Suomen suurin matkablogiyhteisö

Black Friday at Casualty

Tällä viikolla olemme työskennelleet Katuturan päivystyksessä ja viikko huipentui black fridayn ja samalla palkkapäivän yövuoroon. Palkkapäivästä meitä oli varoiteltu etukäteen ja luultavasti kaikki, jotka ovat joltain täällä harjoittelussa olleelta tarinoita kuulleet, ovat kuulleet palkkapäivästä. Palkkapäivänä ihmiset täällä niin sanotusti sekoavat. Päihteitä kuluu, ihmiset ovat liikkeellä ja ajautuvat tappeluihin. Suurin osa palkkapäivän potilaista on pahoinpidelty jollain tavoin.

 

Katuturan sairaala

Päivystys jakautuu ”dance flooriin”, dressing roomiin, elvytys-/tehohoitohuoneeseen ja kahteen tutkimushuoneeseen, joista toinen on lapsipotilaille ja toinen pääasiassa kirurgisille potilaille. Päivystyksessä on myös sairaanhoitajan vastaanotto kiireettömille tapauksille, mutta sehän ei meitä niin kiinnostanut.

Ensimmäiseksi kiireelliset potilaat tulevat dance floorille, joka on muutaman potilaspaikan kokoinen nurkkaus ja jaoteltu verhoilla. Osa potilaista tulee itse kävellen, jollain hankkimallaan kyydillä tai ambulanssilla. Osan tuo kaverit tai läheiset kantaen, jos potilas on liian huonossa kunnossa kävelläkseen. Dance floorilla potilaille tehdään suppea tilanne selvitys, tutkitaan vammat ja mitataan vitaalit. Siitä potilaat siirtyvät joko paikattavaksi dressing roomiin, odottamaan tarkempaa tutkimusta tai vain lepäämään sivummalle/odottamaan osastopaikkaa.

Pääasiassa työskentelimme dance floorilla ja dressing roomissa. Avustimme tikkauksissa, kanyloinneissa, mittasimme vitaaleja ja yleensä myös toimimme apukäsinä pidellen aggressiivista, tai muuten sekavaa potilasta paikallaan.

 

Toinen mieleenpainuvimmista potilaista oli alaikäinen poika, jota oli lyöty pullolla päähän. Kaverit kantoivat verta valuvan pojan dance floorille ja avustimme lääkäriä pään tikkauksessa. Poika oli humalassa/aineissa ja rimpuili koko tikkauksen ajan, välillä tikkausneula päässä pystyssä. Tikkauksen ollessa valmis, hänelle laitettiin vielä nesteytys ja siirrettiin seinän toiselle puolelle nukkumaan päätään selväksi. Tämä oli illan ensimmäinen oikeasti pahan näköinen tapaus, jossa verta oli joka puolella.

Myöhemmin olimme viemässä toista potilasta kuudenteen kerrokseen osastolle ja näimme ikkunoista kaupungille, missä yhdessä risteyksessä oli paljon hälytysajoneuvoja. Päättelimme, että kohta saadaan tekemistä. Menimme takaisin päivystykseen ja pian ambulanssi toi miehen, joka oli ollut auto-onnettomuudessa ja palanut pahasti. Joku puhui bensatankin räjähtämisestä, mutta kukaan ei ollut varma. Mies vietiin suoraan elvytyshuoneeseen ja menimme perässä. Aluksi luulimme miestä valkoihoiseksi ja luulimme että vaatteet olivat sulaneet hänen päälleen, mutta pian kävi ilmi että jaloista roikkuvat tummat riekaleet olivat hänen ihoaan, jonka alta vain näkyi vaaleaa ihoa. Mies sedatoitiin ja ihon riekaleita alettiin leikellä irti. Miehen kädet olivat jo onnettomuuspaikalla kelmutettu, emmekä kerenneet niiden avaamista näkemään. Ei kyllä ollut tarvekaan ja lähdimmekin auttamaan seuraavaa potilasta, jota oli puukotettu kolme kertaa selkään.

 

Yön aikana hoidimme myös naisia, joita oli pahoinpidelty. Miestä, jonka peukalo oli leikkautunut lähes irti ja hän oli menossa shokkiin. Poikaa, joka oli jo kerran lähtenyt päivystyksestä ilman pään tikkejä mutta isosisko talutti takaisin tikattavaksi, koska tajunta alkoi olla heikohko. Sekä useita muita pahoinpitelyjen ja palkkapäivän uhreja…

 

Kaiken kaikkiaan palkkapäivän yö oli mielenkiintoinen, mutta päättelimme että rauhallisempi kuin yleensä tai sitten meille kerrotuissa tarinoissa on saattanut olla hieman lapinlisää mukana 😉

Vilma & Emilia

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply