Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pelkojen voittamisesta

Frendimme Pekka poikkesi käymään tänään matkallaan lentokentälle ja näimme hänen tuoreita sukelluskuviaan Filippiineiltä. Kuvat kiinnostivat erityisen paljon sen vuoksi, että olemme itse menossa kokeilemaan sukellusta ensimmäistä kertaa huomenna!

Makella on kytenyt halu päästä tutustumaan sukeltamisen ihmeelliseen maailman jo pidempään. VPK-taustan takia paineilmalaitteet ovat hänelle tuttuja ja huomenna selviää onko savusukellustaustasta hyötyä veden alla.

havaiji1

Havaijilla on täydelliset puitteet vesiurheilulajien harrastamiseen. Vuonna 2010 pääsimme kurkistamaan Oahun saaren pinnan alle snorklausretkellä.

havaiji3

Hanauma Bayn koralleja suojellaan keräämällä pääsymaksu rannalle saapuvilta. Lisäksi kallioon louhitussa rakennuksessa täytyy käydä katsomassa korallien suojelusta kertova video ennen veteen pulahtamista. Aikoinaan ajattelin, että ”puhtaan” turkoosi vesi on paras vesi, mutta vedenalaisen maailman nähtyäni tällaisen rannan arvo nousi aivan uuteen arvoon silmissäni.

Filippiineillä PADI-laitesukelluskurssin suorittanut Pekka kertoi, että alussa veden alla hengittäminen laitteiden avulla saattaa olla pinnallista ja sen seurauksena saattaa tulla tunne, että on pakko päästä pinnalle hengittämään normaalisti. Myös korviin luultavasti sattuu jossain vaiheessa.

Osaan kuvitella miltä tuntuisi saada pakokauhukohtaus veden alla ja sukeltaminen hieman jännittää. Onhan jo snorklaus veneestä avomerellä ollut todella jännää puuhaa. Olemme kuitenkin puhuneet paljon pelkojen voittamisesta kaveripiirissämme ja olen koittanut valmistaa itseäni oikeaan asenteeseen. Hengittämisen oppiminen ON mahdollista. Hermojen rauhoittaminen ON mahdollista. Itsensä voittaminen ON mahtava tunne. Miksi en siis pystyisi siihen?

Juttelimme matkamessuilla pitkään PADI-kursseja tarjoavan miehen kanssa. Mies kertoi, että useimmat oppivat sukeltamaan, mutta ihan kaikille se ei sovi. Joidenkin ihmisten korvat eivät vain ole omiaan paineen vaihtelulle. Sen vuoksi aloitamme uuden lajin kokeilusukelluksen kautta Veikkolassa. Mikäli laji ei vie mennessään, ei tarvitse maksaa turhaan suht kalliista sukelluskurssista. Jos taas laji vie mennessään, saa koesukelluksen hinnan takaisin kurssille lähtiessä kurssin hinnasta. Melko hyvä diili mielestäni.

havaiji2

Havaijille matkatessa vesillä käyminen on ihan ehdotonta. Yllättävää kuitenkin on se, että Havaijin lukuisten saarien väliä kuljetaan vain lentämällä.

havaiji4

En varmaan ikinä kyllästyisi katsomaan eri väreissä kuohuvaa merta Havaijilla.

Matkustelu Amerikassa omalla mukavuusalueella on täyttä mahtavuutta, mutta on kutkuttava ajatus, että reissaajanakin kehittyisi. En panisi pahitteeksi näin ajatuksen tasolla, että tulevaisuus toisi tullessaan kiipeily- ja sukellusmatkoja ja -kohteita Jenkeissä ja muualla maailmassa. Matkamessuilla kuitenkin opin, että sukeltamaan ei tarvitse välttämättä lähteä merta edemmäs – meidän oman Itämeren suojelu on tuottanut jo niin paljon tulosta, että siellä on kuulemma suhteellisen hyvä näkyvyys ja mielenkiintoisia hylkyjä katseltavaksi.

Mutta ei mennä vielä asioiden edelle. Huomenna on jännittävä päivä edessä. Saa nähdä tuoko kokemus tullessaan jotain uutta pysyvämpää, vai yksittäisen mielenkiintoisen kokemuksen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Jerry / Pako Arjesta lauantai, 12 huhtikuun, 2014 at 09:34

  Pelkojen kohtaaminen on erittäin kasvattava kokemus :). Se kehittää ihmistä suurilla harppauksilla. Mahtavaa, että uskallat poistua mukavuusalueeltasi. Ja matkaan liittyen: Mielettömän upeita kuvia :)!

  • Reply ulla50 lauantai, 12 huhtikuun, 2014 at 21:02

   Kiitos Jerry! Tämä kommentti toi kovasti lisää tsemppiasennetta päivän kokemukseen.

   Ja mukava kuulla, että tykkäsit kuvista! Havaijilta on kyllä aika helppo saada hyviä kuvia 🙂

   • Reply Jerry / Pako Arjesta lauantai, 12 huhtikuun, 2014 at 23:06

    Ole hyvä 🙂
    Mahtavaa, jos tuosta oli jotain apua, vaikken sitä ehkä osannut ajatella jollain tavalla hyödyttävänä kommenttina ;).

    Helppo ja helppo… kaikki on suhteellista ;). Voisi myös sanoa, että Havaijilta on helppo ottaa huonoja kuvia :P. Se on kuvaajasta kiinni, joten anna vain itsellesi se kunnia, jonka ansaitset 🙂

    • Reply ulla50 sunnuntai, 13 huhtikuun, 2014 at 13:29

     Hih, kiitos Jerry. Siinä mielessä hyviä kuvia on helppo saada, että valo on mahtava ja ei maisemissakaan pahemmin vikaa ole 😉

 • Reply Inka sunnuntai, 13 huhtikuun, 2014 at 09:37

  Tsemppiä Ulla! En ite uskaltais ikinä lähtä sukeltamaan, pelkään vettä vaan niin hemmetin paljon että jo pelkkä ajatus siitä että on usean metrin syvyydessä alkaa ahdistaa. Oot siis mun silmissä niin rohkea, että tälle arvostukselle ei löydy rajoja. Odotan mielenkiinnolla raporttia!

  • Reply ulla50 sunnuntai, 13 huhtikuun, 2014 at 13:30

   Oii kiitos Inka noista sanoista! Mää tein tämän innoittamana raportin tuonne yläpuolelle 🙂

  Leave a Reply