Hyppää sisältöön

Näiden avulla pysyt parhaiten kartalla – vertailussa neljä navigaattoria

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 06.06.2014
Pitkillä ajomatkoilla hyvän navigaattorin tärkeys korostuu. Lue Rantapallon arviot neljästä eri navigaattorivaihtoehdosta.

Erillinen gps-navigaattori vai älypuhelinsovellus?

Älypuhelimet tarjoavat nykyään ilmaisia navigointiohjelmia, ja erilliset gps-navigaattorit ovat joutuneet vastaamaan kilpailuun parannetuilla ominaisuuksilla, kuten reaaliaikaisilla liikenneruuhkatiedotuksilla ja uusimmilla karttapäivityksillä koko laitteen elinkaaren ajaksi.

Isot näytöt ja selkeämmät ajo-ohjeet ovat erillisten navigaattoreiden etuja älypuhelimiin nähden. Monet navigaattoreiden tavallisimmista ominaisuuksista ovat jo löytäneet tiensä myös kännyköiden ohjelmiin, mutta muun muassa tienvarsien ylinopeustutkista varoittaminen on toistaiseksi yksi erillisten autonavigaattoreiden kilpailuvalteista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Älypuhelinten Google Maps ja Nokia Here Maps -sovelluksia käytettäessä puhelimeen saapuva puhelu keskeyttää navigoinnin. Puhelun päätyttyä navigointi jatkuu siitä mihin jäi.

Vertailussa olevat TomTom Start 60 LTM ja Garmin Nüvi 65 LM erottuvat markkinoiden muista navigaattoreista suuren näyttönsä, kattavien karttapohjien ja helppokäyttöisyytensä takia. Hankinnassa kannattaa myös huomioida muistikorttipaikka MicroSD-muistikorteille, joka takaa sen, että tila karttapäivityksille ei tule loppumaan myöskään tulevaisuudessa. Sekä Start 60 että Nüvi 65 maksavat kaupassa toistasataa euroa, kun taas Googlen ja Nokian älypuhelinsovellukset ovat ilmaisia.

TomTom Start 60 LTM

Ison näytön vuoksi TomTomin navigaattori ei ole taskuun sopiva laite, mutta ajo-ohjeiden seuraaminen ja kosketusnäytön käyttö on todella helppoa. Laite kiinnitetään tuulilasiin integroidulla imukuppivarrella, ja imukupin voi kiinnittää tuulilasiin tai pystyyn kojelaudalle. Laite tunnistaa automaattisesti miten päin se on kiinnitetty ja kääntää kuvan oikein päin.

TomTomin päävalikko on yksinkertainen, joten haluttu toiminto löytyy helposti. Navigoinnin voi aloittaa osoitehaulla, kiinnostavien kohteiden haulla tai jopa koordinaateilla. Kiinnostavat kohteet ovat jaettu lukuisiin eri kategorioihin, joten ajo-ohjeet esimerkiksi lähimmälle uimarannalle, lentokentälle tai bensa-asemalle löytyvät nopeasti. Toiminnoista löytyvät myös perinteiset suosikkikohteiden ja äskettäin käytettyjen kohteiden tallennusmahdollisuudet.

Navigoinnin selkeyttä auttavat visuaaliset ja verbaaliset ohjeet. Ääneen puhutut kadunnimet helpottavat navigaattorin kanssa ajamista, koska katsetta ei tarvitse nostaa tiestä ajo-ohjeita seuratakseen. Useamman kaistan ryhmittymisissä ja tärkeissä liittymissä laite näyttää kuvan oikeasta kaistasta ja kaistan yläpuolella olevasta kaistaviitasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Navigaattorissa on myös pysäköintiassistentti-ominaisuus, joka kertoo lähettyvillä olevat pysäköintipaikat reitin määränpään lähestyessä. Nopeusvalvontakameroista laite varoittaa äänimerkillä kameroiden lähestyessä.

Laite on varustettu Euroopan kartoilla, joihin päivitetään ilmaiseksi tieverkoston, osoitteiden ja kiinnostavien paikkojen muutokset.

Akunkestoksi luvataan jopa kaksi tuntia autolaturin ollessa pois käytöstä.

TomTom Start 60 LTM

Garmin Nüvi 65LM

Kuuden tuuman näytön vuoksi laite on isokokoinen, vaikka erittäin kevyen painonsa ansiosta se kulkisikin helposti mukana. Näytöllä olevan tekstin ja ohjeiden seuraamista näytön iso koko helpottaa, ja ero neljän tuuman näyttöihin on huomattava. Laitteen mukana tulee erillinen kiinnitysteline toisin kuin TomTomissa, jossa kiinnitin on integroituna.

Garminin laitteen päävalikko on vielä riisutumpi kuin TomTomin vastaava. Vaihtoehtoja on kaksi: reitin suunnittelu tai kartan selaus. Reitin suunnittelu on erittäin joustavaa haun ymmärtäessä niin osoitteet, paikannimet kuin koordinaatitkin.

Edessä olevat -toiminto ilmoittaa käyttäjän itse valitsemien painotusten mukaiset mahdolliset lähistöllä olevat kiinnostuksen kohteet. Kiinnostavia kohteita voi hakea matkan aikanakin reitin jo ollessa valittuna ilman että karttatilasta tarvitsee poistua. Ominaisuus on kätevä tapa löytää lähin bensa-asema tai pankkiautomaatti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaistanvaihtoa liittymissä helpottaa erittäin selkeä kaistavahti-ominaisuus, joka mahdollistaa kolmiulotteisen näkymän tarkastelun kartan rinnalla.

Laitteessa on myös koulualuehälytykset-ominaisuus, joka muistuttaa ottamaan pienet koululaiset huomioon varoittamalla koulujen läheisyydestä äänimerkillä ja viestillä ruudussa. Laite osaa siirtyä illan saapuessa yötilaan, jonka tummat sävyt ja suuremmat kontrastit helpottavat ajo-ohjeiden näkemistä hämärässä.

Nüvi 65 on varustettu Länsi-Euroopan kartoilla, joihin Garmin lupaa elinikäiset karttapäivitykset. Laitteeseen saa kuitenkin enintään neljä päivitystä vuodessa. Laitteen akun luvataan kestävän tunnin verran, kun se ei ole kytkettynä autolaturiin.

Garmin Nüvi 65 LM

Google Maps

Google Maps on Googlen Android-järjestelmälle kehittämä navigointiohjelma, jonka karttapohja kattaa suurimman osan Eurooppaa, Amerikkaa ja Afrikkaa. iPhonen versio Google Mapsista sisältää ainoastaan reittiohjeet, mutta ei varsinaista navigointia.

Navigoinnin aloitus on tuttu prosessi kaikille Google-haun karttapalvelua käyttäneille. Ensin etsitään määränpää paikan osoitteella, nimellä tai muulla hakusanalla ja sen jälkeen valitaan joko navigointi tai reittiohjeet kohteeseen. Navigoinnin käyttäminen ja reitin laatiminen vaatii, että puhelimessa on verkkoyhteys. Riippuvuus datayhteydestä ei tee ohjelmasta kovin hyvää valintaa ainakaan ulkomaan autoreissulle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Karttanäkymä ja yleisilme on varsin tuttu Google mapsin nettiversiota käyttäneille. Vaihtoehtoinen satelliittikuvanäkymä on hyvin havainnollinen, mutta voi olla vaikeaselkoinen riippuen älypuhelimen näytön koosta. Ohjelmassa on myös esinauhoitetut ääniopastukset aikaisemman version konemaisten ja töksähtelevien syntetisaattorilla tehtyjen opastusten sijasta.

Liikenneruuhkat ohjelma ilmaisee keltaisella ja punaisella korostuksella. Ohjelma saa tiedon edessä mahdollisesti olevista ruuhkista varsin näppärästi muiden sovellusta käyttävien puhelimien paikkatiedoista.

Google Maps

Nokia Here Maps

Here Mapsin reittisuunnittelu käynnistyy hakemalla määränpäätä paikannimellä, osoitteella tai tai yrityksen nimellä. Laite antaa erilliset ohjeet autolla, jalkaisin tai julkisilla liikkuvalle.

Reittisuunnittelu vaatii datayhteyden, ainoastaan viimeksi käytettyä reittiä pystyy käyttämään myös offline tilassa ilman liikennetietoja.

Karttapohjaksi voi valita satelliittikuvan ja tavallisen karttapohjan lisäksi julkisen liikenteen kartan tai reaaliaikaisen liikennekartan. Liikennekartta näyttää ruuhkaisimmat tieosuudet keltaisella tai punaisella korostuksella. 3D-navigointinäkymästä löytyy suunnistusta helpottamaan tunnetuimpien maamerkkien kolmiulotteiset mallit, joita ohjelmaan on Helsingin keskustastakin mallinnettu lukuisia.

Ääniopastus reitin varrella toimii hyvin. Mukana ovat myös kaikki navigaattorien tavallisimmat ominaisuudet, kuten äänimerkki aina kun nopeus ylittää tien nopeusrajoituksen. Here Maps on varsin pätevä niin navigaattorin ominaisuudessa kuin julkisen liikenteen reittisuunnittelussakin.

Nokia Here Maps

Teksti: Jere Uljas
Kuva: Flickr / tabsinthe

Aiheeseen liittyvät artikkelit

0100100-navigaattori

Ilmainen supernavigaattori – joko kokeilit tätä?

Autonavigaattori mukaan autolomalle