Suomen suurin matkablogiyhteisö

Toivepostaus: kokemuksia matkailualan opiskelusta

Tyttöä on viety viime viikkoina: maailma pitää saada valmiiksi niin töissä, koulussa kuin reissuvalmisteluissa vuoden loppuhuipennusta varten. 41 päivää näyttää laskuri, joten onhan tässä vielä vähän aikaa jäljellä puuhastella ennen kuin Karibia kutsuu. Cannn’t wait!

Ensimmäinen opiskelujaksomme päättyy viikon päästä tenttiviikonloppuun ja ajattelin vähän summailla ensimmäisiä tuntemuksia matkailun liikkeenjohdon monimuoto-koulutuksesta, jonka aloitin tänä syksynä HAAGA-HELIAssa.

IMG_0717

Oi New York, New York vieläköhän joskus pääsen sinne työmatkalle, suuri unelma!

Ensimmäisen syksyn anti

Ensimmäisen jakson kurssini ovat olleet seuraavat:

– Basics of Travel and Tourism Industry
– Introduction to Hospitality and Tourism Business
– Majoitusliiketoiminta
– Talousmatematiikan perusteet ja taulukkolaskenta
– English for Hotel, Restaurant and Tourism Industry

Kurssit ovat käsitelleet aika paljon hotelli- ja ravintola-alaa yleisellä tasolla, josta on luonnollisesti syytä lähteä liikkeelle. Matkailualan opiskelu pitää sisällään paljon tilastojen hallintaa sekä yrittäjyyteen ja liiketalouteen liittyviä aiheita.

My cup of tea?

Omat kiinnostuksenkohteeni liittyvät medianomin tutkinnon omaavana tällä hetkellä eniten matkailusektoriin tutustumiseen, sen saralla tapahtuvaan sisällöntuotantoon, matkailumaantietoon ja sähköiseen liiketoimintaan, josta toivon oppivani vuosien varrella lisää.

Olen sopinut, että suoritan ensimmäisen työharjoitteluni matkatoimittaja freelancerina ja sen vuoksi tulenkin keräämän aineistoa Karibialta ja Amerikasta tätä tarkoitusta varten. Olen sopinut muutamien matkailualan medioiden kanssa, että tuotan heille sisältöä tulevan kevään aikana.

Näyttökuva 2014-11-2 kello 12.34.18 Näyttökuva 2014-11-2 kello 12.36.23

Ensimmäinen matkajuttu julkaistiin tänään Iltalehdessä. Jutun voi lukea tästä

Tulevaisuuden suunnitelmia ja ammatteja

Jatkan nykyisessä työssäni korkeakouluun hakevien parissa vielä ensi kevään, ellei mitään mullistavaa tapahdu, ja sen jälkeen tapahtuu varmaankin kiinnostavimmat hyppäykset kohti ”päämäärää”, mikä se sitten onkin. Seuraava työ nimittäin tulee varmasti määrittämään ammatillista suuntaani aika paljon, sillä on jokseenkin hankalaa pidemmän päälle opiskella eri alaa kuin millä on töissä.

Osittain on käynyt mielessä ajatus, että ylempi korkeakoulututkinto olisi voinut kohdallani olla toimivampi opiskelumuoto. On eri asia opiskella ensimmäistä kuin toista korkeakoulututkintoa. Tässä vaiheessa haluaisi vaikuttaa itse vahvasti opintojen sisältöön ja pakko-ruotsi on ollut suurin hiertävä asia tähän mennessä. Tasokokeessa huomasin unohtaneeni kielen aika totaalisesti viimeisen kolmentoista vuoden aikana, jolloin en ole kieltä juurikaan tarvinnut. Halusi tai ei – ruotsia on kuitenkin alettava pänttäämään, toisen valinnaisen kielen rinnalla, mikäli mielii valmistua. Minun on varmaan pakko lähteä lomalle Tukholmaan hakemaan motivaatiota!

aIMG_0716

Maailmassa riittää erilaisia ammatteja. Lasketaankohan taksin tilaajat matkailualan töiksi Amerikassa? 🙂

Oma konkreettinen päämääräni on vielä hieman epäselvä, sillä matkailualan työpaikkoja on julkisessa haussa hyvin vähän avoimena. Uskon, että työ löytyy muuta kautta ja tämän ajan hengen mukaisesti se on jotain ihan muuta kuin perinteiset ammatit. (Kuinkahan moni enää nykypäivänä työllistyy kaikkien tuntemiin ammatteihin kuten poliisiksi, maanviljelijäksi tai lentäjäksi? Suurin osa tarjolla olevista nimikkeistä taitaa olla epämääräisempiä kuten projektipäällikkö, hankekoordinaattori jne).

Summa summarum

Ylempään korkeakoulututkintoon hakeminen vaatii kolme vuotta valmistumisen jälkeistä alakohtaista työkokemusta, joten viestintäalan työkokemuksella ei ollut mahdollista valita matkailualalle tätä työelämälähtöisempää opiskelutasoa. Alempaa korkeakoulututkintoa voi sen sijaan hakea opiskelemaan nykyään vaikka peruskoulun jälkeen suoritetulla yhden vuoden mittaisella ammattitutkinnolla, joten opiskelijoiden lähtötasoissa on hyvin suuria eroja nykyisessä opinahjossani.

Mahtavinta opiskelussa on uusien taitojen oppiminen, harjoittelu- ja vaihtomahdollisuudet sekä uusiin ihmisiin ja työnkuviin tutustuminen. Pidän myös kirjoittamistehtävien tekemisestä ja luennoista. Sen sijaan kirjatentteihin lukeminen työpäivän jälkeen on melko tuskaa. Tähän aikaan vuodesta kirjan alle nukahtaminen on käsittämättömän helppoa!

Matkailu ja matkasuunnitelmien tekeminen on paljon hauskempaa tietysti kuin matkailualan opiskeleminen. Mutta tyypillinen matkailun opiskelija on kuulemma ”koko ajan reissussa” kuten eräs opintotoimistossamme työskentelevä henkilö lausui katkeran kuuloisella äänellä. Well, toivotaan niin! 😀

IMG_0713

Mitenkäs te muut matkailulle sydämenne menettäneet – oletteko koskaan harkinneet, että matkailu voisi olla teille elinkeino? Vai onko matkailu parasta pitää vain vapaa-ajan hauskuutuksena?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Panu / Panun matkat sunnuntai, 2 marraskuun, 2014 at 13:54

  Pakkoruotsi kakkostutkinnossa on kyllä silkkaa kettuilua. Teen kakkostutkintoa Haaga-Helian liiketaloudessa yliopisto-opintojen jälkeen, eikä ruotsia suostuttu korvaamaan, vaikka olin suorittanut yo:ssa vaativamman virkamiesruotsin. Amk:n ruotsi oli oikeasti paljon helpompi nakki kuin humanistisen tiedekunnan. Pääsin sen vuosien tauon jälkeen ekalla läpi, mutta turhaa työtä siihen tuhrautui tuntikaupalla. En oikeasti ymmärrä, mitä hyötyä tällaisesta on kenellekään. Kaiken huipuksi yo:ssa ne opiskelijat, joilla oli taustalla amk-tutkinto, saivat ruotsin korvattua, mutta toisin päin homma ei sitten toiminutkaan. 😮 Täytyy toivoa, että kansalaisaloite pakollisen ruotsin poistosta hyväksytään!

  • Reply ulla50 sunnuntai, 2 marraskuun, 2014 at 14:11

   Panu, tuo oli kyllä musiikkia mun korville, etten ole ainoa joka tuntee näin. Jännästi kyllä tuo pakkoruotsi sai uuden merkityksen nyt, kun siihen tuli omakohtainen tarttumapinta. Tsemppiä sullekin opintoihin!

 • Reply Lotta Watia | Unagidon sunnuntai, 2 marraskuun, 2014 at 14:11

  Kiva postaus! Mä olen käynyt matkailun alemman ammattikorkeakoulututkinnon ja päätynyt sittemmin matkailualalle, joten hyviä työllistymiskokemuksia on ainakin itselläni. Ainakin tällä hetkellä työkseen matkustaminen maistuu. 🙂 Haluan käydä vielä myöhemmin ylemmän matkailun ammattikorkeakoulututkinnon. Valmistumisestani on nyt kaksi vuotta, joten vielä pitää ainakin se vuosi töitä tehdä. Aika on kullannut muistot ja tekisi mieli päästä taas opiskelemaan. 🙂

  • Reply ulla50 sunnuntai, 2 marraskuun, 2014 at 14:13

   Kiitos paljon Lotta näistä kannustavista sanoista! Oli tosi kiva kuulla kokemuksistasi! Se on kyllä mahtavaa, että Suomessa meillä on mahdollisuus opiskella useita tutkintoja. Mustakin jotenkin tuntuu, että tulen vielä joskus suorittamaan yamk-tutkinnon 🙂

 • Reply Teea / Curious Feet maanantai, 3 marraskuun, 2014 at 01:41

  Itse opiskelen tällä hetkellä JAMKissa matkailualaa. Alla on peruskoulutus ammattikoulusta ja tietysti työkokemusta alalta jonkin verran. Matkailu on kokonaisuudessaan intohimo. Mutta mitä opiskeluun tulee korkeakoulussa, niin siitä on ristiriitaisia fiiliksiä. Melkein kolmikymppisenä, työkokemusta omaavana on välillä hankalaa opiskella alempaa korkeakoulututkintoa kun osa asioista tuntuu niin turhauttavan yksinkertaisilta ja opetusmetoditkin on välillä niin ja näin. Olisihan se mukavaa, että opintoja pystyisi muokkailemaan enemmän oman kokemuksen sekä mielenkiinnon pohjalta. Yleisesti ottaen kuitenkin tykkään, varsinkin tietyistä aihealueista (yrittäjyys, johtaminen, markkinointi, kielet) sekä joustavuudesta kun pystyy reissailemaan ja etäopiskelemaan reissun päältä melko hyvin :). Ja näillä näkymin näyttää siltä, että voisin opiskella pidemmällekin 🙂

  • Reply ulla50 maanantai, 3 marraskuun, 2014 at 20:36

   Kiitos paljon kommentista Teea, huippumielenkiintoista kuulla toisen (vieläpä about saman ikäisenkin) matkailun opiskelijan fiiliksiä 🙂 Ja mukava kuulla, että sulla on kokemuksia, että etäopiskelu reissun päältä on ollut mahdollista. Hyvä hyvä! =) Montako vuotta sulla on opintoja takana? Pitääkin käydä taas vähän kurkkimassa sun blogia lisää. Ootko sää muuten kirjoittanut tästä aiheesta itse blogissa? 🙂

   • Reply Teea / Curious Feet maanantai, 3 marraskuun, 2014 at 23:51

    Tässä toista vuotta opiskelen parhaillaan eli vuosi sitten syksyllä aloitin. Ja en itseasiassa ole vielä kirjoittanut matkailualan opiskeluista, postaus on ollut luonnoksissa tässä muutaman kuukauden verran, mutta en ole saanut viilattua sitä kuntoon… Eiköhän se sieltä vielä tule jossain kohtaa 🙂

    Ja on tosiaan kivaa kuulla, että muitakin vanhempia alaa on opiskelemassa 🙂

    • Reply ulla50 keskiviikko, 5 marraskuun, 2014 at 18:38

     Jei, laitahan postausta tulemaan! 🙂 Täällä on ainakin yksi tosi kiinnostunut lukija ja arvatenkin myös muita aihe kiinnostaa. 🙂

 • Reply Anne | Metallia Matkassa tiistai, 4 marraskuun, 2014 at 13:05

  Kuten aiemminkin olen maininnut, niin mulla on pari vuotta matkailun opintoja täällä Porvoon campuksella kohta takana. Ala tuntuu omalta, vaikka vielä ei ehkä ole ihan löytynyt sen sisältä sitä omaa juttua – toki kaikenlaisia ideoita on, ja eniten varmaan kiinnostaa kaikenlaiset matkailumarkkinoinnin jutut, matkailusta kirjoittaminen (no, kun blogiakin on aiheesta tullut tehtyä jo jokunen vuosi).. Mutta katsotaan, mihin tuuli kuljettaa. Meillä on nyt syyslukukaudella käsitelty liikematkustusta ja siitä voin kyllä sanoa, että not my cup of tea – siis esim. liikematkatoimistossa työskentely. Itsellä ollut vähän sellainen fiilis, että en myöskään haluaisi työllistyä mihinkään kovin konservatiiviseen, perinteiseen matkailuyritykseen. Menevänä ihmisenä voi olla hankala istua johonkin muottiin jakku päällä.

  Itseänikin on hieman nyppinyt nuo pakolliset ruotsin opinnot kun mieluusti olisin opiskellut jotain ”hyödyllisempää” kieltä, esim. lisää venäjää. Toki sitä voisi ruotsin ohellakin opiskella (olen lukenut 4 kurssia), mutta kielten opinnot on aika raskaita ja aikaavaativia, niin jos samaan aikaan pitää harjoitella ruotsia, venäjää ja vääntää vielä englannin opintojakin niin aika raskaaksi menee! Toki ohjaajat on kovasti yrittäneet motivoida, että opiskelkaa nyt vaan sitä ruotsia kun sekin alkaa nykypäivänä olla jo valttikortti, kun ei sitä enää moni osaa.. Mutta no, kyllä mieluummin silti opiskelisin esim. vaikka kiinaa, ruotsia kun ei juuri muualla tarvita kuin Pohjoismaissa (vaikka matkailualalla työkieli onkin kyllä pääsääntöisesti englanti!). Kiinalaisia turisteja sen sijaan on joka paikassa 😛

  • Reply ulla50 keskiviikko, 5 marraskuun, 2014 at 18:45

   Jee kiitos Anne, tää oli tosi mielenkiintoista. Hyvä kuulla, että sinäkin etsit vielä sitä omaa koloasi tämän alan sisältä. Ja että ruotsi nyppii suakin! 😀 Ihanaa vertaistukea.

   Mää kans oon just kauhuissani siitä et miten työn ohessa jää paukkuja kielten opiskeluun kun se tosiaan on aika työlästä hommaa. Etenkin jos motivaatio on hukassa. Uskon, että venäjän lukemisesta on tosi paljon hyötyä, mutta sitä(kin) pitäisi päästä alusta asti käyttämään, ettei se unohdu. Nimimerkillä venäjästä M:n kirjoittanut ja kaiken unohtanut siinäkin :/

   Mää kävin eilen kattelemassa teidän koulutusohjelman kursseja. Ne on aika paljon erilaisia kun meillä painottuu tuo liikkeenjohto niin paljon. Jotenkin Veeran postauksien kautta mulla on tullut sellainen kuva, et se Porvoo on ihanan dynaaminen ja superkansainvälinen opinahjo. Olen varma, että kohta sääkin huitelet valmiina restonomina Lontoossa sun muulla kuten Veera! :))

 • Reply Inka keskiviikko, 5 marraskuun, 2014 at 08:21

  Jee Ulla, olipa mielenkiintoinen postaus! Koulutus kuulostaa aika mielenkiintoiselta, ja täytyy nostaa hattua että oot onnistunut sukuloimaan noin onnistuneesti kaiken välillä. Iso peukku! Ja kääk, aamukampa vähenee, ihanaa!

  • Reply ulla50 keskiviikko, 5 marraskuun, 2014 at 18:46

   Nää sun tsemppikommentit tulee niin tarpeeseen. Ammennan niistä voimaa kun uuvuttaa! Kiitos <3

 • Reply Krisse keskiviikko, 5 marraskuun, 2014 at 15:36

  Siistiä, että kirjotit Iltalehteen matkajutun! Itse asias Mikael bongas sen Iltalehden sivuilta, ennen kun olin lukenut tätä postausta ja oltiin ihan että wau! 😀 Ja kiva oli kuulla tarkemmin, miten opinnot on lähtenyt sujumaan, tsemppiä loppurutistukseen ennen LOMAAA! Mulle ei vielä oo kertynyt lomapäiviä, joita vois tässä vaiheessa hyödyntää, eli elän nyt täysin muiden ulkomaanmatkojen ja niistä kertovien blogijuttujen varassa 😉

  • Reply ulla50 keskiviikko, 5 marraskuun, 2014 at 18:48

   Hihii joo meilläki meni niin, et Make bongas sen jutun Amppareista ennen ku olin kuullut muualta et se on julkaistu 🙂 Se on onni kyllä että silloin ku ite ei pääse reissuun, voi fiilistellä matkajuttuja blogeista. Tosin aiheuttaahan se välillä ihan raastavaa matkakuumetta. Siellä matkailuillassakin teidän kuvien äärellä olin ihan helisemässä 😀

   Kiitos sullekin tsempistä! Sitä tarvitaan, että jaksaa tän marraskuun painaa.

  Leave a Reply