Dubrovnikissä olis ollut 666€ yksi yö.. on hienon näkönen kaupunki kyllä mutta ei niin hieno 😀
   Oliko kaupunki ihan tukossa jo aamulla..?!

 • Reply Sandra 1.10.2018 at 20:27

  Olipas pitkä yhteenveto, jossa tuli paljon infoa. Pääsitte kyllä hirmu edullisesti, sillä ette tosiaan valinnut olla hostelleissa yms. Pisti silmään mahtava määrä kosmetiikkaa, jota toit mukana (kannatti varmasti). Ja siis noi kremit :D. Onko ne joihinkin patoihin, keittoihin…?

  • Reply Mimmu 3.10.2018 at 15:18

   Tuli vähän enemmän infoa kun olin aluksi ajatellut, mutta päätin sitten avata kunnolla enkä vain lyödä kasaan summat.
   Näin sitten kaikki pääsevät näkemään mitä kustannuksia mistäkin tulee.
   Päästiin hyvin budjetin rajoissa.
   Vähän tosiaan rupesi jännittämään jo heti ekana yönä kun ajettiin Liettuaan yöksi, kun ei noita etukäteen kateltuja paikkoja ollut enää ja huone joka bookattiin oli 55€ että näinkö heti paukutellaan rajoja.. mutta onneksi vanha kunnon Puola ei pettänyt ja yövyttiin siellä vielä edullisesti.
   Seuraaville vuosille täytyy kyllä varmaan nostaa tuota yöpymisen hintaa, uhkaavasti nousseet hinnat kaikkialla..
   Yövyttiin siis joko hotelleissa tai asuonnoissa, viime vuonna nukuttiin yö autossa kun ei löytynyt bookattua majapaikkaa, tänä vuonna oltiin varauduttu nukkumaan tuo yö ennen Unkaria jossain raja huoltoasemalla taas, mutta ei yövytty eli 29 yötä oltiin jossakin maksullisessa paikassa.

   Tuota kosmetiikkaa mä tuon, koska on edullista ja tuttua, lisäksi mä olen ripsivärien suurkuluttaja 😀
   Ja hyötyypä mun kummitytötkin noista ostoksista välillä 😉
   Todellakin kannatti tuoda, noi riittää pitkälle ja tosiaan en kotimaasta ole ostanut mitään kosmetiikkaa vuosiin niin huikea säästö!

   Tarkottako noilla kreemeillä noita valkoisia ja punaisia putkiloita?! Ne on eri vahvuudella olevia parikatahnoja, lisätään niitä ripaus oikeastaan kaikkeen. Viimeksi testattiin munakkaassa, sopii erinomaisesti eri lihapatoihin, makaroonilaatikko sai super täyteläisen maun tuolla paprika-valkosipuli tahnalla ja lämpimiin voileipiin tuo ihanan maun, vähän kun pizzaa söisi!!

 • Reply Pirkko / Meriharakka 5.10.2018 at 11:02

  Kiersimme juuri kolme Balkanin pääkaupunkia (Podgorica, Sarajevo ja Zagreb), mutta ajoimme vaan Sarajevo-Podgorica-Sarajevo -välin vuokra-autolla. Tuo vuoristoinen tie etenkin Bosnian puolella oli kyllä melko hidas ajettavaksi, joskin maisemat olivat kyllä sitten toisaalta tosi kauniit! Kroatian puolella kun kävimme päiväretkellä Plitvicessä tiet näyttivätkin olevan melkein parempia kuin Suomessa.
  Hotelleja hain näistä kaupungeista tyyliin alle 100 euroa yö ja huomasin, että Montenegroon summa oli ehkä liiankin suuri, sillä 70 eurolla yö päädyimme jo kaupungin ykköshotelliin 🙂
  Kustannusjuttumme löydät täältä, jos sattuisi kiinnostamaan: https://meriharakka.net/2018/10/03/10-paivaa-balkanilla-kustannusyhteenveto/

  • Reply Mimmu 5.10.2018 at 12:52

   Kiitos vinkistä, kiinnostaa kyllä käydä lukemassa.
   Podgorica ei meille ole tuttu, mutta sitä ei ole kyllä hirveästi kehuttukaan..
   Nuo tiet olivat kyllä aika rosoiset välillä, muutaman kerran Jani jo tuumasi että pitäisiköhän kääntyä takaisin ja ajaa tuo alkuperäinen reitti Mostarin kautta..
   Onneksi tiet parantuivat ja Sarajevon lähellä oli jo loistava moottoritie!
   Kroatiassa on kyllä hyväkuntoiset tiet ja olen samaa mieltä että ovat monessakin maassa parempikuntoiset kuin Suomessa.
   Mutta hyvin selvittiin ja nuo maisemat olivat aivan mahtavat!!
   Ajoitte luultavasti samaa reittiä kun me, eli tuon Tarajoen ohi?!
   Kanjonit ja vesi olivat ällistyttvän näköisiä!!!!

 • Reply Ne Tammelat 5.10.2018 at 12:58

  Hyvin kohtuullisilla kuluilla selvisitte kyllä kuukauden reissun! Oma auto tuo kyllä ison säästön myös tuohon. Me ollaan ajeltu vuokra-autoilla ja sitten kun autolle asettaa vähän vaatimuksia, niin hintakin pompsahtaa kummasti.

  • Reply Mimmu 5.10.2018 at 13:11

   Pysyttiin hyvin budjetin rajoissa vaikka vähän alkuun jo näytti sille että yli tullaan menemään, mutta ei- jäätiin vielä plussan puolelle!!
   Omalla autolla on ihan parasta matkustaa, mutta aina pitää olla varautunut myös siihen että jotain käy autolle.
   Onneksi tykätään reissata ilman suunnitelmia eli ei varailla majapaikkoja paljoa etukäteen (ellei ole pakko), tällöin jonkin tilanteen sattuessa ei menettäisi jo varattuja ja pahimmillaan etukäteen maksettuja paikkoja.
   Läheltä piti tilanteita oli toki, Jani on onneksi valpas kuski ja onnistunut seivaamaan meitä ja muita lukemattomat kerrat.
   Muutaman kerran tälläkin reissulla pelättiin että auto hajoaa, sillä paikoitellen tiet olivat tosi rujossa kunnossa..
   Eli noihin kaikkiin pitää koittaa jotenkin varautua kun omalla autolla menee.

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan... 5.10.2018 at 21:32

  Tässäpä todella kattava katsaus matkan kuluihin. Etenkin nuo autoiluvinkit olivat mainioita. Moni juttu oli minulle ihan uutta, koska me olemme ajelleet aina vain yhdessä maassa kerrallaan.

  Minä lasken aina myös käyttörahat mukaan budjettiin. Ainakin meillä reissussa rahaa kuluu eri tavalla päivittäiseen elämiseen kuin kotona. Matkalla pääasiassa syödään ulkona, kun kotona taas kokkaillaan itse.

  • Reply Mimmu 9.10.2018 at 12:58

   Sama meilläkin, kotona tehdään pääasiassa ruoka itse ja reissuilla syödään ulkona eli aivan eri tavalla kuluu rahaa joten lasken mukaan sen kuluihin!

   Hienoa että löyty uusia vinkkejä!
   Tarkoitus olisi koostaa vielä tuommoinen autolla Euroopassa postaus, mutta siihen menee vielä hieman aikaa, työn alla on!

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA 6.10.2018 at 08:23

  Mulla on omasta matkasta oikeastaan ihan yhtä tarkka kululistaus olemassa. Kaikista matkoista on, koska minussa on selvästi kirjanpitäjän vikaa 🙂 En vaan tiedä, olisiko siitä apua kelleenkään, jos omani julkaisisin? Mukana kun oli kaksi teiniä, jolloin ruoka ja majoituskulut tietenkin nousevat huimasti.

  Sinällään esim. löpön hinnalla ei minusta ole merkitystä. Toki monet siihen(kin) keskittyvät. Jos autolomalle lähtee, niin luonnollisesti se auto tarvitsee polttoainetta. Kun tietää edessä olevat kilometrit, niin voi laskea ihan Suomen hinnoilla, paljonko rahaa menee (jos siis olennainen tieto). Sitten taas maksulliset tiet voivat viedä yllättävän paljon rahaa. Itse yllätyin mm. Etelä-Italian tietullien loppusummasta.

  • Reply Mimmu 9.10.2018 at 13:15

   Noi tiemaksut saattaa olla todella kalliita, lueskelin noita Italian autotietoja kerran ja ei ehkä ihan ekana tulisi mieleen lähteä reissaamaan sinne omalla autolla. Musta toi Kroatian pätkäkin oli jo tarpeeksi hintava..
   Ja entäs noi tunnelimaksut..

   Bensan hinnan lasken mukaan koska se on olennainen osa budjettia, lasken aina liiotellun bensan hinnan mukaan samoin laitan laskuriin enemmän kilsoja.
   Oon oppinut ton ylibudjetoinnin aiemmassa työpaikassani, näin ollen jos jotain käy on varalla rahaa tai sitten sen voi käyttää palatessa johonkin tai yleensä siitä jää joku pesämuna seuraavaan reissuun!!
   Koska teen ite keikkatyötä eikä tuu mitään lomarahoja / loma-ajan palkkaa niin kulu summat on mulla oltava tiedossa. Nää kaikki reissukulut sekä käyttörahat on tilillä ennen reissua eli ei makseta mitään luottokortilla (ellei oo pakko jossain majapaikassa).
   Ja kun on loma vielä edessä päin niin jaksaa painaa noita duuneja ihan erilailla 😉

   Tää oli eka julkinen budjettikooste minkä olen koskaan tehnyt.
   Tämmöisiä on mielenkiintoista lukea, saa viitteitä millä summalla pääsee minnekkin.
   Kyllä mä luulen että sun yhteenvedotkin ois mielenkiintosia, on varmasti paljon lapsiperhereissaajia ja kulunpohtijoita eli uskon että niillä jutuilla riittäs kiinnostusta 😉

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi 6.10.2018 at 09:52

  Budjettipostaukset ovat aina hyvin mielenkiintoisia ja auttavat hahmottelemaan omiakin reissuja. Itselläni ei olisi mitään hajua mitä tälläiseen autolomaan tulisi varata rahaa, joten senkin puolesta kiinnostaa. Kaikin puolin kiva reissu teillä ollut!

  • Reply Mimmu 9.10.2018 at 13:18

   Reissu oli aivan mahtava!!

   Olisin itse kaivannut jonkin sortin kulumallia ekoille reissuille, sillon kyllä lähdin aivan liian pienellä summalla liikenteeseen mutta onneksi ei tullut mitään vastoinkäymisiä esim auton kanssa.
   Mahtava kuulla että oli hyötyä tästä. Autolla mennessä on se vapaus mutta pitää olla varautunut moneen asiaan.
   Jos olet joskus lähdössä roadtrippaamaan niin vastailen mielelläni lisäkysymyksiin!!

 • Reply Nina 6.10.2018 at 11:56

  Hyvä paketti. Finnlinesilla Saksaan menoa olemme mekin pohtineet, mutta se on kaatunut just tuohon poskettomaan hintaan. Usein päädytään lentoon paikkaan x ja sieltä vuokra-auto alle. Tallinnan kautta on aina hyvä ratkaisu. Joskus olemme pohtineet Ruotsinlauttaa, mutta se on vielä aikomisen asteella.

  • Reply Mimmu 9.10.2018 at 13:22

   Tuohon samaan meilläkin on kaatunut Finnlinesin matka, tuolla yhdensuuntaisella laivamatkalla kattoi jo ison osan meidän bensabudjetista.
   Ruotsin kautta mietittiin muutaman kerran mutta siihen on jäänytkin.
   Tykätään tuosta itäpuolesta enemmän joten sinne / sieltä päin suunnataan.
   Tallinnaan pääsee alle 2.5 tunnissa ja siitä kerkeää halutessaan ajamaan yöksi jo Pohjois-Puolaan 😉

 • Reply Merja / Merjan matkassa 6.10.2018 at 12:05

  Edullisesti olette selvinneet eikä ole tarvinnut mistään nipistää kuten kerroit. Se onnistuu silloin kun ajelee hintatasolta edullisissa maissa. En ole vielä laskenut meidän Kalifornian matkan kuluja yhteen mutta veikkaan ettei noin edukkaasti selvitty, vaikka oltiin lyhyemmällä matkalla. Siellä vaan kaikki oli törkeen kallista. Budjettipostauksia on aina kiva lukea 🙂

  • Reply Mimmu | 666places 18.1.2019 at 12:17

   Miten mulla oli jäänyt tähän vastaamatta?!
   Vastaan kyllä yleensä kaikkeen eli mystistä..

   Hinta-laatusuhteeltaan moni itäsempi maa hakkaa lännen mennen tullen.
   Täytyy tulla tsekkaamaan teijän reissujen kulut, vaikka ei voi vertailla kun eri maa niin silti kiva lukea budjettipostauksia!!

 • Reply Travelloverin Annika 6.10.2018 at 16:04

  Halpaa oli kyllä! Itse en ole ikinä lähtenyt reissuun autolla Suomesta. Vuokra-autoja toki on ollut kohteissa. Aina silloin tällöin herä ajatus, että tämäkin pitäisi kokeilla. Olen hirmu huono pitämään kirjaa, kuinka paljon matkoihin menee rahaa. Ehkä hyväkin niin.

  • Reply Mimmu 9.10.2018 at 13:26

   Poimin nämä suoraan pankkitililtä, helpotti hommaa kun oli tuo erillinen kulukortti.
   Jos olisi pitänyt lähteä noukkimaan kuitteja ja arpomaan mikä mikäkin on niin olisi varmasti jäänyt tämä budjetti tekemättä 🙂
   Minustakin päästiin edullisesti.
   Jos omalla autolla haluaa mennä niin esim. Baltia on tuohon sopivan lähellä, joskin ajotyyli hieman hurjempi paikoitellen kun Suomessa, mutta hienoja paikkoja löytyy sieltä ja muutaman tunnin ajomatkan päässä.

 • Reply Periaatteen Nainen 6.10.2018 at 21:40

  Ihailen sekä reissunne budjettia että tarkkaa kirjanpitoa! Antaa vähän motivaatiota itsekin suunnitella tarkemmin – eikä lähteä sillä asenteella liikkeelle, kuin teillekin on kommentoitu… Inspiroivaa suorastaan!

  • Reply Mimmu 9.10.2018 at 13:29

   Kiitos, mahtava kuulla jos on ollut apua ja inspiraatiota tuleviin reissuihin!!
   Tuon reissun kirjanpito oli helppoa koska nuo kulut maksettiin pääasiassa yhdeltä kortilta, eli oli helppo poimia kyseisen tilin tapahtumat ylös. Jos olisi pitänyt kaivaa kuitteja kuukaudelta läpi ja selata pankkitilin ostokset niin olisi varmasti jäänyt tekemättä. Lisäksi tuo Booking helpottaa kun näkee summat sieltä.
   Budjetti suunnitellaan, reitti on vapaa 🙂

 • Reply Million dollar life ;) - 666places 8.10.2018 at 16:08

  […] Mitä maksoi kuukauden autoloma Euroopassa?! […]

 • Reply Kohteena maailma / Rami 10.10.2018 at 13:35

  Aika edullista on ollut, ei voi muuta sanoa – ainakin omasta mielestäni. Majoitus on vienyt suurimman osan budjetista, se on helppo todeta. Itsellä menee ruokaan ja juomaan yllättävän paljon prosentteina matkan kokonaissummasta, mutta toisaalta se on sellainen asia, mikä on itselle tärkeää.

  Mukava lueskella muiden matkatottumuksista ja mitä suurin piirtein on mihinkin mennyt – tässä tosin jo erittäin tarkastikin eriteltynä.

  • Reply Mimmu 11.10.2018 at 12:30

   1300 € voi joistakin tuntua isolle summalle yhtä reissua kohden, mutta se on kuukaudelle eli tuon hieman päälle 300€ / viikko joten ei enää tunnukkaan isolle. Munkin mielestä oli kyllä aika edullista ottaen huomioon että matkustettiin elo-syyskuussa jollon etenkin elokuussa oli lomailijoita joka puolella…
   Majotuksiin meni eniten vaikka ei panostetakkaan siihen kovin, meillä oli tosiaan tuo 50€ yö budjetti joka lopulta piti hyvinkin paikkaansa!!
   Vaikka ruoka ei ole se mun must juttu,niin on kiva lukea noita ruoka-kirjoituksia ja olet niihin mahtavasti panostanut (Tamperradat ja Makumatkakin olen lukenut 😉 )

 • Reply Ninni 12.1.2019 at 17:20

  Hieman myöhässä kommentoimassa, mut olipa hyödyllinen postaus! Suunnitellaan just ensimmäistä vähän pidempää autoreissua nimenomaan Itä-Euroopan suunnille Via Balticaa pitkin, niin tällasia on aina kiva päästä lukemaan.

  Saisinko kysyä, mitkä paikat teillä on ollu sellasia, mistä ootte ehdottomasti tykänny? Tuntuko tuo 5800km neljään viikkoon ihan sopivalta ajomäärältä? Hankala vielä suhteuttaa, meillä reitti kolmelle viikolle näyttäisi nyt 4500km..

  Kiitos hirveästi, jos ehdit vastailemaan! ☺️

  • Reply Mimmu | 666places 18.1.2019 at 10:43

   Hyvä että oli hyötyä!
   Tarkoitus olisi kirjoittaa vielä vähän laajemmin, mutta ei vielä ole ollut niin paljon aikaa.
   Muutama juttu tosin löytyy tuolta Via Baltican alta:

   http://www.rantapallo.fi/666places/via-baltica-kokemuksia/

   http://www.rantapallo.fi/666places/sakkohommia-euroopassa/

   http://www.rantapallo.fi/666places/autoilumokia-baltian-reissulla/

  • Reply Mimmu | 666places 18.1.2019 at 12:11

   Latvia ylipäätään on ollut semmoinen josta tykätty todella paljon.
   Jos on aikaa niin kannattaa stoppaa kesällä Jurmalassa, myös Liepaja ja Klaipeda ovat olleet mukavia stoppeja, mutta niistä reissuista on hieman aikaa.
   Liepajassa on Karosta Prison- entinen vankila jossa nykyään järkätään kierroksia (oli todella hyvä) ja siellä voi myös yöpyä, tosin aika karuissa olosuhteissa (vanerilevy sänkynä jne.).
   Oltiin ihan hotellissa ite kyllä yötä 😀
   Liettuassa on toki Vilna jolla on hieno vanha kaupunki ja siellä on kiva kävellä, myös KGB museo löytyy muun muassa sieltä.
   Kaunas on ollut myös meijän stoppina, en oo ollut niin järin ihastunut siihen mutta ihan kiva stoppimesta ja siellä on mm. Paholaismuseo ja pikkuinen funikulaari!

   Pohjois-Puolassa on hyvä stoppi paikka myös, etenkin jos haluaa mennä vaikka patikoimaan, siellä on iso kansallispuistoalue ja pikkunen järvi (sekä iso kauppakeskus jossa sisä karting 😉 ).
   Jos kiinnostaa vähän karummat paikat niin Lublinissä, Itä-Puolassa on Majdanekin keskitysleiri, samoin Auschwitz etelä-Puolassa on häkellyttävä paikka.
   Stopattiin sillon sekä Krakovassa ja yövyttiin Oswiecimin kaupungissa.
   Varsova ei ole ollut oikeen mun makuun,ruuhkat oli ihan järkyttävät ja en oikeen saanut tatsia kaupunkiin.
   Ollaan yövytty kyllä siinä liepeillä muilla reissuilla.
   Slovakia on ihan kiva, ollaan oltu Kosicessa sekä Bratislavassa muutaman kerran.
   Kosice oli hyvä parin yön pituiselle stopille kiva paikka, siellä kannattaa yöpyä vanhassa kaupungissa, kaunista puistoa, Underground museo löytyy myös sieltä (vanhoja kaivauksia ja joitakin esineitä kaivettu esiin). Tosin tällä Kosicen reissulla oli tulva katkassut tien ja jouduttiin ajamaan kiertotietä about 100km ja jouduttiin mustalaisleirin sekä vuoren läpi ajamaan juuri auringonlaskiessa- sillon olen peläänyt reissussa!!!
   Uskallettiin ajamaan takaisin Itä-Puolaa nyt viime vuonna ja päästiin ilman kiertotietä! Ja mikä parasta tiet oli parannettu!!
   Puolaan kannattaa kyllä varata aikaa sillä siellä on aika paljon ollut tietöitä ja ruuhkaa on etenkin isojen kaupunkien liepeillä.
   Liikenne on reipasta, tarkkaavainen pitää olla koko ajan, mutta vähän sama kaikkialla.
   Liikenne on parantunut huimasti alkuvuosista ja samoin tiet.

   Unkaria, Sloveniaa ja Croatiaa suosittelen myös.
   Unkarissa ja Sloveniassa ollaan oltu muissa kaupungeissa kun pääkaupungeissa.
   Unkarissa etenkin tuo Balaton järven seutu on mieletön ja ollaan sinne palattu joka vuosi, joskus jopa kahdesti.
   Unkari ei alkuun kiinnostanut ollenkaan, piti olla vaan pakollinen stoppi mutta ihastuttiin..
   Ja ollaan oltu siellä Balatonilla useissa paikoissa. Riippuu vähän mimmosta mestaa hakee, siellä on bile sekä mummoilukaupungit erikseen 😉
   Zagrebista en niin kovin pitänyt, olis jotenkin aattellu olevan samantyylinen Serbian kanssa.
   Tai no tykätä on väärä sana, oli se ihan ok mutta ei ole hinkua palata takasin ainakaan heti. Jotkut on niin ihastuneet et palaa takasin.
   Musta siellä oli liikaa turisteja (hahha) ja kallista.
   Tykkään enemmän niistä rannikon pikku kaupungeista, siellä rantatiellä esim. Sibenikistä ylöspäin oli huikeet maisemat!!!
   Yksi upeimmista teistä kyllä!!
   Jos lähtee Zagrebista etelään niin siellä on maksullinen motari, joka on siis kallis mutta siellä on melkeen tyhjää baanaa ja ajamaan pääsee ilman ruuhkia!
   Mutta jostain syystä siihen maksulliselle tielle pääseminen kestää, ruuhkassa istuttu toista tuntia.
   Liikaa autoja, liian vähän portteja= systeemi ei toimi/liian hidas. Sinne ajoa kannattaa välttää etenkin perjantaina ja paluuta sunnuntaina.

   Jos ajaa Croatian kautta Montenegroon niin siihen Bosnian parinkyt kilsan suikaleeseen tulee ihana pikku kaupunki Neum, yövyttiin siellä ja olis voinut jäädä pidemmäksikin aikaa. Eurot kävi ja porukka oli todella ystävällistä ja auttavaista. Myös noiden rajapisteiden läpi ajo meni siinä nopeesti. Montenegron rajalle oli enemmän ruuhkaa ja ne tsekkas siellä autonpaperit ym tarkkaan.
   Ajo Kotoriin oli huikea, menee semmosta rantatietä, välillä vuorien välissä ja välilläå ihan reunalla.
   Upeimmat maisemat varmaan mitä nähnyt mutta siinäpä se.
   Montenegro ei mua muuten lumonnut, ainakaan yöpyminen rannikolla. Elokuussa ei ainakaan kannata mennä, liian kuuma, liikaa ihmisiä..
   Pikku kaupunki niin ei kestä automääräää (eikä ihmis), meillä kesti tunti päästä takasin kaupungin läpi.
   Olisin myös odottanut ruoalta enemmän. Löydettiin onneksi lähempää majapaikkaa, pois vanhankaupungin turistirysistä kiva paikka jossa käytiin sitten kaksi kertaa.
   Myös Montenegron hintataso on korkea. Siis edullinen tietty Suomeen verrattuna mutta tottuneena muihin maihin siellä niin hinta-laatusuhde ei ole kohdillaan.
   Jos joskus mennään takasin niin se on joko myöhänen syksy tai alkukevät.
   Ajettiin Montenegron läpi Bosnian kautta Serbitasavaltaan. Tiet oli hyvät kunnes tultiin rajalle, siellä oli aikamoista kuoppatietä.
   Osassa Bosniaa taas oli maksulliset (pari euroa) tiet ja ihan loistava ajaa.
   Myöskään kertaakaan ei poliisi tai muu pysäyttänyt meitä- vaikka siitä peloteliin.
   Vastaantulijat myös vilauttaa valoja yleensä kun tutka tai muu edessä.
   Meijän vika stoppi ennen Unkariin paluuta oli siis toi Serbitasavalta, ihan kun ois tullut kotiin.
   Serbia on se meijän home-away-from-home Balkan ja Serbitasavallassa oli hyvin sama tunne.
   Otettiin Banjassa pari extrayötä kun viihdyttiin niin hyvin- ja tarkotus mennä uudelleen.
   Tänä vuonna jos mahis isompaan lomaan niin mietittiin et jos ajais Serbiaan kesällä (viime reissut ollut talvimatkoja) ja ajais sit ainakin Romaniaan.

   4 viikkoa ja toi hieman alle 6000 kilsaa oli meille sopiva.
   Mutta me ajettiinkin niin että Baltian on mennessä vaan läpiajoa, eli oli vaan pakollisia yöstoppeja. Toki ollaan yölläkin ajettu, sillon on tyhjät tiet mutta pimeetä ja peuroja vilahtelee mutta muuten ihan jees. Monessa paikkaa kun peloteltu että ei sais ajaa pimeellä.
   Mutta jos haluaa nähdä joka yöpymispaikassa jotain niin sillon ei kannata ottaa liikaa kohteita.
   Tehtiin sillon eka reissu liian tiukalla aikataululla.
   Ja sen jälkeen tehtiin yksi Baltian reissu niin että varattiin kaikki etukäteen. Mutta ei oo toimivaa, joissakin paikois haluu olla enemmän joissakin ei ja sit jos tulee autolle jotain niin kannattaa ainakin olla niin et saa peruttua majotukset kuluitta.
   Sen takii ollaan käytetty Bookingia.
   Yhtenä vuonna hajos flekti autosta ja ois voinu ajaa Suomeenkin mut haluttiin hoitaa se tien päällä, saatiin muutettuu majotus ja saatiin myös auton hoito puoleen Suomen hinnosita. Eli kannattaa jättää väljyyttä.
   Plus kannattaa huomioida että omavastuu on monissa maissa tupla ja useissa noissa maissa meillä ainakin 4 kertanen eli siihenkin on syytä varautua.
   En tiiä tuleeko jotain mieleen vielä, tuli vähän pitkä sepostus! Toivottavasti jelppas! Ja kysy ihmeessä lisää jos tulee mieleen.
   Mimmonen reitti teillä oli suunnitteilla?!

 • Reply Lentokoneikkuna kuvia - 666places 22.2.2019 at 13:50

  […] Mitä maksoi kuukauden autoloma Euroopassa?! […]

 • Reply Günther 15.2.2020 at 22:02

  Kiitti! Ihan ajankohtainen postaus vieläkin.

  Meitin perhe (2 lasta) on kans melkosesti reissaillu ympärämpär Etelä-Eurooppaa 1-3 viikon reissuja. Me ollaan laskeskeltu, että kohde kuin kohde tulee edullisemmaks vuokra-autolla ja lentämällä.

  Parhaillaan kirjottelen Budapestistä. Lennot oli eilen Turusta Krakowaan ja takaisin koko perheeltä Wizzillä 130€ ( josta laukku 30€..) Uuden karhea Rellu alla 137€ ( ja 50 zlotyä border crossing-maksu).

  Jonkin verran kumminkin maksais ja ennen kaikkea veis aikaa pelkkä Hki-Krakowa-Hki huopaaminen.

  Mutta tosiaan -edullisestikin voi reissata JA PALJON kun ei tarvii kaiken olla niin fiiniä ja osaa suunnitella / varata kohteet ajoissa!

  Harvoin kyllä päästään noin edullisiin majoituksiin, kun 4 hlöä reissaa.

  Hyviä lomia vastaisuudessakin!

 • Leave a Reply