Suomen suurin matkablogiyhteisö

Salvador Dali, Picasso ja muut frendini

Ystävät ovat elämässäni todella tärkeässä roolissa. Eri tilanteissa eri tyypit rientävät apuun ja iloksi – ja niin sitä päästään aina päivästä toiseen, vaikka tilanne olisi mikä. Ystävänpäivä on yksi vuoden tärkeimmistä päivistä. Tämä on teidän päivänne, tiedätte ketä olette! <3

Sanotaan, että olet viiden sinulle läheisimmän ihmisen summa. Minä olen rakentunut perheestäni, lapsuusystävistä, media-alan opiskelijayhteisöstämme, Amerikka-perheestä, työkavereista, muotitoimittajakavereistani, matkabloggajaverkostosta. Viiteen ihmiseen rajaaminen olisi todella vaikeaa, mutta uskon, että väitteessä on vinha perä. Ympäröivillä ihmisillä ja ympäristöllä on vahva vaikutus siihen, kuka sinusta tulee.

dali-museossa

Kerroin teille tästä Airbnb-tapauksesta, jossa kulttuurit törmäsivät yhteen ja totesin olevani by the book -ihminen. Eräs läheisimmistä ystävistäni totesi minulle jälkeenpäin, että hän ei ikinä yhdistäisi by the book -määritelmää minuun. ”Sinä olet boheemi etkä mikään sääntökirjaihminen!” Aloin miettiä, että onkohan tekemäni viranomaistyö vaikuttanut siihen, että juuri tällä hetkellä minulle on automaattisesti tärkeää, että asiat tehdään jämptisti kuten kuuluu. Varmastikin sillä on vaikutusta, vaikka pyrinkin toimimaan oikeamielisenä anarkistina, jos byrokratia meinaa saada vallan yli inhimillisyyden.

dali_museossa2

Jouluaattona olimme Floridan St. Petersburgissa ja suuntasimme Salvador Dali -museoon. Boheemien suosikkitaiteilijoideni Dalin ja Picasoon tapaaminen oli paras joululahja mitä toivoa voi. Näiltä herroilta otan vaikutteita enemmän kuin mieluusti!

Mikä mahtava sattuma olikaan, että Dali-museossa oli vierailevana näyttelynä juuri vuodenvaihteessa Picasso ja oli selvää, että vietämme päivän täällä St. Petersburgin tärkeimmässä nähtävyydessä.

dali_IMG_4345dali_picasso_mina

Tiesittekö, että Dali ja Picasso tunsivat toisensa? Näyttelyssä näiden kahden mahtimiehen töitä oli laitettu taulupareiksi ja oli mielenkiintoista huomata, että taiteilijat välillä viestittelivät toisilleen töiden kautta tekemällä viittauksia toisiinsa. Tosielämässä miehet eivät tapailleet useasti, mutta tunnustivat toistensa suuruuden silti mielellään julkisesti.

11IMG_4322 dali_museo

Espanjalainen Salvador Dali oli taiteilijana hyvin monipuolinen. Hän kirjoitti kirjoja, teki mainoksia, suunnitteli teatterilavastuksia, installaatioita ja piti itseään renessanssin ajan suurten taiteilijoiden tapaan myös tiedemiehenä. Kerrotaan, että Dali oli ristiriitainen ja provosoiva luonne. Hän osasi myös hyödyntää persoonaansa julkisuuskuvansa tietoisessa luomisessa. Dali vietti osan elämästään Yhdysvalloissa toisen maailmansodan aikaan. Hän teki yhteistyötä muun muassa Walt Disneyn kanssa.

Minua viehättää se, että taiteen suurmiehet ovat kovin ristiriitaisia persoonia. Tässä kun on kamppaillut ammatinvalinnan kanssa ja kuunnellut vasemman ja oikean aivopuoliskon mittelöitä – tunteella vai järjellä – kolahtaa kaikki viittaukset siihen, että ristiriitaisuus on hyvä ominaisuus!

picasso

Ja entäs se oman tien kulkemisen tärkeys? Picasso ajatteli outside of the box ja sen seurauksena syntyi kokonaisia uusia taidesuuntauksia! Huh, siinä meille muistutusta näin ystävänpäivänä, että pystytään juuri omana itsenämme ja hyvä tulee! =)

aIMG_4377  aIMG_4352 aIMG_4351

Dali-museo on rakennettu taiteilijan moniulotteista persoonaa kunnioittaien hullunkuriseksi arkkitehtuurin ihmeeksi ja amerikkalaiseen tyyliin vierailijan viihtyvyydestä on pidetty huoli kaikin keinoin. Voinkin suositella kohdetta kaikille, vaikkei olisi edes erityinen taiteenystävä. (Insinöörimieheni oli vähintään yhtä liekeissään museosta kuin minä.)

dalimuseo2

Mitäs suunnitelmia teillä on ystävänpäivän varalle? Minulla tämän vuoden ystävänpäivän vietto alkoi jo maanantaina NAMEn kuppikakkuillassa Yhdysvaltain suurlähetystössä. Kuvia tilaisuudesta voi katsoa täältä.

Itse ystävänpäivän vieton olen aloittanut parhaan ystäväni kanssa, jonka kanssa tämä on jo 15. yhteinen ystävänpäivä. Päivä on nuori, vaikka ulkona näyttää satavan vettä. Nyt liikkeelle!

Ps. Viime ystävänpäivänä nostin framille reissukaverit, joiden kanssa olen saanut matkustella Amerikassa. Tästä syntyikin melkoinen Frendit-episodi-lista, joka on yksi rakkaimmista postauksistani tässä blogissa. Tsekkaapa siis myös se, jos olet tullut messiin blogiimme myöhemmin. Postauksessa näkyvä Korean siskoni Angela on muuten saanut pari päivää sitten vauvan ja minusta tulee tämän vauvelin suomalainen kummitäti! Jee, how cool is this! <3

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Jenna / Journey Diary sunnuntai, 15 helmikuun, 2015 at 18:23

  Kiva ja monipuolinen postaus (: Ja paljon onnea kummitädille! (:

  • Reply ulla50 sunnuntai, 15 helmikuun, 2015 at 19:35

   Kiitos Jenna! Kiva kuulla, että tykkäsit. Ja kiitti myös onnitteluista =)

   • Reply Leena keskiviikko, 18 helmikuun, 2015 at 18:49

    Wau mikä uusi rakennus Dali museolle ! vaikuttava. Oltiin siellä about 10 v sitten ja silloinkin very otettuja Dalista : ) aiemmin emme niinkään. Hmhm tässä olisi vielä mahdollisuus siellä piipahtaa mutta maybe next time ? terkkuja West Palm Beachistä, pian ollaan taas kotona Vaasassa, kivaaa.

    • Reply ulla50 keskiviikko, 18 helmikuun, 2015 at 21:41

     Voi kiitos terkuista! Ootte upeassa paikassa! Floridassa on kyllä onneksi niin paljon kaikkea, että riittää aina jotain seuraavaan kertaan. Mulla kans lisäänty Dalin arvostus tuon näyttelyn myötä. Myös se arkkitehtuuri on näkemisen arvoinen, joten kannattaa teidänkin palata tuohon kohteeseen vielä joskus 🙂

     Tsemppiä Suomeen paluuseen, kun se koittaa!

  Leave a Reply