Suomen suurin matkablogiyhteisö

Helleaalto muutti suunnitelmat – The Wave, Arizona

The Wave Arizonassa on monen patikoijan ja valokuvaajan unelmakohde. Noin 10 kilometrin hike primitiivisissä oloissa keskellä erämaata, ilman opasteita, on kenelle tahansa unohtumaton kokemus. Valokuvaajalle oranssin, keltaisen, punaisen ja valkoisen sävyissä hehkuvat hiekkakivimuodostelmat antavat parastaan aikaisin aamusta, keskipäivän aikaan ja loppuiltapäivästä… mihin tahansa aikaan päivästä siis. Jos The Wave kiinnostaa, kannattaa katsoa pätkä Youtubesta.

1280px-Vermillion-WaveKuva: Wikimedia Commons

Yllä oleva voisi olla The Wavelta ottamani kuva kesältä 2013, mutta hellejumalat päättivät toisin ja tämä luonnon upeus jäi odottamaan viileämpiä kelejä.

Coyote Buttes Northissa sijaitsevalle The Wavelle pääsee päivittäin erityisellä patikointiluvalla vain 20 henkilöä. Paikan voi voittaa joko online -arvonnasta etukäteen tai osallistumalla walk-in -arvontaan Grand Staircase-Escalante National Monument Visitor Centerissä aamuisin klo 8.30. Jos luvan saa jälkimmäisellä tavalla, patikoimaan pääsee seuraavana päivänä. Arvontaan osallistuminen maksaa 7 dollaria.

IMG_0951The Wave on Arizonan ja Utahin rajalla, Visitor Center Utahin puolella Kanabissa – nämä ovat tunnin ajomatkan päässä toisistaan.

Arvontaan oli saapunut 27. kesäkuuta 2013 paikalle vain kourallinen ihmisiä, kun normaalisti huone pullistelee innokkaita. Munkki-Merja ei ole toinen nimeni, päinvastoin… olen voittanut ainoastaan kaksi kertaa jotain kampaa isompaa; 1990-luvulla 52 pakettia sukkahousuja (joita on vieläkin jäljellä, koska sukkikset ällöttävät minua) ja nyt patikointiluvan Wavelle. Olin kuulemma todella kauhistuneen näköinen, kun numeroni nousi arvontahäkkyrästä.

IMG_0953
IMG_0956

Kun voittajat olivat selvillä, jäimme kuuntelemaan naisoppaan ohjeistusta, joka oli tiivistettynä: ”Älkää menkö Wavelle patikoimaan, siellä on liian kuuma.” Tämä varoitus toistui eri sanankääntein moneen kertaan puolen tunnin aikana. Varoittelut jatkuivat ”jos kuitenkin päätätte lähteä patikoimaan, vettä pitää olla mukana näillä keleillä 7 gallonaa / henkilö”…. eihän kukaan jaksa kantaa yli 20 litraa vettä mukanaan.

Viimeiset päivät olivat olleet helteisiä aamusta iltaan enkä nyt tarkoita suomalaista 25C hellettä vaan todellista kuumuutta. Säätiedotuksessa luvattiin ennätyshelteitä seuraavillekin päiville ja Kalifornian Dead Valleyssa lähes 100 vuotta sitten mitattua 134F (=57C) lämpöennätystä tultaisiin todennäköisesti hätyyttelemään. Ei paljoa naurattanut.

weathercom300613Kuvakaappaus weather.com-sivustolta, jonka otin talteen kesäkuussa 2013. 

Lyhyen harkinnan jälkeen päätimme, että The Wave jää meiltä näkemättä, koska
1) ainoa hieman ”viileämpi” hetki päivästä (alle 30C) oli noin tuntia ennen auringonnousua, muuten mittari huiteli yli 40C ja kallio vielä heijastaisi/kuumentaisi lämpötilaa entisestään
2) The Wavella ei ole puita eikä muitakaan varjopaikkoja, jossa voisi levähtää hetken ja kerätä voimia
3) kuntoni ei ollut riittävä moiseen urheilusuoritukseen, tämä oli kylmä fakta.

Meidän matka jatkui Pageen Arizonaan, jossa ohjelmassamme oli mm. valokuvakierros Antelope Canyonilla (josta makupala alla) sekä Horseshoe Bend aamuauringon aikaan. Se, että jouduimme jättämään The Waven väliin, ei jäänyt harmittamaan, sen verran uskomattomia maisemia näimme Pagessa. Tapasimme siellä myös bloggarikollegani Ullan miehineen illallisen merkeissä ja Ullahan koki omakohtaisesti nämä lämmöt, hänen postauksen Stilettikorkokanta-blogista voi lukea tästä.

Oletko kuullut The Wavesta, kiinnostaisiko patikointi siellä? 

IMG_1411
Antelope Canyon, Arizona

Jälkeenpäin luimme paikallislehdistä, että The Wavella kuoli kesällä 2013 kolme aikuista kuumuuteen tai sen aiheuttamaan nestehukkaan – muutama päivä meidän patikointipäivän jälkeen vanhempi kalifornialainen pariskunta ja myöhemmin kesästä alle 30v. nainen. Oppaan varoituksen sanat olivat täysin aiheellisia, vaikka ne hieman hymyilyttivät paikan päällä. Avun saaminen paikan päälle on todella hankalaa, koska kännyverkko toimii vain parkkipaikalla ja sielläkin rajallisesti. Lisäksi luonnonihme on haluttu jättää mahdollisimman luonnonmukaisesti ja tämän takia siellä ei ole opasteita vaan mukaansa saa A4-kokoisen paperin, jossa on valokuvia reitistä. Eksyminen ei vaadi paljoa, kun kärsii jo nestehukasta. Surullisia tapauksia.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply ulla50 keskiviikko, 18 helmikuun, 2015 at 21:38

  Vitsi K, mää repesin sun sukkahousukertomukselle! 😀 Ahahah mää oon puolestani köyhtynyt sen vuoksi, että oon ostanut elämässä niin paljon sukkiksia jotka oon heti rikkonut. Ja sää oot mun tietämättä ollut koko ajan sukkahousumiljonääri käytännössä! 😀

  Tuo Wave näyttää kyllä hienolta, mutta luojan kiitos ette lähteneet sinne! En halua päätyä blogileskeksi!

  • Reply kirsi50 torstai, 19 helmikuun, 2015 at 12:47

   U, eikö meillä oo ollut koskaan puhetta mun suuresta sukkisjackpotista? Voitin Norlynin sukkahousuja vuoden tarpeisiin, se tarkoitti 52 pakettia… 😀 ne olivat vielä semmosessa hienossa pahvisessa matkalaukussa.

   Sen verran oon hienohelma ja tykkään ilmastoidusta hotellihuoneen viileydestä, ettei tullut mielenkään lähteä patikoimaan yli 40C lämpöihin.

 • Reply satuvw keskiviikko, 18 helmikuun, 2015 at 21:45

  Täytyy tunnustaa että en ole tuosta Wavesta ennen kuullut (kuviin ehkä kuitenkin törmännyt), mutta nyt alkoi kiinnostamaan ihan kunnolla, upealta näyttävä paikka! Vaikka eipä noilla helteillä olisi sinne itsekään tullut lähdettyä seikkailemaan…

  • Reply kirsi50 torstai, 19 helmikuun, 2015 at 12:50

   USA:ssa on niin monta hienoa luonnonnähtävyyttä, ettei niitä kaikkia voi tietää. Mutta jos oot ikinä menossa Arizonan suunnille, kannattaa ehdottomasti yrittää saada patikointilupa. Kiitos kommentistasi, Satu 🙂

 • Reply Kea | Deep Red Blues torstai, 19 helmikuun, 2015 at 01:08

  The Wave kiinnostaa, ja oonkin kattonut Vermillion Cliffsejä ja muita tuossa lähellä… täytyykin siis hieman ”pick your brain” seuraavan kerran kun nähdään, että osaan päättää mitä meidän olis fiksuin tehdä ja jättää tekemättä tuolla päin! Ihan huikea tuo kuva Antelopelta!

  • Reply kirsi50 torstai, 19 helmikuun, 2015 at 12:58

   Tää Wave on tiukassa aikataulussa matkustavalle hankala kohde, jos ei voita lupia ennakkoon online-arvonnasta. Pelkästään Arizonassa ja Utahissa saisi helposti menemään kuukauden, sen verran paljon niissä on nähtävää… niin kun tiedät 🙂 Mutta pohdiskellaan, kun nähdään seuraavan kerran.

   Antelopen valokuvauskierroksella sai olla mukana tripod ja J otti kyllä mahtavia kuvia sieltä. Lisää lähiaikoina…

 • Reply Milla - Pingviinimatkat torstai, 19 helmikuun, 2015 at 07:31

  Ihan mieletön paikka ja toivottavasti pääsemme kokemaan sen vielä joku päivä. Kuten myös Antelopen ja Horseshoe Bendin. Vaikka on iso sääli tietysti, että ette päässeet patikoimaan, niin teitte kyllä varmasti oikean valinnan. Kuumuuden kanssa ei auta pelleillä, eikä varsinkaan silloin kun varjoakaan ei ole saatavilla. Muistan hyvin kuinka Australiassa Katherinessa jo parin kilometrin kauppamatka tuntui aivan uskomattoman raskaalta kun mittari hätyytteli neljääkymmentä. Ei tullut mieleenkään enää kävellä takaisin. Se ei ole noilla leveyksillä sama asia kuin jos meillä olisi täällä vastaava helle. Mutta pakko vielä kommentoida myös noita sukkahousuja 😀 En ihmettele että ei ole ollut kulutustavaraa! Sukkahousut on itse pirun keksimät, mutta onneksi Falk on onnistunut käyttökokemuksesta edes jollakin tapaa siedettävän 😀

  • Reply kirsi50 torstai, 19 helmikuun, 2015 at 13:08

   Ootteko te menossa näille kulmille tulevana kesänä? Pagen ympäristössä on pari muutakin hienoa kohdetta, pitääkin kirjoitella niistä 🙂

   Mun vaalealla hipiällä 100 metrin matka ilmastoidusta autosta kauppaan noissa lämmöissä on hikistä puuhaa. Pagessa vietimme kuumimmat ajat päivästä siestaa hotellihuoneessa ja liikuimme aamuyöstä. Kokemus sekin 🙂

   Sukkahousut on takuuvarmasti naisia vihaavan miehen keksintö, sen verran kamala niitä on pitää 😀 Milla, kiitos vinkistä, Falk menee muistiin.

 • Reply Maarit Johanna torstai, 19 helmikuun, 2015 at 08:48

  Tuohan olis suoraan kuin patikkaretki from Hell! En kyllä koskaan lähtis jos olis noin kuuma eikä mitään varjopaikkoja vaikka olis kuinka hienot näkymät ennen pitkää.

  • Reply kirsi50 torstai, 19 helmikuun, 2015 at 13:14

   Sitä se olis tosiaan ollut 🙂 Joo, ei oo mikään maisema sen arvoinen, että se pitää nähdä henkensä kaupalla. Kiitos kommentistasi, Maarit Johanna.

 • Reply Laura R. torstai, 19 helmikuun, 2015 at 09:00

  Samat haaveet kuin Millalla tuossa yllä! Antelope Canyon ja Horseshoe Bend on olleet must see someday -listalla jo pitkään, mutta tää Wawe oli kyllä ihan uus juttu. Hyvä ettette lähteneet tuonne, voin vaan kuvitella miten tuskaista siellä olis ollut sen 102F:n perusteella mikä koettiin Death Valleyssä! Me jätettin sielläkin yks pikkutrekki väliin kun tultiin siihen tulokseen ettei meillä ollut tarpeeksi vettä mukana. Varmaan ihan viisas päätös, niin kuin teilläkin.

  • Reply kirsi50 torstai, 19 helmikuun, 2015 at 13:19

   Tossa Millan kommenttiin jo kirjoittelinkin, että Pagen ympärillä on pari muutakin must see- kohdetta. Osa niistä nähtiin, toisista oon nähnyt vaan kuvia edelleen 🙂

   En osaa harmitella sitä, että Wave jäi näkemättä, koska näihin paikkoihin voi aina palata. Siitäkin huolimatta, että ollaan koluttu länsirannikko melko tehokkaasti 🙂 Kiitos kommentistasi, Laura 🙂

 • Reply Maarit torstai, 19 helmikuun, 2015 at 13:50

  Voi mikä tuuri! Siis hyvä ja huono! Käytiin seudulla viime syksynä, mutta saatiin tietää Wavesta liian myöhään eikä meillä olisi ollut aikaa edes yrittää pääsy sinne. Mies kyllä itki verta kun se olis ollut sille ihan must juttu. Noh käytiin sitten Antelope Canyonilla joka paikkasi meille tuon Waven. 🙂 Tosi harmi ettet päässyt tuonne kun arvonnassakin onnisti!

  • Reply kirsi50 perjantai, 20 helmikuun, 2015 at 06:34

   Meillä oli todellakin hyvä ja huono tuuri 🙂 Online-arvonnassa paikkojen saaminen on todellista lottoarvontaa, niin paljon Wavelle on halukkaita menijöitä joka kuukausi. Ja sama koskee Visitor Centerin joka aamuista arvontaa. Mutta pitänee luottaa, että seuraavan 20 vuoden aikana onni potkaisee edes kerran – olipa palkintona sitten lisää sukkiksia tai paikat Wavelle 😀

   Toivottavasti tekin pääsette vielä tulevaisuudessa Wavelle patikoimaan. Kiitos kommentistasi, Maarit 🙂

 • Reply Lotta Watia | Unagidon torstai, 19 helmikuun, 2015 at 16:35

  Toi on niin upeen näköinen paikka! Mut en kyllä itsekään olisi noissa lämmöissä lähtenyt kokeilemaan onnea… Eihän tommosessa säässä jaksa kävellä normaalissakaan maastossa.

  Upee toi sukkahousuvoitto! 😀

  • Reply kirsi50 perjantai, 20 helmikuun, 2015 at 06:39

   Joo, rankkaa oli kyllä kävellä noissa lämmöissä ihan lyhkäisiäkin matkoja. Ja kiitos Lotta, olin todella otettu aikoinaan tuosta sukkahousuvoitosta! Mitäpä muuta noin parikymppinen tarvitsisi kuin kasan sukkiksia 😀

 • Reply Timo P sunnuntai, 22 helmikuun, 2015 at 16:59

  Minä osallistuin vuosi sitten maaliskuussa The Wave -arvontaan, ja patikkaretki oli vuorossa heinäkuussa. Eikä kaduttanut. Maisemat olivat todella ainutlaatuisia, kuin joltain toiselta planeetalta.

  Tuo hengenvaara on kyllä liioittelua jos noudattaa ohjeita. Eikä huippukuntoakaan vaadita. Arvontavoiton jälkeen tuli postissa kartta, ja tietoa välietapeista, eli reitiltä mennen tullen puoli tusinaa valokuvaa, joihin oli merkitty kohta jota kohden piti seuraavaksi suunnata. Kartassa mainitut koordinaatit pystyi syöttämään kännyyn (netistä löytyy ohjelma joka muuntaa Lumian ymmärtämään muotoon) ja näitten avulla pystyi suunnistustaidotonkin tarkistamaan sijaintinsa reittiin nähden. Kartta ja kompassikin oli varoilta repussa. Hiekkadyynien kohdalla oli jopa jotain poluntapaista…

  Lämpöä oli iltapäivällä 38 astetta, mutta pidin mukana tulleiden ohjeiden mukaisesti 10-15 min välein juomataukoja. Mukana oli vettä ja palautumisjuomaa viitisen litraa, se riitti kuuden tunnin reissuun. Lisäksi mukan oli suolapähkinöitä ja patukoita. Ihan lopussa unohdin pitää taukoja ja jalat alkoivat krampata pahasti.

  Meiltä taasen jäi tuo Antelope Canyon näkemättä. Upean näköinen paikka. Harmittaa jälkikäteen, mutta nähtävää oli aivan liikaa. Arizonan ja Utahin alueella on aivan mielettömiä kansallispuistoja niin paljon että kaikkien kiinnostavien koluaminen veisi viikkoja.

  • Reply kirsi50 tiistai, 24 helmikuun, 2015 at 16:35

   Kiva saada kommentti sellaiselta, joka on kokenut Waven heinäkuun lämmössä. Varmasti unohtumaton kokemus kaikkinensa. Meidän on tarkoitus kokeilla uudestaan onneamme arvonnoissa joskus tulevaisuudessa, sen verran uskomattomalta paikka näyttää kuvassa.

   Arizonan, Utahin ja Coloradon luonnonkohtiessa saa helposti menemään viikkoja. Pyörimme pari kesää sitten noissa osavaltioissa reilun kuukauden ja vieläkin tuntuu, että jäi paikkoja näkemättä.

   Kiitos kommentistasi, Timo P.

 • Reply Jerry / Pako Arjesta maanantai, 23 helmikuun, 2015 at 07:21

  Upean näköinen paikka, mutta teit oikean päätöksen, kun jätit menemättä. Kauheaa, että jotkut ovat lähteneet varoitteluista huolimatta ja kuolleet sinne. Mikään nähtävyys ei ole kuitenkaan oman terveytensä riskeeraamisen arvoista. Se on selvä.

  • Reply kirsi50 tiistai, 24 helmikuun, 2015 at 16:45

   Amerikkalaiset ovat useimmiten ylivarovaisia ja varoittavat suomalaisen mittapuun mukaan melko itsestäänselvistäkin asioista. Tällä kertaa siihen ylivarovaisuuteen oli hyvä syy. Tyypillisenä arizonalaisena kesäpäivänä lämmöt huitelevat yli +30C, joten hikeä pukkaa peruspäivänäkin. Kiitos kommentistasi, Jerry 🙂

  Leave a Reply