Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 things I hate about the USA

Disclaimer: Listaus perustuu omiin USA-matkailukokemuksiini lähivuosilta. Omia mielipiteitä saa jakaa kommenttiboksissa. 

Tämä vakavahenkinen (ei siis yhtään pilke silmäkulmassa) listaus on koottu matkailijan näkökulmasta ja ”inhokkiasiat” ovat satunnaisessa järjestyksessä.

1. Liikenne
Mistä aloittaisin? Muistan aina mainita ensikertalaiselle miten sujuvaa ja helppoa Amerikassa ajaminen on. Ja pääsääntöisesti se onkin. Muutama seikka ”hieman” ärsyttää minua tai enemmänkin miestäni, joka matkoillamme hoitaa ajopuolen.

Yhdysvallat on STOP-merkkien luvattu maa. Tunnelma autossa tiivistyy ja kirosanojen tulva on loputon, kun saavumme taajaamaan, jossa on silmänkantamattomiin Stop-risteyksiä – 2 way, 4 way, all way…

Erityisesti Miamissa ja sen lähikaupungeissa kannattaa todella tehdä Stop-merkin edessä full stop valkoisen viivan edessä, koska risteyksissä on valvontakameroita ja sakko lähtee helposti. Myös vuokra-autolla ajavalle kansainväliselle matkailijalle.

IMG_0741

Väistämisvelvollisuudesta kertovaa Yieldiä näkee USA:ssa harvemmin. Liekö syynä se, että se koetaan liian vaikeana liikennemerkkinä?

IMG_1235

Vasemmalle kääntyminen isossa liikennevaloristeyksissä on toisinaan vaikeaa. Vasemmalle kääntyvän valoissa ei ole mitään logiikkaa vaan käytännöt vaihtelevat osavaltioittain/kaupungeittain/risteyksittäin. Joskus vasemmalle kääntyvät väistävät edestäpäin tulevaa liikennettä ja toisinaan eivät, liikennevalo ei kerro etukäteen kummin tulee olemaan. Toisinaan on selvästi nuolivalo, toisinaan vilkkuva vihreä valo…

Kolmas pienempi ärsytyksen aihe liittyy ajovalojen käyttöön…. tai oikeammin siihen, ettei niitä käytetä. Joidenkin amerikkalaisten mielestä kun ajovalojen käyttö lisää sen verran paljon bensan kulutusta, etteivät he vaivaudu laittamaan niitä päälle edes vesisateella tai hämärällä.

IMG_0849

2. Amerikkalaiset kolikot
Luottokortti on matkoillani kingi, mutta käteisen kanssa joutuu pakostakin tekemiseen silloin tällöin.

Amerikkalaisten kolikoiden koossa suhteessa niiden arvoon ei ole järjen häivää. 10 sentin kolikko (=dime) on kooltaan pienempi kuin 5 sentin kolikko (=nickel) ja kuparin värinen sentin kolikko. Suurin yleisesti käytössä olevista kolikoista on quarter, 25 senttiä, mutta kolikossa ei lue missään kohtaa sen arvoa. Se on vaan tiedettävä. Quartereitä on hyvä pitää mukana, koska mm. juoma-automaatit ja pesuloiden koneet toimivat niillä.

Yhden dollarin kolikkokin on olemassa, mutta ei tule vastaan usein. 50 centin kolikon näin ensimmäistä kertaa tällä viikolla, kun ystäväni Kea kaivoi sellaisen lompakostaan.

kolikot

3. Mittayksiköt
Yhdysvallathan on ainoa teollistunut maa, jossa ei ole käytössä metrijärjestelmää. And proud of it? Toisaalta, ehkä sitä tuntee olevansa matkoilla todella eksoottisesssa maassa, kun eteen tulee maileja, galloneja, unsseja, tuumia ja nauloja. Näiden muuntaminen suomalaiselle ymmärrettävään muotoon onnistuu vielä melko helposti:

1 inch = 2,54 senttiä
1 gallona = 3,8 litraa
1 maili = 1,6 kilometriä
1 pound = 450 grammaa

Suurkiitos saksalaisille fyysikko Fahrenheitille todella hienon lämpötila-asteikon keksimisestä! Tällä asteikolla 32F on veden jäätymispiste ja 96F ihmisen ruumiinlämpö. Virallinen muuntotaulukko Fahrenheitista Celsiukseen on °C = (°F − 32) / 1,8.

Tässä ei muistisäännöt auta vaan on pitänyt opetella, että kun mittari näyttää yli 75F (=24C), on suomalaisen määritelmän mukaan hellepäivä.

5. Päivämäärät ja kellonajat
Päivämäärät kirjoitetaan Yhdysvalloissa kuukausi/päivä/vuosi –järjestyksessä, 02/04/15. Tarkkana saa olla erityisesti silloin, kun kuukausi ja päivä ovat kummatkin 1-12, että menevät varmasti oikeinpäin.

hotellilasku_pv

Amerikkalaiset käyttävät arkielämässään 12 tunnin kelloa. Kellonajan perään merkitään a.m. tai p.m. kertomaan onko kyse aamusta vai illasta. 24 tunnin kelloon tottuneelle 12 a.m. ja 12 p.m. tuottavat alkuun päänvaivaa.

6. Hinnat
Miten vaikeaa voi olla ilmoittaa tuotteen lopullinen hinta hyllyn reunassa ja palvelun hinta kaikkine veroineen? Ihan mahdotonta. Ostoksien loppusumma tai hotellihuoneen hinta on aina yhtä suuri yllätys siihen saakka, kun kuitti on printattu. Poikkeuksen tekee bensan hinta, siinä on aina kaikki verot mukana.

IMG_0862

7. Kertakäyttöastiat
Tämä on joka kerta yhtä suuri ärsytyksen aihe. Jos yövymme matkan aikana 25 amerikkalaisessa ketjuhotellissa, niistä yhdellä aamupalalla saamme syödä metallisilla aterimilla ja oikeilla lautasilla. Muina aamuina sadattelemme muovisten veitsien ja haarukoiden kanssa.

Rahastahan tässä on kyse, enkä voi ymmärtää miten kertakäyttöastioiden käyttö voi olla hoteilleille edullisempaa pitkällä aikavälillä kuin metalliset ruokailuvälineet ja oikeat lautaset? Vink vink, niitä saa Ikeasta melko edullisesti.

IMG_2634

8. Ovet
Amerikkalaiset ovet aukeavat väärinpäin… eli sisäänpäin. Erityisen raivostuttavia hetkiä ovet aiheuttavat yleisissä vessoissa, joissa saa välillä tehdä melkoisia sirkustemppuja ettei tarvitse ryömiä ja kontata lattialla päästääksen koppiin.

9. Hanat ja suihkun paine
Amerikkalaisen suihkun alla saa seistä kylmissään monta minuuttia ja väännellä kylmä- ja lämminvesihanoja ennen kuin vesi on sopivan lämpöistä. Hanoja tuntuu olevan miljoonaa eri mallia;  yhtä mallia väännetään, toista nostetaan, kolmatta painetaan alaspäin… on tehnyt aika monta kertaa mieli soittaa respaan ja kysyä, että ”oletteko kuulleet Oraksen hanoista?” Ja kun vesi on sopivaa, suihkun paine on ihan olematon. Sitä on vaan tottunut niin hyvään täällä Suomessa, ei voi mitään.

On olemassa pehmeää ja kovaa vettä – mitä enemmän vedessä on kalsium ja magnesiumsuoloja, sitä kovempi vesi. Suomalainen talousvesi on ymmärtääkseni melko pehmeää. Joissakin amerikkalaisissa kaupungeissa veteen on lisätty ”pehmennysainetta”, joka aiheuttaa suihkussa tunteen, että saippua jää iholle ja shampoo hiuksiin. Liukkaus ei häviä, vaikka kuinka huuhtelisi.

10. (Irto)karkkivalikoima
Suomessa on maailman parhaat karkit ja naapurimaassamme maailman parasta suklaata (Maraboun Lemon & Ginger on tämän hetkinen suosikkini). Amerikkalaiset makeiset eivät pääse läheskään samalle tasolle. Alla oleva pienimuotoinen karkki-ihme tuli vastaan Teksasin H-E-B -ruokakaupassa.

WP_20140616_005_A

Kaikesta huolimatta tai ehkä juuri sen takia: See you again in June, USA. I still love you <3.

Mitä listauksestani jäi puuttumaan? 

Previous Post Next Post

42 Comments

 • Reply Terhi / Muru Mou keskiviikko, helmikuu 4, 2015 at 20:40

  Mun ainoalla Jenkkilän reissulla tein aika paljon samoja huomioita. Nuo stop-merkkien lisäkyltit ei koskaan avautunut mulle… Aamupalakuva olisi voinut olla meidän Miamin motellilta (näytin kuvan poikaystävälle, eikä se edes tajunnut, että kuva ei ollut meidän aamiaiselta), samaa ruokaa samoilta lautasilta 🙂 Ei tullut yllätyksenä, mutta silti ihmetytti epäterveellisten pikaruokaravintoloiden määrä. Olisin luullut, että jotain edes hieman terveellisempää fast foodia olisi ollut tarjolla, ei vain mäkkejä, wendyjä ja tacobellsejä joka paikassa. Pidemmän päälle se olis kyllä alkanut ihan kunnolla nyppiä!

  • Reply kirsi50 torstai, helmikuu 5, 2015 at 22:01

   Kiitos kommentistasi, Terhi.
   Amerikkalaisten hotellien aamupalat tulevat varmaan kaikki samasta isosta keittiöstä 😀 Mun aamupalasuosikki on noi värikkäät Fruit Loops-murot, niistä tulee aina hyvälle mielelle.

   Stop-merkkien lisäkilvet kertovat kuinka moni auto stoppaa ko. risteyksessä. All way / 4 way -kilvet tarkoittavat, että kaikki pysähtyvät (max 4 suunnasta). 2 way, että kahdesta suunnasta tulevat pysähtyvät jne.

   • Reply Terhi / Muru Mou perjantai, helmikuu 6, 2015 at 11:32

    Kiitos kylttien selventämisestä! 🙂

    Itse en muroja syö, mutta poikaystävän suosikiksi nousi Fruit Loopsien edelle Apple Jacksit (lieköhän ihan samaa tavaraa, vähemmän värejä vain) 😀

    • Reply kirsi50 lauantai, helmikuu 7, 2015 at 08:11

     Varmaankin ovat samaa tavaraa, vähän erilaisella elintarvikevärityksellä 🙂

 • Reply Heidi / Auringon alla keskiviikko, helmikuu 4, 2015 at 20:54

  Hauska postaus! Ja niin totta 🙂 Erityisesti hermo menee niiden suihkujen kanssa, kun aina pitää pyytää mies auttamaan viiden minuutin tuskailun ja kylmän veden jälkeen!

  • Reply ulla50 keskiviikko, helmikuu 4, 2015 at 21:46

   Hahaha mulla on sama, aina huudan Makelle, että miten nyt tämä suihku toimii – en vaan tajuu, vaikka kokemusta jo alkaa olemaan! 😀

  • Reply kirsi50 torstai, helmikuu 5, 2015 at 22:03

   Kiitos, Heidi 🙂
   Suihkut ovat kyllä todellisia murheenkryynejä.. 😀 Meillä mies käy useimmiten ekana suihkussa ja muistaa kertoa, että mihin suuntaan hanaa pitää tällä kertaa nykiä.

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, helmikuu 4, 2015 at 21:11

  Toi hintojen merkitseminen, tai siis merkitsemättä jättäminen, ärsyttää mua aivan suunnattoman paljon 😀 Tosiaan, miten se voi olla niin vaikeaa? Tai mikä siinä edes on pointtina? Ei tietoa.

  • Reply Eeva-Maija keskiviikko, helmikuu 4, 2015 at 21:23

   Yks pointti varmaan siinä on, että ketjuissa voi käyttää samoja hintalappuja kautta maan. Jos niissä ois vero mukana, vaihtuis ne hintalaput osavaltion mukaan veron suuruuden mukaan. Hyllyynhän hintalaput toi ois helppo vaihtaa osavaltiokohtaisesti, mutta monissa paikoissa itse tuotteessakin on hintalappu, todennäköisesti jo tuotteen tullessa kauppaan, ja jos niihin pitäis lätkiä erikseen jokaiseen, ois se toki aika homma. Mutta ärsyttävää se on!

  • Reply kirsi50 torstai, helmikuu 5, 2015 at 22:05

   Kiitos kommentistasi, Meri 🙂 Mäkään en tiedä varmaksi miksei hintoja voida ilmoittaa veroineen, mutta kyse on varmaan Eeva-Maijan mainitsemista seikoista.

 • Reply Eeva-Maija keskiviikko, helmikuu 4, 2015 at 21:20

  Onnettomat kauppakassit! Kassoilla on sellaista ihmeohutta muovia olevia liian pieniä kauppakasseja ja jos paikalla on pakkaaja, laittaa ne tyyliin yhen tavaran per pussi (eihän ne kestäkään suuria määriä, mutta ehkä nyt vähän enemmän sentään…) ja sitten niitä pusseja on ihan miljoona… Toisaalta, jos ne kuljettaa kotiin asti, on ne sopivan kokoisia vessan roskikseen ja tulee aina haikaus ja Amerikkaikävä kun laittaa sellaisen roskikseen 🙂 Toinen mikä ärsyttää on kokolattiamatot, joita on kaikkialla, myös kylppäreissä, mutta se nyt ei oo pelkästään USA:n ongelma.

  • Reply ulla50 keskiviikko, helmikuu 4, 2015 at 21:50

   Se muovipussien määrä on kyllä us-ko-ma-ton, mutta kätsyä käyttää ne tosiaan roskiksina. Mullakin tulee joskus kotona Amerikka-ikävä niistä muovipusseista mitä on tänne kantautunut.

  • Reply kirsi50 torstai, helmikuu 5, 2015 at 22:09

   Kauppakassit ja kokolattiamatot… Hyviä lisäyksiä, Eeva-Maija 🙂
   Täällä on yksi, jonka matkalaukusta löytyy aina kotiin palatessa noita ohuita pusseja. Ovat käteviä moneen tarkoitukseen.

   En myöskään tykkää kokolattiamatoista hotelleissa ja niitä on tosiaan monessa muussakin maassa kuin USA:ssa.

 • Reply Mirja Ritoranta keskiviikko, helmikuu 4, 2015 at 21:30

  Kuljemme periaatteessa aina julkisilla tai taxilla, joten noihin liikenne ”ongelmiin” emme törmää. Kaikkeen muuhun on niin tottunut vuosien aikana. Ettei niitä edes enää ajattele. Pääasia että saa olla maassa, joka on ”henkinen kotimaa”.

  • Reply ulla50 keskiviikko, helmikuu 4, 2015 at 21:49

   Henkinen kotimaa <3 =) Feel you!

  • Reply kirsi50 torstai, helmikuu 5, 2015 at 22:12

   Kaikkeen todellakin tottuu, Milla. Enkä mäkään mieti näitä juttuja matkalla sen enempää, ovat vaan osa matkailijan arkea USA:ssa ja sillä siisti. Onko teillä seuraava matka jo suunnittella? Kiitos, kun kommentoit.

 • Reply Jerry / Pako Arjesta keskiviikko, helmikuu 4, 2015 at 21:40

  Hittolainen, tässähän rupesi ihan ärsyttämään tätä lukiessa :P. Mittayksiköt ja päivämäärien esittäminen noin on aina ollut jotenkin niin outoa, kun suurimmassa osassa maailmaa ne tehdään sillä toisella tavalla. Verojen ja lisämaksujen poisjättäminen hinnoista on raivostuttavaa ihan kaikkialla, missä näin toimitaan. Japanissakin sitä näkee silloin tällöin. Ja tuota kertakäyttöastia-juttua en voi käsittää.

  Sen on muuten huomannut, että jenkkien karkit ja suklaat eivät ole yleensä mistään kotoisin (ainakaan, mitä olen tilannut Verkkokauppa.comista). Mutta sama ongelma on melkein kaikkialla maailmassa. Suomessa on paremmat jäätelö-, karkki- ja suklaavalikoimat kuin missään muualla. Se on selvä juttu.

  • Reply ulla50 keskiviikko, helmikuu 4, 2015 at 21:48

   Oon niin samaa mieltä – Suomen karkit on aivan yliveto hyviä! Ja valikoima on varmaan satakertainen Jenkkilän kauppojen valikoimiin verrattuna. Se on hassu juttu!

  • Reply kirsi50 torstai, helmikuu 5, 2015 at 22:26

   Eihän sua oikeesti alkanut ärsyttämään lukiessasi? Se ei ollut todellakaan tarkoitus vaan päinvastoin 😀

   Amerikkalaiseen tapaan merkitä päivämäärät oon tottunut, enkä edes oikeesti kiinnitä niihin valtavasti huomioita mutta miehelleni ne tuottavat päänvaivaa.

   Kertakäyttöastiat ovat liian halpoja, ei niiden käyttöä voi millään muulla selittää. Tämä on yksi niistä asioista, jonka toivoisin muuttuvan lähivuosina USA:ssa.

   Amerikkalaisia karkki-/suklaasuosikkejani ovat Twizzlers, Hershey’s Cookies ’n’ Crème Candy Bar ja Peanut M&M. Ja sitten on se yksi suklaamerkki, jonka nimeä en saa mieleeni vaikka kuinka googlailen… mutta joo, saamme kyllä nauttia täällä mahtavista herkuista ja valinnanvaraa on melkoisesti 🙂

   Jerry, kiitos kommentistasi.

  • Reply Terhi / Muru Mou perjantai, helmikuu 6, 2015 at 11:39

   Ihan totta, Jenkkien karkit ja suklaa oli todella suuri pettymys. Ainoa hyvä suklaapatukka minkä löysin, on Milkiwayn French vanilla & caramel. Eilen raaskin viimein syödä viimeisen, kun Miamin reissusta tuli kuluneeksi 4 kk 😀 Onneksi Köpiksestä saa suomalaista suklaata ja karkkia joka paikasta, niin ei tule ikävä edes tuota Milkiwayta 🙂

   • Reply kirsi50 lauantai, helmikuu 7, 2015 at 08:15

    Täytyy muistaa maistella tuota French vanilla & caramellia ens kesänä, uusi tuttavuus mulle, vaikka yleensä kerään kärryyn ”uutuuksia”. Sun täytyy alkaa miettiä uutta suklaanhakumatkaa USA:han 🙂

    Eilisaamuna suihkussa yhtäkkiä muistin sen suklaan nimen; Ghirardelli Dark & Sea Salt Caramel Chocolate Squares! Nää on niin hyviä!

 • Reply ulla50 keskiviikko, helmikuu 4, 2015 at 21:51

  Hauska listaus K! =) Ja niin mahtista, että seuraava reissu on jo varattuna, jeeee!

  • Reply kirsi50 torstai, helmikuu 5, 2015 at 22:26

   Kiits, U 🙂 Kesäkuuta odotellessa…

 • Reply Kea / Deep Red Blues torstai, helmikuu 5, 2015 at 00:41

  Mä kommentoin tähän huomenna ajan kanssa, mutta sanottakoon nyt heti et noi STOP-merkit ois munkin listalla heti ekana. They drive me absolutely crazy!!! 🙂

  • Reply kirsi50 torstai, helmikuu 5, 2015 at 22:27

   Stopit on kyllä erityisen ärsyttäviä 🙂

 • Reply Rouva Koo / Elämäni matkalla torstai, helmikuu 5, 2015 at 15:44

  Huikea lista! 😀

  Noi pikkurahat on sitten niiiiin raivostuttavia, ja eniten ärsyttää, kun matkan jälkeen on kukkaro niitä täynnä.. Ja vessanovet, tyrskähdin ääneen ja kiitin universumia, ettei ollut nesteitä suussa! Jösses että on raivostuttavaa, erityisesti lentokentillä, kun pitäisi saada kaiken maailman pussit ja nyssäkät ja carryonitkin mahtumaan sinne koppiin sisälle. Itse kopissahan on sitten tilaa vaikka kuinka paljon, kun sille hiivatin ovelle on niitä neliöitä.

  Mä lisäisin listaan tavallisista taloista puuttuvat eteiset. Avaat oven ja olet olkkarissa/ruokahuoneessa, sillä pirskatin kokolattiamatolla. Ja mihis sitten ne takit, kengät, avaimet ja muu roina? Kysyn vaan. 😀

  Sen sijaan mä tykkään noista stopeista (etenkin all-way tai 4-way), liikenne sujuu niissä tosi hyvin kun jokaisella on oma vuoronsa ja mun mielestä ne on parempi keksintö kuin Suomessa joka paikassa oleva kolmio.

  • Reply kirsi50 lauantai, helmikuu 7, 2015 at 08:47

   Kiitos, Rouva Koo 🙂

   Menen usein lentokentällä pikkuostoksille kolikoitteni kanssa, kun odottelemme paluulennon lähtöä. Ovat varmaan kentällä tottuneet siihen, että turistit haluavat eroon kolikoista, kun niin tottuneesti aina laskevat niitä.

   Totta, amerikkalaisissa kodeissa tullaan usein suoraan johonkin huoneeseen, ei eteiseen. Hyvä lisäys listalle 🙂

 • Reply Laura R. perjantai, helmikuu 6, 2015 at 14:35

  I FEEL YOU! Loistava postaus 😀 Erityisesti vihaan itsekin noita kolikoita, muoviastioita, mittayksiköitä ja sitä ettei hintoihin ole sisällytetty alvia. Kuinka pirun monta kertaa kassalla saikaan yllättyä, että aijaa, ei tää ollutkaan niin halpa kuin luulin 😀

  • Reply kirsi50 lauantai, helmikuu 7, 2015 at 08:54

   Kiitos kommentistasi, Laura.
   Onneksi on muutama osavaltio, joissa vaatteista ja/tai elintarvikkeista ei makseta ollenkaan veroa vaan lopullinen hinta on se, mikä hyllyn reunassa lukee. Kuten Montana ja Oregon.

 • Reply inka perjantai, helmikuu 6, 2015 at 14:37

  Ahahsh, mikä mahtava postaus! 😀 Voin kyllä samaistua niin moneen kohtaan.. Erityisesti angsteja nostaa pintaan kolikot, joiden tietämys mulla loppuu quartereihin ja kaikki muut on vaan pikkuhiluja. Sitten on ne hemmetin Farenheitit. Siinä hommassa ei oo kyllä järjen hiventäkään, ja mää oon tullu siihen tulokseen että onhan se ihan mukava aina reissun aluksi keskittyä arvailemaan että paljonko tää lämpötila nyt oli, mutta onneksi ne omat muistisäännöt palaa aina matkan aikana mieleen. Muuta mittayksiköt on ihan fine, tykkään tosiaan siitä eksoottisesta fiiliksestä minkä ne luo mutta farenheitit, hell no!

  • Reply kirsi50 lauantai, helmikuu 7, 2015 at 08:56

   Eiks ookin parasta, että vaikka näitä ärsytyksen aiheita on monia niin silti aina vaan palaa USA:han? Kiitos kommentistasi, Inka 🙂

 • Reply marikaw lauantai, helmikuu 7, 2015 at 15:43

  Ai hitto noi ovet on mun inhokkilistalla ykkösenä!>:/ Varsinkin kun on hirveä läjä kasseja mukana shoppaillessa ja sit pitää yrittää mahduttaa ne ja itsensä vessaan. Tankkaus ärsyttää, koska joka kerta ne on erilaisia, joskus tarvitaan zipcode ja sitten se ei toimi ja joskus nostellaan jotain vipuja…Kaliforniassa jouduttiin jokaisella huoltoasemalla kysymään apua, awkward. 😀 Hyvin usein joudun myös pyytämään poikaystävän auttamaan suihkun kanssa, hyvä etten ole ainoa. Mittayksiköistä ainoa mitä osaan on mailit, muut menee arvailuksi. Verottomat hinnat ei oikeestaan ärsytä, ajattelen aina vaan että on se halvempaa kun suomessa. Meil on Kirsi samat lempparijenkkikarkit! 😀

  • Reply kirsi50 tiistai, helmikuu 10, 2015 at 09:17

   Sulla on siis todella hyvä karkkimaku, Marika!

   Luottokortilla tankatessa masiina kysyy usein zipcodea – joskus kelpaa Suomen zippi, toisella kertaa taas pitää mennä sisälle maksamaan. Käytännön vaihtelevat tässäkin melkoisesti 🙂

 • Reply Heidi sunnuntai, helmikuu 8, 2015 at 20:22

  Heheh, toi hauskoja muistoja mieleen siltä ajalta, kun asuin vuoden siellä! 😀 Mä olin ajanut Suomessa vain noin vuoden muuttaessa sinne, että itselle loogisemmaksi tavaksi tuli ajaa näiden Stop-merkkien kanssa. Ne on paljon loogisempia kuin kolmiot, ja reilumpiakin, koska jokainen pääsee vuorollaan eikä tarvi ikuisuutta odotella oikealta tulevia. Ja lisäksi lupa oikealle kääntymiseen päin punaisia on mahtava! Ja aina ulkomailla asuessa olen laihtunut, kiitos Suomen liian hyvien sipsien ja karkkien, mitä mikään ei vaan voita. 🙂 Ja enemmänkin hämmästyttävä kuinb ärsyttävä asia on pukuhuoneiden erilliset vaatteidenvaihtokopit – miksi? (t: suomalainen, joka vahingossa herätti kummastusta vaihtamalla vaihteet keskellä pukuhuonetta eikä siellä omassa pikkukopissa)

  • Reply kirsi50 tiistai, helmikuu 10, 2015 at 09:23

   Mulla oli muuten sama juttu aikoinaan au pair/opiskeluvuosien aikana USA:ssa, laihduin tai en ainakaan lihonut, vaikka niin tuntui monelle käyvän 🙂

   En muista törmänneeni pukuhuoneiden erillisiin vaatteiden vaihtokoppeihin, kiitos tästä lisäyksestä listalle. Voin kuvitella, että olet todella herättänyt kummastuneita katseita vaihtamalla reippaasti ja kainostelematta vaatteesi muiden nähden 😀 Missäpäin USA:ta olet asunut?

   Kiitos kommentistasi, Heidi.

 • Reply maarit saarinen maanantai, helmikuu 9, 2015 at 22:28

  Muutaman kerran käyneenä lähinnä samat. Suurin ärsytyksen kohde mulla on tarkennus tuohon suihkukohtaan: onkohan edes yhdessä kymmenestä käsisuihkua? Etenkin ihmettelen, onkohan kaikki amerikkalaisnaiset akrobaatteja vai jättävätkö intiimihygienian huolehtimatta…Mitenhän on kodeissa, onko siellä bidee tai käsisuihku vai akrobatia? Olen ollut kaikenhintaisissa hotelleissa, joten siitäkään ei ole kyse.

  • Reply kirsi50 tiistai, helmikuu 10, 2015 at 09:43

   Käsisuhkut ovat todellinen harvinaisuus USA:ssa, en muista suoriltaan kyllä yhtään hotellia viime vuoden matkoilta jossa sellainen olisi ollut ja olimme tien päällä kuusi viikkoa. Enkä muista, että au pair-isäntäperheeni kodissa olisi myöskään ollut käsisuihkua yhdessäkään viidestä kylpyhuoneesta. Syytä en tiedä miksei niitä ole, vaikka amerikkalaiset ovat ”puhtauden ystäviä”.

   Erittäin hyvä lisäys listalleni, Maarit.

 • Reply Maria keskiviikko, helmikuu 11, 2015 at 20:23

  ”Oletteko kuulleet Oraksen hanoista?” HAHAHAHA! Samaa mieltä. Olisko siinä meille liikeidea vietäväksi Ameriikan-markkinoille…

  Mun ärsytykset liittyi usein ruokakauppoihin. Tarjonta ei todellakaan ole sitä mitä lapsuuden fantasioissani kuvittelin! Karkeista ja suklaasta täysin samaa mieltä. Monet supermarketit on vaan mun mielestä kerrassaan surkeita (Whole Foods yms. ei tietysti kuulu tähän kategoriaan). Ja mikä se juttu on, että Amerikasta ei löydy (tai mä en ainakaan löytänyt) roll on -deodorantteja?

  Tosi hauska postaus, oon lukenut tämän jo monta kertaa 🙂 Ei me Amerikka-hullutkaan olla aina ihan vaaleanpunaiset lasit nenällä… Ja jään uteliaana odottamaan lisätietoa kesäkuun reissusta!

  • Reply kirsi50 lauantai, helmikuu 14, 2015 at 17:44

   Ystävänihän on siis töissä Oraksella, pitää vinkata hänelle 🙂

   Samaa mieltä amerikkalaisista ruokakaupoista… vaikka ne ovat usein massiivisen kokoisia, valikoima ei ole kovin ihmeellinen. Nyt kun mainitset deodorantit, miksihän tosiaan roll onit puuttuvat… kummallista.

   Kiitos kommentista, Maria 🙂 Joo, vaikka tykkään Amerikasta kuin hullu puurosta, onhan siellä joitain hassuja juttuja. Niin kuin joka maassa. Missäpäin maailmaa sä meet tällä hetkellä?

   • Reply kirsi50 lauantai, helmikuu 14, 2015 at 17:47

    Kunhan meidän kesäkuun matkareitti selkiytyy, varmasti tulee lisätietoja. Tässä vaiheessa on taskussa vasta lennot Washington D.C.:hin.

 • Reply Ea Mannerkorpi sunnuntai, huhtikuu 5, 2015 at 16:21

  Yritin etsiä tietoa seuraavaa kolumniani varten amerikkalaisten intiimihygieniasta, ja löysinkin tämän hauskan kirjoituksen.
  Olemme kiertäneet kaikki Amerikan osavaltiot Alaskaa lukuun ottamatta. Kyllähän käsisuihkut ovat sellainen onnenkantamoinen, että ihmetellä sopii. Ja aivan niin kuin edellä mainittiin, yöpymispaikan tasosta riippumatta.
  Olemme yrittäneet tiedustella alapesun tekniikkaa ihmisiltä, joiden kanssa olemme tutustuneet paremmin, mutta turhaan. Varmastikin osasyynä on se ylenpalttinen hienotunteisuus ja kiertoilmaisut, joilla tällaisista ihmiselle tavattomista asioista on sopivaa amerikkalaisten kanssa keskustella, mutta edes suora kysymys käsisuihkusta ei tuota tulosta. Esimerkiksi eräs chicagolainen lakinainen ei tiennyt laisinkaan, minkälaisesta vempaimesta oli puhe, kun taas hänen armeijamiehensä tiesi valistaa vaimoaan saksalaisilla bidee-suihkuilla. Natokeikallaan hän oli sellaiseen joskus törmännyt Saksassa.
  Mutta nyt se järisyttävin epäilyni asiasta. Katsoin jotain amerikkalaista elokuvaa, jossa nainen suoritti alapesunsa hangaten lavuaarin äärellä sellaisella pikkupikkupyyhkeellä, joita jokaisen osavaltion yöpymispaikan kylpyhuoneesta löytyy. Kertokaa, että tämä näky oli harha! Sillä muussa tapauksessa olen pyyhkinyt seitsemänä vuotena joka kesä kasvoni amerikkalaisten alapääpesuriin, eikä sellaisesta ehkä toivu.

  • Reply kirsi50 sunnuntai, huhtikuu 12, 2015 at 13:50

   Amerikkalaisten naisten tapa hoitaa intiimipesu on suuri mysteeri myös minulle… ehkä he käyvät suihkussa tiettyyn aikaan kuukaudesta todella usein. Voin vaan kuvitella ne kauhistuneet ilmeet, kun asian ottaa puheeksi heidän kanssaan 😀

   En osaa ottaa kantaa hotellien pikkupyyhkeen oikeaan käyttötarkoitukseen, mutta toivon myös, että ovat käsi-/kasvopyyhkeitä 🙂

  Leave a Reply