Suomen suurin matkablogiyhteisö

Helppo ja nopea itse tehty Salsa!

Voihan Salsa!
Jos perunasalaatti kuuluu Uuteen Vuoteen ja Vappuun, sekä ainakin meillä kesän grillailun yhteyteen niin yhtälailla salsa kuuluu tortilloihin ja maissilastujen dipiksi! Ja omatekemänä mieluiten!
Ollaan mekin usein ostettu kaupan valmis salsoja, sekoiteltu kaikenlaisia dippejä ja ostettu valmis guacamolea jotta saadaan jotakin täytettä nopeasti, mutta se maku ei ole ollut paras.
Harva valmisruoka, oli se sitten missä muodossa vaan (salaatti, laatikko, salsa) on oikeasti hyvää.
Moni kaupan salsa kastike on ihan ok, mutta usein teennäinen ja ne ei oo semmosia että niitä haluis oikeen syömällä syödä. Onneksi tähänkin on helppo ratkaisu – itse tehty salsa!

JP teki testaili tätä reseptiä vuosia sitten kun asuttiin vielä Hakunilassa, tyyliin kymmenen vuotta sitten.
Muistan ajan sen takia aika tarkalleen koska mun kummilapset meni ripille sillon ja tuota salsaa pyydettiin sillon juhliin.
Sen jälkeen siitä on tehty erilaisia versioita ja innostuin minäkin testaamaan salsan tekoa täällä Sipoossa.
Simppeliä kuin mikä, tosin välillä on tullut taas ”Kyöpelivuoren keitoksia” ja sattunut osumaan liikaa chiliä soossiin.. onneksi sitäkin saa vielä laimennettua ja kuulemma niin tulista ei ole vielä ollut etteikö sitä olis saanut syötyä.
Ite tykkään kuitenkin että potkua saa olla, mutta pitää maistaa muutakin kuin polte.
Joten jos et oo stydiin ruokaan tottunut niin testaa pienemmällä määrällä eka.


Muutama sana ennen ostoslistaaan hyppäämistä:

Ennen meilläkin oli oikeeta sipulia kaikissa ruoissa ja sitä meni paljon 1-2 sipulia per ruoka oli ihan normaalia. Nyt kun JP on pidemmän aikaa fodamppaillut niin ollaan jätetty tavalliset sipulit pois ja vaikka vaikee oli tottua sipulittomaan ruokaan niin saa siitä silti maukasta.
Ruohosipuli sopii vatsalle ja sitä meillä käytetäänkin melkeen kaikessa.
Voit siis tehdä oman salsasi kummalla vaan, molemmat toimii.

Tomaatit vs tomaattimurska – tässäkin toimii molemmat.
Yritän tehdä meillä aina oman salsan tuoreista tomaateista jos kilohinta kohdillaan.
Jos talviaika ja tomaatit hintavia niin pistä osa tuore tomaattia ja tee loppu valmiista tomaattimurskasta.
Me ei olla osteltu mitään merkki tomaattimurskaa vaan ihan perus maustamaton Rainbow tai K-Menu murska (0,29 € purkki) toimii tässä hyvin.
Huom! Itsetehty salsa toimii vaikka ei käyttäisi oikeaa tomaattia ollenkaan, mutta maku paranee kun lisää edes pari tomaattia.

Chili!
Tässä on niin vaikee sanoo määrää koska se on niin ihmisestä kiinni mikä määrä on sopiva.
Mä ostan irtochilejä paljon (punaiset, keltaiset, vihreät ja oranssit chilipaprikat tarttuu usein muutenkin mukaan)  ja pistän koosta riippuen yleensä pari kolme kappaletta pataan. Jalapenot, habanerot ja snadit raw-it chilit on päässyt testiin kanssa mukaan, mutta minkään super tulisen (muut maut tappavan) mausteen ystävä en oo, joten yleensä mennään ihan perus chileillä..
Välillä on pakko ollut lisätä lisää chiliä jälkikäteen kun tuntuu et on ihan mautonta ja välillä taas pakko ollut lisätä tomaattimurskaa kun tuntuu että kieli on ihan turta.
Tässä ei oikeen mitään muuta ohjetta oo kun kokeile..

Itse tehdyn salsan ainekset
– tomaattia / tomaattimurskaa
– ruohosipulia
– tuoretta chiliä
– oliiviöljy
– mustapippuria
– hunajaa
(- inkivääriä ja lime tai limemehua)

Ohje
– pilko tuoreet chilit, lisää ne lorauksen oliiviöljyn kanssa kattilaan ja paistele niitä chilejä muutama minuutti
– kuutioi/pilko tuoreet tomaatit chilien maustuessa ja lisää sitten tomaatit kattilaan
– anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.

Oikeista tomaateista tulee paljon nestettä joten määrästä riippuen lisää luraus tomaattimurskaa.
Katso että koostumus pysyy puuromaisena, muuten nestettä on liikaa ja salsastakin tulee vetelää ja hankalaa syödä.
– lisää mustapippuri ja pilkottua/raastettua inkivääriä hyppysellinen jos tykkäät inkivääristä
– anna kiehua miedolla vielä noin 5 minuuttia
– tipauta limemehua tai purista tuoretta limettä hieman sekaan (ei pakko)
– lisää lusikallinen hunajaa sekä viimeisenä ruohosipuli ja jätä seos maustumaan (pois hellalta).


Tää salsa on siitä loistavaa että se toimii niin kuumana kuin kylmänäkin.
Viikonloppuisin jos ollaan ruvettu kattomaan jotakin leffaa ja kaivattu naksuja niin ollaan tehty äkkiä tätä salsaa ja nautittu tuoreeltaan.

Tässä on vaan se huono puoli että ei tekis mieli lopettaa syömistä, on niin pirun hyvää!!
Tortillojen täytteenä tää on ihan must ja ollaan syöty seuraavina päivinä munakkaissa, lisätty pari lusikallista jauhelihakastikkeen tai keiton sekaan, sekä syöty lämppäreissä ja ihan vaan kinkkuleivän kanssa.
Tää sopii oikeestaan melkeen mihin vaan antamaan boostia. Eikä oo hinnalla pilattu!

Hinta:
– tomaatit 2,99 € kilo
– chili 1,99 €
– ruohosipuli  0,99 €

Oliiviöljyy, hunajaa, inkiväärii, limemehuu, murskaa ja pippurii oli himassa jo valmiina samoin ruohosipulirouhettakin, mutta sattu olee ruukku tarjouksessa niin tietty sitä ostettiin.
Murskaakin jäi yli, samoin ruohosipulii, inkiväärii ja chilii muihin ruokiin eli mikään ei mee hukkaan.
Ja huom!
Hunaja, lime ja inkivääri ei ole mitään must juttuja, ne vaan tuo lisää eri makukerroksia salsaan.
Jos sulla on himassa chiliä, tomaattimurskaa (tai tomaattia) sekä mustapippuria saat yksinkertaisen mutta maistuvan salsan tehtyä niistäkin. Helppoa, halpaa ja parempaa kun valmis sörsselit!

Paas testaten ens kerralla kun on esim. tortillojen, leffaillan tai illanistujaisten aika.
Dippinä tää toimii parhaiten perus maissilastujen esim. Poco Locon lightly salted tortilla chipsien kanssa, mut mikä tahansa perus naksu toimii.

Jos haluut lisätarjottavaa Vapuksi tai kesän tuleviin juhliin niin kurkkaa myös helpon ja herkullisen itsetehdyn perunasalaatin ohje täältä!
Näillä ohjeilla onnistuu tumpeloinkin ”kokki” (kuten minä 😉 )

~ Mimmu ~

Vinkki:
Ananas tuo hyvää makeutta salsaan ja ollaan aiemmin käytetty ananasta näissä kastikkeissa, mutta mä oon useamman kerran saanut oireita tuore ananaksesta joten purkkiananaskin sai jäädä hyllylle.
En viitti pilaa vapaa iltaa sairastaessa. Sama juttu mangon kanssa, ite en oo uskaltanut kokeilla..
Ripaus korianteria antaa (kuulemma) hyvää makua ja paprika sopii musta kanssa erinomaisesti tähän.
Nyt viimeksi tehdyssä salsassa en sitä laittanut, koska oli vain yksi jäljellä, mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla eri versioita.
Sama juttu chilin kanssa, pitää ite kokeilla mikä sopii omaan suuhun parhaiten 🙂

 

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply