Suomen suurin matkablogiyhteisö

Opiskelua ja kulttuurieroja

Kevään viimeinen opiskelujakso alkoi tänään. Ennen kuin kesätauko koittaa, on luvassa aherrusta oikein olan takaa, sillä ensimmäistä kertaa tällä jaksolla minulla ei ole yhtään hyväksilukuja. Tänään meillä oli koulua aamukahdeksasta iltakuuteen (se tuntuu olevan loppukevään tahti) ja päivään mahtui kolmen tunnin kirjanpidon tentti, matkailumaantietoa ja matkailualan ruotsia.

Kirjanpidon tentti oli jäätävä. Hakkasin viimeiseen minuuttiin asti laskinta ja etsin, että missä on tapahtunut moka, kun tase ei täsmännyt tuhannella eurolla. Uskomatonta mutta totta, viimeisellä minuutilla löysin virheen ja sain luvut täsmäämään. Sekuntiakaan ei jäänyt ylimääräistä aikaa. Kokeen jälkeen olo oli kuin yo-kirjoitusten tai Finlandia-hiihdon jälkeen. Hikisenä ja hengästyneenä romahdin ruokapöytään silmät kierossa. En ole elämässäni käsitellyt sellaista määrää numeroita!

eeIMG_6733

Matkailumaantieto puolestaan oli odotetusti mielenkiintoista. Olemme viimeinen ryhmä, joka saa käydä tämän kiinnostavan kurssin ennen kuin uudessa opetussuunnitelmassa se korvataan jollakin muulla aineella. Käsittelimme tänään matkailijavirtoja ja seikkoja, jotka vaikuttavat siihen miksi, miten ja mistä eri puolille maailmaa matkustetaan. Niin huippumielenkiintoista!

Mielikuvilla on iso merkitys matkailubisneksessä. Suomalaiset ovat väkilukuun suhteutettuna eniten matkailevaa sakkia, mutta tänne ei valitettavasti matkailla läheskään samalla volyymilla. Opettaja johdatti meidät kurssin aiheeseen mielenkiintoisella esimerkillä, jonka ajattelin jakaa. Moni googlettaa nykyään kuvia kohdemaasta vahvistaakseen mielikuviaan matkailumaasta. Vahvistuvatko stereotypiat googen kuvahaun kautta?

Etsitäänpä kuvia ruotsalaisista eli naputellaan ”Swedish” ja katsotaan mitä tulee.

Screen-Shot-2015-03-19-at-21.04.54

Hyvännäköisiä, iloisia, vaaleita ihmisiä. Aika odotettava tulos?

Entäs sitten amerikkalaiset? American…

Screen-Shot-2015-03-19-at-21.05.10

Amerikan lippuja, kotkia, patrioottisuutta. No joo, tätä osattiin odottaa.

Entäs sitten me. Mitä löytyy, kun ulkomaalaiset googlettavat sanalla suomalaiset (Finnish)?

Screen-Shot-2015-03-19-at-21.04.39

Hmmm, mitä tästä voi sanoa? Meille tuleville matkailun ammattilaisille riittää töitä Suomi-kuvan kirkastamisessa!

Kulttuurienvälisistä eroista puhuminen lähti lentoon ja kaikilla oli mielenkiintoisia juttuja kerrottavanaan. Puhe kääntyi jossain vaiheessa amerikkalaisiin ja siihen miten vähän siellä on ihmisillä lomia. Tyypillisestihän amerikkalainen lomailee vuodessa vain 1-2 viikkoa ja työpäivät ovat pidempiä kuin meillä.

Yhteisöllisyys amerikkalaisilla työpaikoilla on kuitenkin vahvaa. Eräs opiskelukaveri kertoi, että hän on työsknnellyt vuosia kansainvälisessä firmassa amerikkalaisen pomon alaisuudessa. Kun opiskelukaverini oli soittanut pomolleen Amerikkaan ja ilmoittanut veljensä kuolemasta, oli tämä kysynyt heti, että milloin hautajaiset pidetään, jotta hän tietää ostaa lennot. – No, amerikkalainen oli sitten oppinut, että Suomessa hautajaisia vietetään perhepiirissä ja pomon ei odoteta lentävän maapallon toiselta puolen paikalle, vaikka kuinka hyviä työkavereita oltaisiin. Opiskelukaverini naurahti, että hän olisi kyllä melkein halunnut nähdä pohjoisessa asuvien vanhempiensa reaktion, kun amerikkalainen pomo olisi marssinut intiimiin perhetilaisuuteen paikalle…

Opettajamme kertoi myös siitä, minkälaisen vastaanoton eläväiset portugalilaiset matkailualan kollegat olivat antaneet Suomen ”silence, please” -matkailumarkkinoinnin teemalle, kun hän oli ollut esittelemässä sitä heille. Hiljaisuutta!? Miksi kukaan haluaisi matkustaa kuuntelemaan hiljaisuutta? Reaktio oli ollut avoimen tyrmistynyt, että ollaanko täällä ihan tärähtäneitä. Monille kansallisuuksille tämä kuitenkin oikeasti on matkailuvalttimme, jota varten tänne matkustetaan. On tärkeää tuntea yleisö, että millä teemalla tai ihan vain millä kuvilla kohdetta markkinoidaan.

IMG_1048IMG_1041

Antaa kaikkien kukkien kukkia. Toiset tykkää hiljaisuudesta, toiset karnevaalitunnelmasta. 

Iltapäivän viimeinen koitos oli matkailualan ruotsinkurssin alkaminen. Yllätyksekseni sata vuotta sitten käydyt lukio-opit eivät olleetkaan kadonneet aivan täysin mielestä vaan hiljalleen sanoja alkoi palautua mieleen. Motivaationi matkailualaa kohtaan on tällä hetkellä niin vahva, että otan ilolla vastaan kaikki opit, mitä koulutusalan ammattilaiset ovat katsoneet meidän tarvitsevan tullaksemme alan huipuiksi. Välillä hammasta purren ja verenmaku suussa ehkä, mutta maalia kohti.

On mahtavaa ylittää itseään asioissa, joihin ei ole uskonut pystyvänsä (kuten nyt vaikka tuo ruotsi, kirjanpito tai matematiikka). Suosittelen! Yhteishaku on muuten juuri käynnissä…

Previous Post Next Post

17 Comments

 • Reply Jerry / Pako Arjesta lauantai, 21 maaliskuun, 2015 at 23:12

  On varmasti hienoa opiskella jotain itseään kiinnostavaa ainetta :)! En osaa kuvitellakaan, millaista se on x). Todella hyvä esimerkki tuo googlen kuvahaku! Suomi ei ole ihan hirveän fiksusti esillä :P.

  • Reply ulla50 maanantai, 23 maaliskuun, 2015 at 22:31

   Tylsä juttu, ettet sää oo päässyt opiskelemaan sellaisia asioita, jotka on ollu kiinnostavia. Toisaalta – tiedän, että olet kyllä itse ottanut niistä opeista selkoa, jotka sua kiinnostaa ja on tarpeellisia sun tavotteiden kannalta, joten ei varmaan mitään ole menetetty =) Vaikka olen suuri opiskelun ystävä (ilmeisesti, kaikkien käytyjen koulujen perusteella xD) niin uskon kyllä siihen, ettei se itsessään tee autuaaksi vaan pro:ksi tulemiseen riittää/vaaditaan ennen kaikkea se oma palo asiaa kohtaan. Uskon jopa, että liika opiskelu voi olla haitallista. Välillä tuntuu, että kaikki informaatiotulvakin on uuvuttavaa.

   Ja voi jee tosiaan tuota googlen kuvahaun tulosta, omg! 😀 Kiitos kommentista, Jerry!

   • Reply Jerry / Pako Arjesta keskiviikko, 25 maaliskuun, 2015 at 07:48

    Onhan se harmi, mutta oma valintahan se on ollut :P.

    Todella kivasti sanottu, Ulla! Olet ihan oikeassa, että etsin itse ne minulle tärkeimmät asiat, jotka haluan oppia ja opin ne tavalla tai toisella. Eli voisin lähteä kouluunkin, jos näkisin sen tarpeelliseksi, mutta tällä hetkellä opin mieluummin käytännön kautta :). Oma palo on ehdottomasti kaikkein tärkeintä olipa sitten kyse koulumaailmasta tai työmaailmasta… tai mistä tahansa. Ja olet oikeassa siinäkin, että joskus opiskelu voi olla haitallistakin. Pahimmassa tapauksessa opettaja saa toisen luulemaan, että asiat voi tehdä ainoastaan hänen tavallaan, vaikka keinoja olisi vaikka kuinka monta..

    Eipä kestä :).

    • Reply ulla50 keskiviikko, 1 huhtikuun, 2015 at 20:33

     Hyviä pointteja taas Jerry! Ja voi että kuule, mulla on just nyt ihan mieletön hinku oppia uusia asioita ja toteuttaa isoja haaveita! Jotenkin tuntuu, että kaikki on mahdollista. Tähän on tänään vaikuttanut parit inspiroivat ihmiset joihin olen törmännyt (netissä) ja tuli vaan olo, että jos se on jollekin mahdollista, niin miksei mulle. Oon varma että tiedät mitä tarkoitan, vaikken puhu nyt mistään yksittäisestä konkreettisesta asiasta 🙂 Lähinnä siitä voittaja-asenteesta! 😉

     • Jerry / Pako Arjesta keskiviikko, 1 huhtikuun, 2015 at 20:54

      Kiitos :).

      Sehän on ihan mahtavaa, jos on tuollainen hinku! It’s a fantastic feeling :). Kaikki on oikeasti mahdollista, jos sitä haluaa tarpeeksi (vaikka onkin hieman kliseisen kuuloista). Todisteena tuleva muuttomme :).

      Tiedän tarkalleen, mitä tarkoitat, koska elän parhaani mukaan tuolla asenteella ihan joka päivä :). Jos joku muu on saavuttanut jotain, voit saavuttaa sen itsekin. Jos kukaan ei ole saavuttanut sitä, voit olla ensimmäinen ;).

     • ulla50 keskiviikko, 1 huhtikuun, 2015 at 21:04

      Kiitos kun vahvistat mun uskoa, Jerry 🙂 Mää oon niin iloinen, että me ollaan tutustuttu tämän blogihomman kautta, koska on oikeasti ihan mahtavaa löytää ihmisiä, joilla on sama fiilis näiden juttujen suhteen. Mun elämässä ei ole ollut paljoa ihmisiä, jotka olisivat kannustaneet tavoittelemaan kohtuullisuutta enemmän (jos näin voi sanoa) ja siksi olen joutunut hillitsemään suuria unelmia. Mutta sitten kun törmää joihinkin inspiroiviin ihmisiin, jotka on tehnyt niitä juttuja, niin sitten on vaan että miksi pitäisi hillitä?

      Mun on ehkä pakko tehdä postaus aiheesta ja avata syvemmin, mutta siis tänään Jimmy Buffett inspiroi mua niin paljon! Katopa vaikka sen Twitteriä alkuun niin ai että :)) Vanha pappa siellä surffailee menemään, tekee bisnestä, musiikkia, leffoja – so cool! Hän on varmasti ajatellut just näin: ”Jos kukaan ei ole saavuttanut sitä, voit olla ensimmäinen” 🙂

     • Jerry / Pako Arjesta keskiviikko, 1 huhtikuun, 2015 at 22:24

      Ole hyvä vain :). Tää on molemminpuoleista! Itsekin olen ajatellut, että on mahtavaa, kun ollaan voitu tavata tätä kautta :). Ja kohta oikeakin tapaaminen on helpompaa, kun asutaan samassa kaupungissa! Tiedän, mitä tarkoitat noilla ihmisillä, jotka tavallaan ”hillitsee”. Itselläkin on heitä lähipiirissä, mutta pyrin parhaani mukaan ohittamaan kyseisten ihmisten kommentit, koska tiedän, mihin itse pystyn heidän epäilyksistään huolimatta.

      Se on typerä ihminen, joka hillitsee omia unelmiaan! Mutta typeräkin voi viisastua ;). Näin olen itse tehnyt ja selvästi sinäkin (jos koskaan edes olit ”typerä” tuon suhteen).

      Kirjoita ihmeessä postaus! Warren Buffettiin en ole perehtynyt henkilönä ihan kauhean tarkasti (outoa kylläkin, kun minut tuntee), mutta uskon epäilemättä, että on varmasti mielenkiintoinen persoona! Pitääkin alkaa perehtyä tarkemmin, joten kiitos vinkistä :). Omana tavoitteena on se, että voi tehdä elämänsä aikana kaikenlaisia juttuja, mitä haluaa eikä vain pysy samassa kaavassa koko ajan.

     • ulla50 perjantai, 3 huhtikuun, 2015 at 12:11

      Huippua, tervetuloa Helsinkiin. Kutsun teidät Tiian kanssa ehdottomasti syömään sitten, kun ollaan kaikki helsinkiläisiä! Voidaan parantaa maailmaa porukalla.

      Sää olet niin viisas! =) ”Se on typerä ihminen, joka hillitsee omia unelmiaan! Mutta typeräkin voi viisastua.” Jes, just näin. Minä opettelen sitä koko ajan etten enää anna sen vaikuttaa elämääni, että ”mitä muut ajattelevat”. Siinäkin pystyy kehittymään, se on huikeeta! Niin tärkeä taito.

      Ja sitten vielä tämä: ”Omana tavoitteena on se, että voi tehdä elämänsä aikana kaikenlaisia juttuja, mitä haluaa eikä vain pysy samassa kaavassa koko ajan.” Tässäkin me jaetaan sama elämänfilosofia. Pari vuotta sitten menin muotitoimittajakurssille ja sen seurauksena perustimme Boulevard-H-verkkomuotilehden. Tehtiin sitä pari numeroa ja se oli ihan mahtavaa. Sitten se hiipui ja uudet kiinnostuksenkohteet valtasivat alaa. Nyt olen kokemusta rikkaanpi ja ylpeä saavutuksistani. Kaikki on mahdollista, vaikka oman lehden perustaminen! Tsekkaapa meidän esikoisnumero, eikö näytäkin ihan oikealle lehdelle, hih: http://issuu.com/boulevard-h/docs/boulevard-h_issue1_final_131203

     • ulla50 perjantai, 3 huhtikuun, 2015 at 12:17

      Tai oikeastaan tämä kakkos numeromme näyttää sittenkin vielä paremmalta xD http://bit.ly/1xujyh1 (vaikka tykkään mun eka numeron kolumnista enemmän)

 • Reply Petra lauantai, 21 maaliskuun, 2015 at 23:28

  Moi! Luin juuri koko bloginne läpi n. viikossa. 🙂 Mahtavia vinkkejä ja maisemia! Yksi USA:n matka (New York, Texas ja Louisiana) on takana viime syyskuussa ja kipinä jäi todellakin elämään! Jo tänä vuonna olisi tarkoitus päästä uudestaan.

  • Reply ulla50 maanantai, 23 maaliskuun, 2015 at 22:34

   Moi Petra! Oi, tällaiset kommentit saa kyllä niin hyvälle tuulelle, ettei mitään rajaa! Tämä saa jatkamaan tätä harrastusta inspiroituneena, vaikka monesti tuntuu, että aika on kortilla kirjoitteluun. Kiitos, että tulit messiin meidän juttuihin =) Sulla on kyllä kiinnostavia osavaltioita käytynä. Toivottavasti pääset pian uudelleen reissaamaan Jenkkilän loputtomien mahdollisuuksien äärelle.

 • Reply Heidi / Auringon alla sunnuntai, 22 maaliskuun, 2015 at 07:57

  Mielenkiintoisia opintoja ja juttuja! Itse en ole koskaan opiskellut matkailua, mutta olen aikoinaan päätynyt kirjoittamaan mm. graduni aiheeseen liittyen (kestävä matkailu), ihan omasta mielenkiinnosta.

  Ja kääks, mitä kuvia ”Finnish” tuo tullessaan 😀 Ja kuinka upeita kuvia täältä voisi nousta!

  Tämä hiljaisuus on sinällään hauska kysymys, sillä olin vasta itse sitä mieltä, että jos ulkomaalaisille halutaan tarjota suomalaista hiljaisuutta (ja rauhaa), niin se ei tarkoita, että ihmisiä pitäisi roudata jonnekin täysin eristyksiin periferiaan (mikä voi tuntua pelottavalle ajatukselle). Jos tulet vaikkapa Aasiasta, niin eiköhän se hiljaisuus iske vastoin kasvoja jo vaikkapa Oulun keskustassa 😉

  • Reply ulla50 maanantai, 23 maaliskuun, 2015 at 22:39

   Ohoh sää menit sitten suoraan aiheeseen 😀 Just hyvä meininki! En kyllä yhtään ihmettele että päädyit ottamaan matkailun sun graduun aiheeksi, koska se homma on sulla hallussa ja sydäntä lähellä.

   Tuo google kuvahaun tulos on kyllä todella hämmentävä. Ihmetyttää, että miten se voi olla mahdollista ja eikö siihen voisi vaikuttaa? Suomesta saisi kyllä niin hienoja kuvia noiden ihme sekoilujen tilalle.

   Ja hahah mua kyllä niin nauratti tää sun loppukaneetti, pohjoisen pääkaupungin sykkeestä. Luulen, että moni pääkaupunkiseutua pidemmälle uskaltautuva kyllä pääsee kokemaan molemmat: periferian (ainakin automatkalla) ja sitten meidän kaupunkien hiljaisuuden. Se on varmasti melko eksoottista sanotaan vaikka Japnista tuleville voisin kuvitella. Kiitos kommentista, Heidi.

 • Reply Jerry / Pako Arjesta lauantai, 4 huhtikuun, 2015 at 21:23

  Enää ei pysty vastaamaan maratonketjuun, joten laitan uuden viestin tähän :P.

  Kiitos, ehdottomasti syödään ja parannetaan maailmaa porukalla sitten, kun ollaan helsinkiläisiä :D!

  Hieno juttu, että nämä elämänfilosofiat kolahtaa niin hyvin puolin ja toisin :). Selvästi ollaan samoilla linjoilla elämässä! Mahtavaa, että lähdit opiskelemaan muotitoimittajaksi ja vielä teit tuon lehdenkin! Ja kyllä, se näyttää ihan aidolta lehdeltä, joita ostetaan :D. Ehdottomasti pitää ajatella juurikin noin, että tekee sitä, mikä kiinnostaa nyt ja jos sitten käykin niin, ettei haluakaan jatkaa sitä jonkin ajan päästä, ainakin on oppinut hienoja juttuja ja kokenut vaikka mitä. Ei nykyään tarvitse enää opetella yhtä ammattia ja pysyä siinä loppuun saakka :).

  • Reply ulla50 sunnuntai, 5 huhtikuun, 2015 at 22:43

   Joo tää on huvittavaa, miten kapeaksi tuo palsta menee kun innostuu oikein kommentoimaan! 😀 Kiitos kun avasit uuden ketjun 😉 On kyllä kätevää, että te muutatte Helsinkiin niin voidaan välillä jutella livenäkin, vaikka ei tässäkään muodossa mitään vikaa ole 🙂

   Kiitos paljon palautteesta tuota meidän lehtiprojektia kohtaan. Se oli mulle tärkeä juttu siinä, että todella kaikki on mahdollista, kun on vaan tahto. Ja myös toisaalta osoitus siitä, että mitään ei voi tehdä yksin vaan porukalla aina syntyy ne hienoimmat jutut.

   Se on totta, että enää ei onneksi tartte tehdä koko elämäänsä samaa juttua. Vitsi mitä kaikkea me vielä ehditäänkään!!! =)

  Leave a Reply