Suomen suurin matkablogiyhteisö

Viikko lähtöön – ja matkasuunnitelmat uusiksi

Viikkoa ennen Karibian seikkailumme määrättyä starttia herään aamulla puhelimen piippaukseen. Toimittaja-ystäväni laittaa linkkejä tuoreisiin uutisiin: ”jo lähes miljoona ihmistä on sairastunut äärimmäisen kivuliaaseen Chikungunya-virukseen Karibialla ja tauti leviää epidemian tavoin hyttysten välittämänä.”

Epäuskoisena alamme googlettaa lisää tietoa Chikungunyasta. Mitä pidemmälle tutkimukset etenevät sen epämukavammalta tilanne alkaa näyttää. Jamaica Declares State of Emergency over Chikungunya Virus”, ”jo kolmannes lapsista on sairastunut”, ”dengue-kuumeen oireet ovat lastenleikkiä tähän kuumetautiin verrattuna

Chikungunya

Iltalehti on uutisoinut hurjan viruksen leviämisestä Karibialla kesäkuun lopussa. Tuolloin sairastuneita oli jutun mukaan 4 600, nyt viisi kuukautta myöhemmin sairastuneita on lähes miljoona. Epidemia ei ole levinnyt Floridaan, jonka on ollut määrä toimia meille tukikohtana saarihyppelyiden välillä.

Chikungunyaa levittävät hyttyset viihtyvät Karibian saarilla WHO:n tiedotteen mukaan urbaaneissa oloissa, rakennuksissa ja seisovissa vesissä eli ei vain viidakossa. Viranomaiset ovat määränneet paikalliset hävittämään pienimmätkin vesilätäköt heti niiden ilmaannuttua, kukkamullatkin tulee vaihtaa useamman kerran viikossa ja roskapusseihin heitettäviin tyhjiin tölkkeihin tulee tehdä reikiä, jottei vettä pääse kertymään roskiksiin.

Turisteja kehotetaan pukeutumaan hattuihin ja pitkähihaisiin vaatteisiin päivin ja öin, sillä yksikin hyttysen purema voi riittää kuukausia kestävien vaikeiden ja kivuliaiden oireiden  saamiseen. Sairaalat ovat täynnä tuskissaan olevia ihmsiä, mutta virukseen ei ole lääkettä.

MIKÄ NEUVOKSI? 

Pitkähihaiset vaatteet päivin ja öin ei ole se loma jota me lähdimme hakemaan. Mutta onko meillä vaihtoehtoja? Nämä ajatukset päässä liikkuen pyörittelimme tilannetta mielessämme viikonlopun, kunnes totesimme ääneen, että meillä on vaihtoehtoja.

Olemme varanneet kaikki majoitukset niin, että ne voi perua kuluitta. Lennot Jamaikalle ja Puerto Ricoon ovat omilla lipuillaan olevia halpalentoja Floridasta käsin, joista olemme maksaneet yhteensä vain muutaman satasen. Jamaikan dollarit voi myydä samaan hintaan takaisin Forexille ja ottaa tilalle Yhdysvaltain dollareita. Turkoosia Karibian tunnelmaa ja valkoisia hiekkarantoja on saatavilla myös Floridassa, ilman korkeaa riskiä trooppisesta sairaudesta.

Lopullisen sineetin päätökselle antoi Yhdysvaltain eteläisimmän ja yhden lempikaupunkini Key Westin majoitustarjonnan selaaminen. Parrot Key Hotel and Resort -niminen majapaikka, jonne olen aina halunnut päästä (mutta joka on aina ollut loppuunmyyty) oli nyt saatavilla aika kohtuulliseen hintaan Jamaicalle allakoidulla viikolla.

Me jäämme Amerikkaan ja siirrämme Jamaikan valloituksen tulevaisuuteen.

904449_632925750054936_366870253_o
aa TBbeach_houses2012
pool

Parrot Key Hotel & Resort ei näytä hotellin kuvien perusteella pahimmalta plan B:ltä mitä voisi olla.

MISSÄ JOULU? 

Seikkailumme oli tarkoitus jatkua Jamaikalta Puerto Ricoon, mutta todennäköisesti jätämme myös sen suunnitelman väliin. USA Today uutisoi perjantaina, että Chikungunya-epidemia pahenee Puerto Ricossa ja yli 10 000 on sairastunut siellä. Puerto Ricon skippaaminen tarkoittaa meidän kohdallamme uusien joulusuunnitelmien tekemistä.

Näin isojen muutosten tekeminen pitkän odottamisen jälkeen on kamalaa. Onneksi sydänystäväni Mirkka sattui olemaan viikonloppuna käymässä meillä ja uusien suunnitelmien tekeminen yhdessä oli vähemmän tuskallista. Mirkan sovitellessa vaatteita eräässä kaupassa, osui käteeni surffaus-lehti. Siellä oli lueteltu maailman parhaat surf townit ja Floridassa sijaitseva New Smyrna Beach oli nimetty yhdeksi niistä henkeä salpaavien kuvien kera. Rupesin jälleen miettimään irtiottomme tärkeimpiä motiiveja.

Me lähdimme hakemaan rentoutta, aurinkoa ja lepoa. Sitä, että voi suppailla ja upottaa varpaat valkoiseen hiekkaan. Toistaiseksi se ei ole vielä vaarantuneena yllätyksistä huolimatta, joten lähdemme pää pystyssä viimeiseen työviikkoon. Nyt meillä on mahdollisuus tutustua ”sunshine stateen” hieman paremmin, sillä näyttää siltä, että vietämme siellä kokonaisen kuukauden. Se, mihin kaikkialle lopulta päädymme, on näin alle viikko ennen lähtöä vielä hieman epäselvää. Olemme tainneet saada joululahjaksi Amerikan roadtripin.

Previous Post Next Post

19 Comments

 • Reply Jerry / Pako Arjesta sunnuntai, joulukuu 7, 2014 at 18:37

  Kamala juttu :/. Tietysti tuo on kamalaa niille sairastuneille ihmisille, mutta onhan tuo ”first world problems” -tapaan todella inhottavaa teillekin :(. Onneksi ette kuitenkaan lannistuneet täysin vaan lähdette kehittelemään jotain ehkä vieläkin mukavampaa :)! Toivotaan, että kaikki menee odotettua paremmin. Onni onnettomuudessa, että pystyitte perumaan nuo kaikki jutut.

  • Reply ulla50 tiistai, joulukuu 9, 2014 at 22:54

   Todella hyvin sanottu Jerry. First world problems meidän kannalta, indeed. Onneksi oli mahdollisuus vaikuttaa suunnitelmiin. Kiitos hyvistä toivotuksista, sitä toivon myös minä että meille tulee rento loma. On ollut melko hektinen syksy 🙂

   • Reply Jerry / Pako Arjesta keskiviikko, joulukuu 10, 2014 at 15:40

    Mutta haluan nyt vielä jälkikäteen korostaa, etten missään tapauksessa vähättele tuota asiaa :)! Koska tuollainen on todella inhottavaa.

    Taatusti tulee rento loma :).

 • Reply Inka sunnuntai, joulukuu 7, 2014 at 19:01

  Voi vitsi! Tää siis osoittautui tosi pahaksi jutuksi ja todelliseksi uhaksi, tosi ikävä juttu! Mutta Karibia onneksi odottaa aina ja Amerikka on aina ihana. Pakko kyllä vähän ihailla teidän kykyä sopeutua uusiin tilanteisiin, en tiiä miten pahasti multa olis menny pasmat sekaisin vastaavassa tilanteessa, jos koko matka olis pitäny suunnitella uusiksi tällä aikataululla.. Iso tsemppi!!

  • Reply ulla50 tiistai, joulukuu 9, 2014 at 22:55

   Kiitos, sää aina löydät oikeat, piristävät sanat <3 Oli ihana nähdä eilen!

 • Reply Lotta Watia | Unagidon sunnuntai, joulukuu 7, 2014 at 19:28

  Varmasti oikea päätös. Vaikka harmittaisikin, joskus on parempi siirtää se kauankin odotettu reissu toiseen kertaan.

  Ja tosiaan, ei näytä plan b yhtään hullummalta. 😉

  • Reply ulla50 tiistai, joulukuu 9, 2014 at 22:56

   Kiitos Lotta. Mukava kuulla sun kaltaisen super-travellerin ”suusta” myös että tää päätös tuntuu järkevälle. Ja täytyy tosiaan ajatella, että tuleehan niitä muitakin kertoja ainakin toivottavasti 🙂

 • Reply jdJenna sunnuntai, joulukuu 7, 2014 at 19:36

  Onneks ette kerenneet lähteä vielä, kamalaa jos olis siellä Jamaikan päässä vasta saanut asiasta tietää. Voin kuitenkin kuvitella miten paljon ärsyttää alottaa kaikki suunnittelu alusta:/ tsemppiä reissuun!

  • Reply ulla50 tiistai, joulukuu 9, 2014 at 22:58

   Joo, aluksi oli ärsyttävä et tällainen pähkäily tuli tässä lähdön kynnyksellä, mutta oon kyllä samaa mieltä että oli kivampi kuulla tästä etukäteen. Kiitos tsempistä! Nyt tuntuu jo uudet suunnitelmat aika kivalle! 🙂

 • Reply Marikaw sunnuntai, joulukuu 7, 2014 at 20:13

  Voi eiii. Onkohan tota Bahamallakin?! Pitää itekin googletella siis. 🙁

  Hyvä että kuitenkin saatte peruttua jutut kuluitta ja saitte kehitettyä varasuunnitelmat toimivaksi. Floridassa kuukaus ei kuulosta huonolta.

  • Reply ulla50 tiistai, joulukuu 9, 2014 at 22:59

   Kääks, mää en osaa sanoa Bahaman tilanteesta. Oot varmaan sitä jo ehtiny googlailla. Toivottavasti siellä on parempi tilanne.

   Se on totta, et kuukausi Floridassa ei kuulosta yhtään pahalle. Alan olla jo aika intona siitä! =)

 • Reply Kthetraveller sunnuntai, joulukuu 7, 2014 at 20:58

  Oh wow. Kävi itsellä tuuri ton kanssa sillä mehän piipahdettiin tuolla Jamaicalla lokakuussa. Ei varmaan oltas astuttu edes laivan ulkokannelle jos tuommoinen olis ollut pahasti päällä silloin. Hyvä ettei teille tullut suurta rahallista menetystä tylstä muutaman paikan skippaamisesta.

  • Reply ulla50 tiistai, joulukuu 9, 2014 at 23:07

   Voi vitsi, mun on pakko mennä tutkiin teidän risteilypostauksia pian! Kuulostaa supermielenkiintoiselle. Kiitos mukavista sanoista ja onneksi te ootte kunnossa!

 • Reply Sanna I Siveltimellä sunnuntai, joulukuu 7, 2014 at 22:16

  oho! Hurja ja kurja epidemia! Voimia sinne Karibialle kaikille…
  Mutta totta tosiaan Ulla, sait joululahjaksi Amerikan! 🙂 Vähän ehkä hihkasinkin ääneen, että mitä muutakaan se voisi olla Amerikka-fanille! En tosiaan usko että plan B on yhtään hullumpi 😉 Ja niin, onkohan tautia Bahamalla? Jos tekemistä kaipaatte, niin miten olisi risteily sinne?

  • Reply ulla50 tiistai, joulukuu 9, 2014 at 23:09

   Just niin, paljon ajatuksia lähtee Karibialle kaikille sairastuneille ja muille viruksen vaikutuksista kärsiville <3 Siellä on kyllä kurja tilanne nyt. Meillä onneksi on tosi onnekas tilanne. Ja mua hihitytti sun kommentti: Amerikkaa Amerikka-fanille xD Mää luulen et me pysytään nyt Floridassa ja otetaan siitä kaikki irti. Mut ei sitä tietty ikinä tiedä et mitä sitä keksitään 🙂

   Oli ihana nähdä eilen!

 • Reply Teija / Lähdetään taas maanantai, joulukuu 8, 2014 at 21:28

  Me ollaan lähdössä viikon päästä Barbadokselle. Uutinen säikäytti meidätkin ensin, mutta minut parempi perehtyminen asiaan sai päin vastoin rauhoittumaan. Jostain luin, että epidemia olisi ollut laantumaan päin lokakuun jälkeen. Barbadoksen sairastuneiden määräkin näyttäisi asukaslukuun nähden olleen tähän mennessä 0,5 %. Tiedä tuota sitten, mutta matkasuunnitelmat ajateltiin pitää ennallaan. Jamaikan tilanne kuulosti tosin pahemmalta, joten oli varmasti viisasta siirtää sinne menoa myöhemmäksi. Ihan varmasti saatte viettää upean loman myös Floridassa! Karibiahan ei minnekään katoa 🙂

  • Reply ulla50 tiistai, joulukuu 9, 2014 at 23:11

   No onpa kiva kuulla, että Barbadoksella on tilanne paranemaan päin. Onneksi ootte saanu rauhoittavia uutisia, koska on kyllä ikävä miettiä nuita sairausjuttuja. Ja siis Barbados kuulostaa niin huipulle!! Ai että, uskon et teille tulee mahtavaa! Pitääpä laittaa sun blogi seurantaan kans =)

 • Reply Jenna tiistai, joulukuu 9, 2014 at 12:06

  Varmasti fiksu ratkaisu. Tosi hyvä plan B teillä 🙂 Uskon, että lomastanne tulee huippu, vaikka suunnitelmat muuttuivatkin.

  • Reply ulla50 tiistai, joulukuu 9, 2014 at 23:13

   Kiitos paljon, tosi mukava on ollut saada näitä kannustuskommentteja! Ollaan jo aika innoissaan tulevasta uudesta jokeri-matkasta! 😉

  Leave a Reply