Kohdeopas: Budapest

Kylpylät Budapestissa

Näkymä illan pimeydessä loistaville Tonavan rannoille saa hiljaiseksi. Ei ihme, että Budapestin panoraama on päässyt myös Unescon maailmanperintölistalle.

Majesteetillisena virtaava Tonava jakaa Budapestin kaupungin vehreään ja rauhalliseen Budaan sekä eläväiseen ja moderniin Pestiin. Budapest on yksi Euroopan kauneimmista pääkaupungeista ja se tarjoaa loputtomasti nähtävää niin kulttuuria ja nähtävyyksiä kuin ravintoloita ja ostosmahdollisuuksiakin etsivälle matkailijalle.

BUDAPEST MATKAKOHTEENA

Budapestin kuuluisat sillat

Lännessä Buda ja idässä Pest

Unkarin pääkaupunki, lähes kahden miljoonan asukkaan Budapest jakautuu läntiseen Budaan ja itäiseen Pestiin. Budapestissa yhdistyvät hurmaavalla tavalla sekä läntiset että itäiset vaikutteet ja kaupunkia voikin kutsua eri kulttuurien sekoitukseksi.

Budapest on erityisen tunnettu lukuisista kulttuuritapahtumistaan, museoista, arkkitehtuurista, kylpylöistä sekä vilkkaasta yöelämästään. Budapest on erinomainen pitkän viikonlopun kaupunkikohde sekä pariskunnille, perheille että kaveriporukoille.

Kulttuurinnälkäiset löytävät kaupungista loputtomasti nähtävää ja koettavaa eivätkä shoppailijoidenkaan ostosvalikoimat lopu ihan heti kesken. Eikä kannata ohittaa myöskään viehättäviä kahviloita, puistoja tai kaupungin yllä kohoavaa linnavuorta.

Budapest on parhaimmillaan keväällä ja syksyllä

Budapestissa on tyypillinen mannerilmasto. Kesät ovat kuumat ja talvella ollaan usein reilusti pakkasen puolella. Paras aika vierailla Budapestissä on keväästä syksyyn. Etenkin touko-kesäkuu sekä syyskuu ovat sään puolesta hyviä matkustuskuukausia.

Keskikesällä turisteja on eniten ja hinnatkin ovat korkeimmillaan. Myös lämpötila voi olla heinä-elokuussa tuskastuttavan kuuma.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BUDAPESTISSA

Budapestin aukiot

Useita suoria lentoja Helsingistä Budapestiin

Suomesta on useita suoria lentoja Budapestiin ainakin Finnairilla ja Malevilla. Muut lentoyhtiöt lentävät Budapestiin yhdellä välilaskulla. Myös useat matkatoimistot järjestävät valmismatkoja Budapestiin.

Budapestin lentokenttä sijaitsee vajaan 20 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentokentältä pääsee keskustaan helpoimmin lentokentän minibussilla. Bussin ja metron yhdistelmä on kuitenkin edullisempi. Lentokentältä on myös junayhteys Nyugatin rautatieasemalle.

Kattava julkinen liikenne kuljettaa ympäri kaupunkia ja kauemmaksikin

Budapestista on hyvät junayhteydet muualle Unkariin sekä Keski-Eurooppaan. Kansainvälisiä junia, samoin kuin kotimaan junia, lähtee kolmelta eri puolella kaupunkia sijaitsevalta asemalta: Nyuagatin, Keletin ja Délin asemilta.

Budapestin julkinen liikenne on toimiva ja kattava. Turistin kannalta metro on ehkä kätevin liikkumisväline, mutta kaupungissa on myös hyvä bussi- ja raitiovaunuverkosto. Taksien käytössä kannattaa olla tarkkana, sillä laittomia takseja on liikenteessä jonkin verran ja ylihinnoittelua tapahtuu turistien kohdalla. Taksi kannattaakin aina varata etukäteen puhelimitse eikä ottaa sitä suoraan kadulta.

Edullista ja hyvätasoista majoitusta

Hyviä majoitusvaihtoehtoja Budapestissa on runsaasti, ja hostelli- ja yksityismajoitusta saattaa löytää hyvinkin halvalla. Hotellihinnatkin ovat suomalaisittain kohtuulliset, mutta etenkin keksikesän sesonkiaikaan huone kannattaa varata ajoissa.

Pestin puolella on parhaat ostoskadut ja runsaasti ravintoloita. Pest on muutenkin eläväisempi kuin vastarannan Buda, joka on kuitenkin rauhallisempaa aluetta etsivälle oiva yöpymispaikka.

BUDAPESTIN NÄHTÄVYYDET

Parhaat vierailukohteet Budapestissa

Linnavuori ja Gellért-kukkula tarjoavat historiaa ja upeita näköaloja

Budan puolella sijaitseva linnavuori kohoaa ylväänä Tonavan rannalla. Ylös kukkulalle pääsee muun muassa köysiradalla, joka lähtee Clark Ádám tériltä heti kuuluisan Ketjusillan päästä. Maan päällisen vanhan kaupungin lisäksi linnavuoren alta löytyy kilometrien pituinen, maan alla kiertelevä, luonnollisesti muodostunut luolasto, josta osa on avoinna yleisölle. Luolissa kannattaa ehdottomasti vierailla.

Linnavuorella sijaitseva Budan linna, entinen kuninkaanlinna, koostuu useista museoista, kauniista kirkoista ja pienistä keskiaikaisista kujista. Linna on upean näköinen etenkin iltavalaistuksessa. Linnavuori kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Budan puolella kannattaa vierailla myös Gellért-kukkulalla, josta on upeat näkymät yli kaupungin. Kukkulalla sijaitsee myös kuuluisa kylpylä, jossa voi käydä rentoutumassa nähtävyyksien katsomisen ja ostosten lomassa.

Andrássy út ja Váci utca kuljettavat arkkitehtuurin ja ostosten pariin

Pestin puolella sijaitseva Andrássy út on Budapestin vehreä ja arkkitehtuuriltaan huikea New Yorkin Fifth Avenuen veroinen katu, joka halkoo keskustaa Bajscsy-Zsilinszkyltä Hösök teren Sankarien aukiolle. Andrássyn varrella kohoaa muun muassa kuuluisa Budapestin oopperatalo, jota kannattaa käydä katsomassa, vaikkei oopperasta olisikaan kiinnostunut. Andrássyn varrella kannattaa katsoa myös ylöspäin, sillä monet huikeat vuosisatojen aikana luodut arkkitehtuurin taidonnäytteet sijaitsevat katsekorkeuden yläpuolella.

Muutaman korttelin päässä Andrássyltä Tonavan suuntaisesti kulkeva Váci utca taas on kävelykatu, jonka varrelta löytyvät monet kaupat ja muut ostosmahdollisuudet. Kadulle kerääntyvät etenkin turistit ja katua voikin kutsua Budapestin keskukseksi.

Tonava virtaa läpi kaupungin

Budapestin nähtävyyksiin kuuluu ehdottomasti myös upea, joskin melko likainen Tonava. Joki erottaa Budan ja Pestin kaupunginosat toisistaan ja sen yli kulkee useita siltoja, joista ehkä upein on Roosevelt tériltä Clark Ádám térille kulkeva Ketjusilta. Joella järjestetään useita risteilyjä ja etenkin illalla rantamaisemat ovat huikaisevan kauniit.

Budapestin viralliset matkailusivut

Teksti: Suvi Huttunen
Kuvat: Flickr / Alex E. Proimos, Flickr / zoonabar, Flickr / archer10 (Dennis)

Päivitetty: 1.3.2016

Unkari: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

5 kommenttia

Ihana kaupunki tosiaan kesällä. Helppo kulkea ja paljon kaunista nähtävää. Szechenyi Spa-kylpylä kannattaa käydä kokemassa. Rayan Airin lennoilla pääsee Tampereelta ja Continental Zara hotelli ihyvä hinta-laatusuhde, sijaintikin erinomainen. Vinkki: Paikallinen opas ja tulkki Monika Jakus, http://www.opas.hu, puhuu suomea on hyvä apu. Saimme kolmessa tunnissa tietoiskun ja kaikki tarvittavat neuvot ja opastuksen parin päivän lomallemme häneltä, ei mennyt aikaa hukkaan. Kyselkää ihmeessä häneltä jo lähtiessä neuvoja ja sopikaa treffit ja opastuksen eka lomapäivään.

Jos haluatte käydä paikallisten suuressa kauppahallissa, ei siis keskustan Nagyvasarcsarnokissa(tms.),joka kuhisee turisteja, niin menkää metrolla linjalla M3 asemalle Leher ter. Parissa kerroksessa salamista sukkiin ja ei hinnat päätä huimaa.

Suosittelen firmaa Robinson [email protected]
buukkasin lennot norwegianilta ja Natalja hoiti hotellivarauksen ja kiertoajelun suomenkielisellä oppaalla. Edullinen ja hyvä palvelu!