Suomen suurin matkablogiyhteisö

Käteisellä vai kortilla?

Yhdysvalloissa matkaillessa luottokortti on välttämätön –  roadtrippaajalle olennaiset palvelut kuten auton vuokraaminen ja hotellien etukäteisvaraukset ovat mahdottomia ilman sitä. Hotellia ei tarvitse maksaa luottokortilla, mutta kortti vaaditaan sisäänkirjautumisen yhteydessä mahdollisten vahinkojen varalle. En tiedä kuinka suuri cash deposit on maksettava, jos ei omista luottokorttia.

IMG_0734

Amerikkalaisissa ketjuhotelleissa vaaditaan luottokortti sisäänkirjautuessa, pienissä perheomisteisessa majoituspaikoissa tilanne voi olla toinen.

IMG_5199

Törmäsimme Kaliforniassa 2011 yhden bensa-asemaketjun kohdalla kaksiin eri hintoihin. Käteisellä sai bensaa 10 senttiä edullisemmin kuin kortilla.

Ekoilla USA-matkoillamme kannoimme mukanamme yli tuhatta dollaria käteisenä, nyt viimeisimmillä enää muutamia satoja dollareita. Yleensä kaivan viimeisellä viikolla laukun pohjalle unohtuneet dollarit ja kuluttamalla kulutamme ne arkipäivän ostoksiin. Ainoa paikka, jossa oikeasti tarvitsen käteistä, on hotellin laundry room. Pesukoneet ja kuivausrummut toimivat 25 sentin kolikoilla, quartereilla, joita ei voi olla ikinä liikaa.

Luottokortti on vaan kätevä ja se toimii pienemmissäkin liikkeissä ongelmitta. Minä maksan tankkaukset, ruokailut ja sisäänpääsymaksut, mieheni ne isoimmat kulut (lennot, autonvuokran ja majoitukset). Ja koska pidämme matkan aikana reaaliaikaista budjettiseurantaa excelissä, tiedämme koko ajan missä mennään. Kotiinpaluun jälkeen tasaamme tilit… (= matkan tylsin osuus).  Monisivuisen luottokorttilaskun tarkastamisessa on oma vaivansa – ja tarkastan todella jokaisen rivin todenmukaisuuden, mutta se on sen arvoista.

IMG_0726

Pienemmissä dinereissä voi olla helpompi maksaa tippi käteisellä kuin kortilla, mutta kortillakin se onnistuu. / Tulelake, CA

Kortin helppokäyttöisyydestä huolimatta haluan kuitenkin, että vaihdamme Suomesta lähdettäessä hieman käteistä – varmuudeksi,  jos kahden eri luottoyhtiön kortit eivät toimisi väliaikaisesti. Parhaimmat vaihtokurssit olemme vertailuissa todenneet olevan Changegroupilla, jolla on monta noutopistettä Helsinki-Vantaan -lentokentällä.

Muoviläpyskäni on mennyt vaihtoon kahteen kertaan reilun puolen vuoden aikana yhden mahdollisen sekä yhden todellisen väärinkäytöksen vuoksi, mutta aion vinguttaa korttiani entiseen malliin myös tänä kesänä USA:ssa.

IMG_5574b

Jopa kansallispuiston portilla voi sisäänpääsymaksun maksaa luottokortilla.

Mitens siellä; käteisellä vai kortilla?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Kea torstai, toukokuu 1, 2014 at 23:21

  Mä oon ihan samaa mieltä! Vaihdan usein vaan muutamia satoja dollareita, koska ne vie tilaa ja on hankalia… jotain pikkurahaa pitää kyllä olla automaatteja ja muuta varten. Ja mä en malta odottaa että pääsen tuonne Grand Tetonsin kyltille itsekin. Ihan huisia!

  • Reply kirsi50 perjantai, toukokuu 2, 2014 at 21:45

   Viikot menee keväisin pikakelauksella, joten ei mee kauaa kun oot Tetonsin kyltillä 🙂 Meidän lähtöön on enää 6 viikkoa, jei!

   • Reply ulla perjantai, toukokuu 2, 2014 at 22:03

    Ei vitsit, 6 viikkoa! Ihan mahasta ottaa, se tulee NIIIN pian!

    • Reply kirsi50 sunnuntai, toukokuu 4, 2014 at 11:28

     Niin on teidänkin lähtö, 7 viikkoa!

 • Reply Maksukorttivertailu perjantai, maaliskuu 26, 2021 at 19:56

  Luottokortti on todella tarpeellinen missä vaan matkustaessa. Silti sen luotto- ominaisuutta ei yleensä kannata käyttää.

 • Leave a Reply