Suomen suurin matkablogiyhteisö

Voisiko Oregon olla suosikkiosavaltiosi?

Oregon on ehdottomasti yksi suosikkiosavaltioistani. Se on mahtava sekoitus Tyynenmeren rosoista rannikkoa hiekkarantoineen, lumihuippuisia (tuli)vuoria, näyttäviä vesiputouksia ja syviä kanjoneita. Suosittelen tutustumaan, jos roadtrippisi suuntautuu yhtään sinne suunnalle.

Oregon sijaitsee Cascades Range -nimisellä alueella, joka on toimivien (mutta uinuvien) tulivuorien muodostama yli 1 000 km pitkä vuorijono Yhdysvaltain länsirannikolla. Vuorijono kulkee rannikon suuntaisesti British Columbiasta Kanadasta Washingtonin ja Oregonin kautta Pohjois-Kaliforniaan. Viimeisin purkaus tapahtui Washingtonissa vuonna 1980, kun Mount St. Helens purkautui valtavalla voimalla. Lisäksi Cascades Range on osa Tyynenmeren tulirengasta (Pacific Ocean’s Ring of Fire), jonka alueella on 75 % maailman aktiivisista ja nukkuvista tulivuorista.

Oregonissa on kuusi toimivaa, mutta tällä hetkellä uinuvaa tai sammunutta tulivuorta. Alla on kuva kahdesta toivottavasti vielä pitkään ruususen unta nukkuvasta vuoresta (Mt. Hood ja Three Sisters) sekä kuva sammuneen tulivuoren kraatterista, johon syntyi aikoinaan Yhdysvaltojen syvin järvi (Crater Lake).

IMG_1631

Oregonin korkein vuori Mt. Hood on stratovulkaano.

IMG_1277

The Cove Palisades State Park, OR. Taustalla on Three Sisters-vuoret.

IMG_0917

Crater Lake sai alkunsa yli 7 000 vuotta sitten, kun tulivuori Mount Mazama purkautui ja romahti.

En tiedä mikä näissä tulivuorissa minua kiehtoo niin kovasti. Ehkä ajatus siitä, että ne näyttävät ulkoapäin tyynen kauniilta, mutta niiden sisällä on valtava voima, joka odottaa sitä oikeaa hetkeä.

Columbia River Gorge on 130 kilometriä pitkä kanjoni, jonka varrella on karujen maisemien lisäksi useita vesiputouksia. Ihan huikeita maisemia toinen toisensa perään.

IMG_2206

Columbia River Gorge / Portland Women’s Forum State Scenic Viewpoint, OR.

IMG_1725

Horsetail Falls, OR.

Tyynenmeren rannikon tyrskyisät maisemat ovat kaunista katseltavaa, myös Oregonissa. Kuuluisan 101-tien varrella ovat mm. Goonies-elokuvan kuvauspaikkana toiminut Cannon Beach Haystack Rockeineen ja Ecola State Park, joka on Cannon Beachin pohjoiskärjessä. Näissä tuulisissa maisemissa silmä lepää ja mieli rauhoittuu hetkessä sekä juusto-pepperoni-eväsleivät maistuvat normaalia herkullisemmilta.

IMG_2422

Ecola State Park, OR

Portland, Oregonin suurin kaupunki, ei ole osavaltion parasta antia, mutta se yllätti. Se yllätti siisteydellään, vehreillä viheralueillaan ja kaupungin metroalueella kulkevalla pikaraitiotiellään sekä mielenkiintoisella Oregon Museum of Science and Industry, OMSI-museolla. Mutta se yllätti myös negatiivisessa mielessä. Kodittomien suuri määrä makuupusseineen oli jotain täysin odottamatonta. En muista nähneeni missään toisessa amerikkalaisessa saman kokoisessa kaupungissa kodittomien majailevan/nukkuvan näin julkisella paikalla keskellä päivää.

IMG_7582-7596

Portland, Oregon

Mikä on sinun suosikkiosavaltiosi tai yksi niistä?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Maarit Johanna torstai, toukokuu 8, 2014 at 19:40

  KLM:llä oli vasta kilpailu että voita lennot ja 8 päivän loma Portlandissa. Aloin silloin googlettelemaan Oregonin ympäristöä ja kyllä, se voisi todellakin olla lemppariosavaltioni jos joskus lähden Amerikkaan! Mikään ei tee niin suurta vaikutusta kuin vuoristo ja rannikko. Ne vielä samaan pakettiin niin oon myyty 🙂

  • Reply kirsi50 perjantai, toukokuu 9, 2014 at 21:04

   Kun joskus lähdet Amerikkaan 😉 Oregon on ehkä monelle tuntematon osavaltio, mutta siellä on tosiaan hienoja luonnonnähtävyyksiä.
   Kiitos kommentistasi, Maarit Johanna.

 • Reply Kea torstai, toukokuu 8, 2014 at 20:49

  Oregon on mun ehdoton suosikki! Ollu jo vuodesta 2008 kun sinne ekan kerran rantauduin… ja päiviä jäljellä uusintareissuun nyt about 60! Onneks… 🙂 Ihanaa Kirsi kun sä kasvatat mun matkakuumetta, etenkin toi Crater Lake kiinnostaa kun ei niin alas viimeksi ajeltu. Ihan mahtavia maisemia kertakaikkiaan!

  • Reply kirsi50 perjantai, toukokuu 9, 2014 at 21:08

   Sulla on edessä aivan ylivertainen kansallispuistokierros, oon vähän kateellinen 🙂 Ja kiitos, kun kommentoit, Kea!

 • Reply Jerry / Pako Arjesta perjantai, toukokuu 9, 2014 at 22:46

  Mahtavia kuvia! Tuo olisi kyllä hieno osavaltio road tripillä.

  • Reply kirsi50 lauantai, toukokuu 10, 2014 at 10:56

   Länsirannikon osavaltiot on mahtavia luonnonkohteita. Joku jo varmaan miettii, että vaihda Kirsi levyä, mutta niin se vaan on. Kiitos kommentistasi, Jerry.

 • Reply Krisse lauantai, toukokuu 10, 2014 at 20:26

  Upeita paikkoja kertakaikkiaan! Nyt pitää tarkistaa, että mahtuisiko ne meidän matkareitin varrelle kesäkuussa, ajellaan nimittäin Oregonin läpi 😀 Täytyy vielä sanoa tuohon, kun mainitsit että olit aivan yllättynyt Portlandin kodittomien määrästä, että mekin oltiin mieheni kanssa aivan järkyttyneitä samasta asiasta täällä Vancouverissa. Ihan lähellä ydinkeskustaa on alue, jossa hengailee varmaankin satoja kodittomia, huumeidenkäyttäjiä ja mielenterveyspotilaita. Tehdään tuosta alueesta ehkä oma postaus, vaikka ei se kyllä mikään miellyttävä aihe ole 🙁

  • Reply kirsi50 sunnuntai, toukokuu 11, 2014 at 07:22

   Toivottavasti muutama Oregonin kohde mahtuu reitillenne 🙂 Olette nyt Vancouverissa, missäpäin länsirannikkoa teidän on tarkoitus ajella kesäkuussa? Ja jos teillä on mahdollisuus ajella siellä Kanadan puolella Banffin tai Jasperin kansallispuistoihin, suosittelen todella. Icefield Parkway pilvettömällä säällä on yksi hienoimmista paikoista, joissa olen ikinä käynyt.

   Kävimme pari kesää sitten Portlandin lisäksi myös Vancouverissa ja osuimme luultavasti juuri tuolle kuvailemallesi kadulle. Oli melko pelottavan näköistä menoa, kun joukkio odotti apteekin tai vastaavan aukeamista. Vaikka tiesin, että auton ovet ovat lukossa, oli pakko vielä tuplatarkastaa asia.

   Kiitos kommentistasi, Krisse 🙂

   • Reply Krisse tiistai, toukokuu 13, 2014 at 06:21

    Meidän on tarkoitus vuokrata auto Seattlesta ja lähteä siitä sitten laskettelemaan Olympic National Parkin kautta alaspäin. Banff ja Jasper kiinnoistaisi meitä ihan hurjasti, mutta valitettavasti tälle reissulle ne eivät vielä mahdu mukaan.. ”Löysimme” nuo kansallispuistot vasta siinä vaiheessa, kun reitti oli jo aikalailla lyöty lukkoon, niin emme sitten enää saaneet niitä mahtumaan mukaan. Mutta sehän tarkoittaa vaan, että pitää tehdä uusi road trip myöhemmin 😉

  Leave a Reply