Suomen suurin matkablogiyhteisö

Takaovi, joka on aina auki maailmalle

146 eurolla voi lentää Dubaihin ( ja samaan hintaan pääsee vielä takaisinkin.) 200 eurolla lentää jo Amerikkaan. Tällaisia tarjouksia tulee vastaan feedissäni päivittäin, olenhan laittanut seurantaan kaikki sivustot, jotka etsivät, tai tarjoavat, halpoja ratkaisuja eksoottisiin kohteisiin pääsemiseksi.

Yks päivä luin Inkan postausta Dubaista, jonne kolmen viikon päästä meidän on määrä lentää. Katsoin ihmeellisiä kuvia tuosta kaupungista, jonka kulttuuri, ilmasto, arvot – kaikki – on aivan täydellisen toisenlaista kuin täällä Suomessa.

Ala-asteella Tuhannen ja yhden yön tarinat olivat suosikkejani, nehän kertoivat jostakin tarunhohtoisesta, itämaisesta satumaasta. Kertomukset olivat niin hyvin kirjoitettuja, että ne piirsivät värikkään ja elävän kuvan tuon pienen raahelaisen mieleen. Kun ensimmäisen kerran joskus kymmenisen vuotta sitten matkustin Arabiemiraatteihin, palasivat nuo kertomusten maisemat elävinä mieleeni.

Seisoin ensimmäistä kertaa maisemassa, jonka olin oppinut tietämään – satukirjasta.

IMG_1044Inkan postausta lukiessani, mieleeni nousi ajatus, joka on tavalla tai toisella pyörinyt mielessäni jo pidempään. Kaikki nuo lentotarjoukset ja kätevät yhteydet maailmalle luovat mielikuvaa, että k a i k k i   o n   m a h d o l l i s t a.

Jos haluan huomenna töiden jälkeen lähteä tuhannen ja yhden yön maahan, ei se ole vain teoriassa, vaan myös käytännössä, mahdollista. Jos tilillä ei sattuisikaan olemaan vaadittavaa summaa lentolippuun, luottokortti kyllä hoitaisi asian. Ja niin lauantai-aamuna voisin herätä auringonpaisteeseen ja rukoushuutoihin vailla huolta pakkasesta.

Maailma on pienentynyt harppauksella, kun halpalentoyhtiöt tulivat ja vapauttivat lentomatkustamisen kaikkien saataville. Minun sukupolveni on superetuoikeutettu elämään maailmassa, jossa on arkipäivää siirtyä seikkailusta, kulttuurista ja maisemasta toiseen naputtelemalla vain tietokoneen ruudulle luottokortin numerot.

aIMG_1192Huono puoli tässä kaikessa on se, että välillä talviankeuden ollessa huipussan, pieni ex-raahelainen alkaa ajatella, että miksi, oi miksi, olenkaan pysähtynyt Helsingin korkeudelle. Maailmassahan on parisen sataa maata, joista valita. Miksi valitsin tämän maan, jossa talvi kestää lähes ikuisuuden, ja jossa atoopikolla ei ole ne ruusuisimmat oltavat.

Mutta vaikka loikat maailman laidalta toiselle on helppoakin helpommin toteutettu, mikään muu siinä ei olekaan sitten niin helppoa. Asuminen maksaa kaikkialla ja sitä varten on tehtävä työtä, että voi maksaa elämisen. Pitää myös löytää työ, mahdollisesti hankkia työlupa ja järjestellä ihmissuhteet niin, että voi lähteä. Ja sitten pitää vielä sopeutua uuteen kulttuuriin ja erilaisiin tapoihin. Plaaplaa paljon kaikkea epäromanttista realismia.

Osa ystävistäni kuitenkin viilettää maailmalla parhaillaan. Eilen Guatemala, tänään Nigaragua. Viime vuonna Berliini, tänä vuonna Dublin, ensi vuonna San Francisco. Nämä tarinat toteutuvat muualla kuin tuhannen ja yhden yön satukirjassa tällä hetkellä, mutta ovat samalla toisille täyttä utopiaa.

IMG_1255Toiset rakentavat omakotitalon Suomeen ja pitävät ovet kiinni, jotta lämpö pysyy siellä.

Toiset, kuten minä, pidän väliaikaisen kämppäni (henkistä) takaovea aina auki maailmalle. Sinnehän pystyy kurkkaamaan ihan. Se näkyy avoimena kaikissa blogipostauksissa, jotka luen, kaikissa lentotarjouksissa, jotka bongaan, ja kaikissa kuvissa, joita ihailen.

Sitten ovat vielä ne, joiden talossa ei ole edes ovia. Toisesta seinästä näkyy Amerikkaan, toisesta Aasiaan ja kolmannesta koti-Suomeen. Minne vain voi astua halutessaan. Siltä se ainakin ulkopuolisin silmin vaikuttaa.

hiekkalautailuaEn osaa sanoa, että kenellä on paras tilanne. Tiedän, että minulle on hyväksi, etten ole saavuttanut vielä kaikkia unelmiani ja joudun edelleen paiskimaan töitä sen eteen, että keksisin keinon välttää pitkän talven tai oppia sietämään sitä. On hyvä, että on unelmia ja päämääriä.

Fakta on, että tällä hetkellä minulla EI ole

 • ympärivuotista hehkua ja energiaa
 • keinoa, jolla viettää kaikki talvikuukaudet lämpimässä energisenä
 • tietoa tulevaisuuden työnäkymistä pitkällä aikavälillä

…sen sijaan minulla ON

 • rakkaus
 • työharjoittelupaikka, jolla levittää matkakuumetta ja -tuskaa muillekin (kivempi kärsiä yhdessä!)
 • ystäviä, jotka inspiroivat löytämään tasapainon kotimaasta omalla esimerkillään
 • ystäviä, jotka inspiroivat esimerkillään keksimään keinoja karata maailmalle
 • Netflix-riippuvuus
 • koti minulle parhaassa paikassa Suomessa
 • rasvaa haavoihin
 • lomareissuja tiedossa.

kameliratsastustaPlussan puolella ollaan. Myös lämpöasteiden puolella, joten ehkä tässä vielä nämä kolme viikkoa kestän. Ja huhtikuussa on parei sitten olla jo kesää henkivä kevät!

Kuvat vuodelta 2005 ensimmäiseltä Dubain reissulta.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Sara I Sara's Fab Life perjantai, 19 helmikuun, 2016 at 07:24

  Olis kiva tietää mitä tarjous sivustoja seuraat 🙂 Itse en tiedä muita kuin lentodiilit. Ihania tarjoukisa amerikkaan ja tekis mieli varata heti mutta matkaseura puuttu. Toivottavasti pääsisi ehkä ensi vuonna.

  • Reply ulla50 perjantai, 19 helmikuun, 2016 at 08:32

   Moi Sara! Seuraan ParisRioa, lentoyhtiöiden sivuja (Norskilla on paljon ollu one-way-lentoja Jenkkeihin tolla about 200 ekellä, KLM Finland, Finnair…), halvat lennot netistä, KILROY ja hmm mitähän kaikkia näitä on.

   Pidän peukkuja, että sun reissuhaave toteutuu ens vuonna! Amerikkaan voi muuten lähtä, vaikkei ois matkaseuraakaan omasta takaa. Kirjoitin just töissä aiheesta, joten pitää jakaa tähän sulle, jos tää vaikka sattuis olemaan sulle ratkaisu: http://travels.kilroy.fi/uutisia/2016/02/porukalla-road-tripille-jenkkeihin

 • Reply Sanna | Siveltimellä perjantai, 19 helmikuun, 2016 at 09:44

  Ulla, tää postaus oli ihana! Ja niin sua <3 Ymmärrän noi fiilikset täysin ja on totta että sukupolvemme on superetuoikeutettu… Oikeastaan en tiedä mihin se voi johtaa pitkällä juoksulla, mutta ei välttämättä hyvään maapalloa ajatellen… Ihanaa on kuitenkin se, että pääset pian AURINKOON!!! Oot niin ansainnut sen.
  Ja en voi uskoa että te olette tuossa vikassa kuvassa… <3

  • Reply ulla50 maanantai, 22 helmikuun, 2016 at 00:02

   Haha joo yhdennäköisyys ei taida olla enää kovin suuri tohon vikaan kuvaan…. 😀 Kiitti muru fiilistelystä meidän reissua kohtaan. Ja totta tuo, että asioilla on kyllä puolensa, myös ne haasteet. Riittää pohdittavaa loppuelämäksi näiden juttujen kans!

 • Reply Teija / Lähdetään taas perjantai, 19 helmikuun, 2016 at 09:51

  Ihana postaus! Olemme kyllä tosi etuoikeutettuja, kun pääsemme näkemään maailmaa näin edullisella ja helposti. Maailma on avoinna jos sen haluaa olevan. Ja minä myös haluan 🙂

  • Reply ulla50 maanantai, 22 helmikuun, 2016 at 00:02

   Me too!! =)) Kiitos Teija!

 • Reply Kaisa / Ribs & Coke perjantai, 19 helmikuun, 2016 at 20:26

  Huippu postaus! Ja miten osuva tuo sun käyttämä vertaus: ”Toiset rakentavat omakotitalon Suomeen ja pitävät ovet kiinni, jotta lämpö pysyy siellä. Toiset, kuten minä, pidän väliaikaisen kämppäni (henkistä) takaovea aina auki maailmalle. ”
  Ja täällä toinen, jolle pakkanen ja pimeys ovat myrkkyä. Kaipaa aurinkoa, ja kovasti! Mutta Dubaihan häämöttää jo sinulle, jee! Tsemppiä viime metreille reissun odotukseen! 🙂

  • Reply ulla50 maanantai, 22 helmikuun, 2016 at 00:03

   Mahtavaa, että mun vertaus oli sellainen, että muutkin pysty sen ymmärtämään 😀 Kiitos tsempistä ja sitä samaa myös sinne. Toivottavasti sullakin pian taas Kalifornian aurinko kutsuu! =)

 • Reply Jenna / With huge passion for life lauantai, 20 helmikuun, 2016 at 10:17

  Ei vitsi, miten ihana postaus <3 Ihanaa viikonloppua!

  • Reply ulla50 maanantai, 22 helmikuun, 2016 at 00:04

   Kiitos paljon Jenna! Nää kommentit lämmittää niin paljo mieltä aina 🙂

 • Reply Milla - Pingviinimatkat maanantai, 22 helmikuun, 2016 at 21:45

  Voi elämä miten ihana postaus <3 taattua ulletinta <3 Kiitos tästä!

  • Reply ulla50 torstai, 25 helmikuun, 2016 at 22:18

   Kiitos itselles ihanuus tästä kommentista. Sun tuoreinta postausta lukiessa voi kyllä huomata, että samaa rataa meidän ajatukset kyllä liikkuu! =) Onneksi meillä matkahulluilla on toisemme vertaistukena!

  Leave a Reply