Suomen suurin matkablogiyhteisö

Helteisen Tucsonin helmiä

Palasimme Southwest USA-reissusta kolme viikkoa sitten. Aika on mennyt jetlagista toipuessa, pyykäten ja kesästä nauttien. Blogin suhteen on ollut todella hiljaista, tiedän. Mielessäni on pyörinyt kymmeniä postausideoita, mutta en ole osannut päättää mistä lähtisin purkamaan pakettia… miellyttävän epämiellyttävä runsaudenpula, jonka edessä oli nostettava hetkeksi kädet pystyyn.

IMG_6165

Liikkeelle lähdetään Arizonan Tucsonista, jossa on yllättävän paljon nähtävää. Kesä on ehdottomasti off-seasonia eteläisessä Arizonassa, myös Tucsonissa. Osa nähtävyyksistäkin on kiinni kesäkuukaudet. Tärkein syy tähän lienee kuumuus. Aikaisin aamusta on vielä ”mukavan” viileää (alle 90F=32C), mutta klo 10 mennessä mittari on noussut 100F (=38C) ja pysyy näissä lukemissa iltamyöhään asti.

Kyselin monelta paikalliselta –  kaupan kassalta, museon oppaalta, huoltoaseman myyjältä – tottuuko kuumuuteen ajan kanssa. Vastaus oli aina painokas ”ei”. Kaikki tuntuivat odottavan kesäkuun lopulla alkavia monsuunisateita, jotka toisivat mukanaan viileämpää ilmaa.

Tucsonin helmiä:
(linkistä löytyy kartta, johon kohteet on merkitty)

1. Saguaro National Park
Lähes 20 metrisiksi kasvavat saguarokaktukset ovat suurimmalle osalle tuttuja lännenelokuvista ja erilaisten texmex-tuotteiden logoista. Kaktusta kasvaa kuitenkin  melko pienellä alueella Sonoran aavikolla eteläisessä Arizonassa.

Saguaron kansallispuisto on kahdessa osassa; niiden välissä on 30 mailia ja miljoonan asukkaan Tucson. Tucson Mountain District on kaupungin länsipuolella ja Rincon Mountain District idässä. Kävimme jälkimmäisessä emmekä nähneet mitään syytä ajaa enää toiselle puolelle kaupunkia. Erimallisia ja -kokoisia kaktuksia tuli nähtyä riittävästi, kun ajoimme puiston halki kulkevan Loop Driven. Alkumatkasta vaikutti tosin siltä, ettei niitä saguaroja edes ole loopin varrella kuin muutama, mutta tilanne korjaantui kun jatkoimme matkaa.

IMG_5352
IMG_5438
IMG_5407
IMG_5416

2. Titan Missile Museum
Puolen tunnin ajomatkan päässä Tucsonista etelään on Titan Missile-museo. Tämä on samaa sarjaa kuin South Dakotan Minute Man Missile. Kylmää sotaa, Neuvostoliiton ja USA:n kilpavarustelua.

Tunnin opastetulla kierroksella laskeuduimme 10 metriä maanpinnan alle rakennettuun laukaisukeskukseen, jossa opas kertoi elävästi minkälaisia toimia ydinohjuksen laukaisu olisi vaatinut. Jos historia kiinnostaa, ehdottomasti 10 dollarin arvoinen stoppi.

IMG_5661

Opastuksen päätteksi jäimme juttelemaan tour guiden kanssa, koska halusin tietää miten South Dakotan ja Arizonan paikkojen ohjukset eroavat toisistaan. Samalla selvisi, että eläkeikäinen oppaamme oli käynyt vuosikymmeniä sitten työmatkoilla kotimaassamme useaan otteeseen. Oli kuulemma ikimuistoinen kokemus tulla ensimmäistä kertaa Suomeen ja Kokkolaan joulukuussa – satoi räntää ja oli pimeää.

3. Mission San Xavier Del Bac
Olen nähnyt aika monta kirkkoa Keski-Euroopassa eivätkä ne jaksa enää valtavasti kiinnostaa, varsinkaan Yhdysvalloissa. Onneksi päätimme katsastaa San Xavier Del Bacin, koska se oli sopivasti matkan varrella ajaessamme Titan Missile-museoon. Valkoinen, 1600-luvun lopulla rakennettu espanjalainen missio keskellä San Xavier Indian-reservaattia on sisältä uskomattoman kaunis ja taidokkaasti restauroitu. Koska aamumessu oli alkamassa muutaman minuutin päästä, jouduimme katsomaan kirkon värikkäät maalaukset ja taideteokset melkoisella kiirellä.

IMG_5615
IMG_5626

4. Pima Air & Space Museum / The Boneyard
The Boneyard, lentokoneiden hautausmaa, oli tämän pysähdyksen mielenkiintoisin kohde. Pimasta tehdään 90 minuutin bussikierroksia Boneyardiksi kutsutulle alueelle, joka on Davis-Monthan lentotukikohdassa oleva yli 4 000 lentokoneen huolto- ja varastointipaikka. Lentokonehautausmaan maisemat ovat tuttuja mm. elokuvista ”Can’t buy me love” ja ”Transformers: Revenge of the fallen”.

Paikasta käytettävä nimitys, The Boneyard, on hieman harhaanjohtava, koska osa koneista on varastoituna sinne vuosia ja ne voidaan ottaa vielä käyttöön tarvittaessa, toisista taas myydään varaosia ja kolmas ryhmä ovat romutusta odottavat koneet, joista on otettu irti kaikki mahdolliset osat. Kierroksia on off-seasonina (touko-syyskuu) kaksi kertaa arkipäivinä klo 11.00 ja 14.30, paikka ilmastoidussa bussissa maksaa 7 dollaria.

IMG_5878

Bussikierroksen jälkeen tutustumme vielä Piman varsinaiseen museoon, jossa on yli 300 lentokonetta. Tämän linkin takaa löytyy listaus museon must see-koneista. Museoon on oma, erillinen 15 dollarin pääsymaksu.

5. Sky Island scenic byway
Kun kesän kuumuus on liikaa, kaupunkilaiset ajavat Santa Catalina-vuoristoon vilvoittelemaan ja patikoimaan sekä talvella laskettelemaan. Nappasimme eväät kylmälaukkuun ja suuntasimme sinne. Yli 2 500 metriin noustessa lämpötila laski miellyttäviin lukemiin (noin 70F=22C) ja tuuli viilensi mukavasti kuumentunutta ihoa. Meille riitti maisemien ihailu – kiemurteleva vuoristotie, jota reunustavat saguarot ja hassunmalliset kivimuodostelmat sekä päältä avautuva maisema mm. laaksoon, jossa Tucson on.

IMG_6080

 6. Yllättävä kohtaaminen
Kerran tai kaksi piti hieraista silmiä ennen kuin uskoin näkemäni: mitä ihmettä, välimatkat kilometreinä USA:ssa! Yhdysvalloissa mietittiin reilut 20 vuotta sitten siirtymistä metrijärjestelmään ja tätä kokeiltiin käytännössä lyhyellä pätkällä I-19 -tiellä Tucsonista Nogalesiin Meksikoon. Lopputulema tästä kokeilusta tiedetään, mutta kilometriopasteet jäivät tien varteen.

IMG_5720

Paikallisten kanssa jutustelu on ihan parasta matkailussa, varsinkin Yhdysvalloissa. Opimme, että kymmenen vuotta sitten tusconilaiset lähtivät viettämään perjantai-iltaa 1,5 tunnin ajomatkan päähän Meksikon puolelle Nogalesiin. Rajan läheisyydessä oli monia hyvätasoisia ravintoloita ja illallisen hinta oli murto-osan verrattuna amerikkalaisiin vastaaviin. Nykyään meno Meksikon puolella on kuitenkin sen verran villiä, että nämä illanvietot on ollut pakko unohtaa.

PS. Kuulimme myöhemmin matkamme edetessä, että lähes puolen vuoden ennätyskuiva kausi päättyi Tucsonissa heinäkuun alussa reippaisiin sateisiin. 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply ulla maanantai, elokuu 4, 2014 at 17:16

  Huippumielenkiintoista! Tuolla pörrättiin viime kesänä ja olihan siellä kuuma! 🙂

  • Reply kirsi50 maanantai, elokuu 4, 2014 at 19:07

   Tekin taisitte olla Tucsonissa juuri ennen sadekauden alkua, jolloin on epämiellyttävin kuumuus. Kävittekö jossain näistä mainitsemistani kohteista?

   • Reply ulla50 maanantai, elokuu 11, 2014 at 11:00

    Käytiin tuolla Saguaro National Parkissa, ihan mieletön paikka! 🙂

 • Reply Milla - Pingviinimatkat maanantai, elokuu 4, 2014 at 18:30

  Meillä on ollut Arizona mielessä jo pidempään ja meikäläisen yksi ehdoton toive sinne mennessä on ollut juuri Tucson ja se miljoonaan kertaan nähdyn ”Can’t buy me love” leffassa nähty lentokoneiden hautausmaa! Ihanaa saada raporttia kyseisestä paikasta 🙂 Sanoivatko paikalliset mitään joulu-tammikuun lämpötiloista?

  • Reply kirsi50 maanantai, elokuu 4, 2014 at 19:19

   Arizonassa on Grand Canyon lisäksi todella monta näkemisen arvoista paikkaa. The Boneyard on ehdottomasti yksi niistä, samoin Sedona punakivineen sekä Page (Antelope Canyon, Horseshoe Bend).

   Kyselen aina paikallisilta minkälaista ko. kohteessa on talvella, sataako lunta jne. Tucsonissa on erittäin miellyttävä talvi, +20c päivisin ja iltaisin viilenee jopa lähelle nollaa. Luntakin voi sataa, mutta se ei jää yleensä maahan.

   Kiitos kommentistasi, Milla.

 • Reply Jerry / Pako Arjesta tiistai, elokuu 5, 2014 at 08:32

  Todella mielenkiintoinen postaus :). Tämä on harvinaista, mutta pakko myöntää, että ehkä tuo olisi liian kuuma pysyvä lämpötila jopa minulle 😛

  • Reply kirsi50 tiistai, elokuu 5, 2014 at 17:52

   Joo, olihan Tucsonissa ihan tarpeeksi lämmintä 🙂 USA:ssa on onneksi joka paikassa kunnon ilmastointi, niin pääsee viilentymään. Toisin kuin Suomessa.

   Kesän 2013 matkalla Arizonassa ja Utahissa oli ennätyshelteet, jonka aikana oli pahimmillaan +49C. Se oli todella jo liikaa, liikuimme ainoastaan auringonnousun aikaan sekä myöhään illlalla. Tosin silloinkin oli jo/vielä lähemmäs +30C.

   Kiitos kommentistasi, Jerry.

 • Reply Tiia tiistai, elokuu 5, 2014 at 18:08

  Ei haittaa ollenkaan pieni hiljaisuus blogissa – sama ilmiö havaittavissa täällä ruudun toisella puolella! 😀 Mutta tosi mielenkiintoinen postaus ja ihania kuvia.

  Meillä on jäljellä tasan kaksi viikkoa ennen kuin suunnataan laivalla Tukholmaan ja sieltä Norskilla Kaliforniaan! Kesä on kyllä vilistänyt hurjaa vauhtia, tuntuu että juuri oli vielä kolme kuukautta reissuun 🙂

  • Reply kirsi50 keskiviikko, elokuu 6, 2014 at 14:44

   Kiitos kivasta kommentistasi, Tiia.

   Ihanaa matkaa teille! Reissun päällä ne päivät vasta menevätkin vauhdilla, joten nauttikaa heti eka päivästä lähtien 🙂 Mitä kohdetta/kohteita odotat eniten?

   • Reply Tiia keskiviikko, elokuu 6, 2014 at 18:41

    San Diego on tällä reissulla uusi tuttavuus, joten mielenkiinnolla odottelen mitä tuleman pitää! 🙂 Salaa odotan myös hirveästi meidän Vegasin hotellihuonetta (vaikka eihän kukaan Vegasiin nukkumaan lähde 😀 ) – varasin deluxe-huoneen Flamingosta kun halvalla sain 🙂 loppuaika kierrellään OC:ta ja Losia. Ah, can’t wait! 🙂

    • Reply kirsi50 keskiviikko, elokuu 6, 2014 at 19:50

     San Diego oli kiva, se oli meillekin uusi tuttavuus tällä matkalla.

     Ja hei, olisin voinut jäädä viikoksi tai kahdeksi meidän Las Vegasin The Venetian-hotellihuoneeseen vain sen takia, että siellä oli mahtava ilmastointi ja just hyvä sänky untuvapeittoineen sekä suihku. Oli siis kylpyammekin, mutta suihku oli erikseen. Todellista luksusta 😀 Ymmärrän siis täysin innostuksesi Las Vegasin hotellista 🙂

  Leave a Reply