Suomen suurin matkablogiyhteisö

By the book -kansa ja etelän hetelmät

Fort Lauderdale sijaitsee 20 minuutin ajomatkan päässä Miamista. Päädyttiin aloittaamaan tammikuun vietto Fort Lauderdalessa, koska Miamista varaamamme Airbnb-kämppä oli osoittautunut huijaukseksi. Olette toivoneet tarkempaa selvitystä, että mitä meille kävi Airbnb-vuokrauksen kanssa ja lyhykäisyydessään tarina menee näin:

Kävi ilmi, että latino-vuokranantajallamme ei ollut oikeutta vuokrata omaa asuntoaan taloyhtiön sääntöjen takia ja hän oli kehitellyt vuokrausbisneksen valenimen, kuvien ja osoitteen muodossa ”sukulaisilleen”, joiksi kaikkien hänen kauttaan vuokraavien tuli tekeytyä. Nämä oudot kuviot tulivat meille ilmi vasta Floridassa jo ollessamme. Tilanne oli todella hämmentävä ja hankala, sillä kyseessä oli yli uuden vuoden menevä ajanjakso, jolloin oli hyvin vaikea löytää järkevänhintaista majoitusta etelä-Floridasta.

fortlauderdale2

”Sukulaisleikki” ei meitä kauheasti miellyttänyt ja viimeinen pisara oli se, että osoitekin oli lopulta eri kuin mitä Airbnb:ssä oli ilmoitettu. Aloimme mailailla vuokranantajan kanssa ja kerroimme, ettemme halua tulla muuhun osoitteeseen kuin mistä on kirjallisesti sovittu ja että haluamme palata kommunikoimaan palveluun henkilökohtaisten spostien ja puhelinnumeroiden sijaan.

Vuokranantajana alkoi lähetellä epätoivoisia ja ärsyttäviä viestejä omalla sähköpostillaan, ettei voinut ymmärtää kuinka voimme olla niin pikkumaisia. Olihan hänellä useita hyviä suosituksia! Hän oli lähettänyt myös sähköpostilla edellisen vuokraajan suosituksen ja kuvia, jotka hänen mukaansa osoittivat, että taloyhtiö on oikeasti vain parempi kuin se mistä olemme sopineet. Ja tämä kuvio oli hänen mukaansa aivan tavallista Miami beachin ylellisissä taloyhtiöissä.

Meille oli käynyt jo ilmi, että Miamissa tunnuttiin sovellettavan laajemminkin joitain ”etelän normeja”. Tarjoilija saattoi aivan hyvin kertoa meille, ettei hänellä ollut työlupaa jne. Totesimme, että vitsi me ollaan ”by the book” -kansaa, kun ei tulisi itsellä mieleenkään lähteä kokeilemaan onnea laittomana työntekijänä Amerikkaan.

Olimme lopulta pohtimassa, että pitäisikö meidän vaan elää ”maassa maan tavalla” tai ”etelässä etelän tavalla” ja suostua menemään tähän eri osoitteeseen, kun nainen lähetti itse viestin, että on perunut meidän varauksen perhepiirissä tapahtuneen sairastapauksen takia.

fort_lauderdale2

Olimme yhtäaikaa helpottuneita ja kauhuissamme, kun totesimme, että nyt olemme vailla kämppää ja suunnitelmat muuttuvat entisestään. Lopputuloksena hurjan googletuksen seurauksena löydettiin kaksi enemmän kuin mukiinmenevää hotellia ja jaoimme Airbnb-viikon kahtia Miamiin ja Fort Lauderdaleen. Postauksen kuvat ovat Fort Lauderdalen Snooze-hotellin kattoterassilta ja hotellin läheisestä aamiaispaikasta.

Annoimme asian olla Airbnb-vuokraajan kanssa, kun olimme saaneet rahat takaisin. Päätimme, ettemme lähde ärsyttämään enempää tätä eri kulttuurin edustajaa eri kulttuurissa, sillä emme halunneet häntä kostamaan meille, jos ilmiannosta tulisi jotain ikäviä seuraamuuksia (olihan hänellä laajasti meidän yhteystiedot). Jo se, että vuokraaja peruu sitovan varauksen, aiheuttaa se hänelle isosti taloudellista harmia ja jotain tasomuutoksia Airbnb:ssä.

fort_laud_florida fort_lauderdale_snooze fort_lauderdale

Airbnb olisi antanut meille hyvityksenä korvausta jopa pari sataa euroa toista kämppää varten, kun vuokrauksemme oli mennyt pieleen. Mutta tämä oli jo toinen vuokraajan peruma varaus ja olimme korviamme myöten täynnä Airbnb:n selaamista. Meillä on takana myös hyvä vuokrauskokemus Kaliforniasta, mutta Miamiin tuntui jostain syystä liittyvän liikaa ongelmia ja oli ihanaa mennä hotelliin, jossa tiesi, että kaikki toimii juuri kuin on sovittu.

fortlauderdale_landscape fortlauderdale kattoterassi

Snooze oli vähän hostelli-tyyppinen majatalo aivan ykkössijainnilla rannan vieressä. Respa oli auki vain seitsemään asti illalla ja aamiaista ei ollut tarjolla. Mutta huone oli siisti, sijainti hyvä, ilmainen parkkipaikka ja fantastinen kattoterassi. Voidaan suosistella!

Meidän Airbnb-casessa mielestämme kulttuurit törmäsivät ja molemmat osapuolet kärsivät hieman. Muttei kumpikaan kohtuuttomasti. Olisi mielenkiintoista kuulla, että mitä ajatuksia tämä teissä herättää? Ajatteletteko asiassa eri tavalla ja olisitteko toimineet toisin vai oliko meidän ajattelu ymmärrettävää? Ollaanko vain me by the book -ihmisiä vai onko se koko meidän kansamme tapa?

Previous Post Next Post

13 Comments

 • Reply Kea sunnuntai, helmikuu 1, 2015 at 22:53

  Teillä oli kyllä harvinaisen huono tuuri, mutta pakko sanoa että oli kyllä niin erikoista meininkiä, etten itsekään olisi enää kaiken tuon jälkeen luottanut Airbnb:hen ja sen tarjontaan tuolla seudulla. En osaa sanoa mistä johtuu, kulttuurissa vai ei, mutta erittäin ikävää. Onneks löysitte tuollaisen varmasti paremman vaihtoehdon tilalle!

  • Reply ulla50 tiistai, helmikuu 3, 2015 at 18:20

   Just niin, oli kyllä erikoista meininkiä. Oon kyllä onnellinen, että löydetiin hyvä majapaikka kaiken jälkeen. Onneksi asiat menee aina niinku on tarkoitettu =) Kiitos ajatuksistasi tämän hassun tilanteen suhteen. Sitä alko miettiä juttua niin monelta kantilta, että oli kiva saada kuulla muidenkin fiiliksiä.

 • Reply Jenni / Globe Called Home maanantai, helmikuu 2, 2015 at 12:19

  Mä olen kuullut useita tällaisia tarinoita AirBnBstä, ja siksi yleensä itse vältän sellaisia kämppiä, joissa on mainintoja, että vuokraaja on perunut varauksen – nehän tulee sinne arvosteluiden yhteyteen – tai sitten vaihtoehtoisesti tsekkaan jo valmiiksi varasuunnitelman B. Mutufiilis on, että tällainen varausten perumisen yleisyys menee käsi kädessä vuokranantajan kulttuurin kanssa: suomalaisille tällainen peruminen olisi kamalaa ja toisaalta aika noloakin, ranskalaiset eivät ole moksiskaan.

  Mua vähän ärsyttää nykyään Airbnb:n varaukseton kehuminen, mitä on paljon liikkeellä blogeissa, koska fakta on että tuollainen taloyhtiön ja välillä kaupungin sääntöjen rikkominen sekä vuokramaksujen kanssa veronkierto on tosi yleistä, ja näiden ilmiöiden edessä Airbnb tuntuu nostavan kätensä pystyyn, että ”not our problem”. Mutta mähän olenkin myös tätä mainittua ”by the book” -kansaa. 😉

  • Reply ulla50 tiistai, helmikuu 3, 2015 at 18:23

   Tuo on hyvä pointti, että kannattaa tarkkailla sitä, että onko vuokraaja herkkä perumaan varauksia. Ja oon samaa mieltä, että Airbnb:tä kehutaan kyllä tosi paljon ilman että juuri koskaan kuulee hirveästi tästä toisesta puolesta.

   Hyvä kuulla, etten oo yksin tämän tulkintani kanssa, että tässä näkyy ne kulttuurierot ihmisten tavoissa toimia. Kiitos kiinnostavasta kommentista, Jenni.

 • Reply Rimma tiistai, helmikuu 3, 2015 at 08:50

  Tosi huono munkki! Mutta olisin toiminut itse ihan samoin ku tekin ja jättänyt muutkin Airbnb:n kohteet tuolla väliin. Onneksi Snooze näyttää olleen viihtyisä! 🙂

  • Reply ulla50 tiistai, helmikuu 3, 2015 at 18:24

   Joo Snooze tuli kyllä kivasti hätiin 😉 Kiitos kun jaoit sun mielipiteen. Niinku muillekin sanoin niin sitä alko miettiä asiaa niin paljon ettei enää tienny hetkeen et miten kuuluis toimia tällaisessa tilanteessa. Onneksi ehkä toimittiin ihan järkevästi… hahah luonnollisesti kun ollaan tätä järkevää kansaa! ;D

 • Reply Jerry / Pako Arjesta keskiviikko, helmikuu 4, 2015 at 08:36

  En muistanut vastata tähän aiemmin, kun luin jutun kännykällä, mutta nyt sentään muistin :). On todella harmillista, että teillä kävi noin huono tuuri sen kämpän kanssa, mutta olisin kylläkin toiminut itse ihan samoin. Kyllä, ”maassa maan tavalla” -mentaliteetti toimii monessa asiassa, mutta jos ei ole itse aivan täysin perillä niistä ”tavoista”, voi joutua helposti hankaluuksiin, kun luulee toimivansa oikein. Siispä jos olisitte hyväksyneet kämpän kaikesta huolimatta, teille olisi voinut tulla vaikka mitä ongelmia. Eli oikein teitte. Hotelleissa ja asunnoissa on omat hyvät puolensa, mutta kyllä se vaan on niin, että hotellin kanssa on sentään helpompaa hoitaa näitä asioita :).

  • Reply ulla50 keskiviikko, helmikuu 4, 2015 at 14:41

   Kiitos, kun jaksoit tulla uudelleen vielä kommentoimaan. Tää on ollut aihe johon oon ottanut tosi mielellään kaikkien mielipiteitä vastaan. Tuota mekin ajateltiin, että sitten menee loma pilalle, jos ollaan loukussa kämpässä, jossa kaikki alkaa menemään pieleen. Eihän meillä ollut enää mitään takeita tästä vuokraajasta, vaikka puhelimessa hän olikin esiintynyt mukavanoloisena ihmisenä. Ja vaikka kaikki olis mennyt ok:sti, jotenkin oli niin maku mennyt kaiken suhteen. Hotellit on kyllä mukavia paikkoja, joten kun onnistuttiin lopulta löytämään hyvät majapaikat sitä kautta, niin kaikki meni kyllä parhain päin.

 • Reply Ellu keskiviikko, helmikuu 4, 2015 at 13:21

  Airbnb:n käyttäminen on käynyt mielessä mutta vielä ei sitä ole tullut testattua ja kokemuksesi perusteella voi olla, että jää kokeilematta. Suunnittelilla on Floridan reissu loppuvuodesta ja mieluusti ottaisin hyviä (ja halpoja ;-)) hotellivinkkejä vastaan.

  • Reply ulla50 keskiviikko, helmikuu 4, 2015 at 14:47

   Moikka Ellu! Sanoisin, ettei koko Airbnb:tä kannata tämän takia tuomita, sillä uskoisin että suurin osa käyttäjistä on tosi tyytyväisiä. Mutta jos oot Miami beachille tai Miamiin menossa niin sitten ehkä kandee harkita meidän kokemusten perusteella 😉

   Me yövyttiin Miami beachillä Riviere-nimisessä hotellissa, joka oli tosi kiva pikkuhotelli Art Deco -rakennuksessa. Ensimmäisessä huoneessa oli aika voimakas haju, mutta saatiin vaihtaa huone ilman lisämaksua sviittiin(!) kun käytiin valittamassa asiasta. Palvelu oli täällä aivan ensiluokkaisen hyvää: http://www.rivierehotel.com

   Fort Lauderdalessa oltiin tosiaan Snoozessa, jota voin myös suositella. Naplesissa ollaan yövytty seuraavissa edukkaissa hotelleissa:

   Holiday Inn Express: http://www.ihg.com/holidayinnexpress/hotels/us/en/naples/apfin/hoteldetail

   Red Roof plus: http://www.redroofinnnaples.com

   ja

   Bayfront Inn 5th Avenue: http://www.bayfrontinnnaples.com

 • Reply kirsi50 lauantai, helmikuu 7, 2015 at 08:07

  Juttelin tästä aiheesta, Airbnb:stä, Matkamessuilla yhen USA:ssa toimivan matkatoimiston edustajan kanssa ja mainitsin teidänkin hankaluuksista. Nythän on siis niin, että Miamissa taloyhtiö voi kieltää lyhytaikaiset vuokraukset ja moni yhtiö on ne kieltänyt. Ts. asukkaat eivät halua omasta asuintalostaan bilekeskusta, joka lukemieni lehtijuttujen perusteella on yksi lyhytaikaisen vuokrauksen huonoista puolista. Tämä ei ehkä olisi ollut teidän tapauksessa ongelma 😉

  New Yorkin kaupunki kyllästyi muutama vuosi sitten asukkaidensa valituksiin aiheesta ja kielsi lyhytaikaiset vuokrat (alle 30 päivää?). Aiheesta löytyy netistä monta juttua.

  • Reply ulla50 lauantai, helmikuu 7, 2015 at 13:08

   Hauska kuulla, että tuo asia joka tuli meille yllärinä tietoon, on aika yleinen käytäntö siellä eikä yksittäistapaus. Aika ymmärrettävää kyllä, että taloyhtiöt ei oo innoissaan sitä että naapuri vaihtuu joka viikko.

   Tuo Nycin juttu on ollu paljon esillä mutta musta tuntu että siihen kieltoon tuli joku lievennys… ? Pitääpä tutkia.

 • Reply Susanna89 sunnuntai, helmikuu 8, 2015 at 20:22

  Hieno paikka Floridassa olisi kiva käydä

 • Leave a Reply