Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kööpenhamina, yllätti ja ihastutti

Laskeskelimme syksyisen New Englandin matkamme jälkeen, että  meidän tai jomman kumman meistä pitäisi yöpyä kolme yötä IHG-ketjun hotellissa tämän vuoden puolella, mikäli haluaisimme säilyttää Platinum-jäsenyyden vuonna 2015. Ja mehän halusimme. Tein suuren uhrauksen ja suostuin vapaaehtoiseksi tähän ”pakkomatkaan”…  😉

Joulun jälkeen lensimme nuoremman siskoni kanssa kolmeksi yöksi Kööpenhaminaan. Meillä oli aikaa tutustua kaupunkiin kolme kokonaista päivää eikä ohjelmassa ollut sisareni toiveesta yhtään tylsää museota, kirkkoa tai luentoa Tanskan historiasta vaan shoppailua x 3, must see-ulkonähtävyyksiä, herkkuja paikallisissa kahviloissa ja päivien päätteeksi lasi kylmää pepsiä lämpimässä kylvyssä.

Google mapsin ja opastekylttien avustuksella kompaktin kokoinen Kööpenhaminan keskusta oli helppo ottaa haltuun. Kunnon kartta löytyi vasta viimeisenä päivänä, mutta eipä sitä edes kaivattu enää siinä vaiheessa.

IMG_4206

Hotellimme Crowne Plaza, ainoa IHG-hotelli Kööpenhaminassa, on 10 minuutin shuttlematkan päässä lentokentästä ja sama aika menee hotellin vieressä olevalta Ørestadin metroasemalta Kongens Nytornille. Ostimme 10 matkan metrolipukkeen (150 DKK = 20 eur), jolla huristelemme vaivattomasti kaupungin keskustaan.

Tältä Kööpenhamina näytti meille:

Värikäs Nyhavnin satama-alue on täynnä kahviloita, ravintoloita ja baareja. Oli yllättävää huomata, että näin talvisaikaankin ihmiset istuivat ulkoterasseilla huovat harteillaan viinilasillisella. Kööpenhaminan kanaaliristeilyt lähtevät Nyhavnista.

IMG_4172
IMG_4177

Pieni merenneito on istunut Churchill-puiston rantakivellä jo sata vuotta. Vaikka patsaan nimessä on selvästi sana ”pieni”, olimme silti yllättyneitä miten pienikokoinen se on todellisuudessa. Tämän takia ei kaupunkiin tarvitse uudestaan matkustaa, muista syistä kyllä.

IMG_3996

Tanskan kuningasperheen talvikodin Amalienborgin linnan edessä on vahdinvaihto joka päivä klo 12 ja juhlallisiin seremonioihin menee yli puoli tunti. Meille ehti tulla kylmä vaihdon alkamista odotellessa, koska mereltä tuuli viileästi ja mietimme miten jäässä sotilaat mahtavat olla seistessään lähes paikoillaan tunteja.

IMG_4066

Sisareni mielestä parasta kaupunkilomassamme oli iltapäivätee Perch’s teehuoneella, ehkä teesalonki on osuvampi käännös. Kuuluisa teekauppa ja -huone ovat muutaman kadunvälin päässä Strøgetin ostoskadusta.

Valitsimme listalta  ”classic tea standin”, johon kuuluu kolme sormileipää, kaksi skonssia hilloineen, kaksi petit four-leivosta sekä kannullinen teetä, kummallekin oma kannu. Näiden herkkujen hinta on 200 DKK  / henkilö (=29 eur).  Jos Perch’siin mielii viettämään tunnelmallisen teehetken shoppailun lomassa, kannattaa ehdottomasti tehdä varaus etukäteen hyvissä ajoin.

WP_20141229_14_59_50_Pro__highres_modified
WP_20141229_14_24_55_Pro__highres_modified

Edellisenä yönä satanut muutaman sentin lumipeite, upea iltavalaistus, lasten iloiset kiljahdukset, hymyilevät ihmiset, paahdettujen manteleiden ja glögin tuoksu ilmassa sekä iloinen joulumusiikki tekivät Tivolista unohtumattoman kokemuksen. Laitteiseen emme menneet, en mene niihin ikinä muutenkaan, pelkkä kävely huvipuistossa riitti meille mainiosti. Sisäänpääsymaksu Tivoliin on 99 DKK (=13 eur), laitteisiin voi ostaa erikseen lippuja.

IMG_4225
IMG_4250
IMG_4263
IMG_4284

Tanskalaisia kuuluisia voikkareita emme syöneet, koska suosituimmat smørrebrød-paikat ovat kiinni joulusta uuteen vuoteen, osa jopa tammikuun puolen väliin. Tämä oli pienoisena yllätyksenä, koska keskustassa pyöri laumoittain ulkomaalaisia turisteja. Lukuisat hodarikioskit, china boxeja myyneet katuravintolat ja leivonnaiset pitivät huolen siitä, ettei nälkä päässyt yllättämään. Miksi Suomessa on vaan nakkikioskeja ja miksi ne ovat auki vain öisin?

IMG_4215
IMG_4197
IMG_4116
IMG_4117

Kävimme myös siellä kuuluisassa Christianian vapaakaupungissa, jossa valokuvaaminen on kielletty. No, eipä siellä olisi ollutkaan ihan valtavasti muutama kuvattavaa kuin ne monet myyntipisteet, joista myytiin huumeita. Pilvi tuoksui vahvasti jo Christianshavn-metroasemalla ja muita turisteja seuraamalla paikka löytyy varmuudella. Matkan varrella on Vor Frelsers-kirkko, jossa on melko vaikuttavan näköinen spiraalinmuotoinen torni. Torni on kiinni maaliskuuhun asti, joten tällä kertaa emme päässeet tiirailemaan lähialueiden maisemia. 400 askelta tornin huipulle jäi odottamaan seuraavaa reissua.

IMG_4165

Kööpenhamina yllätti ja ihastutti. Kaupungissa on helppo liikkua, palveluita enemmän kuin tarpeeksi, tanskalaiset ovat ystävällisiä ja kommunikointi hoituu helposti englanniksi. Ainoa miinus on korkea hintataso, mutta se ei tullut yllätyksenä.

Täytyy myöntää, että matkailu naapurimaissa on jäänyt melko vähälle. Seuraavaksi pitänee suunnata Norjaan, joka on suuri ja tuntematon. Pohjois-Norjan Tromsø kiinnostaisi, koska Flybe lentää sinne tällä hetkellä suoraan ja olen ymmärtänyt, että siellä olisi mahdollisuus nähdä revontulia.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply mollymay torstai, 1 tammikuun, 2015 at 21:14

  Joo, Kööpenhamina ihastutti myös mut! En silloin raaskinut ostaa sisäänpääsylippua, koska mielestäni se oli/on kallis, mutta onpas ihania kuvia ja kiva, että se on auki myös talvisin. Minkälaisella kameralla kuvaat?

  • Reply kirsi50 lauantai, 3 tammikuun, 2015 at 20:49

   Tivolista sai kyllä mahtavia kuvia näin talvisaikaan ja joo, ehkä tuo pääsymaksu on hieman hintava pelkästä tunnin kävelylenkistä… Kameramme on Canon EOS 5D Mark II. Kiitos kommentistasi, mollymay.

 • Reply ulla50 perjantai, 2 tammikuun, 2015 at 06:57

  Ihania kuvia, K! Teidän reissu kuulostaa olleen tosi kiva. Lämpöisiä tunnelmia <3 Kiva postaus! Terkkuja Suomeen!

  • Reply kirsi50 lauantai, 3 tammikuun, 2015 at 20:52

   Kiitos, U! Kööpenhamina on kuvauksellisen kaunis ja meillä oli hyvä reissu. Terkkuja Floridaan!

 • Reply Lissu perjantai, 2 tammikuun, 2015 at 07:09

  Olipas asenteellinen juttu Christianian osalta. Tässäpä muutamia faktoja alueesta. Paikassa olisi paljonkin kuvattavaa. Pilveä ei myydä kuin muutamassa kojussa. Matkamuistoja myydään paljon. Alueelta löytyy myös hyvä ruokapaikka.
  Jutussanne paistaa läpi se että hienohelmoille kaiken pitää olla luksusta ja vähänkin valtavirrasta poikkeava on out.

  • Reply kirsi50 perjantai, 2 tammikuun, 2015 at 09:51

   Lissu, olet niin oikeassa että olen hienohelmamatkailija. Mutta en missään kohtaa juttuani sanonut ettei Christiania olisi mielenkiintoinen alue vaan, ettei siellä ole mielestäni mitään ihmeellistä kuvattavaa.

   • Reply KT torstai, 8 tammikuun, 2015 at 16:28

    Jotain kertoo myös minun mielestäni blogin kirjoittajan ”ammattitaidosta” se ettei tiedä mistä puhuu, eli paikka on Christiania ei siis Christian.

    Kiinnititkö muuten huomiota Lissun lauseeseen ”Paikassa olisi paljonkin kuvattavaa.” Kiinnitä erityisesti huomiota sanaan ”olisi” Koska alueella ei saa kuvata, senkin tietäisit jos olisit katsellut alueella ympärillesi.

    Mutta summasummarum Kirsi, mielenkiintoinen blogi, mutta kannattaa kiinnittää huomiota faktoihin ja faktojen varmistamiseen.

    • Reply kirsi50 torstai, 8 tammikuun, 2015 at 17:40

     Totta, se on tosiaan Christiania. Kiitos korjauksesta, KT. Jotain häikkää täällä päässä, koska hahmotan sanan väärin.

     Kiinnitän ehdottomasti jatkossa huomiota faktoihin. Toivottavasti missään muussa postauksessani ei ole yhtä pahoja asiavirheitä.

 • Reply Inka perjantai, 2 tammikuun, 2015 at 15:37

  Kiva lukea Köpiksestä varsinkin, kun mulla on siitä kahden vierailun (huhtikuu ja elokuu) jälkeen semmoinen kuva, että suuntaisin sinne ainoastaan kesällä. Mukava siis, että teidän reissu oli onnistunut vaikka se sijoittuikin kylmään vuodenaikaan.

  Ja pakko sanoa että oon sun kanssa samaa mieltä Christianiasta. Kävin siellä ekalla reissulla ja en menis toista kertaa. Nappailin myös kuvia, sillä huomasin kieltokyltit vasta kun oiltiin poistumassa alueelta, ja eipä ketään tuntunut mun kuvaaminen haittaavan. Kaikkialla ympäröivä pilven haju ei kuitenkaan paljoa lämmitä.

  Ja vitsi nuo tivolikuvat on upeita! Tunnelma välittyy täydellisesti. 🙂

  • Reply kirsi50 lauantai, 3 tammikuun, 2015 at 20:58

   Meille sattui onneksi kauniit aurinkoiset päivät Kööpenhaminaan. Luultavasti olisin melko lailla toisissa tunnelmissa, jos siellä olisi ripotellut vettä joka päivä kuten Wienin joulutoreilla marras-joulukuun vaihteessa.

   Kiitos kommentistasi, Inka <3

 • Reply Milla - Pingviinimatkat sunnuntai, 4 tammikuun, 2015 at 10:45

  Nää kuvat tivolista pimeän aikaan vaan vahvistaa mielikuvaani siitä, että sinne pitäisi päästä juuri pimeään aikaan. Köpis pitäisi ottaa muutenkin listalle, sillä edellisestä vierailusta on jo varmaan parikymmentä vuotta (hui!). Ihanan kuuloinen miniloma teillä oli 🙂

  • Reply kirsi50 tiistai, 6 tammikuun, 2015 at 13:00

   Edellisestä Köpiksen käynnistäni oli noin 15 vuotta(!) ja siitä pikaisesta vierailusta ei jäänyt mieleeni muuta kuin Burger King Strøgetin päässä. Tivoliin on mentävä ehdottomasti iltasella 🙂

   Kattelin just Norwegianin tarjouslentoja, Kööpenhaminaan pääsee 39 € / suunta, ei paha. Kiitos kommentista, Milla. Nähdään pian!

  Leave a Reply