Hyräilen epävireisesti X-Filesin tunnusmusiikin alkua, kun horisonttiin ilmestyy muutaman sentin kokoisia valkoisia lautasia keskellä San Agustin-tasonkoa New Mexicossa. Karttaohjelmamme GPS-yhteys on toiminut tähän saakka moitteettomasti, mutta nyt se ei tahdo pysyä päällä. Lähdimme aamulla renkaan korjauksen jälkeen Socorrosta ja olemme ajaneet U.S. Route 60 länteen noin 50 mailia. Olemme kirjaimellisesti keskellä ei mitään.
Avomieheni on yrittänyt selittää minulle useampaan kertaan mistä (Karl G. Janskyn) Very Large Arrayssa on kyse. VLA on 27 itsenäisen lautasantennin radio-observatorio, joka havannoi tähtitieteellisiä kohteita (planeettoja, aurinkoa, galakseja, gammapurkauksia, mustia aukkoja jne) radiosäteilyn aallonpituuksilla. Häh?
Kun lähestymme VLA:n Visitor Centeriä, lautasten todellinen suuruus alkaa hahmottua. Ne ovat massiivisia, halkaisijaltaan 25 metriä. Visitor Center taas on melko vaatimaton, mutta informatiivinen. Opastettuja kierroksia on kerran kuukaudessa lauantaisin, mutta hiekkakentällä oleviin opastetauluihin voi tutustua omatoimisesti. Yhtä lautastakin pääsee katsomaan lähietäisyydeltä. Ulko-oven ikkunaan on teipattu lappu, jossa varoitetaan kalkkarokäärmeistä (rattlesnake). Jippii, täytyy taas katsoa tarkkaan mihin astuu!
Lautasantennien asetelmia vaihdetaan 3-4 kuukauden välein, useimmiten käytettyjä muodostelmia on neljä. Lautasien asentoja muuttamalla saadaan havaintoja eri puolilta avaruutta. Raiteiden päällä olevia 200 tonnia painavia lautasantenneja siirrellään tarkoitukseen rakennetulla erityisjunalla. Raiteet taas on rakennettu Y-kirjaimeen muotoon, jonka jokainen haara on 21 kilometriä pitkä. Olen vaikuttunut.
Miten tiesimme tästä merkillisestä nähtävyydestä? Se on ollut muutamassa elokuvassa (mm. Contact vuodelta 1997, jonka pääosassa on Jodie Foster) ja musiikkivideossa vuosien varrella. Yleensäkin kun katsomme elokuvia ja näemme mahtavan maiseman tai mielenkiintoisen paikan, selvitämme IMDB:n avustuksella missä ko. elokuvaa on kuvattu. Sitä kautta pääsee myös kohteen jäljille.
Very Large Array ei ole matkan varrella mihinkään vaan sinne on päätettävä mennä ihan asiakseen. Menisitkö?
8 Comments
Haa, juuri kun mietin lähtisikö sitä New Mexicoon vai Utahiin labor day -viikolla. Tämä saattoi juuri ratkaista asian, sillä silloin olisi kierroskin…
Mahtavaa, jos pystyin auttamaan valinnassasi 🙂
Tieteestä kiinnostunut täällä hep! Joskus olen tuosta lukenutkin.. Ehdottomasti bucketlistalle.
Sua voisi kiinnostaa myös Los Alamosin (NM) Bradbury Science Museum, on myös erittäin mielenkiintoinen tiedemuseo. Plussana on vielä komeat maisemat kaupungin ympärillä.
Contact oli joskus tosi hyvä! Eli menisin… sitäpaitsi mulla on tuo alue USA:ta oikeastaan näkemättä…!
Contact oli aikoinaan hyvä elokuva 🙂
New Mexicossakin on yllättävän monta käymisen arvoista kohdetta. Tämä on vaan yksi niistä. Postausta on tulossa jossain vaiheessa.
Just siisti paikka! Menisin ehdottomasti. Tuo suunta Yhdysvaltoja on itsellänikin näkemättä. Joku päivä vielä!
Kiitos kommentistasi, Lotta ja anteeksi, kun en huomannut sitä aikaisemmin.
Vaikka olemme kolunneet länsirannikkoa viidellä roadtripillä, tuntuu että vieläkin on monta kivaa paikkaa näkemättä 🙂