Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tähtiä, ilmapalloja ja hyrriä – amerikkalainen hautausmaa

Oletko koskaan miettinyt vierailevasi hautausmaalla, kun olet lomamatkalla USA:ssa? Ihan vaan mielenkiinnosta. Yli miljoona turistia käy vuosittain Forest Lawn Memorial Parkissa Glendalessa (Kaliforniassa) ja se on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Los Angelesin kuuluisalta Hollywood Boulevardilta ajaa Forest Lawniin  ilman suurempia ruuhkia 20 minuuttia. Onko tosin sellaista kellonaikaa, jolloin Los Angelesissa ei seistäisi jonossa?

Forest Lawn Memorial Park Glendalessa on yksityisomistuksessa oleva yleinen hautausmaa. 1,2 neliökilometrin suuruiselle alueelle on siunattu haudanlepoon mm. 1900-luvun alkupuolen suuria Hollywood-näyttelijöitä ja ohjaajia, kuten Clark Cable, Humphrey Bogart, Mary Pickford, Error Flynn, Walt Disney ja 1940-luvulla uransa aloittanut Elizabeth Taylor. Sekä artisteja kuten Sammy Davis Jr., Nat King Cole ja australialaisen INXS:n solisti Michael Hutchence… + 250 000 enemmän ja vähemmän tunnettua ihmistä.

Hautausmaalla ei ole opasteita tähtien haudoille ja suurin osa niistä onkin suljettuja yleisöltä. Varmuudella netissä on sivustoja, joista nämä tiedot löytyvät, mutta en kaivannut niitä. Oli mukava vaan ajella ja katsella ympäriinsä. Saman nimisiä hautausmaita on Etelä-Kaliforniassa muutama, ja usein Glendale sekoittuu Hollywood Hillsissa Forest Lawniin olevaan paikkaan. 

hautausmaa_tie

Amerikkalaisella hautausmaalla saa luonnollisesti ajaa autolla.

Useimmalla amerikkalaisilla hautausmailla ei näy ristejä tai muitakaan uskonnollisia tunnuksia. Forest Lawn ei ole tässä suhteessa poikkeus. Hautakivet ovat  laattoja maassa, eivät pystyssä olevia paaseja. Muistolaatoissa ei ole tarkkoja syntymä- tai kuolinpäivämääriä, ainoastaan vuosiluvut. Alue muistuttaakin enemmän vehreää puistoa, jossa on kauniita veistoksia, suihkulähteitä, ruohokenttiä ja suojaa antavia korkeita puita.

patsas3

Yksi hautausmaan viimeisimmistä ”tähdistä” on popin kuningas Michael Jackson, jonka leposija on yksityisessä mausoleumissa. Satuimme paikalle neljä päivää sen jälkeen, kun Michael Jacksonin kuolemasta tuli kuluneeksi viisi vuotta (25.6.2014). Fanit ympäri maailmaa olivat kokoontuneet hautausmaalle suremaan Jacksonia ja  tuoneet hänelle sadoittain punaisia ruusuja, isoja kukka-asetelmia sekä erilaisia kaipauksesta kertovia viestejä. Osa viesteistä oli kirjoitettu lippuihin, muiden joukossa oli myös Suomen lippuja ”I miss you Michael”-tekstillä. Kuljin ja lueskelin fanien jättämiä viestejä pala kurkussa, vaikken ole koskaan ollut suuri Jackson-fani.

mj_yleiskuva

mj_yleiskuva2

mj_yleiskuva3

Toinen ajatuksia herättävä ja täysin odottamaton yllätys hautausmaalla olivat värikkäät Happy Birthday-ilmapallot ja hyrrät, jotka yhdistyvät mielessäni riehakkaaseen suomalaiseen vappuun. Kuuluvatko ne tosiaan hautausmaalle? En tiedä oikein vieläkään mitä ajatella hopeafoliopalloista ja tuulessa iloisesti pyörivistä hyrristä.

mj_yleiskuva4

patsas_

PS. Olen Rantapallon viikon bloggaaja juuri nyt, lue lisää täältä. 

EDIT:// Postaukseen on korjattu jälkikäteen Michael Jacksonin kuoleman 5-vuotispäivämäärä, joka oli alkuperäisessä postauksessa jotain ihan kummallista. 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Jerry / Pako Arjesta keskiviikko, heinäkuu 2, 2014 at 09:02

  Enpä ole itse vieraillut hautausmailla ulkomaanreissuilla, mutta mielessä on käynyt. Erityisesti japanilaiset hautausmaat eroavat omistamme niin paljon, että se voisi olla mielenkiintoinen kokemus. En tiennyt, että USA:ssa monilla hautausmailla ei ole niitä ristejä yms. :O. Tuollaisella hautausmaalla voisi oikein hyvin käydä katselemassa 🙂 . Kiva postaus!

  • Reply kirsi50 perjantai, heinäkuu 4, 2014 at 19:22

   En tiedä onko ristittömyydellä mitään sen tekemistä sen kanssa, että Yhdysvalloissa valtio ja kirkko on erotettu, toisin kuin Suomessa. New Orleansissa on myös mahtavia hautausmaita, joissa on suuria hautakiviä ja veistoksia.

   Kiitos kommentistasi ja mukavaa viikonloppua, Jerry!

   • Reply Jerry / Pako Arjesta lauantai, heinäkuu 5, 2014 at 07:24

    Voi hyvinkin olla.

    New Orleansissa olisi varmasti upeita mausoleumeita :)!
    Kiitos, hauskaa viikonloppua ja mukavaa itsenäisyyspäivää näin vähän myöhässä :)!

    • Reply kirsi50 maanantai, heinäkuu 7, 2014 at 19:49

     Jäin vielä miettimään tuota hautausmaiden ristittömyyttä… Forest Lawnin omistaa yksityinen yritys, joten tämä voi selittää myös asiaa tällä hautausmaalla.

 • Reply Emmi L. keskiviikko, heinäkuu 2, 2014 at 18:13

  Mä oon joskus DC:ssä harkinnut, että menisin käymään siellä hautausmaalla 🙂 Tääkin idea on vielä toistaiseksi toteuttamatta, mutta ehkä joku kerta.

  Emmi L.
  http://happyfeetingblogi.blogspot.com

  • Reply kirsi50 perjantai, heinäkuu 4, 2014 at 19:24

   Arlington National Cemetery Washington DC:ssä on myös mielenkiintoinen. Se on sotilashautamaa, jonne on haudattu mm. presidentti Kennedy puolisoineen.

   Kiitos kommentistasi, Emmi.

 • Reply ulla50 torstai, heinäkuu 3, 2014 at 04:55

  Oon samaa mieltä Jerryn kanssa, että mielenkiintoista indeed. Enpä todella tiennyt, että hautasmaata voi kiertää autolla 😀 Ja noita muitakaan juttuja. Emmin kommentista tuli mieleen, että myös meille suositeltiin DC:ssä hautausmaa-visiittiä, mutta viime reissullamme ei siihen ollut aikaa.

  • Reply kirsi50 perjantai, heinäkuu 4, 2014 at 19:27

   Arlingtonin hautausmaalle DC:ssä ei pääse autolla, siellä pitää maksaa pysäköinnistä. Mut tosiaan aika monella hautausmaalla voi autoilla kätevästi 🙂

 • Reply Inka torstai, heinäkuu 3, 2014 at 08:54

  Hah, on kyllä niin jenkkiä ajaa hautausmaalla autolla. Mää oon käyny Jenkeissä hautausmaalla ainoastaan siinä samassa armeijan hautausmaalla San Diegossa missä tekin, mutta muuten on jäänyt kokematta. Tuo voisi olla mielenkiintoinen kohde!

  Ja Los Angelesin ruuhkat, Huhhuh!

  • Reply kirsi50 perjantai, heinäkuu 4, 2014 at 19:34

   Joo, onhan se todella amerikkalaista autoilla hautausmaalla 🙂 New Orleansissakin on hienoja, erilaisia hautausmaita, jos ikinä meette sinnepäin.

   Kiitos kommentistasi, Inka.

  Leave a Reply