KUN KORTTITIEDOT KOPIOIDAAN.

Kun kerran korttitiedot kopiodaan, niin väistämättä tuleville reissuille mukaan lähtee pelko… Mitä jos…? Palataan viime kevääseen ja siihen yllätykseen, josta luultavammin kukaan ei haaveile…

Viime kuukausien, viikkojen ja oikeastaan koko kuluneen vuoden on saanut lukea ei niin mieluisia uutisia siitä, kuinka satojen suomalaisten pankki- ja luottokorttitiedot on kopioitu erilaisten sivustojen kautta. Ensimmäinen oma reaktio näitä uutisia lukiessa on ollut se, että on alkanut kyseenalaistamaan niitä sivustoja, joita suomalaiset käyttävät. Paheksuen itse olen miettinyt, etteikö ihminen yhtään mieti minne niitä korttitietojansa syöttää.

Itse olen aina kuvitellut, että itse kuulun siihen ”fiksumpien” ihmisten joukkoon ja osaan miettiä mihin ne kortin numerot näppäilen ja mihin en. Käytänkin korttia maksu- ja varauskäyttöön lähinnä vai silloin kuin teen reissuilleni hotelli tai muita majoitusvarauksia. Varaukset teen yleensä tunnetuimpien varausjärjestelmien kautta joko käyttämällä booking.com tai hotels.com sivustoja. Olen aina ajatellut, että näiden sivustojen käyttö on jollain tapaa ”turvallisempaa”, mutta viime viikkojen jälkeen en ole asian suhteen enää yhtään niin varma.

Olisi mieluisampaa kirjoittaa asiasta vai aiheena ja kuuleman sekä luetun perustaalla. Tällä kertaa joudun kyllä toteamaan, että tällä kertaa olen yksi näistä suomalaisista, joiden korttitiedot ovat päätyneet kopioiduiksi. Tuntuu jollain tapaa kamalalta, kun johonkin niin henkilökohtaiseen kun pankkitiliin kajotaan. Millä muulla tapaa voisikaan päästä enemmän ihon alle?

Eräänä tiistai-iltana kun maksoin verkkopankin kautta matkalippua huomasin, ettei tilini saldo pitänyt paikkaansa. Onnibussin lipun hinnan ollessa vain muutaman euron tiesin, että matkalipun maksaminen ei tulisi olla millään tavalla ongelmallista. Pidän käyttötililläni aina vain pienen summan rahaa, sillä toiselta tililtä siirtäminen käyttöön on nykyään tehty niin helpoksi. Itse myös tykkään minimoida riskejä ja esimerkiksi sen suhteen että onnistuisin hävittämään pankkikorttini. Olin kuitenkin hyvin tietoinen sinä päivänä tilini saldosta, sillä olin aamulla maksanut laskuja sekä ensimmäiset kesälomalennot. Lisäksi olin lähdössä seuraavana aamuna parin päivän reissulle toiseen kaupunkiin, joten olin varmistanut myös käyttötilinisaldon.

Illalla kuitenkun huomasin, että tililtäni oli ”kadonnut” rahaa ja kirjauduin tietokoneella verkkopankkiini. Huomasin käyttötililläni katevarauksia, joiden alkuperästä minulla ei ollut minkäänlaista tietoa. Varaukset olivat tehnyt ”PLAYSTATIONNETWORK”  ja koska en ole millään tapaa tällaisten sivustojen käyttäjä, en edes tiennyt mikä sivusto oikein oli. Katevarauksia oli muutamia 50,00€ suuruisia (tai oikeastaan niin monta kun tilini käyttösaldo antoi periksi). Minulla ei ollut minkäänlaista tietoa katevarauksien alkuperästä, joten ensimmäinen asia jonka verkkopankkini sivuilla tein oli, että siirsin kaikki käyttörahani tililtäni toiselle. Tämän jälkeen soitin pankin asiakaspalvelunumeroon, jossa selvitin tilanteen ja epäilykseni ulkopuolisen kortinkäytöstä. Kortti kuoletettiin välittömästi.

Tämän jälkeen kyselin asiakaspalvelusta kuinka minun tulisi toimia tämän jälkeen. Sain kehoituksen seurailla tiliä sekä katevarauksia. Sain kuulla, että katevaraukset pysyvät varauksina maksimissaan 10vrk ja mikäli varaukset lähtevät tililtäni, minun tuli tehdä asiasta poliisille rikosilmoitus ja olla tämän jälkeen yhteydessä myös pankiini. Pankkini pyysi minua tekemään rikoisilmoituksen lisäksi minulle kuulumattomista tapahtumista reklamaatioilmoituksen, jonka pystyi tekemään kätevästi verkossa. Onneksi jotkin asiat on tehty nykyaikana todella yksinkertaisiksi, sillä sekä rikosilmoituksen että korttireklamaation tekeminen onnistuu helposti netin kautta.

Rikosilmoituksen teon jälkeen piti odotella tutkintailmoitusta useampien viikkojen ajan. Ennen kuin posti toi kirjeen Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksekselta viikkoja oli kulunut tapahtuneesta jo neljä. Sain siis olla tyytyväinen, ettei tililtäni anastettu summa ollut tuota suurempi. Suurempi summa olisi voinut mahdollisesti sotkea vaikka mitä suunnitelmia, jos vielä olisin pitänyt kesälomanikin noiden viikkojen aikana.

Kirjeen saapumisen jälkeen minun tuli toimittaa reklamaatioilmoitus yhdessä tehdyn rikosilmoituksen kanssa pankkiini. Tämän voi hoitaa joko postitse tai pankin konttorissa. Itse päädyin samantie konttorissa asioimiseen, jotta saisin asian hoidetuksi mahdollisimman nopeasti. Lähdin tutkintapäätöksen kanssa pankin tiskille ja toivoin, että loput tehtäisiin puolestani… Toiveiseeni vastattiin ainakin joltain osin, sillä pankkiin päästyä virkailija hoitikin sitten kaikki puolestani. En joutunut esittelemään asiaani erityisen pitkään, kun tiskin toisella puolella jo ymmärrettiin tuloni syy. Itselleni tuli jollain tapaa viimeistään siinä vaiheessa fiilis, etten tainnut olla pankin ainoita asiakkaita, joille oli käynyt vastaavaa.

Sain kuulla, että reklamaatioilmoitukseni sekä ilmoitukseen liitetty rikostutkita lähetetäisiin eteenpäin ja tämän jälkeen pankki hoitaisi loput aiheeseen liittyvän. Minun oltaisiin yhteydessä mikäli jotain epäselvyyksiä vielä ilmenisi. Muussa tapauksessa sain kuulla, että yleensä rahat palautetaan tilille heti kun pankki ottaa asian hoitaakseen. En oikein tiennyt miten tilanteeseen olisi kuulunut reakoida. Poistuin paikalta ja jäin odottelemaan tuloksia. Muutamaa päivää myöhemmin  sain verkkopankin kautta ilmoituksen, että asia oli otettu käsittelyyn ja menetetyt rahani oli palautettu tililleni.

Olin helpottunut ja kiitollinen etten tehnyt tapahtuneessa minkäänlaista taloudellista tappiota. Vaikka tililtäni käytetty rahamäärä oli melko pieni, olin tyytyväinen saadessani ne takaisin. Jossain vaiheissa olin jo varma, etten tulisi koskaan näkemään menetettyjä euroja. Olin tyytyväinen, että kyseisiin tilanteisiin on tehty reakoiminen niin helpoksi. Silti tilanne laittoi miettimään asioita eri tavalla. Jotenkin pitkiin aikoihin kukaan ei ole päässyt yhtä ihon alle, kuin tällä kertaa. Yleensä ajattelee, ainakin itse ajattelen, että juuri pankkitilini on yksi niistä henkilökohtaisemmista asioista. Kun toinen tai jossain määrin kolmas osapuoli pääsee siihen käsiksi, niin kyllä se jossain määrin tuntuu. Alkoi väistämättä miettiä missä tilanteissa korttia enää uskaltaa käyttää ja missä ei.

Onneksi tilanteesta kuin tilanteesta pääsee kuitenkin myös oppimaan aina jotain uutta. Luultavasti en olisi ikinä ajatellut asiaa sen tarkemmin, jos tapahtuneet eivät olisi osunut omalle kohdalle. Jatkossa muistan ainakin itse tsekkailla verkkopankkisaldoa tasaisemmin ja tarkemmin. Lisäksi muistan päivittää kortin käyttömaamahdollisuudet ajantasalle. Tämäkin on tehty niin helpoksi, etten edes ymmärrä miksen sitä jatkossa päivittäisi aina reissujen mukaan. Ja ehkä tärkeimpänä on ainakin muistettava, että siellä käyttötilillä on täysin turhaa pitää sen suurempia summia…

Pidetään peukkuja edes varmuuden vuoksi pystyssä, että tulevan kaukomatkan aikana olisin se ainoa, joka käyttää pankki- ja luottokorttiani.

-A

VUODEN ENSIMMÄINEN MATKA

Aivan ensimmäisenä; upeeta uutta vuotta kaikille.  Ainakin itse oon päättänyt tehdä tästä vuodesta sen ikimuistoisimman. Onko jollain muulla samoja suunnitelmia?

Vuosi vaihtui ja oikeastaan ainoita asioita, joita toivon tulevalle vuodelle on, ettei se kuluisi yhtä nopeasti kuin edeltänyt. Olen yrittänyt miettiä mihin ne reilu kolme ja puoli sataa päivää oikein ehti kulua, kun tuntuu että edellinen vuosi vaihdettiin vasta. Edeltävää vuotta on aina kiva muistella, mutta yhtä hyvältä tuntuu tehdä tulevalle vuodelle lupaukset ja suunnitelmat. Uuteen vuoteen on vielä mahtavaa astua, kun heti ensimmäisen viikon jälkeen saa ottaa siivet alle ja lähteä vuoden ensimmäiselle matkalle.

12654197_10153887571353610_606518190426887069_n

Pidän tänäkin vuonna pari viikko talvilomaa heti vuoden vaihduttua tammikuun alussa. Viime vuonna lähdettiin reppureissulle Thaimaahan ja tänä vuonna maakohteeksi valikoitui miettimisen jälkeen koko reissuporukalle ennestään tuntematon Malesia. Olen aivan super innoissani tulevasta lomasta ja matkasta. Ihanaa lähteä pariksi viikoksi pois pimeästä sateisesta Suomesta ja lisäksi päästä pakoon arkea.

Lomalle lähtöön on nyt vielä parempaa lähteä, kun tänne eteläänkin on viimein saapunut talvi. Tykkään talvesta, mutta palelen aina; siis oikeasti aina, ja omasta mielestä vuoden kiintiö palelemiseen voisi olla vaikka loppuun taputeltu. Muuten aivan uskomatonta, miten Suomeen on viime vuosina tullut ne kylmimmät ajat juuri niinä ajankohtina, kun olen kauempana reissuissa. Viime vuotiset parin viikon etelän superpakkasetkin ajoittui juuri talvilomalleni, ja omat kokemukset niistä pakkasista tein katsellessa altaan reunalla kavereiden lisäämiä kuvia someen. Mutta nyt katse tulevaan ja kesävaatteiden kaivaminen esiin. Ihanaa päästä jo muutamien päivien päästä yli 30’C lämpöön.

12645180_10153887570353610_8071246988405557912_n

Kuten aiemmin mainitsin, en ole koskaan aiemmin ollut Malesiassa. Loppupeleissä tietokin maasta on aika minimaalista. Ottaisin siis enemmän kuin mielelläni vinkkejä vieraiun arvoisista kohteista. Matkasuunnitelmat ovat vielä hyvin auki, kun suunta Kuala Lumpurin jälkeen on edelleen arvoitus. 

-A

20151208_183506-001

The Lennon Wall -tarina.

Mulla oli itse asiassa parikin syytä sille, miksi palasin vuosi sitten  joulukuun alussa Prahaan. Edellisen kerran vierailin kaupungissa pari vuotta aikaisemmin keskikesällä ja ihanassa lämmössä. Mikä sitten saa ihmisen palaamaan kaupunkiin myöhemmin joulukuun toisella viikolla?

Mä olen jollain tapaa aika kovakin musiikkidiggari. Nuorempana kaikki kuunneltava oli kapeamman kategorian alla, mutta näin myöhemmin kuunneltava musiikkikin on laajentunut aika ääripäästä ääripäähän. Se mitä musiikkia kuuntelen minäkin hetkenä on täysin sidonnainen omaan fiilikseen. Onneksi on kasvanut ajat sitten yli siitä, että täytyisi kuunnella juuri jonkun tietyn genren musiikkia. Kuuntelen musiikkia klassisesta pianon pimputtelusta hardcoreen aivan sen mukaan mitä milläkin hetkellä haluan.

Tiesittekö muuten, että musiikkia voi käyttää myös tekosyynä kaikkeen. Vähän niinkun valtaosa naisista käyttää suklaan syöntiä? Itse lopetin karkin syönnin kolmetoista vuotta sitten. Sen lopettaminen ei ollut erityisen vaikeeta, mutta jos joutuisin vastaavasti luopumaan musiikista retkahtaisin varmasti liiankin nopeasti. Jos toinen ostaa paskaan fiilikseen kilon suklaata, itse saatan kävellä levyhyllyn eteen ja valita jotain mikä ehdottomasti parantaa fiiliksen paremmin kuin äsken mainittu suklaa. (Tekeeköhän kukaan muu vastaavaa?)

20151208_135940-001 DSCN1531-001

Mutta joo palataan siihen syyhyn, miksi palasin kahden vuoden tauon jälkeen Prahaan. Ainakin mulla toistuu yleensä varsinkin uusissa kaupungeissa tietty kaava. Haluan kiertää ne kaikki nähtävyydet, joista olen tietoinen ja jotka kiinnostavat edes jollain tapaa. Näin oli myös aikaisemmin kesäisessä Prahassa. Oli päästävä maistamaan luostarin oman panimon olutjäätelöä ja oli käytävä Lennon seinän luona, jolla oli mielenkiintoinen tarina. Tykkään kuunnella tarinoita ja matkoilla onkin parasta, jos joku osaa kertoa paikkojen historiaa ja tapahtumia. Mun mielestä Lennon seinän tarina on ihan oma lukunsa ja niin päätin, että haluan saapua sinne seuraavan kerran jonain vuonna 8. joulukuuta.

DSCN1547-001 DSCN1551-001

Luultavasti kaikille päivämäärä kertoo jotain. Sibeliuksen syntymäpäivä ja suomalaisen musiikin päivä! Näitä molempia, mutta reilu 30vuotta sitten New Yorkissa tapahtui myös jotain mikä on varmasti jokaisen 60-/70luvun nuoren mielessä ja muistissa. John Lennonin kuolinpäivä, päivä jolloin leganda murhattiin. Lennonin kuolema jälkeen Prahassa Kaarlesillan läheisyydessä olevaan muuriin ilmestyivät ensimmäiset Lennon ja the Beatles aiheiset maalaukset ja graffitit. Poliisit pesivät aluksi maalaukset muurista pois, mutta tätä mukaan hipit maalasivat ne muuriin uudelleen. Kissa-hiiri-taistelua jatkui kymmenen vuotta, kunnes Ranskan suurlähetystö antoi tukensa vapaalle mielipiteen ilmaisulle.

20151208_183956-001 20151208_183506-001 20151208_183422-001

Muurinpätkä on nyt täynnä erilaisia värikkäitä maalauksia ja pyhimykselle tarkoitettuja tekstejä. Yhä tänäkin päivänä musiikkifanit pyhiinvaletavat paikalle ja kirjoittavat oman viestinsä seinään. Lisäksi edelleen joulukuun kahdeksantena päivänä muurin eteen kokoontuu suuri määrä ihmisiä muistamaan legendaa. Akustistinen kitaransoitto ja yhteislaulu ovat kyllä kokemuksen arvoiset tuona päivänä. Halusin itse nähdä ja kokea sen. Voin vain vakuuttaa, että paikan tunnelma oli ainutlaatuinen…

20151208_183539-001 20151208_190904-001

Onko joku muu vieraillut paikan päällä juuri 8. joulukuuta?

-A

Art Hole Hostel, Praha

20151208_110321-001

Matkustan nykyään varmaan noin puolet vuotuisista matkoista yksin ja etenkin tällöin majoitun lähes poikkeuksetta hostelleissa. Ratkaisuun päädyn usein tietenkin hinnan, mutta myös muun yleisen fiiliksen takia. Tällä kertaa en kirjoita niinkään hostellimajoittumisen hyvinstä puolista vaan haluan pelkästään jakaa suositukseni, mikäli on matkustamassa Prahaan ja miettii vielä majoitusvaihtoehtoja.

Edellisen kerran kun matkustin Prahaan oli joulukuun aika ja Prahan matkalleni oli useampiakin syitä. Moni voisi ajatella, että syy olisi joulutorit, mutta itseasiassa se ei tälä kertaa kuitenkaan ollut. Matkustuspäivät ajoittuivat 8.12. ajalle,  mikä oli se tärkein syy miksi halusin olla kaupungissa juuri tuohon aikaan. Palaan tähän päivään vielä seuraavassapostauksessa.

Selaisin hyvissä ajoin etukäteen Prahan hostellitarjontaa ja mikä ilahduttaa aina mieltä, niin Prahassa on edullista majoittua. Hostellidormista ei joudu veloittamaan suurtakaan hintaa, vaikka hostelli olisikin kaupungin keskeisimmillä paikoilla. Päädyin bookingin selailun jälkeen tekemään varauksen Art Hole Hostelliin, joka sijaitsi sekä keskeisellä paikalla, että oli todella budjettiystävällinen. Vietin tällöin kolme päivää Prahassa, jolloin kahdelle yölle tuli hintaa vain 23,26€. Mielestäni hinta on todella edullinen ja vielä kun muistaa mainita, että huoneen hintaan sisältyi liinavaatteet, pyyhe sekä hostelliaamiainen, niin näiden puitteissa en voi kuin suositella paikkaa.

20151207_233441-001

20151209_111533-001

Itse majoituin kymmenen hengen dormissa, jossa oli jaettu wc:t sekä kylpyhuone. Huonekoot vaihtelevat 4hlö:n huoneista aina 16hlö:n makuusaleihin, joten valinnan varaa riittää jo huonekoossakin. Jokainen hotellin makuusali sekä yleiset tilat ovat sisustettu ja maalattu erilaisiksi. Värikkäät seinät ovatkin aikamoisia katseenvangitsioita ja juuri niiden takia postelli onkin personallinen.

Makuusalista, jokaiselle löytyy lukollinen pieni kaappi, joka ei kokonsa puolesta kuitenkaan ollut mikään valtavan suuri. Tästä ehkä voisikin antaa pientä miinusta, sillä muuten säilytystilaa matkatavaroille onkin melko vähän. Tuntuu ikävältä tunkea tavaroita sängyn alle, varsinkin jos oma makuupaikka on yläpedissä, mutta samalla tuntuu yhtä ikävältä jättää omia matkatavaroita pitkin huonetta levälleen. Toinen miinus huoneessa olikin sitten vain nuo Ikean kerrossängyt, joita on nykyään yllättävänkin useissa hostelleissa. Mulla on muuten nykyään mieletön vihasuhde noihin sänkyihin. Itseasiassa en enää edes tee varausta niihin hostelleihin, joiden kuvat paljastavat että makuusaleissa on nuo sängyt. Ne on niin painajaismaisia, kun nitisee ja natisee vaikkei tyyliin kukaan niissä olisikaan. Kun sängyssä kääntää kylkeä tai oikeastaan vaikka vaan hengittää niin ne pitävät aivan järkyttävää nitinää. Ei näitä siis enää, Kiitos! 😀

20151208_110049-001  20151209_104629-001 20151209_105427-001

Art Hole Hostel sijaitsee siis muutaman sadan metrin päästä Prahan vanhasta kaupungista ja hostellille on todella helppo löytää. Praha on muutenkin siinä suhteessa kätevä kaupunki, ettei ole kooltaan niin suuri niin kaikki nähtävyyden ja muut merkittävät paikat olivat maksimissaan reilun kilometrin säteellä.

Muita mainitsemisen arvoisia asioita hostelissa oli ehdottomasti 24h vastaanotto sekä ilmainen matkatavarasäilytys. Hostelli oli suosittuetenkin nuorten keskuudessa ja ymmärrettävästi sen mukaisesti hostellissa oli myös ääntä ja elämää. Hyvän sijainnin ja edullisen hinnan takia moni varmaan päätyykin tähän personalliseen hostelliin ja välillä yöllä sai herätä,kun porukkaa saapui yöllä baareita tai pubeista takaisin hostellille. Nämä taitaa kuitenkin olla sellaisia pieniä miinuksia, jotka ovat aina hostellissa majoittuessa riskejä…

20151209_111055-001 20151209_111456-001 20151209_111508-001
Miltä sinusta Art Hole Hostel näyttää? Onko sinulla ehkä suositella jotain toista yhtä persoonallista hostellia? :)

-A