Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mökkiyö Grand Canyonilla

Yli 4,5 miljoonaa turistia käy vuosittain Grand Canyonissa Arizonassa. Näistä valtaosa, noin 90%, ihailee uskomatonta kanjonia sen eteläreunalla.

Grand Canyon north rimille on etelästä noin neljän tunnin ajomatka, 350 kilometriä. Sen sanotaan olevan ”the Utah side of Grand Canyon”. Kanjonimaisemat ovat hieman toisen näköiset kuin etelässä, mutta takuulla yhtä vaikuttavat  ja väkeä on huomattavasti vähemmän myös suosittuina kesäkuukausina.

IMG_2829

Grand Canyon North Rim Scenic Drive, AZ

IMG_3388

Bright Angel Point / Grand Canyon North Rim, AZ

Koska pohjoisosa on hieman syrjässä eikä sen lähellä ole montaakaan majoituspaikkaa, yösija kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen esimerkiksi Grand Canyon Lodge North Rimiltä.

Yleisesti kansallispuistojen sisällä on rajallisesti majoitusta ja ne varataan lähes poikkeuksetta täyteen kuukausia, jopa vuoden, etukäteen. Jostain syystä GC Lodge North Rimiltä oli kesällä 2013 jopa helppoa varata huone. Majoitusvaihtoehtoja on neljä, joista kolme on eritasoisia mökkejä (Western, Pioneer ja Frontier cabins) ja motelli. Myös telttamajoittujille on oma paikkansa.

Alue muistuttaa perinteistä suomalaista mökkikylää. Ehkä yhtenä suurimpana erona on se, että täällä ei tarvinnut herätä keskellä yötä humalaisten örveltämiseen ikkunan alla. Ihmiset nauttivat kyllä illasta ravintolan terassilla, mutta olivat seuraavana aamuna reippaina patikkapoluilla auringon noustessa vähän viiden jälkeen.

IMG_2809

Mökkikylä / Grand Canyon Lodge North Rim, AZ

IMG_3433

Grand Canyon Lodge North Rim, AZ

Varasimme ensin Pioneer-mökin, jonka saimme upgreidattua varausjärjestelmän kautta Westerniksi vielä muutama päivää ennen saapumistamme kansallispuistoon. Näiden kahden mökkityypin välillä ei ole suurta eroa; jälkimmäinen huoneet ovat hieman isompia ja niissä on oma kuisti. Olisimme halunneet mökin ”with a rim view”, mutta niitä ei ollut enää saatavilla.

Western cabinissa on kaksi queen-kokoista sänkyä, siisti kylpyhuone ammeella (luonnollisesti) ja jääkaappi. Vaikka mökkejä on remontoitu muutama vuosi sitten, niissä ei ole ilmastointia tai televisiota. Ilmastoinnin puute ei haittaa, koska north rim on yli 2 400 metrin korkeudessa eikä siellä ei ole keskikesälläkään tukalan kuuma.

Huoneen hinta oli vajaat 200 dollaria / yö. Ainakin Western cabineissa oli kaksi asuntoa / rakennus, sisäänkäynnit olivat sen eri puolilta. Jos naapurissa oli samanaikaisesti asukkaita, he eivät häirinneet meitä millään tavalla.

IMG_2802

Western cabin / Grand Canyon Lodge North Rim, AZ.

IMG_2805

Western cabineissa on oma kuisti puisine keinutuoleineen. Tässä oli mukava istuskella pimenevää iltaa, koska hyttyset loistivat poissaolollaan. / Grand Canyon Lodge North Rim, AZ

Avaimet haetaan Grand Canyon Lodgen jylhästä vastaanottorakennuksesta. 1920-luvulla kalkkikivestä ja hirsistä valmistetty rakennus sulautuu täydellisesti ympäröivään maisemaan. Sen on suunnitellut  amerikkalainen arkkitehti Gilbert Stanley Underwood, jonka käsialaa ovat monen muunkin kansallispuiston lodge. Kuten Yosemiten Ahwahnee ja Yellowstonen Old Faithful Lodge.

Vastaanoton yhteydessä oleva maisemaravintola henkii myös tätä 20-luvun tunnelmaa upeine lamppuineen. Tämän lisäksi viereisessä siivessä on pikaruokala-tyyppinen cafeteria, josta voi ostaa mm. pizzapaloja, hot dogeja ja juotavia sekä suuri lahjatavarakauppa. Kaikki tarvittava on siis lähellä.

IMG_3450

Lodgen ravintola henkii mahtavasti 1920-luvun tunnelmaa. / Grand Canyon Lodge North Rim, AZ

IMG_3445

Grand Canyon North Rim Lodgen yhteydessä on myös maisematerassi.

North rim on auki viisi kuukautta vuodessa, toukokuun puolivälistä lokakuun puoliväliin. Tämä jälkeen kansallispuiston portit sulkeutuvat ja alue valmistautuu lumeen ja talveen, joka tulee yli 2 400 metrin korkeudessa olevaan puistoon aikaisin. South rim taas on auki läpi vuoden.

Minkälaisissa maisemissa sinä olet mökkeillyt USA:ssa? 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Jerry / Pako Arjesta sunnuntai, 18 toukokuun, 2014 at 20:56

  Mahtavia kuvia ja maisemia :)! Vaikuttaa mukavalta yöpymispaikalta. Tuo on varmasti todella hyödyllinen vinkki, että kannattaa harkita tuota puolta Grand Canyonista. Monesti tuollainen toimii laajemmallakin mittakaavalla, että saa tismalleen sen, mitä niistä ”turistirysistäkin”, mutta parhaassa tapauksessa halvemmalla ja rauhallisemmalla alueella. Thaimaa olisi toinen hyvä esimerkki tästä, vaikka onkin kyse täysin erilaisesta paikasta 🙂

  • Reply kirsi50 maanantai, 19 toukokuun, 2014 at 10:02

   Aamu- ja ilta-aurinko ovat parhaita hetkiä mahtavien maisemien kuvaamiseen 🙂 GC south rim on tietenkin uskomattoman upea, mutta olin todella yllättänyt north rimistä.

   Onneksi USA:ssa osataan rakentaa näistä miljoonien turistien suosimista paikoistakin toimivia ja harvoin oikeasti pitää jonottaa ruuhkissa tai saadakseen palvelua.

   Kiitos, kun seuraat ja kommentoit blogiamme, Jerry!

   • Reply Jerry / Pako Arjesta maanantai, 19 toukokuun, 2014 at 16:07

    Pakko myöntää, etten oikein ole mitään jonottavaa tyyppiä, joten tuo kuulostaa unelmalta :P. Sen takia Los Angelesissa ajaminen vaikuttaa hieman haastavalta tällaiselle ihmiselle, kun siellä ne ruuhkat ovat melkoiset (tuli siis vain tästä mieleen).

    Eipä kestä :)! Kiitos, että kirjoitatte niin mielenkiintoista blogia. Mielelläni kommentoin aina silloin, kun on jotain kommentoitavaa ;). Kommentit ovat kuitenkin sellainen pieni ”vaivanpalkka” kovasta työstä, jota bloggaajat tekevät postauksiensa eteen.

 • Reply Kea maanantai, 19 toukokuun, 2014 at 00:06

  Ihan älytön tuo Lodgen ravintola! Tykkään! Mua kiinnostais kovasti myös North Rim, mutta mun kaksi kertaa Canyonilla on matka aina ollut vastakkaiseen suuntaan sieltä lähtiessä niin eipä ole tullut käytyä. Semmonen haikki vois joskus kiinnostaa, tosin ei ihan keskikesällä kun en ole mikään kuuman ystävä. 😀

  • Reply kirsi50 maanantai, 19 toukokuun, 2014 at 10:12

   Se Lodgen ravintola ja terassi siinä ulkopuolella ovat kyllä mahtavia! Tääkin paikka pysyy paikoillaan, joten tänne ehtii sitten joskus 🙂

   Pidemmälle hikelle pitää lähteä samoihin aikoihin, kun aurinko nousee. Keskikesällä kaikki muut ajankohdat on melko mahdottomia myös mulle. Kansallispuistoissa on yleensä myös semmosia 2-3 km patikointilenkkejä, jotka jaksaa kyllä kuumemmallakin, kun on mukana juotavaa.

  Leave a Reply