Helppo, nopea ja herkullinen – itse tehty perunasalaatti!

Nopea, herkullinen – itse tehty perunasalaatti!

Tää ohje sopii kömpelöimmällekkin ruoanlaittajalle, ohje on super helppo, tätä on oikeasti vaikee mokata (ellei nyt polta perunoita ihan pohjaan)..


Me ei olla valmisruoka- tai valmissalaatti syöjiä yleensä, ollaan ostettu mökille peruna – ja punajuurisalaattia ja välillä joku muu -30 % alesalaatti, mutta siinäpä se.
Valmiit ateriat on usein niin teennäisen makusia ettei oikein nappaa maksaa niistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupan valmis perunasalaateista parhaat on ollut Lidlin perunasalaatit, se keltanen ja sininen törppö (creme fraiche – ja jugurttipohjainen).
Jompikumpi niistä (ikinä muista kumpi se parempi) on ollut ostoslistalla grilliruokien kanssa etenkin  Vapun ja kesämökkeilyn aikaan.
Perunasalaatti kuuluu ehdottomasti myös Uuteen Vuoteen, mutta sillon ollaan syöty aina aiemmin itsetehtyä mun systerin Iin luona.
Edellis Uutena Vuonna ne oli täällä, samoin sillon Vappuna ja Ii toi tekemänsää perunasalaattii mukana kun pyysin. Usein se ei sitä tee kun on kuulemma hirvee perunateatteri, mut tämmösinä spessupäivinä se on onneks suostunut kokkaa sitä.

Mulla on ollut se sama, faijalta saatu, resepti itelläni vuosia, mutten aiemmin ollut ite sitä tehnyt kun luulin et se on jotenkin super työläs. Nyt päätin ekaa kertaa viime jouluksi testata sitä reseptiä.
Ei todellakaan ollut mikään kovatöinen ja oli niin maukas että kaikki olis menny jos olisin tarjonnut..
No oli meillä syöjiäkin muutama ja kaikille kelpas, jouduttiinkin jemmaamaan kupillinen jääkaappiin sivuun itellemme seuraaville päiville 😉
Tehtiin perusversio ja sit chiliversio, joka sopi erinomaisesti kinkkuleipien kanssa Joulun välipäivinä.

Mun piti kysyy mun faijalta (the Chef) täsmennyksii reseptiin, kun olin vaan kopioinut kiireessä joskus ylös mun ”reseptikirjaan” ne ohjeet. Tyyliin perunoita ja sipulia, mausteita..

Sen täsmennysohje oli 1 kg perunoita ja 200g sipulii tai sitten ruohosipulii ja muita haluttuja mausteita.
Me ei käytetä tavallista sipulii enää ruoissa kun Jani koittaa Fodmappeilla sen vatsan takia.
Sen takia me nykyään syödään perunaakin, paljon. Ennen hyvä kun meni kourallinen perunoita kesässä.
Ruohosipulia JP voi onneksi syödä ja ollaan sitä ostettu sekä ruukussa tuoreena ja kuivattuna maustehyllystä purkkikaupalla.
Antaa oikeesti hyvää makua ruokiin ja kelpaa meille entisille sipulin suurkuluttajille mainiosti korvikkeena kastikkeisiin/laatikoihin/tortilloihin kuin myös salaatteihin, perunamuussiin etc.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tehtiin siis Jouluna testierä omaa perunasalaattia ja grillikauden avajaisiin helmikuussa valmistui toinen satsi. Nyt sit Vapuksi viimestään pitää saada lisää. On se vaan niin hyvää..
Ja tän saa tuunattua helposti niin moneen makuun.
Meillä ei kumpikaan enää haikaile sen Lidlinkään valmis perunasalaatin perään. Tää on ihan parasta!!
Suosittelen tekemään ite ja testaamaan!

Perus perunasalaatin ostoslista fodmappaillen
– n. kilo perunoita
– purkki majoneesia (ei mitään vetisiä kevytversioita)
– ruukku tuoretta tai kuivattua ruohosipulia


Ja jos haluut tehdä ”oikealla” versiolla niin sitten lisää sun ostoslistaan se 200g sipulia, tavallista tai punasta – oman maun mukaan.
Mä ostin itelleni pienen punasipulin ja heitin sitä vaan ripotellen pinnalle, toimii hyvin niinkin!!

Ohje
– keitä perunat ja anna niiden jäähtyä kunnolla
– lohko, kuutio, viipaloi perunat sen mukaan mitä ite tykkäät syödä
– sekota majoneesia sekaan sen mukaan että koostumus on omaan makuun sopiva (meillä jämäkkä = noin 1,5 ruokalusikallista about kiloo perunoit kohden)
– lisää mustapippurii, ripaus suolaa ja silppua ruohosipuli saksilla/veitsellä sekaan ja sekota.
– lisää halutessasi tuoretta chiliä, valkosipulia, kapriksia tai mistä diggaatkaan
– anna maustua hetken ja nauti!!

Monta annosta tosta tulee, en osaa sanoo, riippuu paljon kukakin sitä lautaselleen mättää.
Helmikuussa me syötiin tommosta kilon satsii monta päivää, jouluna tehtiin vähän enemmän mut sillon oli me, Janin vanhemmat, mun Musti ja broidi ainakin täällä ja rippeet tyyliin jäi..
Tää on kyllä sen verran tuhtii kamaa niin ei paljoo kerralla tuu syötyy, etenkin jos on kaikkee muutakin tarjolla.

Ite teen silmämääräsesti ruokaa, mä oon niin huono seuraa tarkkaan reseptejä.
Mä tarviin vaan pohjatiedot ja sit sovelletaan menemään.
Esim. tän perunasalaatin kanssa pesen vaan kasan perunoita ja viskaan sekaan lisukkeet ja mausteet, sen enempää mittaamatta/laskematta, maistan vaan välillä tarviiko jotakin lisätä ja that’s it.
Se on maku mikä ratkasee ruoissa, ei ulkonäkö..
Jani kutsuukin mun ruokia välillä Kyöpelivuoren keitoksiksi (kaikella rakkaudella) ja sitä ne on välillä ollutkin – semmosta sörsselii etten kehtais muille tarjota, vaikka syötäväksi kelpaavaa onkin, useimmiten..

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hinta
– Perunat: ostin pari kiloo perunoita joista about puolet tuli tähän eli noin 0,69 €
– Ruohosipuli ruukku 1,39 € tai kuivattu purkissa 3,69 €
– Punasipuli 0,39 e
– Majoneesi 1,59 €
– Chilit 1,54 €
Tarkkaa hintaa paha sanoa kun majoneesii jäi reilusti yli ja chilii ja ruohosipulii kanssa koska oli kuivattu purkki, punasipulikaan ei mennyt kokonaa.
Arvioisin kilon perunasalaattii hinnaksi noin 3,5-4€ jos alkuaineita ei ole ja ostaa ruukku ruohosipulii. Eli ei oo todellakaan hinnasta kiinni ja saa hyvää ilman turhia lisäineita!

Valmistusaika
Aikaa tän valmistukseen meni sen perunankeiton verran, jäähdyttelyyn ja sit vaan pari minsaa perunoiden leikkelyyn ja aineiden sekoitteluun.
Sillä aikaa kun perunat kiehu niin viipaloin chilit muun muassa valmiiksi kuppiin.
Talvella jäähdytin perunat ulkona, systeri esim. keittäny edellisenä päivänä valmiiksi ne, mutta sit niihin tulee helposti se jääkapun maku ellei suojaa kunnolla.
Me ei kuorita perunoita vaan pestään ja syödään ne kuorineen, oli sitten keitettyy, muussii, lohkoi, keittoruokiin tai perunasalaattiin.
On rapsakempaa ja kuulemma vitamiinit ja kuidut ei mee hukkaan ja jää se perunateatteri välistä 😉

Vinkki:
Jos pitää nopee saada tää valmiiksi niin oon leikellellyt perunat valmiiksi jo ennen keittämistä, et kypsyy nopeemmin, mut sit saa olla tarkkana ettei ylikeitä, tulee muuten helposti perunamössö-salaattia..

Extra vinkki:
– lisää sekaan pekonia tai suolakurkkua antamaan makua
– lisää tujaus sinappia antamaan potkua chilin sijasta
– jos haluat ihan luksus perunasalaatti tarjottavaksi, keitä perunoita vähemmän aikaa ja anna loppusilaus niille paistamalla ne pikaisesti pannulla. Tulee ihan tajuttoman hyvää!!

Kerro jos päädyt kokeilemaan miltä maustu ja onko jotain mausteita/lisukkeita joita vois seuraavaan satsiin kokeilla?!

Ohje:
MAT
Muunnokset Villa Brillanten kotikokit

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


~Mimmu ~

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply