Kotimaan matkailu vs. ulkomaat + visiitti Varkauteen

Kotimaan matkailu on mulle kyllä (valitettavasti) hieman vieraampi juttu.
Jäänyt vähiin, varsinkin viime vuosina ja tätä monikin ihmettelee että kuin sä matkustat useemmaan viikonkin ulkomailla että meillä on vain varaa matkustaa täällä kotimaassa..
Siis täh?!
Hello,jos sulla on mahis matkustaa Suomessa on sulla kyllä mahis matkustaa muuallakin!!
Suomen hintataso on ihan järkyttävä, ainakin mun mielestä, johtuu tietysti varmaan myös osaltaan siinä että mulla on ollut mahis matkustaa muualla ja käynyt monessa ”halpamaassa” kuten Liettuassa, Puolassa, Tsekeissä, Unkarissa.. u got the point!
Joten valitettavasti? vertaan automaattisesti näitä keskenään.

Viime viikolla näin luokkamme seinällä oli jonkun opiskelijan juttu ja lehtileike kotimaan matkailusta vs. ulkomaan matkailu!

Otsikko artikkelissa
” Viikko Turussa voi olla yhtä kallis kuin aurinkoloma Välimerellä- mikä kotimaan matkailussa maksaa??” / Matka-lehti 29.07.2016 (Kemppi-Lähteenmäki)

Viikko elokuussa / 2 henkilöä
Sisilia, Italia 920e
Turku (Sokos) 1029e
Helsinki (Sokos) 1148e
Helsinki (Scandic) 1102e
Viikonloppu Lintsillä 4:lle + hotelliyö & rannekkeet= 408e

Viikoksi muualle vai jäänkö Suomeen..
Henkilökohtaisesti en miettisi sekuntiakaan.
Toki on niitä mitkä haluavat matkustaa vain tai pääasiassa kotimaassa ja ymmärrän sen!!
Ja peukutan teille!!
Hienoa kun löytyy näitä ihmisiä ja että Suomeenkin löytyy matkailijoita myös muualta.
Kyllä, mua kiinnostaa kotimaassakin matkailu mutta kun lomaa on vain tietty määrä per vuosi ja rahaakin vain tietty määrä käytössä niin kyllä tie vie ulkomaille.
En halua ”uhrata” lomaani Suomessa, maksaa näitä älyttömiä hintoja hotelliöistä, ostoksista saati sitten ruoasta ja juomasta sun muusta!!

Mä en yövy missään luxus-hotelleissa matkalla olessa (tietty saa olla en panis pahakseni 😉 ) mutta en missään ”läävissäkään” (monen mielestä jotkut meijän majapaikat on varmaan semmosia)- perus huone, varsinkin jos on yön – pari jossain ja jatkaa matkaa, niin riittää, sänky, kylppäri ja autolla ollessa parkkis, muu on plussaa.
Näitä paikkoja on tuolla muualla Euroopassa muutamalla kympillä, esim. Stary Folwark (Suwalki/Puola) la-su yö 2hh 27,11€, ei ihan keskustassa mutta hyvä mesta ja ihana sijainti keskellä luonnonpuistoa.

Stary Folwark, Suwalki, Poland / Hotel Holiday

Joten joo väkisinkin tulee verrattua näitä, 116€ vai alle 30€.
Orhan toi Puola huippu edullinen mutta silti muuallakin siellä reissatessa meijän keskihinta yölle on ollut siinä 50€ hoodeilla (Huom! keskihinta) + mahdollinen kaupunkivero & parkki, mutta silti!!
Ja ihan kaupunkien keskustassa nää 50€ mestatkin ollut.

Seuraava kysymys?!
Kyllä, bensaan menee rahaa mutta menee junaan, bussiin, lentokoneeseenkin.
Tuolla on edullinen matkustaa kyllä julkisillakin mutta eipä toi bensan hintakaan pahaa ole tehnyt – siinä 1€ pintaan litra halvimillaan (1,30€ tais olla kallein?!) pro vähän enemmän! Kotimaassa, auts!
Meillä oli ennen bensa-rohmu kotimaassa, 12 l / ulkomailla pääsi 6 l satasella, koska pääsi ajaa 130km/h motareilla ja bensakin oli halvempaa!!
Diesel on tuolla päin samoissa hinnoissa kun bensa eli tota euron – euro kolkyt luokkaa!

Somewhere abroad..

Niin ja täytyyhän sitä syödä! En muista aiempaa kertaa kun kävin Suomessa ulkona syömässä, viime kerta oli Varkaudessa, mummoni 80v synttäreillä- Varkaudessa, matka joka ideoitti tän postauksen lehtileikkeen lisäksi!
Tämä oli siis 2 vkoa sen jälkeen kun tultiin Euroopan valloitukselta kotiin, eli muutama viikko sitten..

Mummoni, isän puolelta täytti siis 80 vuotta ja piti synttäri vastaanoton ensin kotonaan Varkaudessa, sinne siis!
Bookkasimme majoituksen Hotelli Oscarista ja pientä nikottelua teki kun näki hinnan 116€ / yö!
Yksi yö Varkauden keskustassa, silti keskellä ei juuri mitään 116€..
Pakkohan se oli ottaa, sinne halusin mennä ja oli liian kylmä jo yöpyä teltassakaan..
Onneksi oli sentään tuo diesel-veturi alla 🙂
Tuli tuohon pientä lisäkulua (sinne meni bensa säästöt) kun huomattiin jossain Mikkelin liepeillä että jaa takapenkkion tyhjä, missäs se Janin puku on.. ja siellähän se ootteli meitä, kotona, eteisessä, kauniisti hengarissa riippuen..
Kumpikin meistä kävi kerran vielä sisällä ennen lähtöä eikä huomannut ottaa mukaan, jotenkin tottunut että kaikki kulkee matkalaukussa..
Ei muuta kun tsekkaa onko Dressmannia Mikkelissä, olihan siellä ja onneksi auki.
Puvut tosin maksoi 149€ ylöspäin joten ei tullut uutta pukua mutta löytyi sopiva kauluspaita ja sillä mentiin! Köyhtyminen – 40€!

Päädyimme siis Varkauteen hieman myöhässä josta noukimme siskoni ja kummityttöni bussiasemalta (joka oli kaiken lisäksi kiinni joten kaksikko odotteli ulkona- kun ei halunnut kävellä hotellille).
Juhlissa oli hauskaa! Paikalla muuta sukua, jota niin hyvin en vielä valitettvasti tunne, pihistettiin (ja meille tuotiin) skumppapullo ulos jossa oli super hauskaa serkkumme ja poikaystävän kanssa!! Vatsa kipeenä nauramisesta!!
Meillä kaikilla on niin hassu ja outokin huumorintaju että huomaa kyllä että ollaan sukua!! Päätettiin pitää serkku-ilta myöhemmin syksynä koska kaikki eivät paikalle päässeet töiden takia (jos haluat upeita ja herkullisia kakkuja- kysy!), meillä oli super hauskaa ja olis harmittanut sikana jos ei olis lähtenyt!!
Samaa kysyin siskoltani, joka tuli sinne bussilla koska ei kestä olla autossa-oli samaa mieltä!!

Illalla siirryimme kaikki hotelliin jossa siis yövyimme ja nautimme mahtavan aterian, alkupaloista lähtien ko. hotellin ravintolassa!! Aivan mahtava palvelu ja aivan mahtava ruoka!!
Viiniä virtasi, punaista, valkoista, sesonkia ja uutta tulokasta, alku snapsit, antipasto lautanen alkupalaksi, nautaa, maalaisperunoita, sesonki kasviksia sekä sienikastiketta pääruoaksi, jälkiruoaksi vanhan ajan jäätelöä
(sopivan soljuvaa ton syömingin jälkeen 😉 ) sekä jälkiruoka-juomat Baileys ja kasa jäitä!!
Muutama tuntihan siinä vierähti mutta mikäs siinä hyvä ruoka ja porukka 😉

Scandic kortilla sai 20 % menusta alennusta ja kaksi korttia (minulla toinen vaikka en mikään kantis fani olekkaan missään) niin saatiin ale kaikille – loppusumma useempi sata euroa, jonka yllätys yllätys maksoi isäni sekä tätimme perhe!! What!!!
Näin opiskelijana super hyvä yllätys!!
Meille nuoremmille jäi tipin keruu ja saatiin meijän tarjoilija ihan kyyneliin!
Lisäksi kokkimme kävi pöydässä vielä ja sai aplodit! Täydellinen ilta kaikin puolin!!
Hotellin vieressä on pub, johon siirryimme ravintolan suljettua jossa synttärisankari juhli kanssamme kahteen asti! Repikääs siitä!!
Tässä paikassa oli tarjoilu taas jostain syystä, joten yhtään rahaa siellä ei mennyt..
Mikään halpa ilta ei varmasti ollut!! Kiitollinen!!
Näin säästyi siis rahat jotka olin budjetoinut viikonloppua varten- seuraavaa matkaa eli ensi viikon Pietaria varten!! 😀

Mutta joo, ravintola lasku ois ollut toista sataa meiltä samoin toi pubin puoli, lasit täynnä kuten ravintolassa koko ajan niin tämmönen viikonloppu Suomessa voi helposti nousta 300-400€, siis huom, 1 yö hotellissa ja ruokailu ja viihde!!
Vertailuna Puolassa hotel Holidayssä double room 27,11€ (sis. parkin) ja ruoka hieman alle 20€ shared platter, täynnä eri lihoja, kolmee eri salaattia, ranskalaisia, soossia ja pari Zuburia!!
Täysi ateria kahdelle ja juomat hello!!

Hotel Holiday, Poland

Oma vertailuni menee siis samaa linjaa kun tuo koulutyö.

Viiko Varkauden Scandicissa 812€
Viikko pohjois-Puolassa alle 200€
Jollon jäis vielä 600€ esim. laivamatkaan, bensaan (matkaa vain vähän päälle 700km), ruokaan, tippeihin, ostoksiin..
Tosin en sano että pitäisi viettää viikko pohjois-Puolassa mutta just saying! Faktat esillä!

Ulkomailla syömme usein ulkona, välillä burgeria (ei mac tai hese), välillä pihviä, pizzaa, salaattia, keittoa, mitä nyt vaan ja keskihinta kunnon ravintolassa mitä mennyt on ollut siinä 30€ siis ruoka kahdelle juomineen, noi burgerit, kebabit ym maksaa murusia joten niitä rupee kirjailee! Mutta pointti selvisi!!
Drinkki euron pari, varsinkin sesongin ulkopuolella huh huh!! Irish Coffee, viinilasi, viski, sikari.. asioita mitä Suomessa vaan haaveilen että ostais ulkona..
Hirveesti tule käytyä Suomessa virallisissa baareissa koska hinnat on niin järkyt, ensin maksat ineen jonkun summan ja sit vielä maksat jostain drinkistä liki kymppiä / stadissa päälle kybän.. niin kiitti ei!
Säästän mielummin nää rahat ja matkustan ulkomailla ja vietän kunnon lomaa..
Näistähän se on kiinni, valinnoista!!!

Välttämättä moni ei niin vaan satu lomailemaan Varkauteen, majoitus vaihtoehtoja ei ole paljon Scandic Oscar, muutama asunto, Spa Kuntoranta ja sitten vaihtoehtoja 30 km säteellä Sorsakoski, Leppävirta, Joroinen- joten hinnatkin vois olla melkeen mitä vaan tuolla hotlassa.
Tosin täytyy sanoa että eivät silti ole hinanneet hintoja vielä enemmän vaikka mahis siihen ainoona hotellina oiskin..
Tämä siis plussa jos tässä tilanteessa niin voi sanoa 😀
Muuten siellä juurikaan keretty tehdä: mielenkiintosia paikkoja tosin muutama – tie pois (just kidding)!
– Peis Immosen luola
– Mekaanisen musiikin museo + muita
– Lukuisia urheilumahdollisuuksia (melonta, kalastus, luonto hyppely jne)

Peis Immonen kiinnostaa, tosin noita Immosia on monia mutta silti, jos oliskin joku Janin ja niiden sukulainen ja Peishän on vähän kun bass eli basso (jota Jani siis soittaa)!
Kuka tämä Peis siis oli?!
Kerrotaan että 1900-luvun alussa eli tuolla metsikössä Peis-niminen yksinäinen mieshenkilö, joka luolastossa asusti ja kesäisinkin liikkui vain suksilla..
www.visitvarkaus.fi/ajanviete/vesisto-ja-luontokohteet/luontopolut/

Mekaanisen musiikin museo kuuluu euroopan parhaimpiin ja mainitaan
Top Ten listalla matkaoppaissa! Opastettuja kierroksia ja stand up kierros eiliseen!
www.visitvarkaus.fi/ajanviete/nahtavyydet/mekaanisen-musiikin-museo-2/

Valitettavasti tuonne Mekaanisen musiikin museoon ei tällä kertaa ollut aikaa mennä, mutta lupasin mummolleni tulla kyllä käymään uudelleen ja tämä lupaus täytyy kyllä pitää!! Eli kyllä sinne Varkauteen tulee uudelleen mentyä ja sitten täytyy tsekata tuo!!

Oscarista vielä sen verran että kirjoitin kyllä arvostelun jo Booking.comiin jota tykkään käyttää ja sinne kiitin hyvää palvelua sekä respassa että ravintolan puolella ja että jeesailivat tuon kantis kortin kanssa loistavasti etukäteen (lisäksi saimme alennuskupongit joka kävi tuon ruokailun yhteyteen vaikka siitä sai jo 20% alea! Super!).
Saimme jatkaa unia 2h pidempään (check out klo 14!). Huone oli iso, jossa oli silitysrauta ja lauta, kaksi jättimäistä peiliä ja valoisa kylppäri, isolla peilillä sekä kylpyammeella!
Aamiainen oli kyllä paras, vaikka en mikään aamiais-ihminen ole! Tuli kyllä syötyä tunti siellä, haettua lisää ja puputettua ja taas jotain lisää..
Tosin oli vähän pikkuinen (kiitos ruokasoodan vain pikkuinen mulla) krapula joten sekin saattoi vaikuttaa nälkätasoon ??
Mutta c’moon, croissantteja, pekonia,piirakoita, tuulihattuja, tuoretta mehua, hillitön määrä kaikkea- joten yes please!! SORRY, ei oo kuvaa, oli liian nälkä ja ahne ?
(Kuva lainattu ulkomaan reissulta kesältä 😀 )

Ja niin mitä tulee siihen hinta-tasoon niin tähän Johanssonin koulutyöhön oli lainattau Maran toimitusjohtaja Timo Lappia joka sanoi tämän johtuvan korkeasta kustannustasosta ja verotuksesta.. Da!
”Suomessa verotus on kireämpää ja harmaa talous Espanjassa yleisempää. Arvonlisävero sekä alkoholiverotus korkeampaa, samoin palkat”. Näinpä.
Itse olen kyllä sitä mieltä että verotusta pitäisi keventää ja muutenkin tätä sääntö-Suomea höllentää! Ihan älytöntä!! Mutta siihen sitten vaikka toisella kertaa ?

Visit Finlandin Virkkunen kommentoi että Suomessa on laadukas ja luotettava palveluinfrastruktuuri / suomalaisten matkailupalveluiden koetaan olevan hintansa väärti..
Tästä en ole kyllä samaa mieltä, vaikka huone oli kiva, sänky ihana, aamupala mahtava ja palvelu hyvää niin silti.. 116€ vs. 30-50€ eh??
Tosin joku vois olla sitä mieltä että muualla on tuo palvelu parempaa koska tipit!
Mutta omasta kokemuksesta, tippaan mielelläni hyvästä palvelusta / kokonaisuudesta ja kyllä palvelu on hyvää, joskus super hyvää jota muistelee jälkikäteenkin (TGI, Karjala Bar, Zagreb, Unkari etc.) ja joskus laimeeta tai huonoa, ihan ulkomailla kun Suomessakin!
Maksaisinko silti 3-4 kertaa enemmän kotimaan ”laadusta”?!
Taidan jättää väliin, ei millään pahalla!!
(Pakko lisätä että tästä joku mielensäpahoittaja repisi että niin tämmöisten kun minun takia nää Suomen hinnat on näin korkeet- reps, reps -tää on jo kuultu ?)

Mutta hei, nauttikaa missä päin ikinä matkailette!!
En pois-sulje omaa kotimaan matkustelua, jos joskus on enemmän lomaa ja paljon enemmän rahaa niin ehkä sitten.. Lapissa voisin käydä, koskaan käynyt joten ehkäpä… Ja onhan mulla noita sukulaisia matkan varrella mm. Varkaus, Juuka että saahan siinäkin kyläilyn lomassa säästettyä tota rahaakin hieman.. 😉

Who knows, ehkä mun seuraava postaus onkin kotimaan matkasta, joka tällä hetkellä on Suomi.. 😀

Ihanaa vkonloppua!

IMG_9118

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply