Lempipaikat maailmalla osa 1

Heipparallaa!

Nyt olisi vuorossa ns. blogisarjaa. Tässä sarjassa esittelen omia lempipaikkojani maailmalla, sekä jaan omia vinkkejä kustakin kohteesta.

Gdansk

 

Puolasta on muodostunut minulle yksi suosikki matkakohteistani. Olenkin vieraillut maassa neljä kertaa. Kolme kertaa Wizzairin halpalennot ovat lennättäneet minut pohjois-Puolassa sijaitsevaan Gdanskin kaupunkiin ja kerran olen vieraillut Puolan toiseksi suurimmassa kaupungissa Krakovassa. Pienenä vinkkinä mainitsen, että jos etsii edullista ja mukavaa matkakohdetta läheltä, niin Puolan Gdansk on kyllä yksi varteenotettava vaihtoehto. Itse bongasin viime joulukuussa puolisolleni ja minulle kahden hengen meno-paluu lennot Wizzairilla 50e !

 

Voisinkin listata tähän omia vinkkejäni ja suosikeiksi nousseita asioita Gdanskista matkakohteena.

 

  1. Ruoka. Mielestäni ruoka on Puolassa erittäin herkkullista ja mikä parasta,se on hyvin edullista. Itse viime keväänä Gdanskin reissullani hieraisimme matkakumppanini kanssa hämmästyksestä silmiämme,sillä illallinen vanhassa kaupungissa, melko fiinissä ravintolassa maksoi n. 20e molemmilta yhteensä ! Tämä lasku piti sisällään herkulliset pääruoat,karahvin talon viiniä, jälkiruoat ja kaksi mansikkamargarita-drinkkiä. Pari mainiota ravintolaa Gdanskin vanhassa kaupungissa ovat ainakin Kos, sekä meksikolaisravintola Pueblo. Suuri suositus !

 

 

 

  1. Westerplatte-kierros. Jos toisen maailmansodan aikaiset historiajutut kiinnostaa, niin Gdanskin matkalla kannattaa osallistua Westerplatte-kierrokselle. Jos en kauheasti väärin muista, niin Westerplatte on siis Gdanskin niemimaalla sijaitseva varuskunta, jossa käytiin toisen maailmansodan ensimmäinen taistelu. Nykyään Westerplatte toimii osittain toisen maailmansodan muistomerkki- ja museoalueena. Me päätimme ryhtyä aivan turisteiksi ja ostimme liput hienoon ”merirosvolaivaan” joka vei meriteitse väkeä Westerplatteen ja takaisin. Lipun hinta oli muistaakseni n. 7e. Edullisempana vaihtoehtona myös jotkut bussit ajavat kaupungista Westerplatteen. Itse Westerplattessa kiertely ei maksa mitään ja siellä saa omassa tahdissa tutkiskella aluetta. Alueelta löytyy vanhoja tähystystorneja, sekä sortuneita bunkkereita ja rakennuksia, sekä muistomerkkejä. Mielenkiintoinen päiväretki kohde tosiaan.

 

  1. Stutthofin keskitysleiri. Stutthofin keskitysleiri sijaitsee n. 50 km päässä Gdanskista. Pääbussiasemalta lähtee busseja useamman kerran kerran päivässä Krynica Morskan suuntaan, jonka reitin varrella Stutthof sijaitsee. Bussikuskilta kannattaa etukäteen varmistaa, että kyseinen bussi pysähtyy varmasti Stutthofin museon kohdalla. Meno-paluu bussilippu maksoi n. 7e. Stuthof on siis toisen maailmansodan aikainen keskitysleiri Puolassa, missä kokonaisuudessa arvellaan olleen 100 000-110 000 vankia. Museossa ei ole sisäänpääsymaksua ja aluetta sai kiertää omassa tahdissa. Ne tunteet ja ne ajatukset, jotka nousivat pintaan alueella kiertäessä, ovat sanoinkuvailemattomia. Vaikka kuinka yrittää miettiä ja ajatella, niin ei sitä voi ymmärtää, että alle 100-vuotta sitten tuo paikka on ollut toiminnassa ja siellä on suoritettu järjestelmällistä murhaamista. Nykyään kun ajattelemme olevamme jotenkin niin edistyksellinen ja  sivistynyt yhteiskunta, niin täytyisi muistaa katsoa vain hiukan ajassa taaksepäin ja muistaa tosiasiat. Eivät ne ajat ja ihmiset ole niin kauheasti muuttuneet. Ahneutta, kateutta, rotuvihaa, uskontovainoja ja muita epäkohtia on nykymaailmassa edelleen.

 

 

 

  1. Vanha kaupunki. Gdanskissa on arkkitehtuuriltaan todella kaunis vanhakaupunki. Se tuhoutui pahasti toisen maailmansodan pommituksissa, mutta se korjattiin ja rakennettiin uudelleen sodan jälkeen. Vanhasta kaupungista löytyy useita kirkkoja ja katetdraaleja, mainioita ravintoloita ja kahviloita, sekä paljon erilaisia matkamuistokojuja.

 

 

 

 

  1. Sopot. Gdanskista kannattaa tehdä päiväretki läheiseen kaupunkiin Sopotiin. Junamatkustus Puolassa on helppoa ja edullista. Sopot sijaitsee n. 20 minuutin junamatkan päässä Gdanskista ja on pienempi ja rauhallisempi merenrantakaupunki, kuin Gdansk. Sopot on tunnettu Euroopan pisimmästä laituristaan, sekä kilometrien pituisista hiekkarannoistaan, joten kesällä Sopot on varmasti mainio matkakohde. Itse vierailin Sopotissa huhti- ja toukokuussa ja auringonpalvojia oli jo silloin useita. Pääkadun varrella on paljon hyviä ravintoloita,kahviloita ja vaatekauppoja. Pienenä vinkkinä sanon, että rannan tuntumassa on useita vohveleita myyviä kojuja, joten niistä kannattaa poiketa hakemaan herkullinen välipala !

 

 

 

 

Tässä nyt oli minun näkökulmasta jokunen vinkki. Suosittelen todella harkitsemaan Gdanskia matkakohteena.

Previous Post

No Comments

Leave a Reply