Suomen suurin matkablogiyhteisö

Opiskelijaelämää New Yorkissa

Ongelma #1: tyytymättömyys vallitsevaa asuinympäristöä kohtaan.
Onglema #2: jatkuva polte päästä New Yorkiin.
Ongelma #3: epävarmuus englanninkielen käyttämisessä.

Ratkaisu: Mene New Yorkiin yksin ja opiskele englantia. Asu Manhattanilla kevät, niin ei loputtomat mäntymetsät ja harmaus vaivaa. The world is your oyster! 

a-aloitus0

Olin kertomassa elämän muuttavasta New Yorkin keväästäni muutama kuukausi sitten NAME:n ja HSAY:n yhteistyössä järjestämässä matkailuillassa ja lupasin jakaa esityksen sisältöä myös blogipostauksen muodossa. Tämä postaus on omistettu Inkalle ja Millalle ja kaikille New Yorkille sydämensä menettäneille.

– – LET THE SHOW BEGINNING.

Eletään vuotta 2010 ja kipuilen suuren maailman kaipuuni kanssa Pohjois-Pohjanmaan erämailla. On talvi, istutaan autossa, mäntymetsät vilisevät silmissä, kyyneleet valuvat. Kiukku, sisuuntuminen ja ratkaisu -> Seuraavan vuoden säästän rahaa ja kun määräaikainen työni päättyy, suuntaan Isoon Omenaan. Kyllä, niin teen. Vähemmän valittamista, enemmän tekoja, young lady! 

aIMG_1384koulu_nyc

Vastaus tarpeeseen löytyy Kaplanin kansainvälisestä kielikoulusta, jossa järjestetään aikuisten kielikursseja. Opiskelun keston ja majoituksen voi valita omien tarpeidensa mukaiseksi. Lasken, että saan rahat säästettyä 2,5 kuukauden New Yorkin jaksoon.

Kun lähes 10 vuotta silloin jo naimisissa olleena lähden yksin suureen maailmaan, haluan ottaa kokemuksesta kaiken irti. Oma huone pilvenpiirtäjästä Manhattanilla kuulostaa juuri sopivan tajunnanräjäyttävältä ideani suuruudenhulluuteen nähden.

aasunto0

The New Yorker. Huhtikuussa 2011 asetun taloksi yhteen Manhattanin legendaarista arkkitehtuurin taidonnäytteistä. Kaplan tarjoaa opiskelija-asuntoja New Yorker -pilvenpiirtäjän tietyissä kerroksissa, joihin on yhteinen sisäänkäynti talossa toimivan hotellin kanssa. Elämä ei juuri epätodellisemmalta voi tuntua, kun iltaisin laitan nukkumaan uudessa kämpässäni ja ulkoa kaikuvat New Yorkin äänet hälyytysajoneuvojen piipauksen ja lurituksen säestämänä. (Kuva on lainattu http://nyc-architecture.com -sivulta.)

aasunto2

Huoneeni sijaitsee 17. kerroksessa ja pitää sisällään oman suihkun, vaatehuoneen, langallisen internetin ja ikiaikaisen putkitelkkarin. Esitystä varten kaivelin ennen julkaisemattomia kuvia valokuvakansioideni kätköistä ja löysin tämän, hahah, rehellisen kuvan opiskelijaboxistani… (äiti on kertonut, että minulla on ollut lapsesta saakka aina niin kiire sopia kaikkia menoja, etten oikein ole koskaan ehtinyt paneutua taloudenhoitoasioihin…)

aIMG_1295

Siivouksesta puheen ollen, nämä olivat käytössä olevat siivousvälineeni (ihan itse ostin). Näiden kanssa sitten konttasin neliöitäni läpi säännöllisesti. Kun siivousta oli tarjolla talon puolesta harvakseltaan ja melko heikolla laadulla, siivousinto tai jopa -hulluus alkoi puhkeamaan lopulta.

apyykkipäivä

Uutuutena kokemusvalikkooni saapuivat pyykkihetket talon pyykkituvassa. Kotona Suomessa meillä oli oma pesukone, joten pyykkäys laundry roomissa oli minulle vierasta. Onneksi oli oppimateriaalia Frendeistä ja sekin alkoi sujua.

aasunto4

Yksi asumiseen liittyvä ihmetyksen ja ihastuksen aihe minulle oli myös roskakuilu. Ennen kevättä 2011 en ollut kadulla kävellessäni tullut ajatelleeksi, että siellä pilvenpiirtäjien sisällä ne roskapussit kiitävät huimaa vauhtia kohti maanpintaa, viuh viuh vaan. Jokaisella silmänräpäyksellä jossakin syntyy vauva ja jossakin kiitää roskapussi roskakuilussa, how amazing is that?! 

aIMG_0065

Ensimmäisenä päivänä lähdin kävelylle uuteen naapurustooni ja päädyin 5th avunuelle. Tuolloin tallentamani Louis Vuittonin strutsi kuvastaa suurta löytöretkeäni. Olin toki käynyt kaupungissa jo kaksi kertaa lomalla, mutta olla nyt yksin maailman mahtavimman kaupungin kaduilla – olihan se jotain maailmaa järisyttävää pikkukaupungin kasvatille.

– – OPINTIE

opiskelukevat_newyorkakoulu3

Koulu alkoi heti seuraavana maanantaina. Ensimmäiset päivät menivät tutustellessa eri ihmisiin ja löytyi myös uusia kavereita ja lopulta sydänystävä Angela, josta olen kertonut tässäkin blogissa ennenkin. Angelan kanssa osallistuimme aktiivisesti koulun järjestämiin opiskelun jälkeisiin tapahtumiin, kuten pääsiäismunajahtiin Empire State Buildingissä ja prom-tanssiaisiin. Suosikkipuuhiimme kuuluivat myös omat löytöretket kaupungin sisällä eri boroughseissa.

aaloitus1
aIMG_2584

Sen lisäksi, että sain uusia ystäviä ja opin englantia New York opetti minulle paljon itsestään. Opin esimerkiksi seuraavaa:

aIMG_0667

1. Ihmisiä on joka lähtöön. Eri kulttuurit ja tyylit ovat edustettuina kaikissa väreissään. Täti vihreään törmäsin New Yorkissa kaksi kertaa. Salakuva on napsastu Brooklynissä sijaitsevan Ikean pihalla kyltin takaa. Myöhemmin näin täti vihreän myös Macy’silla.

aIMG_0712
aIMG_0701

2. Kulkuneuvot ovat erilaisia. Kun Oulusta ajetaan Haaparannan Ikeaan omalla autolla mäntymetsien halki, taittuu matka New Yorkissa Vapaudenpatsaan ohi vesitaksin kyydissä hintaan 0 dollaria. Minä ja vieraspatjani putkuteltiin kotisatamaan samana päivänä, kun suomalaiset valitsivat vaalivoittoon ensi kertaa perussuomalaiset.

aIMG_2539

3. Kaikki on urbaania. Kun ensimmäistä kertaa näin kuvan Roosevelt tramista, arvelin, että kuva on photoshopattu lainaus jostakin tulevaisuuteen sijoittuvasta tieteiselokuvasta. Tämä hökötys ei kuitenkaan osoittautunut fiktioksi eikä hiihtohissiksi vaan julkiseksi kulkuvälineeksi Roosevelt Islandille.

aIMG_1280

4. Ruokakaupat ovat erilaisia – kun ne lopulta löytyvät. Jos haluaa asua ruokakauppojen ympäröimänä, Midtown ei ole oikea valinta. Manhattanin keskikaupungilla asuttaessa syödään ulkona, eihän monissa pienissä asunnoissa ole kunnon keittiöitäkään. Kokkauksen puuttuminen elämästä ei suuremmin minua harmittanut lyhyellä ajanjaksolla, mutta pidemmän päälle valitsisin ehdottomasti jonkun muun alueen asuinalueekseni.

aIMG_1944

5. Kaikki on suurta. Vaikken lukeudu erityisemmin urheilun ystäväksi, oli Yankeesien matsi yksi kevään elämyksistä. Ihmetyksen aihe oli, kuinka hyvin kaikki voikaan toimia vaikka ihmisiä on kuin pipoa.

aIMG_0893

6. Kaikki on telkkarista tuttua. Huiskutus Monicalle, Chandlerille, Rachelille, Rossille, Joeylle ja Phoebelle vaan! Koskaan ei tiedä, että keneen tai mihin tulee kadulla törmäämään… aina Obamasta, Mr. Bigiin – kyllä, kaikki on New Yorkissa mahdollista tuikitavallisena tiistaipäivänä.

aIMG_1306 aIMG_1335 aIMG_1390

7. Mikään idea ei ole kyllin hupsu tai suureellinen toteutettavaksi. Vai mitä sanotte kuninkaallisten häiden hääkatsomosta keskellä Times Squarea siten, että häitä näytetän eri kuvakulmista talon kokoisilta screeneiltä – kello viideltä aamulla. Kansa on laittautunut kuin häihin kuuluukin siis kello viideltä aamulla. Käyn ihmettelemässä menoa ja palaan omaan sänkyyn parahiksi todistamaan kuninkaallista suudelmaa upeasta putkitelkkaristani.

IMG_2742 aIMG_2760

8. Valmistujaisten juhliminen New Yorkissa on ikimuistoista. Opiskelun kestosta huolimatta, opiskelija saa aina kokea valmistujaiset ja saa final diploman, joka kertoo kielitaidon tason. Keskimäärin 8 viikossa etenee seuraavalle levelille ja näin myös minulle kävi. Parhaat ystäväni Suomesta saapuivat juhlimaan koulun päättymistä New Yorkiin. Parhaat uudet ystäväni koulusta järjestivät minulle juhlat erään brooklyniläisen talon katolla.  Kattobileet oli yksi unelma, joka minulla oli ollut, joten ilta oli jotain jota en ikinä tule unohtamaan.

aboyfriendintown

– – EPILOGI

Alussa kerroin, että New Yorkissa viettämäni aika mullisti elämäni. Mikä sitten oli mullistavinta?

Mullistavinta oli se, että opin konkreettisesti, että pärjään yksin eri kultuurissa ja kaikki on mahdollista. Avioliittomme ei kärsinyt tempauksestani vaan vahvisti sitä. Opimme, että on tärkeää, että molemmat saavat toteuttaa unelmiaan, olivat ne sitten kuinka suuria tahansa. Vaikka nautin omista seikkailuistani Isossa Omenassa, parasta olivat ne ajat kun elämäni rakkaus oli jakamassa kokemusta kanssani. Ensi syksynä suuntaan samalla periaatteella Floridaan. Yksin ja yhdessä jälleen opiskelemaan uutta. Tällä kertaa fokuksessani on matkailuala, mutta kokemuksesta tiedän, että vähintään yhtä paljon tulen oppimaan jälleen myös itsestäni.

”You got your start, you went to New York.”

Previous Post Next Post

27 Comments

 • Reply Panu / Panun matkat sunnuntai, 24 toukokuun, 2015 at 13:06

  Hieno postaus, tiiviissä paketissa kattava kokonaiskuva New Yorkin -ajastasi. 🙂 Sain tästä inspiraatiota – eli pitääpä lainata ideaasi ja tiivistää joskus Puolan-aikani vastaavan tyyppiseksi postaukseksi.

  • Reply ulla50 maanantai, 25 toukokuun, 2015 at 23:19

   Kiitos Panu! Kiva, että tykkäsit ja tosi hyvä idea tehdä sun Puola-kokemuksesta vastaava postaus. Se on kiva itselle ja muille katsoa, että mitkä nousee niiksi kaikista tärkeimmiksi jutuiksi, kun joutuu tiivistämään vain olennaiseen. Linkkaapa tänne sitten kun saat postauksen tehtyä, niin luen sen mielenkiinnolla 🙂

 • Reply Milla - Pingviinimatkat sunnuntai, 24 toukokuun, 2015 at 13:52

  Ihana postaus Ulla! Ja mikä kunnia, että omistit sen minulle ja Inkalle <3 Nyki kuume vaivaa jälleen kovasti, mutta onneksi on vielä viime reissusta postauksiakin tekemättä, niin voi fiilistellä niiden kautta ja haaveilla samalla seuraavasta 🙂 Toivottavasti vielä joskus pääsemme elämään ja olemaan Nykissä pidemmänkin aikaa ja kokeilla ihan sitä oikeaa elämää viikon lomien sijaan. Olet Ulla ihana inspiraation lähde <3

  • Reply ulla50 maanantai, 25 toukokuun, 2015 at 23:20

   Ilman muuta, määhän lupasin tämän sulle kun et päässyt sen kipeän polven kanssa paikalle. Ja Inka joutui lähtemään treeneihin just ennen mun esitystä 🙂 Ja muutenkin, tehän ootte Nyc-siskoja!

   Kiitos ihanista sanoista ja toivottavasti päästään kaikki joskus yhdessä elämään Nyciin joksikin aikaa! =)

 • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 24 toukokuun, 2015 at 14:27

  IHANA postaus ja niin hymyilyttävää tekstiä!
  Ihan mahtavaa, ettet ole ajatellut että 10 vuoden naimisissa olo tarkoittaisi, ettei voi toteuttaa itse unelmiaan. Kattobileet, ja tuo sinun kämppä, melkoista!
  Pelkkiä superlatiiveja! Pyörittelin kyllä silmiäni tuolle hääkatsomolle, noin vain Amerikassa 😀

  • Reply ulla50 maanantai, 25 toukokuun, 2015 at 23:26

   Kiitos Maarit Johanna, itse sait vastaavasti hymyn täällä päässä aikaiseksi =) New York on kyllä superlatiivien kaupunki, love it! =)

 • Reply Jepa / Unelmatrippi sunnuntai, 24 toukokuun, 2015 at 14:34

  Ihana postaus! Sait minut haaveilemaan vastaavasta tempauksesta johonkin espanjankieliseen maahan. Hienoa, että toteutit tuolla tavalla unelmasi!

  • Reply ulla50 maanantai, 25 toukokuun, 2015 at 23:29

   Todella mukavaa, että tämä toimii inspiraationa muillekin. Toivottavasti unelmasi toteutuu =) Kiitos paljon kommentista, Jepa!

 • Reply enmi sunnuntai, 24 toukokuun, 2015 at 16:26

  Mä oon joka sanasta samaa mieltä. Mä tosin otin suunnaksi kolmeksi kuukaudeksi au pairin hommat New Jerseyssä. Paras päätös minkä olen ikinä tehnyt ja olin unelmoinut Amerikkaan pääsemisestä ala-asteelta asti! Ihanaa lukea etten ole ainoa ”kaheli”!

  • Reply ulla50 maanantai, 25 toukokuun, 2015 at 23:31

   Jee, minua myös aina lämmittää törmätä muihin kaheleihin, hihiii ihan parhautta! Olen miettinyt, että kun sain joskus lapsena -maailman siisteimmän- rakettimukin tuliaiseksi Amerikasta, että onko sillä jo voinut olla tekemistä sen mielikuvan kanssa, että siinä maassa on jotain kun sieltä tulee niin järisyttävän hienoja rakettimukeja! 😀 Tällainen muisto mulla on. Ihanaa, että pääsit 3 kuukaudeksi New Jerseyhyn. Oli varmasti ikimuistoinen kokemus. Lisää niitä meidän molempien elämään, eikös! 🙂

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, 24 toukokuun, 2015 at 17:16

  Ihana postaus voi että! <3

  • Reply ulla50 maanantai, 25 toukokuun, 2015 at 23:32

   Kiitos <3 🙂

 • Reply Heidi / Auringon alla sunnuntai, 24 toukokuun, 2015 at 20:29

  Kattobileet, en kestä!! Ja muutenkin oli kiva lukea siitä miten päädyit Nykiin (ymmärrän lähtökohdat, heh) ja miten elämä pääpiirteissään meni siellä. Olin itse lukioikäisenä Iowassa nuorisovaihdossa 2kk (Iowa valitsi minut, minä en olisi ihan heti valinnut Iowaa!) ja mennessä oli lyhyt pysähdys Nykissä. Kaupunki ei kyllä erityisesti hurmannut minua silloin ekalla kertaa, mutta emmepä ehtineet siellä yhtä yötä pidempään olemaankaan. 18vee Heidi Manhattanilla toi kuitenkin sellaisen fiiliksen, että taivas on rajana tästä eteenpäin 🙂

  • Reply ulla50 maanantai, 25 toukokuun, 2015 at 23:46

   Voi Heidi, milloin mää päästäis kasvotusten juttelemaan kaikesta! =) Ois niin kiva. Kiitos tästä kommentista, oli kiva kuulla, että mihin kiinnitit huomiota esim. tuo että miten päädyin New Yorkiin. On niin hankala miettiä, että mitkä asiat on ihan tuttuja juttuja kaikille kirjoituksiani joskus lukeneille.

   Ja kyllä, kattobileet kelpais taas! Ah someday again =)

 • Reply Inka sunnuntai, 24 toukokuun, 2015 at 20:45

  Voi Ulla, et arvaakaan miten monta syvää ja ihastelevaa huokausta tämä postaus aiheuttikaan. Oot kyllä mun sankari! Kuka oikeasti tekee tuommosta? Kuka päättää säästää noin hullun unelman toteuttamiseen ja kuka oikeasti toteuttaa tuommoisen unelman siitäkin huolimatta, että on naimisissa ja aviopuoliso ei lähde mukaan? No sinä! Sinä ja Make ootta kyllä ihan mahtavia esikuvia siitä, että omia unelmia saa ja mitä olla ja niitä saa ja pitää tavoitella, vaikka ne eivät meniskään yks yhteen elämän rakkauden kanssa, sillä jokin ratkaisu löytyy aina.

  Tää postaus oli ihan paras!

  • Reply ulla50 maanantai, 25 toukokuun, 2015 at 23:47

   Inka, mikä kommentti <3 Sää kyllä saat aina buustattua mua eteenpäin. Kiitos tuhannesti!!

 • Reply Sanna I Siveltimellä sunnuntai, 24 toukokuun, 2015 at 21:17

  Voi ihana Ulla ja miten elämäntäyteinen postaus <3 Sun aika Nycissä on ollut kyllä ihan taikaa ja unelmien täyttymys! Ja oon ihan varma että tulevasta syksystä on tulossa samanlainen! Jeeee! 🙂

  • Reply ulla50 maanantai, 25 toukokuun, 2015 at 23:58

   Jeeee, toivotaan niin =)) Sää kyllä oot varmasti kokenut saman elämäntäyteisyyden tänä vuonna omalla seikkailullasi. Ihanaa, että nähdään pian livenä suppilautojen päällä ja voidaan haaveilla uusia juttuja =)

 • Reply Jari / Hit the road -matkablogi maanantai, 25 toukokuun, 2015 at 09:43

  Iso peukku!

  • Reply ulla50 maanantai, 25 toukokuun, 2015 at 23:58

   Kiitos tosi paljon =)

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, 25 toukokuun, 2015 at 11:53

  Loistava ja innostava juttu! Melkein aloin miettimään jotain vastaavaa 🙂

  • Reply ulla50 maanantai, 25 toukokuun, 2015 at 23:59

   Mukavaa, että tämä innoitti sua! Ilman muuta vaan uusia kujeita suunnittelemaan, Pirkko 🙂 Teilläkin sitä rohkeutta löytyy mitä suurempiin matkoihin!

 • Reply Lotta Watia | Unagidon keskiviikko, 27 toukokuun, 2015 at 19:19

  Ihana postaus! On aina upeeta lukea, että jollakin on unelma ja intohimo, jonka eteen tekee töitä ja joka lopulta toteutuu. Sä oot menettänyt sydämesi Yhdysvalloille kuten mä Japanille. I feel you! Kiva kun myös linkkasit noihin vanhempiin postauksiin, niitä lueskelee mielellään. 🙂

  • Reply ulla50 maanantai, 1 kesäkuun, 2015 at 22:13

   Meitä kyllä yhdistää tosiaan se, että ollaan profiloiduttu tietylle maalle hurahtamiselle 😉 Eli uskon, että tosiaan tiedät nämä fiilikset mitä tässäkin postauksessa käsittelin. Kiva, että löysit kiinnostavaa luettavaa. Kiitos tästä kivasta kommentista, Lotta!

 • Reply Annika | Travelloverblogi lauantai, 30 toukokuun, 2015 at 07:25

  Mä haluuuuun! Enpä ole tullut ajatelleeksi, että tuollaisia mahdollisuuksia on. Kielitaitoa minäkin pidän omana heikkoutenani. Saanko olla utelias ja kysyä, mitä tuo maksoi, siis asuminen ja koulu. Muuhun jokaisella menee tietenkin valintansa mukaan. Mietin vain, montako muuta retkeä pitäisi jättää tekemättä, että tuon voisi toteuttaa.

  • Reply ulla50 maanantai, 1 kesäkuun, 2015 at 22:19

   Moikka! Saa olla utelias. Muistaakseni summa taisi olla kaikkinensa seitsemän-kahdeksan tonnin luokkaa eli ei aivan ilmaista ollut. Suurin kulu oli tuo asunto. Varasin matkan TR kielimatkojen kautta, jotta valmismatkaehdot olivat turvaamassa ostostani, sillä en ollut aiemmin kuulut Kaplanista. Mun jälkeen tyyppejä on mennyt sinne siten, että ovat varanneet matkan suoraan Kaplanin sivuilta ja silloin hinta on ilmeisesti ollut hieman halvempi. Tässä TR-kielimatkojen hinnastoa: http://www.kielimatkat.net/aikuisten_kielikurssit/englannin_kieli/usa/new_york/

   Toivottavasti saat kielimatkan toteutumaan! =) Onneksi sen keston voi valita itselleen sopivaksi aina kahdesta viikosta alkaen.

   • Reply Annika | Travellover lauantai, 13 kesäkuun, 2015 at 18:18

    Tiedätkö, tämä postauksesi on melkeinpä ollut sinetti vuoden 2016 kesälleni. Tutkinkin kielikoulun sivuja ja totesin, että onhan tuo hintavaa, mutta ei mahdotonta. Kiitos inspiraatiosta!!

  Leave a Reply