Luonnonkaunis Uusi-Seelanti on aktiivilomailijan unelmakohde

Kohdeopas: Uusi-Seelanti

Kaukainen Uusi-Seelanti

Uusi-Seelanti mykistää mahtavilla luonnonihmeillään. Yhden päivän aikana saarivaltiossa on mahdollista nähdä lumihuippuisia vuoria, vuolaita vesireittejä, kuumia lähteitä, valkoisia hiekkarantoja ja tiheää sademetsää.

Uppoudu kaukaisen maan kauneuteen

Uusi-Seelanti on ulkoilmaihmisen unelmien täyttymys.

Kahdesta pääsaaresta muodostuva Uusi-Seelanti on pitkälti eristyksissä muusta maailmasta. Tästä johtuen saarivaltion luonto on kehittynyt täysin uniikiksi. Vaikka maa ei lukeudukaan yleisimpiin matkakohteisiin, on moni päässyt tutustumaan sen luontoon valkokankaalla.

Taru sormusten herrasta -saagasta tuttua, ainavihantaa ja subtrooppista metsää voi ihailla Pohjoissaarella. Eteläsaarella metsät koostuvat myös lauhkean alueen lehtipuista, jotka eivät kuitenkaan järjestäen pudota lehtiään. Uuden-Seelannin kasvillisuus on erittäin monimuotoista: yhdeltä metsäalueelta voi löytää toista sataa puulajia.

Tiheälle metsälle vastapainoa tuovat avarat vuoristomaisemat. Eteläsaaren jäätiköiden ja lumihuippuisen vuoriston lisäksi Pohjoissaaren edelleen aktiiviset tulivuoret kuumine lähteineen ovat näyttäviä luonnonmuodostumia.

Rannikollakin riittää nähtävää. Pohjoissaaren valkoisilla hiekkarannoilla löhöillessä pääsee hyvällä tuurilla nauttimaan delfiinintäyteisistä maisemista.

Mikä parasta, suuri osa Uuden-Seelannin ainutlaatuisesta luonnosta sijaitsee suojelluissa kansallispuistoissa, joissa monimuotoista luontoa pääsee ihailemaan monella tapaa. Autoillen näkee paljon lyhyessä ajassa, kun taas rauhallisemmassa tahdissa henkeäsalpaaviin maisemiin voi uppoutua vaikkapa patikoiden, pyöräillen tai veneillen.
New-Zealand-Flick-PhillipC

Auckland ja Wellington ovat suurimmat väestökeskittymät

Uuden-Seelannin asukkaista yli kaksi kolmasosaa pitää majaa Pohjoissaarella. Sinne sijoittuvat myös maan merkittävimmät kaupungit, Auckland ja Wellington.

Näistä kahdesta Auckland on suurempi. Kaupungin metropolialueella asustaa liki kolmasosa koko saarivaltion väestöstä. Aucklandin sijainti on vertaansa vailla. Kaupunkia ympäröivät sademetsän valtaamat kukkulat ja kauempana horisontissa siintävä monet tuolivuorenhuiput – toisessa suunnassa häämöttävät kirkas vesi ja kuvankauniit saaret.

Luonnon lisäksi myös Aucklandin urbaanimmat nähtävyydet ovat hulppeita. Eteläisen pallonpuoliskon korkein rakennus, Sky Tower, hallitsee taivaanrantaa ja kaupungin shoppailumahdollisuudet täyttävät kansainväliset kriteerit.

Pääkaupunki Wellington sijaitsee Pohjois- ja Eteläsaaren erottavan Cookinsalmen rannalla. Kaupunkia voidaan hyvällä syyllä pitää saarivaltion viihde- ja kulttuurikeskuksena.

Vuorten ympäröimässä Wellingtonissa aikaa kannattaa viettää kaupunkia kierrellen ja shoppaillen. Laadukkaat ravintolat tarjoavat herkullista ruokaa ja tunnelmallisissa baareissa viihtyy pitempäänkin. Illan tullen kannattaa kivuta Mount Victorialle, josta avautuu upea maisema kaupungin keskustaan.

Maorit, saarivaltion alkuperäiskansa

Brittien vaikutus Uudessa-Seelannissa on kiistämätön ja valtion virallisena hallitsijana toimii edelleen kuningatar Elisabet II. On kuitenkin hyvä muistaa, että eurooppalaiset rantautuivat Uuteen-Seelantiin vasta 1700-luvun loppupuolella. Siihen asti saarivaltio kuului maoreille.

Maorien kulttuuria pääsee ihailemaan monissa museoissa. Vierailun arvoisia kohteita ovat etenkin Wellingtonissa sijaitseva Uuden-Seelannin Te Papa Tongrewa -museo sekä Aucklandin sotamuseo, jossa näytillä on muun muassa maorien aarteita.

Aktiviteetteja urheilijoille ja huimapäille

Uuden-Seelannin monimuotoinen luonto on paitsi valokuvaajien myös aktiiviliikkujien mieleen.

Patikointi- ja pyöräretkille voi lähteä joko omin päin tai oppaan kanssa. Etenkin terävähuippuinen vuoristo tarjoaa näille aktiviteeteille ideaaliympäristön.

Vesistöihin kannattaa tutustua pinnan alta. Poor Knights -saaristo, jossa kristallinkirkas vesi yhdistettyy rikkaaseen kasvillisuuteen ja eläimistöön, on ehdoton sukelluskohde.

Toki myös pinnan päällä voi pysytellä: koskenlaskuun soveltuvia jokia on useita ja surffaus Tyynenmeren aalloilla onnistuu monissa paikoissa.

Hurjapäiden on syytä kokeilla benjihyppyä. Uudesta-Seelannista löytyy toinen toistaan näyttävimpiä hyppypaikkoja aina Aucklandin Harbour Bridgesta Mokai Gravity -kanjoniin.

Vuodenajat väärinpäin

Uuteen-Seelantiin matkaavan kannattaa muistaa maan sijainti Päiväntasaajan eteläpuolella, sillä vuodenajat ovat kotimaisiin verrattuna päinvastaiset.

Kokonaisuudessaan maan ilmasto on varsin leuto, keskilämpötilat vaihtelevat +10 ja +16 asteen välillä. Vuoden lämpimin aika ajoittuu tammi-helmikuuhun, kun taas kylmintä on järjestäen heinäkuussa.

Paikalliset vaihtelut ovat kuitenkin suuria. Tähän syinä ovat saarivaltion korkeuserot sekä merellinen sijainti kahden lämpövyöhykkeen törmäyskohdassa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN UUDESSA-SEELANNISSA

New-Zealand-Flick-Glutnix

Matka maapallon toiselle puolelle

Suomalaisesta näkökulmasta katsottuna matkaa Uuteen-Seelaantiin kertyy todella paljon. Lentäen matkaan kuluu aikaa poikkeuksetta yli vuorokausi.

Matkan pituudesta johtuen perille ei pääse suoralla lennolla. Yleisimpiä vaihtopaikkoja ovat muun muassa Lontoo, Hongkong, Tokio ja Shanghai. Hintaa edestakaiselle matkalle kertyy yleisimmin reilu tuhat euroa.

Uuden-Seelannin kesä on sesonkiaikaa, jolloin hinnat ovat luonnollisesti korkeampia. Muulloin tarjonta saattaa olla hieman heikompi, mutta matkaan pääsee yleisesti halvemmalla.

Hotellit ja retkeilymajat

Uuden-Seelannin suurimmista kaupungeista löytyy tukku kansainvälisten ketjujen omistamia hotelleja. Keskitason hotellihuoneen voi saada jo noin 40-50 eurolla, kun taas tasokkaammasta asumisesta joutuu tietysti pulittamaan enemmän.

Budjettimatkailijalle hostellit ovat hyvä vaihtoehto ja parhaimmillaan jaetussa dormissa yöpyy reilulla kympillä. Uudessa-Seelannissa reissatessa myös motellit tarjoavat kohtuuhintaisia yöpymisvaihtoehtoja.

Liikkuminen Uudessa-Seelannissa

Mikäli mielii nähdä Uudessa-Seelannissa mahdollisimman paljon, kannattaa vuokrata auto. Tiet ovat varsin hyväkuntoisia, joskin vasemmanpuolisen liikenteen kanssa on syytä olla tarkkana.

Suuremmissa kaupungeissa puolestaan julkiset kulkupelit toimivat hyvin.

UUDEN-SEELANNIN MATKAKOHTEET

New-Zealand-Flick-jopetsy

Auckland, valokuvauksellinen metropoli

Lähestulkoon kolmasosa Uuden-Seelannin väestöstä asuu Aucklandin metropolialueella. Maan suurinta kaupunkia ympäröivä luontoa on kaunista ja keskustassa tekemistä riittää niin kulttuurista kiinnostuneelle kuin shoppailijallekin.

Aucklandin tunnetuin nähtävyys on eteläisen pallonpuoliskon korkein rakennus, Sky Tower. Näkymät yli 300 metriin kohoavasta tornista ovat mahtavat.

Liki kilometrin pituinen Harbour Bridge on toinen kaupunkikuvaa hallitsevista elementeistä. Sillalta pääsee ihailemaan Aucklandia ja sen satamaa – tai vaihtoehtoisesti hyppäämään benjiköysi jalkoihin sidottuna.

Shoppailijalla kierrettävää piisaa. Kaupungin keskustasta löytyy niin kansainvälisten kuin uusiseelantilaistenkin muotisuunnittelijoiden kauppoja. Lisäksi tarjontaan kuuluu lukuisia tavarataloja, jotka puolestaan sijaitsevat esikaupunkialueilla.

Viihdettä Wellingtonissa

Wellington on Uuden-Seelannin pääkaupunki ja hallinnollinen keskus, joka hurmaa kulttuuritarjonnallan ja eläväisellä ravintolakulttuurillaan.

Museoita Wellingtonista löytyy joka makuun. Pakollisten nähtävyyksien listaan on syytä laittaa erityisesti Te Papa Tongrewa -museo, jossa pääsee tutustumaan esimerkiksi maan historiaan. Tämä on erityisen hyvä paikka sukeltaa maorien maailmaan.

Wellington on myös Uuden-Seelannin ruokapääkaupunki. Kulinaarinen tarjonta on laaja: matkailija voi herkutella todellisissa fine dining -ravintoloissa tai istahtaa johonkin kaupungin viihtyisistä kahviloista. Myös illanviettopaikkoja löytyy tunnelmallisista lounge-tyylisistä baareista aina meneviin yökerhoihin.

Luontomatkalle Rotoruaan

Rotoruan alueella Uuden-Seelannin luonnon monimuotoisuus suorastaan hyppää silmille.

Pohjoissaarella sijaitsevalla Rotoruan alueella kuumavesialtaat, laavakentät ja geysirit yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla maorikulttuuriin ja lukemattomiin aktiviteettimahdollisuuksiin.

Oman maun mukaan Rotoruan-reissulle voi varata mukaan vaelluskengät, virvelin tai maastopyörän. Pakolliseen varustukseen kuuluu ainakin kamera, sillä reissun jälkeen sanat tuskin riittävät kuvailemaan kaikkea alueella nähtyä.

UUDEN-SEELANNIN PARHAAT

New-Zealand-Flick-ed-37-~~

Suosituimmat matkakohteet

  1. Auckland
  2. Wellington
  3. Rotorua
  4. Queenstown
  5. Christchurch

Vauhdikkaimmat aktiviteetit

  1. Benjihyppy
  2. Surffaus
  3. Maastopyöräily
  4. Sukellus
  5. Patikointi

Lisätietoa

NewZealand.com – Uuden-Seelannin virallinen matkailusivusto

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Flickr / life in still, PhillipC, jopetsy, ed-37 ~~

Päivitetty: 1.3.2016

Uusi-Seelanti: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

8 kommenttia

Muutoin hyvät sivut, mutta onhan Uudessa-Seelannissa golfkenttiäkin ja jotkut hullut matkaavat sinne jopa golffaamaan. Olisin olut niistä kiinnostunut ja vähän hintatasostakin.

Kyllä se maksaa aika paljon mutta emme voi sille mitään koska se on niin kaukana suomesta, ja se on ihana lomakohde! Ja minun veljeni tuli sinne vain golffaamaan minun kanssani mutta minä olin melkein koko ajan jossain muualla kun veli golffasi, se oli tavallinen golfmatka! Sinne kyllä kannattaa mennä sillä se on niin kiva ja ihana maa! Ja miten niin muutoin hyvä sivu? Tämähän on ihana sivu koska täällä on Uudesta-Seelannista ja suositellaan kaikkea. Mutta älkää ihmetelkö minä olen töissä tällä sivustolla. Ja Uuteen-Seelantiin lento kestää noin yli 20 tuntia ehkä jopa 29 tai 30 tuntia en ole ihan varma.

Ihan hyvä artikkeli, Uuden-Seelannin pohjoissaaresta. Miksi eteläsaaren kohteista ei puhuta oikeastaan yhtään mitään? Esim. Queenstown on todella suosittu ja monipuolinen kohde jonne matkustavat lomillaan myös monet paikalliset (suuri osa Sormusten herrojen maisemista on myös niiltä kulmilta.). Muutenkin etenkin luonto on eteläsaarella hyvin erilainen pohjoissaareen verrattuna.

Lisäksi Aucklandin kauneushehkutus on ehkä hieman harhaanjohtavaa, kaupunki itsessään kun ei monen mielestä ole kovinkaan kaunis, vaikka ympäröivä luonto sitä onkin.

Joulukuussa aatoksissamme matkata kuukaudeksi Uuteen Seelantiin. Mietimme yhdistää reissuun muutaman päivän vierailut Hong Kongiin, Singaporeen tms. Onko joku muu täällä tehnyt samoin? Ehdotuksia ja kokemuksia välilaskusta? Onko joku reitti edullisempi?