Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mistä saada vapaata reissaamiseen?

Hartaasti odotettu päätös saapui vihdoin eilen. Mustaa valkoisella, minulle on myönnetty kuukauden palkaton vapaa töistä joulu-tammikuulle! Naputtelimme itsemme välittömästi lentolippukauppaan ja nyt on sinetöity, että vietämme kuukauden vapaastani vain muutamia tunteja Suomen maankamaralla. Hymyilyttää aika paljon, sillä takana on melkoinen prosessi eri elämän osa-aluiden järjestelyä kuntoon, että tässä todella ollaan.

111IMG_1155

Tähän mereen on tarkoitus upottaa varpaat kolmen kuukauden päästä. Arvaatko mikä paikka on kyseessä?

Ennen kuin alan raottaa enemmän matkasuunnitelmiamme, ajattelin listata keinoja, että miten sitä aikaa matkailulle löytyy. Sehän on ainainen haaste rahan ohella reissuun pääsemisessä. Rupesin miettimään, että millä konstein itse olen mahdollistanut viime vuosina säännöllisen matkailun. Löysin viisi kohtaa:

1. Käännä määräaikaisuus voitoksi

Määräaikaiset työsuhteet ovat usein varsinaisia riivinrautoja, kun neljän – puhumattakaan kuuden – viikon vuosilomia ei ehdi kertymään. Ne ovat kuitenkin myös suuri mahdollisuus.

Vuonna 2010 aloitin pitkän säästöprojektin, koska tiesin, että viimeinen työpäiväni EU-hankkeessa olisi vuoden päästä maaliskuun lopussa. 1. huhtikuuta matkustin 2,5 kuukaudeksi New Yorkiin. Eipä ollut mitään sitoumuksia estämässä, kun en ollut niitä itse tehnyt.

2. Hyödynnä aina juhlapyhät

Viime kesänä minulle oli kertynyt vain kaksi viikkoa palkallista lomaa. Niinpä yhdistin ulkomaanmatkamme juhannuksen ympärille ja näin pääsimme lähtemään matkaan jo lomaa edeltävänä torstai-iltana. Henkisesti kaksi ja puoli viikkoa oli paljon pidempi loma kuin vain kaksi viikkoa.

Samalla logiikalla olemme toimineet myös useana jouluna. Täydellisessä maailmassa viettäisin ehkä joulun kotona ja matkustelisin sesonkien ulkopuolella, mutta jos se ei ole mahdollista, niin mieluummin matkustelen silloin kuin kärvistelen koko talven kylmässä. Joulukuusen voi tuoda sisälle jo marraskuussa!

111IMG_1531

3. Pätki lomat osiin ja vaihda lomarahat vapaaksi

Viime kesän oivallus oli pätkäistä loma kahteen osaan. Kaikki eivät varmasti halua luopua pidemmästä yhtäjaksoisesta lomasta, mutta minä suosittelisin kyllä kokeilemaan. Kun lähtee heti töiden päätyttyä reissuun, lomamoodiin pääsyä ei tarvitse odotella!

Ja ensimmäisen loman päätyttyä on mukava alkaa odottaman jo seuraavaa ja nauttia siinä samalla Suomen kesästä. Lomarahat vapaaksi vaihtamalla minua odotti elokuussa vielä uusi noin viikon kesäloma.

111IMG_1552

4. Kehtaa vaatia – hyödynnä olemassa olevia mahdollisuuksia

Palkattoman vapaan anominen oli minulle yhtä tuskaa. Inhotti olla vaivaksi ja aiheuttaa muille lisäjärjestelyjä. Olin kuitenkin miettinyt kaikki huolellisesti siten valmiiksi, että poissaoloni haittaisi mahdollisimman vähän työpaikkaani. Muistutin itseäni, että tässä on kyseessä minun elämä vs. organisaatio.

Uskon, että minä ja moni muu jättää monta tilaisuutta hyödyntämättä, koska ei halua olla vaivaksi tai ei jaksa nähdä siitä koituvaa vaivaa. Mutta jotkut ihmiset ovat aina niitä, jotka hyödyntävät vuorotteluvapaat, palkattomat, opintovapaat ja muut hyvinvointivaltion edut, ja sitä kautta parantavat elämänlaatuaan. Kannattaa tarkkailla itseään, ettei itse ole se pahin rajoittajansa. Mahdollisuuksia on yllättävän paljon, kun tarpeeksi tutkii!

5. Riskinotto voi kannattaa

Taistelussa elämä vastaan oravanpyörä – joskus voi kannattaa ottaa myös tietoisia riskejä. Me olimme päättäneet, että lähdemme sinne missä on lämmin meri joka tapauksessa. Jos ei palkattoman turvin, niin sitten kun määräaikainen työsuhteeni tammikuussa päättyisi.

Työnantaja valitsi tällä kertaa sen, että työsuhdettani jatketaan ja minä saan lähteä reissuun joulukuussa. Muuten olisi ollut edessä hikoilemista uuden työn löytämiseksi loman jälkeen. Tämä kuulostaa varmasti todella hullulta, ja ei ole varmasti aina taloudellisesti mahdollista, mutta tämän tarkoitus onkin herätellä ajattelemaan, että mikä on todella itselle tärkeintä.

Asioihin voin vaikuttaa yllättävän paljon, jos on kova tahto. Asioilla on tapana järjestyä.

111IMG_7985

Kaikki kuvat on otettu reissuilta, jotka on vain pantu toteutumaan. Itsestään vain ne eivät koskaan tule.

Previous Post Next Post

33 Comments

 • Reply Sanna I Siveltimellä torstai, syyskuu 11, 2014 at 18:42

  Jeeee!!! Hyvä te! Ja jos jotain oon oppinut niin se on juuri se, että asioilla on tapana järjestyä. Amen. Ihanaa reissun odotusta <3

  • Reply ulla50 lauantai, syyskuu 13, 2014 at 13:16

   Kiitos Sanna! <3 Perästä tullaan 😉

 • Reply Heidi / Auringon alla torstai, syyskuu 11, 2014 at 18:45

  Hyvä postaus ja ah niin ajankohtainen! Aina saa päätä vaivata, että mistä sitä lomaa repis. Ja sitten joutuu vielä joskus pitämään lomia ihan turhan päiten sellaiseen aikaan, ettei voi edes lähteä mihinkään reissuun. Häämatkallekin piti anoa palkatonta vapaata, mutta kuka hullu nyt jättäisi häämatkan tekemättä jonkin niinkin ankean asian kuin töiden takia?? 😀

  • Reply ulla50 lauantai, syyskuu 13, 2014 at 13:18

   Hahah just niin! Itsekin suunnittelin häät häämatkan ympärille aikoinaan ja kun jouduttiinkin muuttamaan matkakohdetta dengue-kuume-epidemian takia, piti muuttaa koko hääpäivääkin ;DD

   On se kyllä typerää, että joskus joutuu pitämään lomia turhake aikoina, koska se on pois reissuilta jonne me molemmat ne arvokkaat vapaat takuulla haluttais sijoittaa 🙂

 • Reply Lotta Watia torstai, syyskuu 11, 2014 at 19:04

  Hyvä postaus! Itsellänikin on tapana järjestellä muuta elämää sen mukaan, että pääsisi sinne reissuun. Kaikki eivät sitä ymmärrä, mutta samoin minä en niiden muiden tiettyjä elämän päätöksiä ymmärrä. Onneksi ei tarvitsekaan! 😀

  • Reply ulla50 lauantai, syyskuu 13, 2014 at 13:19

   Just niin, tosi hyvin sanottu Lotta! Kaikki ei tosiaan ajattele samoin kun me matkahullut, mutta onneksi meitä hulluja on kuitenkin aika paljon niin ymmärrystä löytyy hihii 🙂

 • Reply sandra torstai, syyskuu 11, 2014 at 19:38

  Todella hyvä ja ajankohtainen postaus. Itse pääsen nauttimaan vakituisen työn tuomista eduista, mutta silti haikailen aikaa, jolloin oli jonkin lyhyen määräaikaisen suhteen vapaa lähtemään. Nyt työ sitoo liikaa Suomeen.

  Tuo oli hyvin sanottu, ettei pidä olla itsensä suurin rajoittaja. Eräs kollega kerran sanoi, että elää elämäänsä sillä mentaliteetilla, että mielummin katuu tehtyjä kuin tekemättä jättämiään asioita. Jos siis sitä kovasti haluaa, kannattaa lähteä!

  • Reply ulla50 lauantai, syyskuu 13, 2014 at 13:22

   Hei Sandra! Näyttää siltä, että sulla on viisas kollega, kuulostaa nimittäin viisaalta tuo hänen filosofiansa. Työ vie kyllä ison osan elämästä mutta onneksi meillä on kuitenkin mahdollisuuksia täällä. Pitää vaan olla keksiäliäs niin niitä saumoja reissuille aina jostain löytyy! Tsemppiä sulle lomien järkkäämiseen! 😉

 • Reply Milla - Pingviinimatkat torstai, syyskuu 11, 2014 at 20:02

  Mahtavaa!!! Niinhän ne asiat vaan aina järjestyy 🙂 Itsekin onnistuin neuvottelemaan viikon lisää lomaa tähän syksylle. Nyt painetaan niska limassa, että voin sitten olla hyvillä mielin peräti kahteen kertaan viikon lomalla ennen kuin päästää edes joulukuulle. Olen varma, että se kannattaa ja muuta siihen ei tarvittu kuin uskallusta kysyä!

  • Reply ulla50 lauantai, syyskuu 13, 2014 at 13:23

   Just niin, uskallusta kysyä! Se on jännä miten vaikeaa se onkaan joskus. Mutta tosi ihana, että uskalsit ja nyt sullaki New York kutsuu! Ai että, kyllä tosiaan sen voimin jaksaa! =)))

 • Reply Katja torstai, syyskuu 11, 2014 at 21:21

  Todella hyvä ja mielenkiintoinen postaus! Tämä nimenomaan kertoo siitä mikä itselleen on tärkeää ja kuinka paljon sen suhteen on valmis tekemään. Oman hyvinvoinnin ja unelmien toteuttamiseksi on ehdottomasti otettava riskejä ja nähdä vaivaa ja olen kyllä sitä mieltä, että jos jotain todella kovasti haluaa sen myös saavuttaa.

  Itselläni alkoi opinnot nyt syksyllä, jotka rajoittivat tarjousmatkojen ottamisen milloin vain. Silti loma ja irtiotto on koko ajan mielessä ja sain kuin sainkin järjestettyä kurssit, merkattua kaikki ajat paperille ja etsittyä sen vapaan ajankohdan jolloin pieni irtiotto on mahdollista toteuttaa ja varasin samantien lentoliput. 😀
  Tiedän että sen voimalla jaksaa taas painaa kouluhommia jouluun asti : )

  • Reply ulla50 lauantai, syyskuu 13, 2014 at 13:26

   Loistavaa Katja! Noinhan se just menee, että kyllä se aina se joku rakonen löytyy kun tarpeeksi etsii! Ihanaa, että sulla on lentoliput taskussa. Se on kyllä tosi hyvä motivaattori jaksaa kiire aikojen läpi.

   Musta tuntuu, että monesti jossakin selkärangassa ja yleisissä asenteissa arvotetaan edelleen korkeimmalle sellainen raataminen ja ahkeruus. Oman hyvinvoinnin pitäis kyllä olla se tärkein kuitenkin, koska stressi on niin kamalaa myrkkyä keholle ja mielelle.

 • Reply Elina - Narulelu maailmalla torstai, syyskuu 11, 2014 at 21:54

  Loma! Voi miten ihana asia ja aina liian lyhyt 😀 Olen jo vuosia pätkinyt lomat useampiin osiin ja yrittänyt yhdistää ne arkipyhiin. Kerranhan sitä on myös irtisanouduttu, kun lähdettiin melkein vuoden lomalle eli isojakin päätöksiä on joskus omien haaveiden vuoksi uskallettavat tehdä. Ihanaa pitkää matkaa teille jouluna lämpimän meren äärellä! 🙂

  • Reply ulla50 lauantai, syyskuu 13, 2014 at 13:27

   Kiitos Elina <3 On aina ihanaa törmätä ihmisiin jotka ovat uskaltaneet tehdä noita asioita joita olet tehnyt! Kiitos kommentista!

 • Reply Sanna Wallenius torstai, syyskuu 11, 2014 at 22:07

  Hyvä postaus! Just näitä mietin itsekin aina. Tosin nyt voi olla reissuvapaa lähempänä kuin koskaan: meillä on töissä yt-neuvottelut. 😉

  • Reply ulla50 lauantai, syyskuu 13, 2014 at 13:28

   Ou nou. Vitsi nuo yt:t on nyt kaikkialla! Mutta sulla näyttää olevan hyvä asenne. Kaikki tilanteet kannattaa kääntää voitoksi 🙂 Mää pidän peukkuja, että kaikki menee parhain päin!

 • Reply Jenni / Globe Called Home perjantai, syyskuu 12, 2014 at 00:33

  Just näin. 🙂 Itse olen tällä hetkellä neljän kuukauden palkattomalla vapaalla, jota varten säästin reilun vuoden verran. Moni on tullut ihmettelemään että ”miten sulla aina on lomaa!” mutta vitsi onkin, että lomistani vain pieni murto-osa on palkallista. Minä valitsen oman ajan suuremman tilipussin sijaan.

  • Reply ulla50 lauantai, syyskuu 13, 2014 at 13:30

   Mää arvostan kyllä tuollaista todella paljon, hyvä Jenni! 🙂 Oon melko varma, ettet tule tuota neljän kuukauden seikkailua katumaan vaan ihan päinvastoin! 🙂

 • Reply Jerry / Pako Arjesta perjantai, syyskuu 12, 2014 at 07:29

  Hieno ja hyödyllinen kirjoitus erityisesti kaikille töissä käyville, mutta postaus sisälsi hyviä vinkkejä myös kaltaisilleni yrittäjille :). Hienoa, että toteutat unelmiasi!

  • Reply ulla50 lauantai, syyskuu 13, 2014 at 13:31

   Kiitos paljon Jerry! Kiva kuulla, että postauksesta pystyi saamaan jotain vaikka olisi yrittäjänäkin. Mukavaa syksyn jatkoa sulle!

 • Reply Inka perjantai, syyskuu 12, 2014 at 08:01

  Oi, Ulla, oot mun idoli! Niin viisaita sanoja koko postaus täynnä! Ei mulla muuta, olkaa ylpeitä valinnoistanne (ja niinhän te ootteki) ja onnea niistä ja siitä palkattomasta!!!

  • Reply ulla50 lauantai, syyskuu 13, 2014 at 13:32

   Voi kiitos Inka! On tää kyllä niin huippua, että kyllä iloitaan =)

 • Reply Ellu perjantai, syyskuu 12, 2014 at 19:57

  Hyviä vinkkejä ja osaa on tullut hyödynnettyäkin työnantajan napinoista huolimatta. Oman haasteensa lomailuun näin perheellisenä tuottaa jälkikasvujen opinahjoista loman saaminen. Lomat kun pitäisi kuulemma keskittää loma-aikoihin….

  • Reply ulla50 lauantai, syyskuu 13, 2014 at 13:33

   Hihii sellaistako ne siellä koulussa sanoo! Onpas kummallista! Kyllähän matkailu jos jokin on opettavaista 😉 Tsemppiä sinne suunnitteluihin! Kuten on tullut tässä monta kertaa todettua, niin aina se jotenkin järkkääntyy, kun on tarpeeksi sitä tahtoa.

 • Reply Maarit Johanna lauantai, syyskuu 13, 2014 at 14:06

  Kyllä kyllä ja kyllä! Paras kohta on ehdottomasti tuo KEHTAA. Olen kuullut niin monta kertoja tuon että olishan varaa lähteä, mutta ei kehtaa pyytää ylimääräistä vapaata vaikka oliskin nyt noita ylityökertymiä ja vaikka sun mitä. Töitä tehdään työnantajalle, mutta elämää eletään itselleen ja jos ei kehtaa tunnustaa että huvittais elää muutakin elämää kuin töitä niin mitäpä sitten muuta kuin hauskaa työviikkoa toisensa perään vaan! Kyllä lähteminen on vain itsestä kiinni ja asioiden järjestelemisestä. Mahtava postaus 🙂

  • Reply ulla50 tiistai, syyskuu 16, 2014 at 21:48

   On kyllä ollut mahtava saada näitä kommentteja. Toisille on niin vaikeaa pyytää vapaata ja toiset taas eivät edes voi oikein nähdä mitään syytä että miksi ei voisi pyytää 🙂 Tuo on varmasti silti lähes kaikkien niin helppo allekirjoittaa, että elämä eletään itselle ei työnantajalle 🙂 Mahtavaa, jos uskallus lisääntyy ja asenteet myös työnantajien puolella muuttuvat myönteisemmiksi sitä kohtaan, että työntekijät arvostavat sitä työn ulkopuolista aikaakin korkealle 🙂

 • Reply Veera Bianca sunnuntai, syyskuu 14, 2014 at 15:01

  tä on ihan mahtava postaus ja täyttä asiaa <3

  • Reply ulla50 tiistai, syyskuu 16, 2014 at 21:48

   Kiitos Veera! <3

 • Reply Emma sunnuntai, syyskuu 14, 2014 at 15:53

  Kiitos hyvistä vinkeistä, ajan löytäminen reissaamiseen on varmasti tosi iso ongelma monille meistä! Erityisesti palkattoman vapaan pyytäminen on itselleni jotenkin todella suuren kynnyksen takana. Olen menossa parin viikon päästä muutamaksi päiväksi Roomaan ja edes kolmen vapaapäivän pyytäminen esimieheltä oli asia, mikä ahdisti todella paljon etukäteen. Rohkaisevaa lukea, että määräaikaisessakin työsuhteessa voi kuitenkin saada pidempiäkin lomia vaarantamatta työsuhteen jatkoa!

  • Reply ulla50 tiistai, syyskuu 16, 2014 at 21:51

   Tähän vois laittaa tuon saman kommentin minkä kirjoitin ylemmäs Maarit Johannalle 🙂 Tosiaan mahtavaa, että kirjoititte näistä omista fiiliksistänne ja kokemuksistanne. Oon nimittäin monesti miettinyt sitä, että onkohan se vapaiden pyytäminen muille yhtä vaikeaa tai helppoa 🙂 Meitä on moneen junaan varmaan kuten on myös työnantajien suhtautumisiakin. Toivottavasti asenteet muuttuu siihen suuntaan, että myös töissä arvostetaan hyvinvoivia työntekijöitä ja elämä laitetaan aina myös siellä etusijalle 🙂 Kiitos kommentista, Emma.

 • Reply eveluna sunnuntai, syyskuu 14, 2014 at 23:24

  Jes! Ihanaa! Hyvä postaus. Tämä sai taas lisäpontta yrittää saada tuo eräs ylitunnollinen työntekijä-köriläs ymmärtämään saman kuin sinä tässä oma elämä-asiassa… !

  • Reply eveluna sunnuntai, syyskuu 14, 2014 at 23:28

   Niin ja hassua tosiaan lukea muista joille tuo palkattoman pyytäminen on niin vaikeaa… en tiedä olenko itse vaan aina tehnyt niin merkityksetöntä työtä, että minua ei ole sitten tippaakaan harmittanut pyytää palkatonta vapaata lähteäkseni kuukaudeksi Norja-Espanja-Dommarit-Jenkit-Italia-tourille tai pariksi viikoksi Pariisiin toisaalle töihin! Ei tainnut tulla mieleenkään että bossia vois asia rasittaa.. hups.

   • Reply ulla50 tiistai, syyskuu 16, 2014 at 21:54

    Kiitos Eveluna, kun osallistuit tähän keskusteluun. Hauska, että teillä on jo yhdessä perheessä niin eri fiilis tästä asiasta 🙂 Kuten tossa ylemmäs kommentoin, niin oli tosi mielenkiintoista kuulla, et tässä vaihtelee ihmisillä niin paljon suhtautuminen. Tuo sun matka kuulostaa aivan mahtavalta, joten hyvä että uskalsit pyytää! Ei varmasti harmita, että se toteutu 🙂

  Leave a Reply