Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mustien kukkuloiden South Dakota

South Dakota ei tule todennäköisesti ensimmäisenä tai toisenakaan osavaltiona mieleen, kun miettii mielenkiintoisia matkakohteita. Meidän reitille se osui heinäkuussa 2010. Majoituimme Rapid Cityyn ja teimme päiväretkiä 120 kilometrin säteellä.

south dakota

Useimmat South Dakotan nähtävyyksistä ovat osavaltion lounaiskulmassa, Black Hillsin alueella. Kuuluisin niistä on Mount Rushmore – neljää Yhdysvaltain presidenttiä kuvaava muistomerkki. Koska figuureja käy ihastelemassa vuosittain yli kaksi miljoonaa turistia, paikka on melkoinen turistihässäkkä. Auton parkkeeraus maksaa 11 dollaria, lahjatavarakauppoja on rivissä, osavaltioliput reunustavat kävelytietä jne. Hässäkästä huolimatta Mount Rushmore oli mielestäni näkemisen arvoinen.

Noin 20 kilometrin päässä presidenteistä on toinen vuoren seinämään tehty monumentti, joka on nimetty intiaanipäällikkö Crazy Horsen mukaan. Amerikanpuolalaisen kuvanveistäjän Korczak Ziolkowskin yli 60 vuotta sitten aloittama jättiläisprojekti on edelleen pahasti kesken ja sisäänpääsymaksuilla (10 $ / hlö tai 27 $ / auto) vauhditetaan projektin valmiiksi tuloa – hitaasti. Hiukset hulmuten ratsastavasta intiaanipäälliköstä on saatu valmiiksi kasvot ja pieni osa eteenpäin osoittavasta vasemmasta kädestä. Crazy Horsen massiivisuutta kuvastaa hyvin se, että Mount Rushmore mahtuu kokonaisuudessaan sen kasvoihin.

IMG_9652

Mount Rushmore National Memorial, SD

IMG_8932

Crazy Horse Memorial, SD

Mustilla kukkuloilla on myös huikean hienoja maisemareittejä. Custer State Parkin läpi kulkee kolme erillistä ja erilaista, 25 kilometrin asfaltoitua tietä. Kiersimme luonnollisesti ne kaikki ja valokuvapysähdyksien kanssa saimme kulumaan pari tuntia / reitti. Ja vaikka South Dakota on pohjoisessa, kesäpäivinä lämpötila nousee helposti lähelle +35 astetta. Lyhytaikainen poistuminen ilmastoidusta autosta saa hikikarpalot valumaan pitkin poskia, mutta mikäs sen mukavampaa.

Wildlife Loopin tienvarsikylteissä varoitetaan eläimistä. Metsän reunassa käyskentelevä valkohäntäpeuraäiti vasoineen ja hetkiä myöhemmin tien ylittävä kymmenpäinen biisonilauma pakottavat meidät valpastumaan ja hiljentämään vauhtia. Puistossa käyskentelee vapaana yli 1 300 biisonia ja ne kulkevat omia ”polkujaan”…

Needles Highwaylla on kuusi- ja mäntymetsikköjä, koivikkoisia niittyjä ja jylhiä neulansilmältä näyttäviä kalliomuodostelmia, joista Needle’s Eye on tunnetuin.

Custer State Parkin parasta antia on The Iron Mountain Road, jolta Black Hillsin näkee kauneimmillaan. Siellä on spiraaliteitä ja –siltoja (pigtail roads and bridges) sekä kolme tunnelia, jotka kehystävät horisontissa siintävää Mount Rushmorea.

IMG_8829

Wildlife Loop / Custer State Park, SD

IMG_9050

Needles Highway / Custer State Park, SD

IMG_9503

The Iron Mountain Road / Custer State Park, SD

Rapid Citystä lounaaseen on kaksi National Park Servicen ylläpitämää luolastoa – Wind ja Jewel Cave. Wind Caven seinämillä on tippukivien tapaan syntyneitä harvinaisia kalsiittimuodostumia. Näihin pääsee tutustumaan vain opastetuilla kierroksilla, joita ei voi varata etukäteen. Paikkavaraus pitää tehdä vierailupäivänä visitor centeristä. Meiltä nämä luolat jäivät näkemättä, koska emme arvanneet niiden olevan niin suosittuja kesäkuukausina. Tämä jäi todella harmittamaan minua, koska todennäköisyys sille, että ajaisimme vain näiden luolien takia South Dakotaan, on melko olematon.

Meidän matka jatkui Rapid Citystä itään kohti Deadwoodia ja sieltä Wyomingin puolelle Devil’s Toweriin. ”Ei se määränpää vaan se matka” pitää niin paikkansa jälleen kerran näissäkin maisemissa.

IMG_0218_0219_0220_HDR2

Devil’s Tower, WY

 

EDIT 25.4.2014 / Alla olevasta listauksesta on poistettu linkit ko. nähtävyyksiin, koska ne aiheuttivat massiivisen roskapostitulvan. 

NähtävyydetBlack Hillsissä ja lähistöllä
Mount Rushmore National Monument * Crazy Horse Memorial * Custer State Park * Wind Cave National Park * Jewel Cave National Monument * Sturgis Motorcycle Rally * Devils Tower National Monument * South Dakota Air and Space Museum * Minute Man National Historic Site * Badlands National Park * Mammoth Site of Hot Springs

Kirjoittanut: Kirsi Rutonen

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Maria perjantai, helmikuu 7, 2014 at 08:55

    Iski kevyt matkakuume näin heti aamusta kun luin kaikki teidän jutut oikein ajan kanssa… Molemmat Dakotat on aina kiinnostaneet mua, mutta enemmän sillä on tekemistä lapsuuden osavaltiokartan tutkimisen kanssa – ne kuulosti niin eksoottisilta 🙂 Oikeasti tiedän näistä paikoista tosi vähän. Mutta vau mitä kuvia! Ihan mahtavaa että sun Amerikka-tuntemus on nyt jaossa bloginkin välityksellä!

    • Reply kirsi50 lauantai, helmikuu 8, 2014 at 08:55

      Kiitos kommentistasi, Maria. Pieni matkakuume on vaan hyvästä 🙂 Ja tosi kiva, kun luet meidän blogia.

    Leave a Reply