Suomen suurin matkablogiyhteisö

Matkustusmukavuus ennen kaikkea, mistä USA-matkabudjettimme koostuu?

Meidän 3-4 viikon USA-automatkojen budjetti on vaihdellut 850 -1 000 eur / viikko / henkilö, muun muassa matkan ajankohdalla on ollut vaikutusta viikkohintaan (alkukesä edullisempi kuin loppukesä). Summaan sisältyvät lennot, autonvuokra bensoineen ja mahdollisine drop off -maksuineen (=kun auton palauttaa toiseen osavaltioon kuin josta sen noutaa) majoitukset, syömiset ja juomiset sekä erilaiset pääsymaksut. Ostokset, jotka eivät liity itse matkaan, ovat oma lukunsa.

Emme ole mieheni kanssa budjettimatkaajia, mutta emme myöskään matkusta lompakko levällään. Olen listannut alle muutamia meille tärkeitä matkustusmukavuuteen ja yleiseen matkalla viihtymiseen vaikuttavia seikkoja/palveluita, joista olemme valmiita maksamaan hieman enemmän.

IMG_6841

Pyramid Lake, NV. Yhdellä USA:n mantereen ylittävällä lennolla ilma oli kirkas ja maisemat erittäin vaihtelevat.

1. Mukavat ja sujuvat lennot vaihtoineen
Olemme päätyneet varaamaan Atlantin ylittävät lennot usein Icelandairilta, koska heidän yhteydet USA:n länsirannikolle ovat monta tuntia lyhyemmät kuin kilpailijoilla. Jos vaihtoehtona on 3-4 tuntia lyhyempi lento / suunta, joka maksaa 150-200 euroa enemmän  (eikä aina Icelandairin lennoista tarvitse maksaa yhtään enempää) kuin muiden lentoyhtiöiden vastaavat lennot, maksan mieluusti sen ja vietän ne tunnit shoppailen kauppakeskuksessa enkä lentokoneessa istuen. Mielestäni erityisesti lomalla aika on rahaa.

Muutenkin olen tykästynyt Icelandairin reitityksiin ja palveluun; Helsingistä ensin noin 3 tunnin lento Reykjavikiin, joissa noin tunnin pikainen koneenvaihto Keflavikin pienellä lentokentällä ja matka jatkuu Yhdysvaltoihin. Ja vaikka Helsingin kone olisi myöhässä ja vaihtoaika jäisi alle tuntiin, matkalaukkumme ovat tähän saakka tulleet aina perille toisessa päässä. Huono asia ei ole myöskään se, että kun moniviikkoisen matkan aikana tulee osteltua kaikenlaista ”tarpeellista”, Icelandairilla lentäessä ei tarvitse stressata matkalaukkujen painorajoista, koska turistiluokassa matkustavalla saa olla 2 x 23 kg laukkua (ilman lisämaksuja). Luksusta nykypäivänä!

IMG_6934

Viljapeltoja jossain Great Plains -alueella.

2. Riittävän suuri auto
Matkustamme kahdestaan, mutta olemme vuokranneet automatkoille aina keskikokoisen kaupunkimaasturin, kuten Jeep Patriot, Ford Escape tai Hummer H3 (ei ollut alkuperäinen varauksemme, eikä ollut kyllä kovin tilava noin isoksi autoksi). Joulukuun 2014 kahden viikon Florida-kierroksellemme varasimme poikkeuksellisesti mieheni toiveesta Dodge Challengerin, ja saa nähdä onko enää paluuta maastureihin…

IMG_6208

Jeep Patriot & Sequoia National Park / Tunnel log, CA.

Koska saavumme lähes joka ilta uuteen hotelliin, aamuiset lähdöt ovat miellyttävämpiä kun matkalaukkuja ei tarvitse hiki päässä tunkea takaluukkuun vaan ne mahtuvat sinne ilman suurempaa puhinaa. Lisäksi takapenkille on kiva levittää jokapäiväisiä kamppeita ja ns. autokassi, jossa on helposti saatavilla aurinkorasvat ja –lasit, lippikset, sateenvarjot, lämmin vaatekerta jne. Tämän kassin olemme jättäneet autoon matkan ajaksi, koska siellä ei ole mitään kallista ja korvaamatonta. Takakonttiin tai –penkille pitää mahtua myös kylmälaukku, jonka lataan aamuisin täyteen kylmiä juotavia ja eväitä.

IMG_3007

Hummer H3 & U.S. route 20/26 intersection, ID

IMG_0245b

Dodge Challenger Floridan kauniissa aamuauringossa.

3. Siisti hotellihuone
Kolmas asia, jossa emme säästä, on siisti, keskihintainen hotellihuone. Pitkän päivän jälkeen on ihan ehdotonta, että huone tuoksuu puhtaalta ja on puhdas sekä tahraton. Olemme kerran ilmoittaneet hotellin respalle jatkavamme matkaa iltamyöhäisellä seuraavaan kaupunkiin, kun etukäteen varaamamme motelli osoittautui aivan kamalaksi mörskäksi. Huoneen kokolattiamatto oli täynnä likatahroja (ties mitä) ja huoneessa haisi… erittäin pahalle. Kaikkein pahinta oli se, että yöpymisestä siinä kamaluudessa olisi pitänyt maksaa yli 100 dollaria.

Amerikkalaisissa hotelleissahan on useimmiten kokolattimatto, jonka pitää meidän mukavuusstandardien mukaan olla siinä kunnossa, että matolla haluaa kävellä paljain jaloin ilman suurempaa ällötystä ja suihkussa pitää pystyä käymään ilman släpäreitä. Tahrattoman puhtaat vuodevaatteet on oltava, siitä emme tingi.

IMG_3515

Lights out, Ms. Kirsi.

IMG_3579

Check out time. Lähden hotellihuoneesta aina viimeisenä ja varmistan ettei mitään unohdu. Kylmälaukku kulkee mukanamme joka matkalla ja on aina täynnä kylmää juotavaa.

4. Kokemukset
Neljäs seikka, josta harvemmin pihtailemme, ovat museot, konsertit ja muut maksulliset tapahtumat. Oli kyseessä sitten rodeoesitys Dallasissa, Celine Dionin konsertti Las Vegasissa tai teemapuistopäivä Orlandossa. Maisemia ja luontoa ihailemme ilmaiseksi päivät pitkät, joten tällaiset kokemukset  tuovat mukavaa vaihtelua matkaohjelmaan silloin tällöin.

IMG_5277

Celine Dionin konsertti Caesars Palacessa Las Vegasissa oli ikimuistoinen kokemus 3.7.2013. Konserttilippu maksoi noin 100 dollaria.

Miten säästän rahaa matkoihimme? En ole luontaisesti tarkka rahasta, mutta intohimoni matkustamiseen on saanut minut tarkkailemaan päivittäistä rahankäyttöni ja yritänkin miettiä tarkkaan ennen kuin teen hankintoja – olivatpa ne sitten pieniä tai isoja. Olen pystynyt pitämään kiinni ilahduttavan hyvin yhden naisen ”älä-osta-vaatteita”-kampanjastani ja ostan vaatteita vain kerran vuodessa USA-matkoillamme. Minulla menee joka palkkapäivä noin 400 euroa matkatilille ja loppukuukausi eletään sitten sen mukaan mitä on jäljellä. Lähiviikkoina tulee  postaus, jossa kerron mistä säästämme ja tingimme matkoillamme, koska niitäkin asioita on monta.

Ullan edellisessä postauksessa Löysälompsan säästökuuri ja New York -haaveita oli hyödyllisiä vinkkejä matkakassaa säästäville.

Mihin seikkoihin sinä panostat matkaillessa? Entä mistä et halua tinkiä missään nimessä?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply lena lauantai, 22 helmikuun, 2014 at 20:56

  Todella mielenkiintoinen postaus, kiitos Kirsi! Minulla on nykyään tuo hotelli-asia sellainen, että siitä en mielellään tinkisi. Olen aina tykännyt olla hostelleissa (siisteissä sellaisissa) ja tykkään vieläkin muutaman päivän reissuilla mutta pidemmillä matkoilla hyvä hotelli on ehdoton. Siksi ehkä olen suunnannut usein kaukoitään missä kohtuullisen halvalla saa hyvää.

  • Reply kirsi50 sunnuntai, 23 helmikuun, 2014 at 09:31

   Kiitos kommentista, Lena. Hotellin siisteys on mulla korostunut entisestään juuri näillä pidemmillä matkoilla ja kun on tullut ikää lisää 🙂 Kaukoitä ei oo mulle kovin tuttu, mitä kohteita suosittelisit?

 • Reply Inka sunnuntai, 23 helmikuun, 2014 at 09:11

  Oi mikä postaus! Oon monesti miettinyt että jos lähettäis miehen kanssa kaksistaan road tripille, että tuliskohan siitä mitään, kun nyt ollaan käyty porukalla noita kuukauden coast to coast -reissuja niin sitä ajettavaa tulee siinäkin ihan riittävästi, vaikka kuskeja on neljä. Miten teillä menee nuo ajopäivät, ajatteko molemmat ja onko teillä jotain aika/kilometrimaksimia minkä verran yks hlö ajaa päivässä että homma pysyy vielä turvallisena?

  • Reply kirsi50 sunnuntai, 23 helmikuun, 2014 at 10:11

   Kiitos kommentista, Inka.

   Kaksistaan on kiva matkustaa. Kauhistut varmaan, kun kuulet että meillä on vaan yksi kuski, mieheni. Hänen mukaansa automaattivaihteisella autolla ajaminen (+ cruise controlin käyttö) on sen verran kevyttä ja helppoa, ettei hän rasitu pitkistäkään ajopäivistä. Mulla on siinä apukuskin paikalla monta tehtävää…

   Lähdemme liikkeelle yleensä aikaisin aamusta emmekä ole tien päällä juuri koskaan enää pimeän aikaan. Vaaratilanteita meillä ei ole ollut tähän mennessä (kop, kop). Pitkien ajopäivien jälkeen pidämme kunnon pituisen pit stopin ennen kuin jatkamme matkaa.

 • Reply Kea maanantai, 24 helmikuun, 2014 at 22:54

  Mä haluan kommentoida tähän ajan kanssa. Lupaan että teen sen pian! 🙂

  • Reply kirsi50 tiistai, 25 helmikuun, 2014 at 09:58

   Take your time, Kea. Kiva, jos herätti tunteen, että haluat kommentoida.

 • Reply Jerry / Pako Arjesta tiistai, 25 helmikuun, 2014 at 19:33

  Allekirjoitan erityisesti ykkösen ja kolmosen.
  Suorat lennot ovat ehdottomasti parin satasen arvoiset, koska sillä säästää aikaa ja vaivaa. Pitäisi olla aika päätähuimaava säästö, jotta edes harkitsisin välilaskuja yms. :). Sen lisäksi pyrin siihen, että jokainen pidempi lento tapahtuu business-luokassa, vaikka se tarkoittaisi sitä, että matkustaisin harvemmin. Ensimmäinen (ainoa tähän mennessä) kertani busineksessa muutti käsitykseni matkustamisesta aivan täysin.

  Tuosta hotellihuoneesta en tingi tippaakaan. Sen pitää olla juuri sellainen kuin haluan tai muuten en lähde :P. Oma arvonsa pitää tuntea. Hotellihuone on minulle todella suuri osa matkaa, vaikka joidenkin mielestä se on vain paikka, jossa nukutaan. Viimeaikoina huoneen siisteydestä on tullut minulle entistäkin tärkeämpi asia, kun koin viime kesänä oksettavan torakkavälikohtauksen Espanjassa. Missään nimessä lakanoissa ei saa olla tahroja eikä hiuksia saa löytyä ainakaan sängystä ja kylpyhuoneesta.

  Viimeinen juttu, mistä en tingi matkalla: Aika. Haluan, että kaikkeen on tarpeeksi aikaa. Tietenkään jokaista asiaa ei pidä ehtiä näkemään, mutten pidä tiukasta aikataulusta ja kiirehtimisestä lomalla.

  On todella mielenkiintoista lukea matkastanne ympäri USA:ta! Hyviä kuvia ja postauksia :). USA:n roadtrip on omalla tavoitelistallani, joten joskus se pitää päästä toteuttamaan :). En valitettavasti ole ehtinyt lukea vielä kauhean monta postaustasi, joten kysyisin seuraavaa:
  Onko pienempi ja urheilullisempi auto ollut mukavampi vai suurempi maasturi yms.? Itse luulisin päätyväni sporttisempaan vaihtoehtoon, mutta toisaalta se tila voi olla aika tärkeää pidemmällä matkalla.

 • Reply kirsi50 keskiviikko, 26 helmikuun, 2014 at 21:19

  Kiitos kommentistasi, Jerry.

  Tutustuin Atlantan au pair-vuosinani torakoihin liiankin hyvin enkä todella halua törmätä niihin enää koskaan uudestaan, varsinkaan hotellihuoneessani 🙂

  Lomalla tuntuu olevan aina liian vähän aikaa. Kiersimme viime kesänä reilut neljä viikkoa Coloradoa, Utahia sekä pienen osan Arizonaa ja Nevadaa ja tuntui, että olisi mennyt helposti vielä monta viikkoa samoissa maisemissa…

  Meillä on ollut yhtä kertaa lukuunottamatta automatkoillamme kaupunkimaasturi (mid-sized SUV) ja sen yhden kerran Dodge Challenger, jossa on vähintään yhtä iso tavaratila kuin maastureissa. Koska vuokraamamme Challenger oli 3-ovinen, takapenkin tila oli surkean pieni, mutta etupenkeillä istumatilaa oli mukavasti. Ja ajo-ominaisuuksiltaan auto oli kuulemma ihan omaa luokkaansa 🙂

  Toivottavasti päätät lähteä jossain vaiheessa USA roadtripille, siinä maassa on ihan valtavasti mielenkiintoista nähtävää.

  • Reply Jerry / Pako Arjesta torstai, 27 helmikuun, 2014 at 20:48

   Eipä kestä :). Kiitos postauksestasi.

   Esimerkiksi joku Mustang voisi olla aika hieno peli USA:n road tripilla. Ne eivät ole kauhean kalliita kuulemani mukaan. Aivan varmasti lähden sinne jossain vaiheessa :). Se ei ole pelkkä unelma, vaan tavoite ;). Pitää vain löytää sopiva hetki sille, koska siihen kannattaa varata aikaa. Tähän on lähes mahdotonta vastata, mutta millaista aikaa suosittelisit ensimmäiselle reissulle, jos ei ole tottunut ajelemaan pitkiä matkoja? Ball park figure 🙂

   • Reply kirsi50 lauantai, 1 maaliskuun, 2014 at 12:07

    Olet oikeassa, näillä tiedoilla on mahdotonta vastata oikein mitään 🙂 Jos tarkoitat USA-roadtripillä rannikolta rannikolle-matkaa, tähän on hyvä varata ainakin 3 viikkoa ja tällöinkin kohteet saavat hyvin vähän huomiota ja moni jää näkemättä ihan kokonaan. Olen kirjoittanut tästä aiheesta edellisessä postauksessani, https://www.rantapallo.fi/50statepuzzle/2014/02/16/kesaloma-usa-roadtrip-2/

    • Reply Jerry / Pako Arjesta sunnuntai, 2 maaliskuun, 2014 at 09:57

     Rannikolta rannikolle on ollut yksi vaihtoehdoista, joten kiitos tuosta :). Pitää siis varautua siihen, että alle kuukauden matkaa ei kannata välttämättä harkita. Mutta voi olla, että kannattaa ensin koittaa jotain lyhyempää reittiä, koska olen tällainen vasta-aloittelija :). Vilkaisen tuon postauksen lisävalaistuksen toivossa!

     • kirsi50 maanantai, 3 maaliskuun, 2014 at 11:47

      Joo, kannattaa ehdottomasti mennä lyhyemmäksikin aikaa, mutta pitää reittisuunnitelma maltillisena 🙂

 • Reply Maikkeli torstai, 9 lokakuun, 2014 at 17:55

  Morjensta!!

  Voisitko vielä hieman valaista tuosta Keflavikin lentokentästä. olen suunnitellut matkaa jenkkeihin icelanderilla ja hieman huolestuttaa tuo tunnin vaihtoaika tuolla kentällä. Kun lento saapuu sinne Helsingistgä niin pitääkö mennä uudestaa turvatarkastukseen vai pääseekö portille suoraan odottamaan lentoa. Passit nyt ainakin pitää näyttää. Kiitos jo etukäteen!!

  • Reply kirsi50 lauantai, 11 lokakuun, 2014 at 15:43

   Kiitos kommentistasi, Maikkeli.
   Icelandair ja Keflavikin lentokenttä ovat ihan parhaita. Vaihtoaika on Helsingistä USA:n kohteisiin lennettäessä aina noin tunnin ja siinä ajassa ehtii hyvin. Turvatarkastukseen ei tarvitse mennä, mutta passit pitää näyttää. Kenttä on sen verran kompaktin kokoinen, ettei porteille ole pitkä matka.

   Ainakin kerran Helsingin lentomme oli myöhässä Keflavikiin saapuessa ja vaihtoajaksi jäi 30min. Ehdimme silti hienosti koneeseen ja mikä tärkeintä, myös matkatavarat löysivät perille 🙂 Suosittelen lämpimästi Icelandairia.

  Leave a Reply