Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Norja

Trondheim – vuorien ja vuonon välissä

Elina Venttola Päivitetty: 11.11.2019
Norjan kolmanneksi suurin kaupunki Trondheim on maan entinen pääkaupunki.

Pieni suuri kaupunki

Vaikka lähes 200 000 asukkaan Trondheim on Norjan kolmanneksi suurin kaupunki, siinä on pienen kaupungin tunnelma. Laaja kaupunki on täynnä idyllisiä omakotitaloja, ja luontopolut ovat siitä vain raitiovaunumatkan päässä.

Trondheim on nuorekas yliopistokaupunki, joka on täynnä elämää ja tapahtumia. Se sijaitsee Trondelagin maakunnassa Norjan keskivaiheilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Norjaan matkustetaan kauniiden ajoreittien, vuoristomaisemien ja vuonojen vuoksi. Trondheim on hyvä kaupunki aloittaa road trip, ja se sopii myös kaupunkilomaan, josta pääsee helposti luonnon äärelle. Idyllisessä kaupungissa voi pistäytyä kahvilla vanhoissa puutaloissa, vierailla Nidarosin tuomiokirkossa ja matkustaa raitiovaunulla Bymarkaan ulkoilumaastojen äärelle.

Trondheim, Norja
Viihtyisä Bakklandet on Trondheimin vanhakaupunki, joka ihastuttaa puutaloillaan ja mukulakivikaduillaan.

Neljä vuodenaikaa

Paras aika matkustaa Trondheimiin on ehdottomasti kesällä. Kesäaikaan Trondheim on vehreimmillään, ja lämpötilat voivat nousta ylimmillään hellelukemiin, vaikka kuumat, pitkät hellejaksot ovatkin kaupungissa harvinaisia. Myös syksyt ja keväät ovat hyvää aikaa matkustaa, kunhan muistaa ottaa mukaansa sateenvarjon.

Jos haluaa nähdä revontulet, joista Trondheim on tunnettu, kannattaa matkaan lähteä syksyllä. Vilkkainta revontuliaikaa ovat varhainen kevät ja myöhäinen syksy, ja parhaita aikoja sekä ennusteita revontulille voi pitää silmällä siihen tarkoitetulta verkkosivulta ja puhelimelle ladattavista sovelluksista.

Talvisin Trondheim sopii erityisesti talviurheiluun, sillä sen ympäristössä voi harrastaa laskettelua ja hiihtoa. Talven kylmimmät lämpötilat putoavat noin kymmenen asteen tuntumaan, ja lunta kertyy talvisin runsaastikin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN TRONDHEIMISSA

Trondheimissa asuu alle 200 000 asukasta, mutta omakotitaloja täynnä oleva kaupunki levittäytyy laajalle alueelle.

Suorat lennot kesällä 2019

Trondheimiin ei ole aiempina vuosina lennetty suoria lentoja Suomesta, kunnes Finnair avasi ympärivuotisen suoran reitin Helsingistä Trondheimiin vuonna 2019. Suora lento kestää alle kaksi tuntia ja maksaa noin 150–200 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Trondheimiin pääsee myös yhden vaihdon kautta muun muassa Norwegianin lennoilla, jotka tekevät välilaskun Oslossa. Myös Sas lentää Oslon tai Tukholman kautta Trondheimiin, ja Sasin lentoja saa myös Turusta.

Varaudu hintavaan majoitukseen

Norjan hintataso on korkeampi kuin Suomessa, mikä näkyy myös hotellien hinnoissa. Norjassa toimii monia Suomessakin tuttuja ketjuja kuten Scandic, Radisson Blu ja Clarion, minkä lisäksi Trondheimista löytää myös monia paikallisia vaihtoehtoja.

Jos haluaa matkustaa Norjassa budjetilla, Trondheimissa voi majoittua myös muun muassa hostellissa ja Airbnb-asunnossa. Norjalaiset ovat suomalaisten tavoin innokkaita mökkeilijöitä, joten jos on liikkeellä autolla, Trondheimin kaupungin ulkopuolelta voi vuokrata mökin.

Kätevä paikallisliikenne

Trondheimissä kulkee hyvin busseja sekä Bymarkaan vievä raitovaunu. Julkiseen liikenteeseen saa ostettua päivä- tai viikkokortin, jolla pääsee matkustamaan rajattomasti matkustusaikana. Kaupungin sisällä julkinen liikenne onkin kätevämpi vaihtoehto kuin oma auto.

Jos haluaa kiertää Trondheimin ympäristöä, voi vuokrata auton kaupungin lukuisista autovuokraamoista. Myös oma auto on vaihtoehto Norjaan matkustaessa, sillä suomalaisella autolla ja ajokortilla voi liikkua maassa normaalisti. Muista kuitenkin, että Norjassa peritään tietulleja, joiden maksaminen helpottuu, jos rekisteröityy sähköiseen laskutusjärjestelmään etukäteen.

TRONDHEIMIN NÄHTÄVYYDET

Trondheim, Norja
Trondheimin vanhaankaupunkiin kuljetaan koristeellisten punaisten porttien läpi.

Nidarosin katedraali

Näyttävä Nidarosin katedraali on Trondheimin tunnetuin nähtävyys, joka esiintyy kaupungin postikorteissa ja muissa matkamuistoissa.

Nidarosin katedraali on maailman pohjoisin goottilaistyylinen katedraali. Katedraalin tornin 172 porrasta pääsee kiipeämään kesäkuukausina, jolloin pääsee nauttimaan yhdestä parhaimmista näkymistä kapunkiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bakklandet ja vanhankaupungin portti

Trondheimin idyllisin paikka on sen vanhakaupunki Bakklandet. Vanhaankaupunkiin kuljetaan koristeellisen punaisen portin läpi.

Vanhakaupunki on täynnä toinen toistaan somempia kahviloita ja virkistysalueita. Alun perin se perustettiin 1600-luvun alussa, kun kaupunki kasvoi alkuperäisestä keskustasta joen yli. Kaupunginosa on rakennettu yhä uudelleen tulipalojen ja ruotsalaisten kanssa käytyjen sotien jälkeen.

Jyrkän mäen juurella sijaitsevasta Bakklandetista löytää myös maailman jyrkimmän polkupyörähissin Trampen. Polkupyörähissin käyttäminen on taitolaji, jota myös monet matkailijat yrittävät – vaihtelevalla menestyksellä.

Bymarka

Gråkallbanen eli Trondheimissa kulkeva raitiovaunu on maailman pohjoisin raitiovaunulinja. Se on myös tunnettu nähtävyys, sillä kaupungin ainoa raitiovaunu kiipeää näyttävää maisemareittiä ylös Bymarkan luontopoluille.

Huipulla odottava Lianin pääteasema on luontoreittien aloituspiste, ja myös monet paikalliset tulevat Bymarkaan viettämään vapaapäiviään. Reippailun jälkeen voi poiketa Lianin ravintolaan maistamaan paikallista erikoisuutta: vohveleita norjalaisella ruskealla juustolla ja hillolla.

Trondheimin satama

Värikkäät satamarakennukset, varastot ja venevajat ovat suosittu kuvauskohde Nidelva-joen rannalla, ja ne ovat myös yksi Trondheimin tunnetuimmista maamerkeistä. Ne rakennettiin alun perin kaupankäyntiä varten, minkä jälkeen varastoja on käytetty myös kaupungin puolustamiseen. Vanhimmat rakennukset ovat jo 1700-luvulta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Munkholmen

Trondheimin edustalla sijaitsevalla Munkholmen-saari on hyvä päiväretkikohde kesäisin. Saarella on synkkä historia, sillä se toimi viikinkiaikaan teloituspaikkana ja myöhemmin sitä käytettiin myös vankilana. Alun perin saari tunnettiin Nidarholmina.

Kesäisin Munkholmenissa on kahvila, opaskierroksia ja pieni uimaranta linnoituksen läheisyydessä.

Tyholttårnet

Nidarosin tuomiokirkon lisäksi Trondheimin maisemia voi ihailla televisiotornista. Erityisesti torni sopii lounaalle tai päivälliselle, sillä sen ravintolan pitsabuffetissa viihtyvät myös perheen pienimmät.

Tornin pyörivä näköalatasanne muistuttaa Tampereen Näsinneulaa, ja syömisen aikana voi nähdä koko kaupungin liikkumatta pöydän äärestä. Pöytä kannattaa erityisesti ruoka-aikoina varata etukäteen.

TRONDHEIMIN PARHAAT

Trondheim, Norja
Monista postikorteista tuttu näky ovat Trondheimissa sijaitsevat värikkäät satamarakennukset.

Kuvatuimmat kohteet

  1. Nidarosin tuomiokirkko
  2. Vanhankaupungin portti
  3. Bakklandetin värikkäät talot
  4. Jokivarren satamarakennukset
  5. Bymarkan maisemat

Parhaat aktiviteetit

  1. Kävele vanhassakaupungissa ja kokeile polkupyörähissiä.
  2. Kiipeä Nidarosin tuomiokirkon torniin.
  3. Käy lounaalla tai päivällisellä Tyholttornetissa.
  4. Hyppää Gråkallbaneniin ja lähde Bymarkaan vaeltamaan.
  5. Lähde road tripille ympäröiville vuorille ja vuonoille.

Lisätietoa

Visit Norway (englanniksi)
Trondheimin kaupungin sivut (englanniksi)

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock