Suomen suurin matkablogiyhteisö

Liukuri mukaan hiekkadyyneille! – White Sands New Mexicossa

Ullan Floridan rantapostauksien innoittamana olen klikkaillut ahkerasti viimekesäisen Southwest-matkamme kuvia ja erityisesti valkoisia hiekkamaisemia Alamogordossa New Mexicossa. Keskellä kuivaa sisämaata tosin meri ja rantaviiva ovat kaukana;  Meksikonlahdelle Teksasin Corpus Christiin 800 mailia ja saman verran länteen Tyynelle valtamerelle.

IMG_3216
IMG_3069Siellä ne siintävät edessä Alamogordoon laskeuduttaessa… 

White Sands National Monumentin valkoinen hiekka on lumenvalkoista ja pehmeää kuin silkki. Hiekka ei kuumene, vaikka lämpötila on kesällä hellelukemissa aamusta iltaan. Lämpenee kyllä, mutta ei niin kuumaksi, ettei sillä voisi kävellä paljain jaloin. Kengät nimittäin lähtevät lennossa jaloista välittömästi, kun auto pysähtyy keskelle valkoista paratiisia.

Joka puolella on silmänkantamattomiin dyynejä, ruohomättäitä ja yksittäisiä jukkia siellä täällä. Koskemattomalla hiekalla voi nähdä darkling beetlen (suomeksi pimikkökuoriainen, ei sano mitään) ja pienikokoisten liskojen jälkiä. Otuksia ei näy missään. Aurinkolasit kannattaa olla mukana ja päässä samasta syystä kuin lumilomalla –  häikäisee!

IMG_3136
IMG_3151
Ensimmäiset mailit ovat päällystettyä teitä ja sen jälkeen alkaa hyväkuntoinen hiekkaosuus.

IMG_3720
IMG_3718

Mitä White Sandsissa voi tehdä? Kolmen dollarin sisäänpääsymaksulla / hlö (America the Beautiful Annual Pass käy myös täällä) suurin osa autoilee dune driven, joka on 8 mailia suuntaansa.  Dyyneiltä voi laskea alas liukurilla ja ”reippaan ulkoilupäivän” päätteeksi nauttia eväitä piknik-alueella. Oma vesipullo ja syötävät mukaan, puistossa ei ole palveluja.

Kerran pari kuukaudessa auringonlaskun aikaan National Park Servicen järjestää opastettuja kävelyretkiä. Muutaman kerran vuodessa puisto avataan täydenkuun loistaessa patikoijille ja pyöräilijöille, nämä tähtitaivaan tiirailuillat ovat todella suosittuja ja ennakkovaraus on pakollinen. Myös telttailu on mahdollista, paikkoja tosin ei ole kuin muutama ja halukkaita moninkertaisesti.

IMG_3733
IMG_3174
IMG_3675
IMG_3282

White Sands National Monumentiin liittyy ainakin yksi erikoisuus. Se sijaitsee USA:n armeijan tukikohdan sisällä ja on silloin tällöin suljettuna, kun armeija tekee kokeitaan. Päivämäärät voi tarkistaa etukäteen NPS:n sivuilta. Testaus sulkee toisiaan myös I-70 -interstaten, joka kulkee Alamogordosta Las Crucesiin. White Sands Missile Range, yksi USA:n suurimmista armeijan tukikohdista, on alue,  jossa testattiin 70 vuotta sitten ydinpommia.

Alamogordosta 250 mailia pohjoiseen on Los Alamos. Kaupunki, johon perustettiin toisen maailmansodan aikaan huippusalainen laboratorio ja Manhattan-projekti, jossa suunniteltiin ydinaseita maailman huippututkijoiden johdolla. Mielenkiintoinen paikka sekin vierailla, jos liikkuu näissä maisemissa.

IMG_3101

Tältä White Sands näytti kesäkuussa 2014. Tuuli siirtelee valkoista kipsihiekkaa paikasta toiseen ja samalla dyynit muuttavat muotoaan. Sanomattakin lienee selvää, että ilta-auringon ensimmäiset säteet saavat paikan liekehtimään… vai mitä?

IMG_3414
IMG_3476
IMG_3530

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Milla - Pingviinimatkat sunnuntai, 11 tammikuun, 2015 at 10:51

  Kiitos tästä postauksesta 🙂 Tuonne on vaan niin pakko päästä.

  • Reply kirsi50 keskiviikko, 14 tammikuun, 2015 at 22:04

   Ole hyvä, Milla. Mitä muita kohteita teidän matkareitillä on? 😀

 • Reply Jenna sunnuntai, 11 tammikuun, 2015 at 11:36

  Tuonne on todellakin pakko päästä! Ihan huikeita kuvia 🙂

  • Reply kirsi50 keskiviikko, 14 tammikuun, 2015 at 22:04

   Kannattaa ehdottomasti mennä White Sandsiin. Kiitos kommentistasi, Jenna 🙂

 • Reply Kea tiistai, 13 tammikuun, 2015 at 01:46

  Ehkä White Sands viehättää mua siks niin paljon että tuo hiekka näyttää hieman lumelta…? No joka tapauksessa aion mennä tuonne piakkoin! 🙂 Upeita kuvia, varsinkin susta ja tuosta auringonlaskusta.

  • Reply kirsi50 keskiviikko, 14 tammikuun, 2015 at 22:07

   Ehkä juuri sen takia… me ollaan niin samiksia – kunnon talvi ja paljon lunta on munkin mieleen 🙂 Kiitos, Kea <3

  Leave a Reply