Suomen suurin matkablogiyhteisö

Korvauksia lentoyhtiöltä, New England kutsuu

Saimme pari viikkoa sitten American Airlinesin päätöksen reklamaatioomme, joka koski kesäkuisen Helsinki-Chicago -lentomme myöhästymistä 20 tunnilla teknisen vian takia. Istuimme kolme tuntia lentokoneessa Helsinki-Vantaan huoltoalueella, kun vikaa yritettiin ensin korjata. Kun tunnit kuluivat eikä ratkaisua löytynyt, koneen kapteeni ilmoitti uudeksi lähtöajaksi seuraavan aamun ja meidät vietiin bussilla terminaaliin odottamaan laukkuja. Matkatavara-aulassa meni seuraavat kaksi tuntia.

Suurin osa matkustajista yöpyi lentoyhtiön piikkiin hotelleissa lähellä kenttää, me päädyimme ottamaan taksin kotiin Espooseen. Kotiin päästyämme iltaysiltä tartuin puhelimeen ja peruin ensimmäiseksi yöksi varatun hotellin. Lisäksi piti varmistaa, että Dallasin lentoaseman Nationalin vuokraamossa meitä odottaisi auto, vaikka saapumisemme myöhästyisi lähes vuorokaudella. Kumpikin hoitui yllättävän kätevästi soittamalla yrityksien amerikkalaisiin asiakaspalvelunumeroihin.

Kun juttelimme seuraavana aamuna lentokoneessa takanamme istuneen perheenisän kanssa korvauksien hakemisesta, asia oli hänelle ihan uusi. He olivat mielestään saaneet riittävän korvauksen maittavan illallisen ja hotellimajoituksen muodossa. Lentoyhtiö ei kertonut korvauskäytännöstä kovinkaan innokkaasti, vaikka EY:n asetus niin vaatiikiin vaan pelin henki tuntui olevan enemmänkin  se, että matkustajan tulee olla tietoinen omista oikeuksistaan.

AA

Lentoyhtiö käsitteli korvaushakemustamme kuusi viikkoa ja ilmoitti sähköpostitse erittäin kohteliaasti ja myöhästymistä pahoitellen maksavansa EY:n 261/2004 asetuksen nojalla 600 eur korvauksen / henkilö. Tämä on maksimikorvaus, kun uusi saapumisaika ylittää aikataulun mukaisen saapumisajan yli neljällä tunnilla ja kyse on yli 3 500 km matkasta.  Vaihtoehtoisesti eurojen sijaan tarjolla oli myös ”transportation voucher” dollareina, jonka suuruus oli huomattavasti edellä mainittua summaa suurempi. Päädyimme kuitenkin tarjottuun eurosummaan. Lisätietoja EY:n 261/2004 asetuksesta on mm. Trafin nettisivuilla.

Tätä yllättävää lisäystä matkakassaamme ei voi tietenkään jättää hyödyntämättä – välittömästi ja koska minulla ja miehelläni on vielä vuosilomaa jäljellä (minulla lomarahojen vaihdosta osittain lomaksi), varasimme muutama päivä sitten lennot Bostoniin. Lähtö on vajaan kahden viikon päästä… here we come New England and hopefully fall foliage! Tämä USA:n kaakkoiskulma on kummallekin lähes tuntematon.

osavaltiot

Ainakin näissä New Englandin osavaltioissa vierailemme syys-lokakuun vaihteessa.

Vinkkejänne kaivataan. Kaikesta mahdollisesti mielenkiintoisesta nähtävästä New Englandissa. Erityisesti kiinnostaa mistä kannattaa hypätä valasristeilylle. Ja jäätelön ystävänä Ben & Jerry’s factory tour Vermontissa on ihan ehdottomasti menolistallamme.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply ulla50 sunnuntai, syyskuu 14, 2014 at 18:31

  Jee jee jee! Montako osavaltiota meillä on tän teidän reissun jälkeen kasassa?!! 😀

  • Reply kirsi50 sunnuntai, syyskuu 14, 2014 at 18:44

   Vähän riippuu, että moneenko osavaltioon loppujen lopuksi ehdimme… mutta todnäk 40-41.

 • Reply rosita sunnuntai, syyskuu 14, 2014 at 19:42

  Oi ihanaa, vakiokorvaus, lempiasiani! Itsekin kuulin siitä vasta tänä kesänä Airhelpin kautta.

  • Reply kirsi50 maanantai, syyskuu 15, 2014 at 20:41

   🙂
   Lentoyhtiöt eivät todellakaan huutele näistä korvauksista, vaikka matkustajalla olisi niihin oikeus.

   Kiitos kommentistasi, Rosita.

 • Reply Jerry / Pako Arjesta sunnuntai, syyskuu 14, 2014 at 20:21

  Hyvä ja informatiivinen postaus taas kerran :). Pakko myöntää, etten varmastikaan tietäisi itsekään oikeuksiani noiden suhteen, jos tilanne sattuisi kohdalle. Kiva keino kuitenkin käyttää nuo rahat 😉

  • Reply kirsi50 maanantai, syyskuu 15, 2014 at 20:52

   Kiitos, Jerry.
   Miten näistä omista oikeuksista voisi tietää, kun lentoyhtiöillä ei tunnu olevan suurtakaan kiinnostusta tiedottaa korvauksien hakemisesta. Mutta toisaalta kun odotimme koneessa vian korjaamista, kahden tunnin kohdalla meille jaettiin juotavaa ja snackseja, kuten 261/2004 asetus vaatii.

   Samaa mieltä, uusi matka on ehdottomasti paras käyttötapa näille rahoille 🙂

 • Reply Kea sunnuntai, syyskuu 14, 2014 at 20:42

  Nyt oon kateellinen. Rakastan, rakastan, rakastan New Englandia. Vinkkejä löytyy muuten sitten blogista ja vaikka viestilläkin… ihanaa Kirsi!

  • Reply kirsi50 maanantai, syyskuu 15, 2014 at 20:56

   Lueskelin eilen sun blogipostauksia New Englandista ja ne kasvattivat ehdottomasti reissukuumetta. Ihania kuvia ja tunnelmia, Kea!

   Mä tuon sulle jonkun pienen New England-tuliaisen, älä oo kateellinen 🙂

 • Reply Leena sunnuntai, syyskuu 14, 2014 at 22:55

  Muutama ehdotus New Englannin kohteille, jos valimatkat eivat ole liian isoja:
  Maine – Bar Harbor ja Acadia kansallispuisto
  Maine – Portland – hyvat ravintolat
  Maine – Freeport – LLBean – pystyy kokeilemaan monenlaista harrastusta – merikajakkeja, jousiammuntaa jne
  NH – Kangamangus Highway – kaunis autoreissu, Mount Washington
  MA – Boston, Cape Cod, Cambridge – itsessaan jo reissun aihe
  Jos ostoksia taytyy tehda, niin NH:ssa ei ole sales tax:a ollenkaan – hyva outlet loytyy Merrimack NH:sta – 45 min Bostonista.

  • Reply kirsi50 maanantai, syyskuu 15, 2014 at 21:03

   Kiitos todella paljon vinkeistäsi, Leena. En usko, että välimatkat ovat liian isoja. LLBean ja merikajakkien kokeilu alkoi heti kiinnostaa 🙂

   Ostoksia pitää tehdä aina, kun on USA:ssa 🙂 Se on melkein velvollisuus, kun hinnat on pääsääntöisesti paljon Suomea edullisemmat ja valikoimat ihan toisesta maailmasta. Merrimackin premium outlet on jo listalla ja kiitos, kun muistutit tuosta NH:n myyntiverottomuudesta.

 • Reply Sanna I Siveltimellä maanantai, syyskuu 15, 2014 at 00:51

  No wau! Tosi mielenkiintoinen postaus, koska niin harva hoksaa vaatia oikeuksiaan. Minut yllätti että jo neljän tunnin perillä olo viivästyksestä saa noinkin tuntuvat korvaukset. Siispä ihan huikeaa reissua teille! Aivan loistava ajankohta varmasti noille seuduille! Olen itse käynyt vain Bostonissa kesäaikaan. Pienehkö ja söpö opiskelijakaupunki. Hyvää lomaa!

  • Reply kirsi50 maanantai, syyskuu 15, 2014 at 21:11

   Moni tuntuu tosiaan ajattelevan, että hotelliyö ja tässä tapauksessa illallinen, ovat jo riittävä korvaus eikä edes ajattele olevansa oikeutettuja rahalliseen korvaukseen. Nämä korvaukset (4 tuntia / 600 eur) koskevat yli 3 500 km lentomatkoja. En tiedä onko Euroopan sisällä vielä omat korvausluokat.

   Kiitos, Sanna 🙂 Aivan mahtavaa syksyä myös teille!

 • Reply Inka lauantai, syyskuu 20, 2014 at 11:04

  Huippu juttu, valittaminen kannattaa siis aina! 😀

  • Reply kirsi50 sunnuntai, syyskuu 21, 2014 at 11:06

   Näköjään 😀

  Leave a Reply