Suomen suurin matkablogiyhteisö

Näistä säästämme USA-matkoillamme

Kirjoitin kolme viikkoa sitten postauksen Matkustusmukavuus ennen kaikkea, mistä USA-matkabudjettimme koostuu?, jossa kerroin matkojemme budjetista ja palveluista, joihin olemme valmiita satsaamaan dollareita. Tässä kolikon toinen puoli; meillä on myös tietoisia säästökohteita.

Emme vuokraa pienimmän kokoluokan autoa vaan keskikokoisen kaupunkimaasturin, mutta suunnittelemme matkareitin alkamaan ja päättymään samaan kaupunkiin, jolloin vuokrakulujen päälle ei tule drop off-maksua. Tämä jättömaksu on pari sataa dollaria, kun auton palauttaa naapuriosavaltioon tai  jopa tuhat dollaria, kun auton jättää rannikolta rannikolle-reissun päätteeksi toiselle puolelle USA:n mannerta. Autovuokraamojen välillä voi olla suuriakin eroja drop off-maksuissa, kannattaa vertailla.

denver2013

Kesän 2013 matkareittimme alkoi ja päättyi Denveriin Coloradoon.

Ensimmäisen yhteisen USA-matkamme jälkeen, joka oli juuri rannikolta rannikolle-reissu, päätimme keskittyä jatkossa pienemmille, rajatuimmille alueille. Neljän-viiden osavaltion kiertämiseen saa helposti kulumaan neljä viikkoa.

Toinen autoiluun liittyvä säästömme on kuskien lukumäärä. Vaikka meillä kertyy noin 10 0000 ajokilometriä / reissu, meillä on vain yksi ajaja, mieheni. Hänen mukaansa automaattivaihteisella autolla ajaminen (+ cruise controlin käyttö) on sen verran kevyttä ja helppoa, ettei hän rasitu pitkistäkään ajopäivistä.

Lähdemme liikkeelle yleensä aikaisin aamusta emmekä ole tien päällä juuri koskaan enää pimeän aikaan. Pitkien ajopäivien jälkeen pidämme kunnon pituisen pit stopin ennen kuin jatkamme matkaa seuraava aamuna. Säännöllisin väliajoin matkakalenteriin on merkitty myös täydellisiä rentoutumispäiviä, jolloin nukumme pitkään (=minun tapauksessa maksimissaan kahdeksaan), shoppailemme ja ajamme 80 kilometriä seuraavaan hotelliin katsomaan illaksi telkkaria.

Emme harrasta matkoillamme fine diningiä laisinkaan ja ns. casual-ravintoloissa (kuten Applebee’s, Chili’s, Cheesecake Factory) käymme kerran tai pari viikossa. Silloin tällöin maistuvat aamupalapannarit mansikoilla, kermavaahdolla ja vaahterasiirapilla 24h-dinerissa, kun olemme liikkeelle ennen hotellin aamupalatarjoilun alkamista tai kun hotellien joka-aamuinen menu – munakokkeli-pekoni-valkoinen leipä-jogurtti-murot – alkaa maistua puulle kertokäyttölautasilta syötynä. Kertakäyttöastioiden käytön yleisyys hotellien aamupaloilla ja ravintoloissa on yksi niistä asioista, joka ihmetyttää ja välillä jopa raivostuttaa Yhdysvalloissa. Siitä enemmän jollakin toisella kertaa…

IMG_0615

Vaikka olenkin erittäin perso makealle, periamerikkalainen IHOP-pannariaamupala kaikkine herkkuineen ei maistu ihan joka aamu.

IMG_4743

Tästä annoksesta väännettiin vitsiä monta päivää. Tilasin ”a burger with chips” paikallisessa dinerissa Codyssa Wyomingissa ja pöytään tuotiin hampurilaisen seurana pussillinen sipsejä. Sitä saa mitä tilaa… 😀

Päivällä nappaamme usein syötävää paikallisista pikaruokaloista, joita Yhdysvalloissa on huomattavasti enemmän kuin Mäkkäri, Subway ja uusi/vanha tuttavuus Burger King. Tai sitten ostamme kaupasta leipää, levitettä, suolakurkkuja, juustoa ja muita ei helposti pilaantuvia päällisiä ja teemme niistä aamulla matkaeväät kylmälaukkuun. Aika monet omatekoiset voikkarit on nautittu auringonnousuun aikaan jossain uskomattoman hienossa maisemassa.

IMG_3088

Automatkaajan kannalta on kätevää, että isojen teiden ulosmenoväylien, exitien, läheisyydessä olevat palvelut (ravintolat, hotellit, bensa-asemat) kerrotaan etukäteen.

IMG_2165

Yövymme useimpina iltoina kohtuuhintaisissa Best Western tai IHG-ketjujen out-of-location –hotelleissa ja todella harvoin kalliimmissa Monument Valleyn kaltaisissa The View-maisemahotelleissa. Keskittämällä yöpymiset kahden ketjun majoituspaikkoihin, ehdimme yleensä saada kesälomamatkan aikana 2-3 ilmaista palkintoyötä.

Olemme Autoliiton jäseniä ja sen jäsenkortilla saa muun muassa kummastakin edellä mainitusta hotelliketjusta 10-15% alennuksen, kun huonevarauksen tekee hotellin omilta nettisivuilta. Useimmiten tämä ”AAA rate”-hinta veroineen on omien vertailujeni perusteella edullisempi kuin vastaava huonevaraus esimerkiksi Hotels.comista.

Varaamme neljän viikon automatkalla etukäteen vain parin ensimmäisen yön hotellit ja ne hotellit, jotka ovat suosituimmilla nähtävyysalueilla. Muuten teemme huonevarauksia matkan edetessä ja meillä se on toiminut hyvin. Tällöin reittiin voi tehdä muutoksia vielä tien päälläkin, kun jotain mielenkiintoista tulee eteen.

Mistä sinä olet valmis säästämään lomareissulla? 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Jonna torstai, 3 huhtikuun, 2014 at 08:02

  Nyt kun aloin ihan miettimään niin harvemmin lomalla on mitään sen kummempaa säästötoimenpidettä paitsi ruoan suhteen. Hyvää saa myös halvalla niin en aio burgereista ja muusta ns.tavallisesta ruoasta maksaa maltaita. Aina löytyy joku kiva halpa paikka kuitenkin. Ehkä kerran voi käydä sitten syömässä hienommin…ehkä. Nyt tulevalla Nycin reissulla (9 päivää jäljellä, kääk!) toivomme löytävämme hyviä ja halpoja ruokapaikkoja. Onneksi parit suositukset ovat jo taskussa 😉

 • Reply henna perjantai, 30 tammikuun, 2015 at 14:47

  mietin tota autoliiton jäsenyyttä. onko ulkomaalaisen siis helppo liittyä ja onko siinä jonkinlainen vuosimaksu tms? ainakin kun sivuille menee, heti kysellä jenkkilän zip-koodia 😀

  • Reply kirsi50 keskiviikko, 19 elokuun, 2015 at 21:33

   Meidän kohdalla on kyse Suomen Autoliiton jäsenyydestä, ja heidän jäsenkortillaan olemme saaneet tosiaan noita hotellialennuksia ongelmitta. Ja anteeksi, kun en ole huomannut kommenttiasi aikaisemmin, henna.

  Leave a Reply