Suomen suurin matkablogiyhteisö

Introsukellus Veikkolassa

Kirjoitin edellisessä postauksessa tunnelmistani ennen elämäni ensimmäistä sukellusta ja nyt on aika raportoida, että miten kaikki meni ja miltä sukeltaminen tuntui. Saavuimme hyvissä ajoin ennen yhtätoista Veikkolan Sukellus-Areenalle. Meitä odotti aivan erilainen paikka kuin mitä olin osannut kuvitella. Sukellus-Areena löytyi omakotitaloalueelta ja oli kodinomainen paikka luonnon ympäröivällä paikalla. Sisällä meitä oli vastassa ystävällinen henkilökunta, joka pyysi täyttämään terveystietokyselyn ja vastuunvapautuslomakkeen. Lajiin liittyy riskejä, mutta Veikkolassa on kyllä turvalliset puitteet aloittaa harjoittelu.

sukeltamassa

Juuri ennen h-hetkeä käsimerkit hallussa. Ylin kuva lainattu luvalla Veikkolan Sukellus-Areena sivuilta.

Kiitollisena kirjoitin lomakkeeseen pitkän listan EI-sanoja sairausluetteloon, joka olisi voisi estää lajin kokeilemisen. Esimerkiksi flunssaiselle tai astmaatikolle sukeltaminen ei välttämättä sovi. Paperihommien jälkeen siirryimme alakerran luokkahuoneeseen kuulemaan tärkeimmän teoriatiedon sukeltamiseen liittyen. Opettelimme myös käsimerkit, joilla kommunikoidaan pinnan alla. Lyhyen oppitunnin jälkeen olikin jo aika lähteä vetemään märkäpuvut uikkareiden päälle.

Asut olivat tooodella tiukat. Mitä tiukempi, sen paremmin lämmittävä kuulemma. Sitten painovyö, happipullot, maski ja räpylät päälle. Altaassa oli eri syviä osioita ja ensimmäisenä astuimme osaan, jossa pystyi vielä seisomaan pää pinnan yläpuolella. Harjoittelimme paineilmalaitteiden kautta hengittämistä lyhyen hetken menemällä veden alle polvilleen. Ja siitä lähdettiinkin kahden kouluttajan johdolla kohti syvyyksiä.

allas1

Tässä altaassa eilen harjoiteltiin. Veikkolan allas on syvin, mitä pohjoismaista löytyy. Me emme käyneet syvimässä osassa vielä introsukelluksella. Kuva: Sukellus-Areena / Petteri Viljakainen

Kouluttajat toivat minut ja Henkan yläpuolella kuvassa näkyville portaille ja lähdimme siitä etenemään hiljalleen alaspäin antaen korvien tottua paineeseen. Lopulta olimme kaikki yhdeksän ryhmämme jäsentä neljän metrin syvyydessä polvillamme. Kouluttajat antoivat meille vedenalaisia lennokkeja, joita heittelimme toinen toisillemme ringissä samalla kuin koitimme tottua regulaattorin kautta hengittämiseen. Minulle tuli kaksi kertaa fiilis, että nyt on pakko mennä ylös. Tuntui, että ollaan TODELLA syvällä ja yhtäkkiä aloin epäröidä, että mitä jos muistakaan kaikkea opetettua ja painoin punaista nappulaa, jonka myötä liivini täyttyi ilmasta ja singahdin pinnalle nopeasti. Jälkeenpäin muistin, että olisi vissiin pitänyt näyttää kouluttajalle peukkua, että haluan mennä ylös, mutta en siinä hetkessä sitä ehtinyt ajatella.

Kaiken kaikkiaan introsukellus kesti vain reilut kolme tuntia, joten paljon uutta tuli lyhyessä ajassa. OWD eli Open Water Driver -kurssi on paljon pidempi kestoinen (kestää useita päiviä), joten aikaa asioiden omaksumiselle on huomattavasti enemmän. Olisikin kutkuttavaa päästä perehtymään lajiin kaikessa rauhassa. Emme kuitenkaan vielä ilmoittautuneet kurssille, sillä se maksaa 450 euroa ja lajin harrastaminen ei tule olemaan myöskään aivan halpaa esimerkiksi varusteiden ja matkojen takia. Asiaa täytyy harkita, mutta kiinnostusta ehdottomasti olisi.

IMG_1569

Key Westin vesissä veneestä snorklaamaan hyppääminen oli valtaisa elämys. Voin vain kuvitella miten huikeita sukellusmatkoja lajin harrastajat tekevät. Sukellus-Areenan porukat olivat juuri tulleet Malediiveilta sukeltamasta.

Kokeneet kouluttajat liikkuivat vedessä ketterästi ja sitä oli mahtavaa katsella. Itselläni oli kömpelö olo painava pullo selässä, kun ei ehtinyt tottua varusteisiin. Introsukellus oli silti loistava mahdollisuus päästä arvioimaan, että haluaako lajiin tulevaisuudessa paneutua syvemmin (Hahah kirjaimellisesti syvemmin, neljä metriähän ei ole vielä mitään. OWD-kurssilla mennään 18 metriin saakka).

Voin kuvitella, että laji voi tuntua myös tosi ahdistavalta joillekin ihmisille. Omatkin tuntemukset veden alla oloa kohtaan jäivät hieman ristiriitaisiksi, kun en päässyt olemaan siellä niin pitkään, että ajatukseen olisi ehtinyt tottua. Uima-allas tuntuu hyvältä paikalta harjoitteluun mutta kyllä lajin mielekkyys varmasti avautuu aivan erilailla vasta merenalaisen maailman ympäröimänä.

aIMG_1571

Yksi elämän onnellisimmista päivistä oli Mirkan ja Maken kanssa tehty veneretkipäivä Key Westissä viime vuonna. Kumpa elämä näyttäytyisi aina näissä väreissä.

Onneksi on koko elämä aikaa. Eilisen kaltaiset kokemukset muistuttavat, että terveydestä kannattaa pitää huolta, jotta voi kokea vastaisuudessakin tällaisia suuria asioita. Itsensä voittaminen on niin mahtava kokemus, että olemme tänään lähdössä kiipeilemään vaijereilla Salmisaaren Kiipeilyareenalle! Pitää arvioida kummasta tulee paremmat kiksit – ylhäältä vai alhaalta – ja sitten päättää, että mihin harrastukseen kannattaa keskittyä 😉

Onko täällä lukijoiden joukossa kokeneita sukeltajia tai lajista innostuneita? Kertokaahan mitä ajatuksia sukeltaminen teissä herättää? Ja mitä hienoja paikkoja olette nähneet?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Jerry / Pako Arjesta sunnuntai, huhtikuu 13, 2014 at 19:39

  Hienoa, että uskaltauduit tuonne.
  Itseäni sukellus ei ole koskaan erityisemmin kiehtonut, mutta voisin kuvitella joskus koettavani lajia, koska ikinähän ei voi tietää, jos ei kokeile :). Tuo on varmasti upea harrastus erityisesti kirkkaissa vesissä 🙂

  • Reply ulla50 tiistai, huhtikuu 15, 2014 at 09:19

   Kiitos Jerry kommentista. Kyllä olen samaa mieltä, että kokeilla kannattaa, kun sopiva tilaisuus siihen koittaa. Sukelluskuvien ja videoiden katselusta tulee kyllä hinku päästä näkemään vedenalaista elämää. Onneksi ensihätiin aina voi käydä snorklausretkillä, kun kirkkaiden vesien alueelle pääsee 🙂

 • Reply Amanda sunnuntai, huhtikuu 13, 2014 at 21:32

  Sukeltaminen ei oikein ole munkaan juttuni, vaikka veden alla upeet maisemat usein onkin. Snorklailu on sit senkin edestä hauskaa! Tervetuloa kiipeilyn maailmaan 🙂

  • Reply ulla50 tiistai, huhtikuu 15, 2014 at 09:22

   Se on jännä, että jotkut sukeltamisen oppineet sanovat, että sukeltaminen tuntuu vähemmän pelottavalta kuin snorklaus. Jälkimmäisessä on kuulemma niin paljon helpompi vetää vettä henkeen.

   Kiipeily on kyllä mahtavaa! Jo heti aloittelijana voi kokea suuria onnistumisen tunteita, kun pääsee korkealle ja hyppää vaijerin varaan lipumaan alas. Pakko päästä taas pian uudelleen!

 • Reply Inka maanantai, huhtikuu 14, 2014 at 17:05

  Olipa mielenkiintoinen postaus, kiva kun kirjoitit niin yksityiskohtaisesti tuosta alusta. Vähän alkoi jopa kiinnostaa, vaikka oonkin ihan kamala vesipelkuri. Ja niin siistiä että kiipeily on vieny mukanaan!! Mennään yhessä sitten ku muutan sinne, voit olla mun ohjaaja! 🙂

  • Reply ulla50 tiistai, huhtikuu 15, 2014 at 09:23

   Joo ilman muuta! Mahtavuutta, että tulee lisää Amerikka- ja kiipeilykavereita ja ties mitä! Hihii! =)

 • Reply Toni43 lauantai, toukokuu 3, 2014 at 11:24

  Tiedätkö tarkempaa aikaa kauanko toi OWD-peruskurssi kestää?

  • Reply ulla lauantai, toukokuu 3, 2014 at 15:17

   Siihen voi itse vaikuttaa, että kuin tiiviissä tahdissa haluaa sen suorittaa. Käsittääkseni pari viikonloppua on nopein tapa, mutta silloin pitää varata koko päivä aamusta iltaan. Toinen viikonloppu tehdään ulkovesissä. Ensimmäisenä viikonloppuna käydään teoriat ja tehdään sisävesisukellukset. Ennen kuin tähän vaiheeseen pääsee pitää olla sellainen kirja luettuna.

   • Reply Toni43 sunnuntai, toukokuu 4, 2014 at 13:28

    tiedätkö onko se teorikoe hankala?

    • Reply ulla50 tiistai, toukokuu 6, 2014 at 09:38

     Hmm, siitä mulla ei valitettavasti taida olla tietoa. Kirja näytti olevan sellainen normaalin koulukirjan paksuinen, että kai se pitäisi osata pääpiirteittäin. Mutta sanoivat, että se on niin mielenkiintoinen, että sen ahmii läpi.

     • Toni43 tiistai, toukokuu 6, 2014 at 17:17

      Kiitos paljon,olisi vielä muutama kysymys johon voisit vastata.1.Kaunko kestää kurssi jos ei tee tiiviissä tahdissa. 2. Mikä on kurssin hinta sukellusareenalla? 3. Kuinka monta tuntia päivässä on opetusta,vai voiko siihenki vaikuttaa? kiitos jo etukäteen:)

 • Reply ulla50 keskiviikko, toukokuu 7, 2014 at 21:35

  Moikka, nuo kysymykset kannattaa varmaan kysyä suoraan sieltä Veikkolasta, niin saat oikeaa tietoa. Yhteystiedot löytyy täältä: http://www.sukellusareena.com/index.php?option=com_contact&view=contact&id=1&Itemid=171

 • Leave a Reply