Suomen suurin matkablogiyhteisö

TANSSII YOUTUBE-TÄHTIEN KANSSA #PINGHELSINKI

OMG, oon niin kade!”. Sain viestiä Snäpissä miehen 17-vee sukulaistytöltä, että minut oli bongattu kuuluisten youtube-tähtien snäpeistä samoista bileistä ja sen myötä minäkin olen ihan ”celebrity-to-be!” 

Nämä sisällöltään, järjestelyiltään ja ihmisiltään tähtipölyiset bileet olivat tietenkin festarit ja ammattilaistapahtuman yhdistänyt PING Helsinki Långvikissä, jonne kerroinkin viime postauksessa olevani menossa. Enpä tuolloin arvannut, että mistä kaikesta tapahtumassa oli kyse.

TANSSII YOUTUBE-TÄHTIEN KANSSALet’s get party started! Kuvassa Sanna, minä ja Kuu.

Kolme vuotta bloggaajatapaamisia

Pingviinimatkojen Millan kolmen vuoden takainen kuvamuisto tänään Facebookissa todisti, että bloggaaminen saattaa aitoja ihmisiä yhteen. Keväällä 2013 minut kutsuttiin tietääkseni kaikkien aikojen ensimmäiseen matkabloggaajien tapaamiseen Suomessa, jossa paikalla oli lisäkseni kuusi bloggaajaa.

Yksi heistä oli Kaukokaipuu-matkablogia kirjoittava Nella, joka toimi nyt yhtenä PING Helsingin keskeisimmistä perustajista. Nellan, Innan ja kumppaneiden luoma tapahtuma kokosi perjantaina Långvikiin 400 (!) sisällöntuottajaa ja markkinointipäättäjää.

Tapahtumalle oli selkeä kysyntä ja tilaus tässä maassa, jonne on syntynyt lyhyessä ajassa ammattilaisbloggaajia, tallissaan tubettajia luotsaavia yrityksiä, instagram-tähtiä managereineen ja vaikka mitä!

FOMO on huono pomo

PING on aiheuttanut niin paljon kuhinaa sosiaalisessa mediassa viime päivien aikana, että heille, jotka paikalla eivät olleet, on voinut syntyä ”FOMO” eli ulkopuoliseksi jäämisen pelko (Fear of Missing Out).

Tästä some-ilmiöstä tapahtumassa puhui Piilaaksossa menestynyt Caterina Fake. Hän muistutti, että internetin suosio pohjautui alunperin siihen, että sitä käytettiin ihmisten yhteensaattamiseen ja aitojen asioiden esille tuomiseen. Nykyisin ihmisten elämät alkavat olla niin silotellun täydellisiä somessa, että siitä aiheutuu ahdistusta ja riittämättömyyden tunteita.

caterina_fake_pingCaterina Fake puhui siitä, miten voimallinen sosiaalinen media on. Sitä voi käyttää hyvään tai ei niin hyvään. Somea taitavasti hyödyntämällä Donald Trumpin kaltaisesta henkilöstä saattaa tulla presidentti!

ping_helsinki_anssi_kela_50_state_puzzleYhtään kuvaa ei valitettavasti taida olla niistä tubettaja-tähdistä, koska en ehkä, kröhöm, tuntenut heitä. Mutta yllätysesiintyjä Anssi Kelan tietty tunsin.

ping_helsinki_50statepuzzleBloggaajakollegat Cali-siskoni Sanna sekä PINGin äiti Inna-Pirjetta.

Muutosvastarintaisille huonoja uutisia

Tapahtumassa puhumassa ollut futuristi (kyllä, tällainenkin ammatti on) Gerd Leonhard  kertoi, että maailma tulee muuttumaan eksponentiaalisesti eli koko ajan vain nopeammalla tahdilla ja suuremmin harppauksin. Tekoäly kehittyy vauhdilla, internet tulee tavaroihin (kuten jääkaappeihin) ja kolmikymppisten lapset eivät tule osaamaan ajaa autoa ilman tietokoneohjausta. (Nyt on jo tehty piilokamera ilman kuljettajaa Mäkkärille ajavasta autosta.)

Musiikkiteollisuus vastusti pitkään pilvipalveluihin menemistä ja menetti ison määrän rahaa. Spotify ja vastaavat tulivat joka tapauksesssa. Leonhardin neuvo olikin, ettei kannata taistella tuulimyllyjä vastaan vaan mukautua vääjäämättömään. Mainonnassa tämä tulee tarkoittamaan sitä, että ihmiset eivät halua mainoksia, jotka häiritsevät vaan mainonnan tulee olla sellaista, jota haluataan kuluttaa vapaaehtoisesti. Ja tähän tarvitaan niitä sisällöntuottajia.

leonhard_ping_helsinkiTältä näyttää sveitsiläinen futuristi Gerd Leonhard.

Youtube-klinikalla opin, että on olemassa esimerkiksi niin kutsuttuja ”unboxing-kanavia”, jonne tavallinen ihminen videokuvaa sen hetken, kun himoittu ostos on hänen edessään laatikossa vielä avaamattomana. Katsojat saavat jakaa avaajan kanssa tämän ainutlaatuisen hetken, kun laatikosta paljastuu vaikkapa Louis Vuittonin käsilaukku, Niken lenkkarit tai tietotekniikkaa. Tässä esimerkissä kuvaaja tuottaa sisältöä vapaaehtoisesti, jota vastaanottaja katsoo vapaaehtoisesti ja sisältönä on kaupallisen yrityksen hyödyke, jota halutaan myydä kuluttajille.

PING Ethics

Edellinen esimerkki tuo helposti ajatuksen mieleen, että kuvaako Louis Vuittonin uusi omistaja sittenkään hyvää hyvyyttään hetkeään Youtubeen? Vai onko tämä kenties muotitalon uusi tapa mainostaa? Kaupalliset yhteistyöt ovat arkipäivää sisällöntuottajien ja yritysten välillä kaikissa some-kanavissa ja siinähän ei ole mitään pahaa, että kaikki osapuolet hyötyvät tilanteesta. Kuluttajan kannalta on kuitenkin oikein tietää, että onko kyseessä kaupallinen yhteistyö vai ei.

PINGissä lanseerattiin PING Ethics -niminen koodisto, joka tarkoittaa läpinäkyviä pelisääntöjä sisältömarkkinointiin. Myös minä allekirjoitin sen ja haluan olla edistämässä reilua peliä.

ping_hVeera Biancan ottamassa kuvassa unelmoijatyyppejä: minä, Veera, Meretniemen Tuomo ja Otto =)

Dream big – ja vielä vähän enemmän

Mitä muuta minulle jäi mieleen perjantain tapahtumasta? Mieleeni jäi se, että kerrankin minä en ollut talossa se yltiöpäisin unelmoija. En varmasti lähellekään! Tapahtuman juontajat Ronja Salmi ja Tuomo Meretniemi saivat sydämen rytmini kiihtymään. Siinä vasta kaksi huimapäistä unelmien toteuttajaa!

Ronjasta kerrotaan näin:

”Ronja Salmi on sisältöjen monitoiminainen ja kokenut kirjailija, toimittaja ja juontaja. Lisäksi hän on käsikirjoittanut, toimittanut ja juontanut lukuisia tv-ohjelmia. Salmi toimii Helsingin Sanomien Nyt-liitteen kolumnistina sekä Speakersforumin puhujana.”

Ronja Salmi on 23-vuotias yrittäjä. 23-vuotias! Olisitteko arvanneet? Ronja kertoi juonnossaan, että mitään yllä mainituista asioista hän ei ollut osannut, silloin kun alkoi niitä tekemään. ”Ilmoittaa vaan, että tekee ja sitten opettelee, että miten.” LOVE THIS ATTITUDE!

Meretniemen Tuomo puolestaan on kolmen lapsen isä, jolla sattui vaimonsa kanssa olemaan vähän suuremman puoleinen haave – sellainen kuin maailmanympäripurjehdus. Pari vuotta sitten pariskunta kertoi pistävänsä haaveen toteen ja kesäkuun alussa he nyt lähtevät. Purjehdus kestää vaatimattomasti kuusi vuotta!

Se pelottava, kaikkialle tunkeutuva teknologia on Meretniemin unelmien mahdollistaja nimittäin perheen lapset pystyvät käymään koulua internetin avulla etänä seuraavat kuusi vuotta. Meretniemien purjehduksen ympärille kehitetystä etäopiskeluhankkeesta ja ennen kaikkea itse purjehduksesta kannattaa lukea täältä lisää. Näiden uusien idolieni unelman toteuttamista aion seurata somesta silmä kovana!

ping_helsinki2Ronja Salmi haastatteluhommissa. Vasemmalla Nella ja oikealla PINGviini.

Sisällöntuottajille tulee riittämään töitä

Puhujakaarti oli pullollaan maailman vaikutusvaltaisimmiksi listattuja henkilöitä, jotka ovat rohkeudellaan muuttaneet maailmaa. Kirjoittamalla maailmaa muuttavan suomalais-nigerialaisen Minna Salamin puheenvuoro sai silmänurkkani kostumaan.

Hyvää sanallista, visuaalista ja monikanavaista tarinankerrontaa tullaan tarvitsemaan kaikkialla. Ronja Salmi muistutti, että voit kirjoittaa/puhua/tuottaa sisältöä uskottavasti vain siitä, kuka ja mikä olet. Jos haluaa tavoittaa heppatytöt, tulee olla heppatyttö.

Niinpä onkin viisautta käyttää sisällöntuottajia kertomaan viestiä omalle ryhmälleen sen sijaan, että yrittäisi itse olla kaikkien alojen asiantuntija. Kaikille kaikkea on ei kenellekään mitään.

Lisää PINGistä voi lukea mm. näiden bloggaajaystävieni blogeista: 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply