Suomen suurin matkablogiyhteisö

Cherry Garcia-jäätelö ja villi & vapaa New Hampshire

Lauantaihuomenta Bangorista Mainesta! Olemme autoilleet viikon New Englandin osavaltioissa; Vermontissa, New Hampshiressa ja Mainessa. Täällä on monella tapaa erilaista kuin länsirannikolla tai eteläosavaltioissa. Esimerkiksi ihmiset ovat ystävällisiä, mutta eurooppalaiseen tyyliin pidättyväisempiä eivätkä ala juttelemaan niin helposti kuin lännessä. En tiedä miksi se tuli yllätyksenä… iso maa, 50 erilaista osavaltiota.

Lähes päivittäin, kun autoilemme/liikumme Yhdysvalloissa, eteen tuli uusia asioita. Ne eivät useimmiten liity mitenkään matkailuun vaan amerikkalaiseen arkielämään, paikalliseen liikennekulttuuriin ja auton ikkunasta näkyviin maisemiin. Kirjaamme näitä kysymyksiä ajopäivän aikana muistiin ja etsimme vastauksia netistä päivän päätteeksi tai haastattelen hotellin respaa tai kaupan kassaa.

Aiheet vaihtelevat laidasta laitaan – nyt lähipäivinä olemme miettineet muun muassa, kasvaako vielä näin pohjoisessa maissia ? (kyllä)  tai miten lausutaan oikeaoppisesti Mainen pääkaupungin nimi Augusta? (oo-gas-ta, paino toisella tavulla).

Entä mistä tulee Ben & Jerry’s -jäätelön toiseksi ostetuimman maun Cherry Garcian nimi? Suosituin maku on Half Baked, ainakin USA:ssa.
Se on kunnianosoitus Grateful Dead-yhtyeen kitaristille Jerry Garcialle. Cherry Garciassa on isoja kirsikan ja fudgen palasia, pohjana on vaniljajäätelö. Ei välttämättä oma suosikkini, mutta hyvää kuitenkin. Cherry Garcia-katu löytyy myös Burlingtonista Vermontista.

bj

Vermontin Waterburyssa on Ben & Jerry’s -jäätelövalmistajan ensimmäinen tehdas, joka on edelleen toiminnassa. Jäätelöä valmistetaan arkisin, tämä kannattaa huomioida kun suunnittelee  4 dollarin factory touria. Kävimme 30 minuutin tehdaskierroksella sunnuntaina ja uudelleen tiistaiaamuna, koska halusimme nähdä koneet käynnissä. Klo 9.40 ohjelmassa oli kuitenkin vain laitteiden ja lattioiden pesua, pienoinen pettymys. Euroopassa myytävät B&J-jätskit valmistetaan Hollannissa.

Meidän mukaan lähti sunnuntaina purkillinen Salted Caramelia, jota ajoimme syömään The Sound of Musicista tutuksi tulleen The Trapp Family Lodgen maisemiin Stoween. Ruskaa ja jätskiä, ei paha yhdistelmä.

InstagramCapture_1bc28e7e-a9b8-4864-8495-2445d9ae4567

Miksi New Hampshiren motto on radikaalisti ”Live free or die”, kun yleensä ne ovat melko kesyjä? Kalifornian ”Eureka”, Wyomingin  ”Equal Rights” ja Rhode Islandin ”Hope”.
New Hampshire kulkee omia polkujaan…osavaltion lainsäädäntö on muutamissa isoissa asioissa täysin poikkeava muihin verrattuna. Esimerkiksi yli 18v. saa päättää käyttääkö autoillessa turvavyötä vai ei, pakkoa siihen ei ole. Moottoripyöräillessä ei ole myöskään pakko käyttää kypärää. Ruokakaupoissa ja bensa-asemilla saa myydä olutta ja viiniä klo 6.00-23.45.

nh kyltti

Turistille merkittävä asia on se, ettei vaateostoksista makseta sales taxia. Tuotteiden ja palveluiden hinnathan ilmoitetaan Yhdysvalloissa aina verottomina ja kassalla summaan lisätään myyntivero, joka vaihtelee osavaltioittain 0-10 prosentin välissä. Nolla myyntivero on New Hampshiren lisäksi myös Delawaressa, Montanassa ja Oregonissa.

Kun ajaa New Hampshiresta viereiseen osavaltioon Maineen, Mainen puolella muistutetaan heti tiukasti ”Maine has a TOUGH drunk driving law for your safety”.

**

Ruska oli sisämaassa parhaimmillaan, ja maisemat melko uskomattomia. Koska matkaläppärissäni ei ole kunnon kuvankäsittelyohjelmaa, jätän ruskakuvat suosiolla julkaistavaksi kunhan olemme kotona. Tässä kuitenkin sneak peak sumuisesta New Hampshiresta. Matkamme jatkuu nyt Kanadan puolelle pariksi päiväksi.

kirsi_sumu

EDIT 4.10.2014 : Poistettu virheellinen tieto, jonka mukaan B&J’s Half Baked-jäätelöä ei olisi saatavana Suomessa. On sitä 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Anni lauantai, 4 lokakuun, 2014 at 16:42

  kyllä mä olen syöny half baked- bj:ä ihan Sotkamossa tänä kesänä 🙂

  • Reply kirsi50 sunnuntai, 5 lokakuun, 2014 at 00:16

   Jos sitä on saatavilla Sotkamossakin, olen saanut ihan virheellistä tietoa 🙂 Kiitos korjauksesta, Anni!

 • Reply Ellu lauantai, 4 lokakuun, 2014 at 21:57

  B&J-tehdaskierros….mä oon kade! B&J:n jätskin suurkuluttajana pitää tehdas kyllä mennä joskus kiertämään. Saitteko tehtaalla maistiaisia?

  • Reply kirsi50 sunnuntai, 5 lokakuun, 2014 at 00:25

   Tehtaalla saa kierroksen lopuksi maistiaisen yhdestä mausta, meillä se oli kummallakin kerralla triple caramel. Sen jälkeen voi mennä ostamaan omalla rahalla niin monta jäätelöpalloa kuin haluaa B&J-kiskalta 🙂 Kiitos kommentistasi, Ellu.

 • Reply ulla50 sunnuntai, 5 lokakuun, 2014 at 12:47

  Huippumielenkiintoista taas oppia uusia juttuja (hullutuksia?) eri osavaltioista! Ihana reportteri siellä ollut liikkeellä selvittelemässä meille näitä juttuja <3

  Määki rakastan Ben & Jerry'siä joten melko makea kohde teillä on kyllä siellä ollut! Jonain päivänä minäkin meen sinne!

  Ihanaa reissun jatkoa! Turvallisia ajoja!

  • Reply kirsi50 maanantai, 6 lokakuun, 2014 at 13:17

   Investigative reporter jatkaa täällä outojen juttujen selvittämistä… 🙂

   Eilen satoi aamusta iltaan Fredericton-Moncton -akselilla Kanadassa, toivottavasti tänään pilkistää aurinko.

   • Reply ulla maanantai, 6 lokakuun, 2014 at 17:35

    Ehkä on vaan paras tulla pois sieltä Kanadasta! 😀 Amerikassa on aina hyvä sää! ;D

    • Reply ulla maanantai, 6 lokakuun, 2014 at 21:22

     Ainiin ja se vielä, että mun oli pakko mennä ostamaan Ben & Jerry’siä tän postauksen jälkeen ja valikoimassa oli tosiaan myös tuo Half baked! Oli pakko valita se tän keskustelun perusteella ;D

     • kirsi50 tiistai, 7 lokakuun, 2014 at 03:34

      Huomenna palataan takaisin USA:n puolelle Bar Harboriin Maineen. Keskiviikoksi on tosin luvattu sinnekin sadetta, mut ei haittaa… oon lomalla : )

      Oliko Half baked hyvää? En tiedä oonko edes maistanut sitä.

 • Reply Kea sunnuntai, 5 lokakuun, 2014 at 16:04

  Me taidettiin saada ton tourin päätteeks mint chocolate chunkia, joka ei nyt ihan suosikkeihin kuulu… olis siis ollu kiva saada sämplätä pienempiä määriä eri makuja. Mutta mitä ne sitten siellä myis?

  Ja mä muistan vielä elävästi kuinka ajettiin Waterburysta Stoween ja noi turvavyöjutut New Hampshirestä… aika huisia kyllä saada ite päättää käyttääkö vai ei? Minkäköhänlaiset tilastot siellä sen suhteen on? Ja Maine! OMG. Haluun sinne takas! Ihanaa loppureissua… 🙂

  • Reply kirsi50 tiistai, 7 lokakuun, 2014 at 03:50

   Niinpä, ei taitais mennä jätskit kaupaksi, jos sais maistella eri makuja oikein kunnolla tasting roomissa.

   Kattelin U.S. Department of Transportationin tilastoja ja niiden mukaan noin 72% käyttää turvavyötä NH:ssä (alhaisin prosentti kaikista USA:n osavaltioista), kun Mainessa ja Vermontissa vastaava luku on 82-85%. Suomessa vastaava luku on vähän alle 90%. Täytyy tutustua kolaritilastoihin jossain vaiheessa, ihan mielenkiinnosta. Niissä tämä turvavöiden käyttämättömyys voi jo näkyä.

   Huomenna siirrymme takaisin USA:han ja Maineen, vuorossa on Acadian kansallispuisto. Onks se tuttu sulle?

   Kiitos, Kea. Muutama lomapäivä on onneksi vielä jäljellä.

 • Reply Sofia / Liikkeellä maanantai, 6 lokakuun, 2014 at 19:18

  Mua kans kiinnostais miten ihmiset sitten käyttää turvavöitä, kun siihen ei pakkoa ole. Ihan tuo jäätelöpurkin ja ruskan yhdistelmäkuva, jotenki kiteyttää tuon tunnelman niin hyvin! 🙂

  • Reply kirsi50 tiistai, 7 lokakuun, 2014 at 04:10

   New Hampshiressa vapaaehtoisuus tarkoittaa USA:n alhaisimpia turvavyön käyttölukuja, ainoastaan 72%. Kealle tuohon aikaisemmin kirjoittelin, että pitää jossain vaiheessa tutustua kolaritilastoihin.

   Kiitos kommentistasi, Sofia.

  Leave a Reply