Suomen suurin matkablogiyhteisö

Loistava kotimaan päiväretkikohde – moottoripyörällä Pellinkiin

Porvoossa tulee piipahdettua oikeastaan kaikkina vuodenaikoina mutta etenkin kesäaikaan vierailuja saattaa tulla useampikin.
Syynä ei ole pelkästään se että Porvoo itsessään on niin hurmaava vaan myös se että sillon sinne pääsee moottoripyörällä!
Parasta kesäpuuhaa ehdottomasti!
Ollaan tänä vuonna alotettu ajokausi jo maaliskuun lopussa, toki sillon ei tullut kovin pitkiä lenkkejä tehtyä kunhan nyt oli pakko päästää pyörä kesälaitumelle!
Mullahan ei siis ole prätkäkorttia mutta nautin kyydittelystä!
Itä-Vantaalla on ihan loistavia tienpätkiä ja Sipoossakin tulee fiilisteltyä usein!

Helatorstaina käytiin Loviisan bastionien kautta Kotkan vesipuisto Sapokassa  josta ajettiin vielä iltakahville + jäätelölle Porvooseen. Kuten mainitsin on erityisesti Vanha Porvoo tuttu mesta, mutta jostain kumman syystä Porvoon saaristoon ei olla vielä aiemmin tutustuttu.
JP bongasi erityisesti pyöräilijöille (jolla tarkoitan siis moottoripyöriä) tehdyn listauksen hyvistä teistä ja kahviloista.
Siellähän löyty vaikka mitä kivoja kohteita.
Tuolta siis otettiin kohteeksi Tirmo, josta sitten päädyttiin lopulta myös Pellinkiin / Pellingin saarille.
Jos seuraat mua Instagramissa niin ootkin jo saattanut nähdä kuvia sieltä.


Tirmon Saaristokeskus

Jostain syystä meinaan kokoajan kirjottaa Timrå niinkuin se ruotsalainen kaupunki, mutta Tirmo on kyllä ihan paikka Suomessa eikä myöskään lintulaji mikä siitä tokana tulee mieleen.
Tirmo sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Porvoosta ja kuten nimi jo antaa viitteitä niin sinne pääsee auton/prätkän lisäksi myös veneellä.

Heti Vanhan Porvoon jälkeen päädyttiin lintujen / lehmien bongausalueelle josta tie jatkoi mutkitellen välillä peltojen, välillä hurmaavien puutaloasutusten läpi kohti Tirmota.
Tuollaisilla asfalttisilla, mutkittelevilla pikku teillä on hauska huristella!
Pääsee haistelemaan vastaleikattua ruohoa sekä raikasta meri-ilmaa, välillä myös ei niin ihanaa ehtaa paskan hajua.. Ihan oikeutetusti oli tuo kohde/tie päässyt silti sinne listalle! 😉
Harmittelen aina joka ajolla ettei ole mahdollisuutta kuvata noita maisemia ja sitä ettei fiilistä pääse jakamaan ~ se on itse vain oikeasti koettava!!

Vaikka oli siis toukokuun viimeinen viikonloppu ja korona-rajoitukset päällä eli kahvilat ym. oli vielä kiinni niin päätettiin silti mennä tuonne, ihan vaan sniffailemaan meri-ilmaa ja tsekkaamaan saaristoa.
Iloinen yllätys oli se että perille tuonne Tirmon saaristokeskukseen päästyämme sieltä löytyi avoinna oleva kauppa jossa oli tarjolla käsidesin lisäksi muun muassa kahvia & sämpylää sekä tietysti muita (mökki) kauppatuotteita kuten makkaraa ja juomia.
Paikan päältä löytyy normaali aikaan kaupan lisäksi polttoaineenjakelupiste 24h, Nyport-venesatama, vierasvenesatama sekä A-oikeudet omaava kahvila ~ ravintola jossa järjestetään erilaisia tapahtumia.
Tänne täytyy siis tulla uudelleen nyt kun rajoituksia puretaan!

Nautittiin kahvit sekä jäätelöt katsellen paikalle pörrääviä veneitä sekä lähi saaristoon edestakaisin huristavaa keltaista lossia.
Lossi kuljettaa muutaman kerran tunnissa väkeä tuohon ihan kivenheiton päässä olevaan saareen ja pitihän se mesta tietysti googlata kun menijöitä riitti jatkuvasti.
Selvisi että tuo saari on Pellinki.
Vaikka siellä en ole käynyt niin on se nimenä tuttu, varmasti lähes jokaiselle.
Meinattiin ensin että mennään sinne joskus toisena viikonloppuna mutta miksi lykätä?!
Ilma oli aurinoinen ja lämmin, lossi kuljettaa porukaa sinne ilmaiseksi ja me oltiin jo siellä.
Niinpä ajettiin jonottamaan puomin taakse lossia joka vei meijät muutamassa minuutissa tutustumaan Pellingin saaristoon!

 

Moottoripyörällä Pellingissä

Mennessä ei ollut ruuhkaa, lossiin tuli vain pari autoa/pyörää + me.
Siitä onkin jo vuosikymmeniä aikaa kun olen viimeksi ollut Suomessa lossin kyydissä.
Silloin oon ollut perhelomalla jossakin Pohjois-Karjalassa.
Vaikka tää lossiajelu oli lyhyt (pituus 277 m) niin se oli kyllä hauska!

Yllätys oli suuri että tuolla Pellingissä meni aivan loistava 7,5 kilometrin pituinen asfalttitie läpi Sundön, Vähä-Pellingin kautta Suur-Pellinkiin jossa pantiin pyörä parkkiin Sturjanissa.
Siellä jossa sijaitsee suht iso ilmainen Styrjon kääntö-parkkipaikka sekä vierasvenepaikkoja muiden lisäksi.
Autoja oli parkissa hurja määrä, veneitä muutama hassu kappale.
Bongattiin myös kaksi kalastajaa selvittämässä siellä verkkojaan sekä JP`lle oma kyltti!

Sturjanissa, vastapäätä olevaan Ölandet saareen olisi myös ollut tie ja meinattiinkin eka käydä katsomassa siellä sijaitsevaa Kotiseutumuseota sekä Pyhän Olavin kappelia.
Harmillisesti tuo tie joka bongattiin sinne sekä Suur-Pellingin kärkiin Edesuddeniin että Aparnäsiin olivat hiekkateitä, joten jätettiin se rynkytys tekemättä.
Asfalttitietä löytyy siis sen alle kymmenen kilsan verran päätietä, ja lisäksi siis kilometreittain pienempiä hiekkateitä.
Piipahdettiin siten tällä kertaa vaan Sturjanissa ja ihailtiin hurmaavia loma-asumuksia sekä kaunista Suomen luontoa ja ajettiin sitten takaisin lossille.

Sturjanin parkissa selvisi se ihme läpytysääni joka oli kuulunut matkalla sinne.
Pyörän tavaransäilytyskotelon toinen puoli oli itsekseen murtunut ja läppä lennähti tiehensä kesken matkaa.
Onneksi siellä ei ollut mitään säilössä sillä hetkellä, yleensä navin vara-akkulaturi on ajon aikan siinä boksissa.
Läppää ei löytynyt ja lupasivat onneksi lähettää uuden takuuseen mutta saas nähä kuin nopeasti posti kulkee.
Harmittaa kylläkin, tosin se että tuo ihme ääni johtui siitä oli helpotus eikä jostain pyörästä itsessään irronneesta osasta.

 

Tietoa Pellingin saaristosta

Saaret joilla vierailimme kuuluvat Pellingin saariryhmään, johon kuuluu noin 200 saarta Porvoon saaristossa.
Saarilla asuu ympärivuotisesti noin 300 asukasta, kesäkauden aikana asukasluku moninkertaistuu.
Ensimmäiset kesävieraat vierailivat Pellingissä jo vuonna 1880 ja ensimmäiset kesähuvilat valmistuivat 1800-luvun viimeisimpinä vuosina.
Pellingin historia ulottuu kuitenkin vielä pidemmälle, varhaisin tieto on Ruotsin silloisen kuninkaan Pellingissä kirjoittama kirje Viipurin linnan komentajalle joka päiväytyy vuodelle 1411.

Itse asutuksen oletetaan tulleen saarille vuosien 1000 -1250 välillä ja pysyvää asutusta Pellingissä arvellaan olleen 1500-luvulta lähtien. Kalastus, maatalous sekä veneenrakennus olivat perinteisiä ammateja saarelaisille, lisäksi monet työskentelivät luotseina. Saarella oli luotsiasema vuoteen 1965 asti.

Tieverkosto saatiin valmiiksi 1980 luvun alussa.
Pääsaarten (Sundön, Vähä-Pellingin, Suur-Pellingin Tullandetin sekä Ölandetin) välillä on neljä siltaaa.
Suoraa maayhteyttä ei Pellingin saaristoon ole vaan ensimmäinen etappi pitää kulkea lossilla, joka yhdistää saaret mantereeseen Tirmo – Sundö. Ensimmäinen lossi tuli Pellingille 1960-luvun alussa.

Suurin osa asukkaista puhuu äidinkielenään ruotsi, mutta löytyi meille lossijonossa ihan suomenkielistäkin puheseuraa.
Saarilla toimii lähes 40 eri yritystä ja siellä työskentelee mm. veneenrakentajia, mekaanikkoja, käsityöläisiä, taitelijoita sekä maanviljelijä-kalastajia, joista monet kokopäiväisesti vuoden ympäri.
Yhdistystoiminta on myös aktiivista: nuorisoyhdistys, vpk, kylätoimikunta, metsästysyhdistys,
kalastuskilta jne.  Photocredit: Porvoo.fi

 

Pellinki matkakohteena ~ nähtävää & tapahtumia

Nyky Pellingissä matkailu on kasvava elinkeino.
Pellingissä löytyy virkistysalueita vierailijoiden ja paikallisten käyttöön joissa osassa myös grillauspaikka jonne voi ostaa eväitä esimerkiksi lähituottajilta. Karavaanialue sekä kahvilakin löytyy, lossirannan irto-jäätelökioskia unohtamatta!
Saaresta löytyy myös Pyhän Olavin kappeli sekä Kotiseutumuseo.

Lisäaktiviteetteja kaipaavalle löytyy erilaisia opastettuja retkiäkin löytyy mm. Glosholmin saarikierros, yöpyminen laavussa,  erilaisia retkikohteita ja metsävaelluksia mm. Tove Janssonin jalanjäljissä.
Janssonilla oli oma pieni, kallioinen luoto kesäpaikkana yli kolmenkymmenen vuoden ajan Klovharussa, Pellingin edustalla. Hän lahjoitti mökin vuonna 1990-luvulla Pellingin kotiseutuyhdistykselle, itse  saari ei kuitenkaan ollut Janssonin omistuksessa, vaan se kuuluu Österbyn ja Söderbyn kylien yhteismaihin.
Mökki on nykyisin yksityisomistuksessa ja maihinnousu on sallittu valvotusti ainoastaan viikon ajan joka heinäkuu.
Vuonna 2020 se on 18.07-24.07 tarkoin säädellyin vierailuajoin. Omatoiminen vierailu ei ole sallittua.
Paikkoja ja lisätietoa vierailusta löytyy kotiseutuyhdistyksensivuilta.
Lisää Tove Janssonista ja hänen elämästään Klovharun saarella voit lukea täältä.

Tove Janssonin mökki Photocredit: Porvoo.fi

Kesäkaudella saarilla järjestetään normaalisti useita tapahtumia, Klovharun vierailuviikon lisäksi: kuten kesätori, juhannusjuhla, lasten päivä, maaseutukirpputori, kyläpäivä, musiikkipäivät, venekilpailuja ja Muinaistulien yön tanssit.

Pellinki-päiviä on vietetty perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä täytenä viikonloppuna jonka yhteydessä järjestetään saaristomarkkinat. Näiden lisäksi löytyy vielä syys- ja joulumarkkinat.

  • Saaristomarkkinat lauantaina 4.7.2020 klo 9-14,
  • Syysmarkkinat lauantaina 19.9.2020 klo 11-14
  • Joulumarkkinat sunnuntaina 20.12.2020 klo 11-15

Myynnissä kerrotaan olevan myynnissä erilaisia kalaherkkuja, leivonnaisia sekä erilaisia käsitöitä, talvella joulukuusia & koristeita. Koronatilanteen vuoksi tilanteet saattavat kuitenkin muuttua, joten tarkista tiedot ennen saarivisiittiä!
Lisätietoa mm. Visit Pellinge-sivuilta.

 

Kuinka Pellinkiin pääsee?!

Omalla autolla / moottoripyörällä pääsee Tirmooseen hyvää asfalttitietä pitkin josta lossi saareen.
Lossi kulkee 15 minuutin välein ja etenkin kesän tapahtuma-aikoina kannattaa varata aikaa myös jonottamiseen molemmissa päissä. Tirmossa on myös mainitsemani kahvila/ravintola/kauppa sekä pysäköintialue.
Auton ja mopon lisäksi lossin kyytii pääsee myös jalkaisin tai tsygällä – joita Benitas Cafe saarella on vuokrannut aiempina vuosina, jolla pääsee tutkimaan hiekkateiden päässä olevia kohteita kätevästi.

Pellinkiin pääsee myös linja-autoilla, aikataulut kannattaa tarkistaa etukäteen, etenkin sesonkiajan ulkopuolella.
Pellingissä / sen ympäristössä on 8 satamaa, vierasvenesatamasta aina Sturjanin vierasvenelaituriin.
Vesillelaskupaikkoja löytyy.
Erilaisia risteilyjäkin järjestetään, näistä kaikista löytyy lisää tietoa linkkeineen Pellingin sivulta.

Tirmon saaristokeskuksen (josta lossi siis kulkee Pellinkiin) löydät osoiteesta Tirmontie 624
Lisää sen toiminnasta, kahvilasta, ravintolasta sekä tapahtumista löydät heidän nettisivuilta!


Ootko käynyt Pellingissä tai Tove Janssonin luodolla?! Löytyykö lisävinkkejä?!

Mua ainakin kiinnostaisi käydä kurkkaamassa mimmoinen tuo Harun saari – luodoke on!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply Melissa 10.7.2020 at 19:55

    Enpäs ole tuolla koskaan ollut, pitääpä laittaa korvan taa tuo 🙂

    • Reply Mimmu | 666places 10.7.2020 at 20:14

      En ollut minäkään, kuullut toki Pellingistä mutta tuntematon kohde vaikkakin ihan lähellä.
      Kovin suuria ei nuo saaret ole, eli hyvin kerkiää päivässä käydä läpi ja etenkin nyt jos on kahvilakin auki saarella niin saa jotain evästäkin, tai sitten picnic kori mukaan 🙂

  • Reply Riitta reissaa 10.7.2020 at 22:24

    Suomen saaristo on todella karun kaunis ja vierailun arvoinen! Ja entisenä motoristina tiedän että reissu on parhaimmillaan moottoripyörillä tehtynä. Prätkällä olet perillä kun olet markalla. Mietin tarvitsetko tavaraboksia? Ajoin 7 kesäreissua Pohjoismaissa kiinnittämällä repun ”hämähäkeillä” penkkiin pelkääjän paikalle. Siinä oppi pakkaamaan niukasti😂

    • Reply Mimmu | 666places 14.7.2020 at 17:24

      tarkoitatko tourbäkkiä? Sille saattaisi olla tarvetta.
      Nyt meillä on tossa sivulaukuissa ollut kamaa ja teltta edellisessä pyörässä stongassa.
      Sillon oli vähän vähemmän pakkaustilaa, ei ollut sivulaukkuja tai muuta.
      Yllättävän niukasti sitä oppii pakkaamaan kun on pakko: vaihtovaatteet ja semmoiset mitkä menee hyvin pieneen tilaan. Joskus kun on omat olleet märkänä niin on onneksi ollut JP´n vaatteet joita lainata😅
      Tykkään mennä myös autolla etenkin ulkomailla kun sillon saa kaikkea mahdollista mukaan ja koska aika kortilla niin ei tartte välittää säästä.
      Täällä tykkään mennä juurikin noita saaristoteitä, ihan eri fiilis kun autolla!!

  • Reply Tiina 11.7.2020 at 13:53

    Tämä olikin uusi tuttavuus vaikka tuolla päin on tultu ajeltua. Me lisätään Porvoon retkeen aina monille tuttu n’avetta kahvilakäynti.

    • Reply Mimmu | 666places 14.7.2020 at 17:21

      Sama täällä, paljon tullut ajeltua Porvoo-Loviisa väliä mutta eipä ole tuonne Tirmooseen & Pellinkiin tullut ennen mentyä.
      N’avetta tulee tosiaan vanhan tien varrelle, siellä käynyt monta vuotta sitten. Siinä on parkkis tukossa usein kun ajetaan ohi viikonloppuisin.
      On lähellä meijän kotia niin ei tuu usein stopattua siellä sen takia.

  • Reply Annan matkablogi 14.7.2020 at 12:34

    En ole vielä käynyt mutta vaikuttaa ihanalta seudulta, varsinkin kesäaikaan. Ihanan paljon sitä on ihania kohteita kotimaassammekin!

    • Reply Mimmu | 666places 14.7.2020 at 17:18

      Kannattaa käydä jonain kesäviikonloppuna. Oltiin tosiaan toukokuussa ja sillon pärjäsi kyllä saarella hyvin kun oli aurinkoinen, joskin hieman tuulinen päivä.
      Kiinnostaisi mennä itsekkin takaisin ja päästä käymään tuolla Klovharussa, harmi että on vaan sen viikon verran vuodessa / rajoitetusti auki.

    Leave a Reply