Hyppää sisältöön

Mittatilausmuotia halvalla – näillä ohjeilla voit teettää täydellisen puvun edullisesti

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 05.12.2015
Haluatko hankkia mittatilauspuvun ulkomailta? Tässä kymmenen vinkkiä, joiden avulla saat sitä mitä tilaat.

Laadukasta työtä edullisella hinnalla

Tahdotko täydellisesti istuvan puvun tai mittojen mukaan ommellun kauluspaidan? Tai jakkupuvun, joka on valmistettu juuri sinua varten?

Sekä miesten että naisten mittatilausvaatteiden teettäminen on monessa lomakohteessa tuntuvasti halvempaa kuin kotimaassa. Esimerkiksi Thaimaassa tai Hongkongissa puvun voi saada hyvinkin edullisesti. Tyypillisimpiä mittatilausvaatteiden ostospaikkoja ovat nimenomaan Aasian matkakohteet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatuvaate on käytännöllinen matkamuisto, joka ilahduttaa hyötykäytössä vielä pitkään loman jälkeen. Työn jäljessä ja kankaiden laadussa voi kuitenkin olla merkittäviä eroja ja ei ole harvinaista, että matkailijoita yritetään tavalla tai toisella huiputtaa pukuostoksilla.

Hyvän puvun teettäminen ei aina ole helppoa – tässä kymmenen vinkkiä, joiden avulla tehtävästä tulee hieman yksinkertaisempi!

1. Valitse kangas ja malli tarkkaan

Vaatetilaus on helpoin tehdä kuvien avulla. Etsi jo ennakkoon muutama kuva haluamastasi vaatemallista ja näytä ne tilauksen yhteydessä räätälille. Ammattilainen osaa toteuttaa lähes mallin kuin mallin kuvia hyödyntäen.

Vaatteen hinta on pitkälti riippuvainen materiaalien laadusta. Varmista, että valitsemasi kangas on todella sitä, mitä sen väitetään olevan. Keinokuituja tai sekoitekankaita saatetaan kaupata luonnonkuituina.

Ota aina tilauksen yhteydessä valitsemasi kankaan mallitilkku mukaan. Pyydä kankaasta kaksi erillistä palaa, joista toinen liitetään nitojalla myyjän tilausvahvistukseen ja toinen omaan kappaleeseesi. Näin voit verrata kangasta lopullisen puvun kankaaseen ja varmistaa, että saat sitä mitä sovittiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Sovita huolellisesti

Yksi sovituskerta ei yleensä riitä täydellisesti istuvan puvun valmistukseen. Sovita pukua kahdesti ja tarvittaessa vielä kolmannekin kerran hienosäädön jälkeen.

3. Älä haksahda paljousalennuksiin

Mittatilauspukujen tyypillinen myyntikikka on tarjota kahta tai jopa kolmea pukua halvalla pakettihinnalla.

Toki kohdallesi voi osua hyväkin paketti, mutta yleensä laatu on parempaa jos tilaat puvut yksitellen. Pakettitarjoukset ovat usein huolimattomasti ja kiireellä valmistettuja ja materiaalit vaatimattomia.

Jos tingit, muista tinkiä hyvän tavan mukaisesti. Hintaneuvottelut kuuluvat kulttuuriin lähes kaikkialla Aasiassa, mutta ne on tärkeää hoitaa aina hymyssä suin ja ammattilaisen työtä kunnioittaen. Sovi lopullinen hinta valmiiksi jo tilausvaiheessa. Enää puvun valmistuttua hinnasta on korrektia neuvotella vain poikkeustapauksissa.

4. Varo liian nopeita tarjouksia

Monet räätäliliikkeet tarjoavat ”yön yli” -pukuja, jotka ovat valmiita jo tilauksesta seuraavana päivänä. Näissä pikatilauksissa on riskinsä, sillä aidosti laadukas puku ei yleensä synny aivan näin nopeasti.

On varminta käydä hoitamassa tilaus sisään jo loman alussa. Jätä aikaa ompeluun vähintään kolme päivää, mieluiten enemmänkin. Näin varmistat, että muutoksille on tarvittaessa aikaa vielä sovituksen jälkeen.

5. Selvitä matkakohteesi hyvämaineiset räätälit etukäteen

Räätäliä etsiessä kannattaa tehdä pientä taustatutkimusta. Kysele ennakkoon kokemuksia ja tutki mitkä ovat oman lomakohteesi pitkäikäisiä ja luotettavia räätäliliikkeitä. Tämä tieto löytyy esimerkiksi muiden matkailijoiden kautta, verkon keskustelufoorumeilta tai joskus myös matkaoppaista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kävelykatujen sisäänheittäjät ja flyerinjakajat eivät ole erityisen luotettavia tiedonlähteitä – totta kai heistä jokainen kertoo oman työnantajansa olevan kaupungin paras ja halvin. Myös hotellilta saadut suositukset perustuvat usein provisioon, eivätkä niinkään asiantuntemukseen.

6. Varo luottokorttimaksuja

Anna luottokorttitietosi räätälifirmalle ennakkoon vain tarkkaan harkiten ja älä suostu liian suureen ennakkomaksuun.

Ennakkomaksuna saatetaan vaatia korkeitakin osuuksia lopullisesta hinnasta, mutta yli puolta hinnasta ei kannata maksaa ennakkoon. Pyydä aina kuitti ennakkomaksusta.

Etenkin jos kyseessä on ”liian hyvää ollakseen totta” -tyyppinen hinta, niin on paras odottaa lopputulosta ennen kuin raha vaihtaa omistajaansa. Ei ole tavatonta, että turisteja yritetään huijata huonolaatuisilla kankailla tai huolimattomalla työllä.

7. Vaadi takuu työn tuloksesta

Tiedustele jo tilauksen yhteydessä, mitä tapahtuu jos puku ei sovikaan. Varmista, että työllä on takuu ja että korjaukset ovat maksuttomia jos puku ei olekaan tarkalleen oikean kokoinen. Jos myyjä ei myönnä takuuta työlleen, tilaa pukusi jostain muualta.

Muista, että mittatilausvaatteiden teettäminen kannattaa vain jos tuloksena on laadukkaista materiaaleista valmistettu aidosti sopiva vaate ja tasokas käsityö. Muussa tapauksessa kannattaa ostaa vaate helposti ja vaivattomasti tavallisesta vaatekaupasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Yksityiskohdat kertovat laadusta

Tutki valmis puku tarkasti ennen lopputuloksen hyväksymistä. Käy läpi taskut, saumat, napinreiät ja muut yksityiskohdat ja pyydä tässä vaiheessa korjaus kaikkeen, missä on pientäkin huomauttamisen varaa. Kotiin palattuasi se ei enää ole mahdollista.

9. Muista, että laatu maksaa ulkomaillakin

Tämä on ehkäpä kaikkein tärkein nyrkkisääntö mittapuvun teettäjälle: Älä yritä säästää liikaa.

Monien matkakohteiden kaduilla huudellaan turistien perään mitä houkuttelevampia tarjouksia käsittämättömän halvoilla hinnoilla. Älä osta kaikkein halvimmalta, se ei todennäköisesti ole paras. Selvitä oman kohteesi hintataso ennakkoon.

10. Kerro hyvästä työstä kanssamatkailijoille

Annan hyvän kiertää: jos valitsemasi räätäli tekee laadukasta työtä ja saat hyvää palvelua, kerro siitä muillekin! Näin säästät seuraavilta samaa pohtivilta lomailijoilta aikaa ja vaivaa, sillä hyvän räätälin löytäminen vieraasta kaupungista ei aina ole helppo tehtävä.

Vinkit laadukkaista räätäliliikkeistä Thaimaassa tai muissa lomakohteissa ovat tervetulleita esimerkiksi tämän artikkelin kommentteihin.

Teksti: Riikka Krenn
Kuva: Flickr / Jamie Schaap

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ahvenanmaan tuliaiset

Mitä tuliaiseksi Ahvenanmaalta? Poimi vinkit paikallisten herkkujen ja tuotteiden äärelle

Mitä tuliaisiksi Kroatiasta? Kymmenen vinkkiä tuliaisostoksiin

Piraattituotteet

Halvat luksustuotteet ovat tuttu näky matkakohteissa – kannattaako piraattituliainen?

Mitä tuliaisiksi Suomesta?

Mitä tuliaisia Suomesta kannattaa viedä ulkomaille? 8 helppoa vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja