Suomen suurin matkablogiyhteisö

Oregonin sininen safiiri – Crater Lake

Oregonin luonnon monimuotoisuus ja kauneus yllätti ensivisiitillämme. Osavaltio on jännä sekoitus Tyynenmeren rosoista rannikkoa hiekkarantoineen, lumihuippuisia (tuli)vuoria, näyttäviä vesiputouksia, syviä kanjoneita ja vehreitä havumetsiä. Tällä kertaa haluan esitellä yhden Oregonin suosikkikohteistani, Crater Lake National Parkin.

Ensimmäinen automatkamme suuntautui Crater Lakelle kesäkuussa 2011. Paikallisten mukaan edeltävä talvi oli ollut runsasluminen ja kesäkuun alussa lunta oli maassa vielä metrikaupalla. Kansallispuiston visitor center oli valkoisen hangen peittämä, puiston päätie oli saatu aurattua auki, mutta järven ympäri kiertävää Rim Drivea oli puhdistettu lumesta vain mailin verran.

IMG_0805

Crater Lake National Park, OR / Munson Valley Road, kesäkuu 2011

IMG_0794

Visitor Center oli vielä täysin hangen ympäröimä.

Aurinko lämmitti, kun liukastelimme kesäkengissä lumikinosten päälle tiiraamaan Crater Lakea. Hätkähdyttävä ja epätodellinen maisema avautui eteemme  – syvänsininen auringossa kimmeltävä safiiria muistuttava järvi, jonka kauneutta korosti entisestään lumiset kraatterireunukset. Breathtaking!

IMG_0831_0838_Panorama1

Panorama Crater Lakesta kesäkuussa 2011, + 7C

IMG_0917

Törmäsimme näihin aasialaisiin valokuvaajiin kaksi päivää myöhemmin myös lähellä Portlandia, kun olimme kuvaamassa Bridal Veil Fallsia.

Olimme lukeneet National Park Servicen nettisivuilta etukäteen, että Crater Lake oli vielä täysin lumen vallassa, mutta halusimme silti nähdä paikan. Ehkä emme uskoneet, että lunta olisi oikeasti vielä niin paljon. Palattuamme koti-Suomeen luimme NPS:n sivuilta, että Rim Drive avautui kokonaisuudessaan sinä kesänä todella myöhään, vasta 24. heinäkuuta 2011.

Vuoden päästä heinäkuussa päätimme kokeilla onneamme uudemman kerran. Lähdimme majapaikasta liiikkeelle hämärän aikaan niin, että saavuimme Crater Lakelle juuri auringon noustessa. On mukavaa olla kansallispuistoissa aikaisin aamulla ennen suurten massojen tuloa, koska silloin saa ajella rauhassa eikä tarvitse etsiä vapaata parkkiruutua vaan voi nauttia hiljaisuudesta ja luonnon rauhasta. Sekä keskustella niiden muiden turistien kanssa, jotka ovat liikkeellä aamuvarhaisella.

IMG_8355

Auringonnousu kraatterijärvellä

IMG_8454

Monessa kansallispuistossa oravat ovat kesyyntyneet ja uskaltautuvat erittäin lähelle kerjäämään ruokaa.

Ajoimme päivän aikana lähes kokonaan järven ympäri menevän 50 kilometrin pituisen Rim Driven, vain pieni pätkä tiestä oli vielä kiinni lumivaurioiden takia. Ajoreitti on auki lumitilanteen mukaan kesäkuun lopulta lokakuulle. Pysähdyimme jokaisella näköalapaikalla ihastelemaan ja kuvaamaan järveä mahdollisimman monesta kulmasta. Näimme velhon hattua muistuttavan Wizard Islandin sekä kohti saarea seilaavan aavemaisena veteen peilautuvan Phantom Shipin.

IMG_8711-17

Panorama Crater Lakesta heinäkuussa 2012.

Järven ympäristössä on 150 kilometriä patikointipolkuja, mutta nämä jäivät meiltä väliin hyttysten takia. Hyttysiä oli nimittäin aivan valtavasti erityisesti pohjoispuolella eikä meillä ollut karkoitetta mukana.

Ei harmittanut tippaakaan, että ajoimme Oregonin lounaiskulman Crater Lake National Parkiin toistamiseen. Ehkä muutaman vuoden tauon jälkeen pitää suunnata auton nokka vielä kolmannen kerran näille kulmille.

Näyttääkö Crater Lake paikalta, jossa haluaisit käydä?

IMG_8804

Crater Lake National Park on 2000 metrin korkeudessa ja varsinkin aamut siellä ovat mukavan viileitä.

Crater Lake sai alkunsa yli 7 000 vuotta sitten, kun tulivuori Mount Mazama purkautui ja romahti. Romahduksen seurauksena syntyi halkaisijaltaan kymmenen kilometriä leveä kaldera, joka täyttyy sadevedestä tai sulaneesta lumesta muodostaen kraatterijärven. Yhdysvaltain syvimmän järven (noin 600 metriä) vesi on hämmästyttävän puhdasta ja kirkasta, koska siinä ei ole epäpuhtauksia, levää tai sedimenttiä. 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply ulla keskiviikko, 12 maaliskuun, 2014 at 22:28

  Haukon henkeä noista ihanista kuvista!!! Voin vain kuvitella millaista tuolla on ollut paikan päällä. Toivottavasti kohta saadaan muutettua blogia siten, että kuvat näkyy vielä isompina. Nuo teidän kuvat on aina ihan mielettömiä!

  ”Paikallisten mukaan edeltävä talvi oli ollut runsasluminen” Reps 😀 Ehkä vähän!

  • Reply kirsi50 torstai, 13 maaliskuun, 2014 at 21:25

   NPS:n nettisivujen mukaan Crater Lakessa sataa lunta vuosittain 533 tuumaa, joka on yli 13 metriä… ei se määrä tietenkään oo maassa kerrallaan, mut kuitenkin 🙂 http://www.nps.gov/crla/faqs.htm

 • Reply Kea torstai, 13 maaliskuun, 2014 at 00:56

  Nyt mä oon menossa tuonne! Kunhan lennot saan ostettua vielä niin suunnitelma on jo liki kasassa… 🙂 Upeita kuvia, mutta etenkin tuo auringonnousukuva sykähdyttää!

  Onko muuten Bridal Veil Falls ihan sama kuin Multnomah Falls? Yleensä kai puhutaan Multnomahista vaikka Bridal Veil taitaa olla virallinen nimi…?

  • Reply kirsi50 torstai, 13 maaliskuun, 2014 at 21:39

   Kannattaa NIIN mennä Crater Lakelle 🙂 Koska oot lähdössä? Muista varmistaa NPS:n sivuilta, että puiston tiet on auki. Me ollaan yövytty se edellinen yö ekalla kerralla Klamath Fallsissa (noin 60 mailia Crater Laken south rimiltä) ja tokalla kerralla La Pinessa (70 mailia north rimiltä). Liikkeelle täytyy lähteä melko aikaisin, jos siellä haluaa olla auringonnousun aikaan 🙂 Kun ajettiin aamuhämärässä La Pinesta north rimille, tien varret olivat täynnä peuroja, jotka hidastivat matkantekoa.

   Bridal Veil Falls on toinen putous kuin toi Multnomah. Jälkimmäinen on paljon hienompi.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Bridal_Veil_Falls_(Oregon)

  Leave a Reply