Suomen suurin matkablogiyhteisö

San Antonio Missions, TX – uusi UNESCOn maailmanperintökohde

San Antonio Missions lisättiin ainoana amerikkalaisena kohteena UNESCOn maailmanperintölistalle Saksan Bonnissa tänä kesänä. Samaisella listalla on kaiken kaikkiaan 23 kohdetta Yhdysvalloista (linkki UNESCOn sivuille), mm. Indepedence Hall (Philadelphia), Statue of Liberty (New York) ja useita länsirannikon kansallispuistoja.

Näimme nämä viisi Espanjan siirtovallan aikana (1700-luvulla) rakennettua lähetysasemaa kesällä 2014, kun reissasimme USA:n luoteisosissa, mm. San Antoniossa Teksasissa. Neljä missioista (Concepción, San José, San Juan Capistrano ja Espada) on lähietäisyydellä toisistaan San Antonio -joen varrella ja kuuluisin, The Alamo, San Antonion downtownissa.

san antionion missions

Espanjalaiset rakensivat ahkerasti lähetysasemia siirtomaihinsa tarkoituksenaan käännyttää paikallisia katolisen kirkon jäseniksi sekä valvomaan intressiensä toteutumista fransiskaanimunkkien avustuksella Uudessa-Espanjassa (=Espanjan Pohjois-Amerikan ja Aasian siirtomaiden nimitys vuosina 1520-1821).

San Antonion missiot valittiin UNESCO:n maailmanperintölistalle niiden espanjalaisen siirtomaavallan aikaisen koristeellisen arkkitehtuurinsa ja historiansa vuoksi. Ja koska tämänkaltaisia lähetysasemakokonaisuuksia ei ole jäljellä enää missään muualla.

IMG_0885
Kuuluisin lähetysasema viisikosta lienee San Antonion downtownissa sijaitseva The Alamo, jossa käytiin kuuluisa Alamon taistelu 1800-luvun alkupuoliskolla. Vastakkain olivat Meksiko ja Teksasin tasavalta.

IMG_1013
IMG_1035
Mission Concepciónissa kuten muillakin lähetysasemilla (Alamoa lukuun ottamatta) on edelleen toimiva seurakunta ja niissä järjestetään säännöllisesti messuja. 

IMG_1080
IMG_1093
Missio San José on kaunis ja siellä on paljon nähtävää. Muurien sisään on uudelleen rakennettu majoitustiloja 1700-luvun tyyliin sekä mylly, jota käytettiin viljan jauhamiseen. 

IMG_1145
San Juan Capistranon mailla on hautausmaa, jonne on haudattu siellä aikoinaan asuneita munkkeja. 

IMG_1168
Mission Espada oli remontissa kesällä 2014. 

Jos kaikkia viittä ei kiinnosta kiertää, mielestäni mielenkiintoisimmat ovat The Alamo sekä San José. Kummassakin on jäljellä kirkon ja muurien lisäksi historiallisia rakennuksia ja puutarha. Lisäksi Alamossa on näyttelyitä, jotka avaavat ymmärrettävästi lähetystön historiaa ja asemaa 1700-luvun Teksasissa. Kaikkiin kohteisiin voi tutustua ilmaiseksi.

Globe Called Home-blogissa on kerrottu kompaktissa paketissa kaikki UNESCOn maailmanperintökohteiden listalle tänä vuonna lisätyt uudet kohteet.

EDIT 23.8.2015 // Vaihdettu lähetystö-sanan tilalle lähetysasema, joka on oikeampi termi englanninkieliselle missio-sanalle. 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Jenni / Globe Called Home maanantai, 17 elokuun, 2015 at 01:23

  Mielettömän hienoja kuvia olet noista lähetystöistä saanut napsittua. Harmi, että miehen konferenssimatka San Antonioon pari vuotta sitten peruuntui, koska olisin varmaan itse lähtenyt sinne mukaan ja päässyt samalla vierailemaan näissä.

  Kiitos linkkauksesta!

  • Reply kirsi50 perjantai, 21 elokuun, 2015 at 15:57

   Kiitos itsellesi linkkauksesta, Jenni 🙂

  Leave a Reply